• 9.378.934 stemmen

Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)

Thriller / Mystery | 135 minuten

Releasedatum: 24 december 1992

• MUBI Bekijk via MUBI

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot Twin Peaks: Fire Walk with Me

"In a town like Twin Peaks, no one is innocent."

FBI-agent Chet Desmond en Sam Stanley onderzoeken de moord op serveerster Teresa Banks. Op het bureau begint FBI-agent Dale Cooper ondertussen te geloven dat er iets gruwelijks gaande is en dat zijn mysterieuze dromen voorspellen wat er gaat gebeuren. En in het kleine plaatsje Twin Peaks begint Laura Palmer langzamerhand compleet door te draaien. Ze krijgt namelijk allerlei bizarre visioenen, waaronder van een agressieve vreemdeling met lang grijs haar.

Laura Palmer

Teresa Banks

Annie Blackburn

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Het tweede seizoen ontbrak het aan een duidelijk richting, een 'narratieve drive' zeg maar, het begon me teveel uiteen te waaieren en de toegevoegde personages verwerden al gauw tot losse flodders.

Lynch revancheerde zich met het meesterlijke Fire walk with me - al het onterechte boeh! geroep tijdens de première in Cannes ten spijt.

avatar van jipt

jipt

Inhoudelijk een nutteloze aanvulling op de serie maar de film zit vol met mooie droomscènes en bizarre gebeurtenissen dat ik er wel een kleine 3,5* aan kwijt kan. Leuk ook, omdat ik de serie een jaar terug had gezien, het merendeel van de personages weer eens te zien.

avatar van N811

N811

wat een raar gedoe is dit allemaal zeg.

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Ik ben zelf een erg grote Twin Peaks- fan, alleen ik baal hier wel een beetje van. Fire Walk With Me is geen slechte film, alleen hij haalt het niveau van de serie zo erg naar beneden dat het niet leuk meer is. De serie gewent is de film groffer, harder en een stuk minder mysterieus. Wellicht nog steeds even onverklaarbaar, maar minder mysterieus. Het mooie aan de serie Twin Peaks vond ik hoe je naar scènes in een Amerikaans dorp zat te kijken terwijl de duistere kant af en toe om het hoekje loerde. De spanning zat daarin. De serie was vol van goede elementen.

De film daarentegen is minder stijlvol en grijpt in het niets. Als ik echter de serie nauwelijks of niet had gekend, zou deze film me veel meer gedaan kunnen hebben. En ik kan zoiezo alles van Lynch eigenlijk wel waarderen. Behalve misschien zijn muziek, daar kan ie t best mee kappen.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Het mooie aan de serie Twin Peaks vond ik hoe je naar scènes in een Amerikaans dorp zat te kijken terwijl de duistere kant af en toe om het hoekje loert.

Dat is bij deze film toch niet minder? Kijk eens met ingehouden adem naar die scène waarin Laura een ingelijste foto krijgt van d'r eigen kamer en hoe vervolgens die hele scène angstwekkend tot leven komt. Brrr...

Behalve misschien zijn muziek, daar moet ie misschien maar mee kappen.

Grotendeels mee eens. Maar dat ene nummer 'Mountains falling' wat ie ook gebruikt in Mulholland Dr. is toch vrij briljant...

avatar van beavis

beavis

De "Twin Peaks: The Entire Mystery" BluRay set (release in de US en UK eind juli, wellicht ook elders) bevat de serie en de film EN waar de fans al jaren naar uitkijken, deleted scenes van FWWM!

Lynch schijnt deze ook nog speciaal hebben geselecteerd en geedit tot een 'experience' van 90 minuten... zéér benieuwd!!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

En we hadden nog wat tegoed: een feature-Lynch-film en na 3 x Twin Peaks (nou ja het eerste seizoen dan) eindelijk weten wie Laura Palmer heeft vermoord.

We beginnen overigens met het onderzoek naar de moord op Teresa Banks, waarbij een FBI-agent mysterieus verdwijnt, hetgeen weer nare dromen bezorgt bij FBI-agent Dale Crooper om vervolgens, een half uur in de film inmiddels, uit te komen in Twin Peaks, alwaar we de laatste week uit het leven van Laura Palmer volgen.

Prima in toon met seizoen 1, er wordt al een thematische link gelegd naar Mulholland Dr. en David Lynch is toch wel een heel groot kunstenaar.

Meesterwerk!

beavis schreef:

Deze box set heb ik afgelopen weekend binnen gekregen en de originele eerste pilot episode gekeken. Echt alweer heel veel zin om de serie te gaan kijken. Super goede remaster. De kwaliteit is echt heel goed en eindelijk ook van de pilot. Ik heb de DVD box set van seizoen 1 & 2 ook (ook al helemaal gezien) en ik weet nog dat de pilot een beetje blurry was ten opzichte van de rest.

Dat is gelukkig niet meer het geval.

De internationale episode heb ik nog niet vergeleken met de originele, ga ik binnenkort maar even doen.

De film zit er ook bij met veel extra's. En de vormgeving van de box is ook heel gaaf. En er zit een grappig detail aan het eind van de box, maar dat verklap ik niet.

Maarten0402

Gisteravond wéér de originele episode gezien en daarna het laatste stuk van de internationale (episode is hetzelfde behalve op het eind).

Ik vind deze versie iets minder ook al duurt hij langer. Normaal ben ik van de extended en director's cut versies, maar bij deze versie laten ze een paar stukjes zien die aan het eind van de serie zitten en verklappen dus een deel van het mysterie. En laat dat nou juist de kracht van deze serie zijn dat je je de hele tijd afvraagt wat er allemaal gebeurt is en gaat gebeuren?

Maar wel leuk dat die erbij zit.

Het blijft een mooie serie met hele mooie beelden en grappige uitspraken van bijv. Agent Dale Cooper.

Koffie altijd dat gebabbel over koffie

Pete: How do you take it?

Agent Dale Cooper: Black as midnight on a moonless night.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Fantastische epiloog!

Allereerst wil ik wel aangeven dat je waarschijnlijk enkel te volle van deze film kan genieten als je ook (recent) de gehele serie hebt gezien. Dus ook de tweede serie.
Daarnaast moeten ook twee kleine 'tegenvallers' overwonnen worden. Het duurt bijna een half uur voordat de bekende personages uit de serie in beeld komen (bovendien heeft Cooper slechts een kleine bijrol). Daarnaast was Lara Flynn Boyle kenneljk niet beschikbaar voor de rol van Donna. Zij is vervangen door een vrij kleurloze miscast.

Maar wanneer aan bovenstaande randvoorwaarden worden voldaan, wordt de kijker een huiveringwekkend kijkje in de laatste dagen van Laura Palmer, ijzersterke rol van Sheryl Lee, geboden. Zo wordt de American Dream van de high school queen zo ontluisterend ontleed. Laura is een lieve en mooie meid op een zelfdestructief pad, waarvan we allemaal de afloop kennen.

De film begint met het kapot slaan van een TV, een bevrijding voor Lynch, die hier wel los kan gaan in een wereld van sex, drugs, geweld en audio visuele hoogvliegerij. Het is een waanzinnig portret van een teenager gone wild.

Als dit een voorbode is van wat Lynch met de 3e serie gaat doen, waar hij ook niet gebonden is aan het keurslijf van een keurige tv-zender anno 2016, dan wordt Twin Peaks deel 3, minstens zo'n grote revelatie als de eerste serie ooit was.

Basto schreef:
Fantastische epiloog!

De film is inderdaad erg goed. Heb hem toch een paar punten afgetrokken, niet omdat ik hem niet goed genoeg vind (ik ben erg fan van Lynch's werk), maar omdat de film niet zonder de serie kan en op zichzelf dan vrij eenvoudig is. Mensen die Twin Peaks nog niet hebben gezien, niet goed zijn geïnformeerd en vervolgens de film eerst zien gevolgd door de serie kunnen de kwaliteit ervan net iets minder ontdekken dan mensen die de serie eerst hebben gevolgd en daarna de film. De film komt ook beter tot zijn recht nadat je de serie hebt afgekeken. Ik vond het wel gaaf om na de serie nog even de laatste dagen van Laura Palmer te zien en meer te weten komen wat er in het huis van de Palmers gebeurt/gaat gebeuren en hoe Laura Palmer met deze problemen worstelt. Ik blijf het mooi vinden dat ze iets weet wat anderen niet weten en het probeert uit te leggen, maar tegelijk ook realiseert dat ze het niet zouden snappen.

Ik ben ook erg benieuwd naar het 3e seizoen in 2016. Sommige mensen hadden wel gezegd dat ze het het jammer vinden als meerendeel van de oude cast terugkomt, omdat ze nu oud zijn geworden, maar dat vind ik maar een rare redenering. Het zou me juist logisch lijken om dat te doen. Met de zin "See you in 25 years" lijkt mij dat meer dan logisch en het zou raar zijn als een groot deel er niet meer in zit en vervangen is door meer jonge acteurs die misschien hetzelfde personage zouden moeten spelen.
Het is wel jammer dat twee toffe acteurs er niet meer zijn die in Twin Peaks ook vrij belangrijk waren: "Frank Silva als Bob (de fout in de film die een eigen leven is gaan lijden)" en "Jack Nance als Pete Martell".

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Het is vooral de rol van Laura die me aangreep. Ik was verrast door de mate waarin ze haar lot voorvoelde.

Het zal ook zeker meespelen dat ik de gehele serie net herzien heb en alles veel beter op zijn plek viel dan bij een eerdere kijkbeurt, dat ik de film zo hoog waardeer. Wat betreft de serie maakt het mij niet veel uit of de oude cast terug komt. Zit niet zo te wachten op een 45 jarige Audrey of Donna. Die originele cast zat overigens ook grotendeels niet in deze film. In 25 jaar kan er natuurlijk een hoop veranderd zijn (in Twin Peaks). Misschien is Cooper inmiddels hoofd van de FBI of congreslid?

Ik laat me graag door Lynch verrassen.

avatar van baspls

baspls

Ik had een hoop gehoord over Twin Peaks voornamelijk van mijn ouders en toen ik de serie op Netflix zag staan dacht ik: Waarom ook niet?. Heb de hele serie gekeken en was er diep van onder de indruk. Heb daarna ook deze film eens bekeken. Ik moet zeggen dat het een behoorlijke tegenvaller was maar des al niet te min een erg sterke film al had het wat meer zoals de serie gemogen wat mij betreft. Als je de tv-serie niet gezien heb moet je deze film niet kijken, gewoon niet doen. Je hebt er helemaal niets aan en het enige dat je dan hebt is een hoop spoilers mocht je toch nog besluiten de serie te gaan kijken. Mijn tip, kijk de pilot en beoordeel of je het wat vind of niet.

-------PILOT---------------------------------------------------------------------------------
"She's dead. Wrapped in plastic."

Erg sterke introductie op de serie. Volledig op locatie opgenomen en de beelden zijn dan ook erg mooi. Alle acteurs leveren perfecte acteerprestaties. En de muziek van Angelo Badalmenti is geweldig. Een goede combinatie van Drama, Mystery, Humor en "Fantasy".

-------SEIZOEN-1-------------------------------------------------------------------------
"Damn good coffee!"

Het eerste seizoen gaat goed verder op de pilot. De set (een complete kopie van de locaties uit de pilot) zit er erg goed uit en je ziet het verschil maar zelden. Er zijn goede ontwikkelingen en de het Lynchiaanse karakter van de serie begint zich steeds meer te ontwikkelen. Opvallend is dat alle plotlijnen erg interessant zijn. Zelf het verhaal van Ed en Nadine en dat van Andy en Lucy vond ik zeer vermakelijk en boeiend.

-------SEIZOEN-2-------------------------------------------------------------------------
"Through the darkness of future past / The magician longs to see / One chants out between two worlds / Fire walk with me. I'll catch you with my death bag. You may think I've gone insane, but I promise I will kill again!"

Lynch en Frost werden min of meer gedwongen om de moord dan toch op te lossen en ik vind dat ze dat dan toch wel erg sterk en orgineel hebben gedaan. Hoewel ik dat op sommige punten wat minder geslaagd vond vond ik de scène waarin Cooper getuige is van Leland's dood zo sterk dat ik ze dat nog wel vergeef. Uiteindelijk alles goed en wel is het ook een erg goed seizoen maar het grote probleem is dat aan het einde er een heleboel on opgelost blijft.

------FIRE-WALK-WITH-ME------------------------------------------------------------
"Lately I've been filled with the knowledge that the killer will strike again. But because it is just a feeling, I am powerless to stop it. One more thing, Albert. When the next murder happens, you will help me solve it."

Ik had gehoopt dat deze film eindelijk wat vragen zou oplossen maar dat doet hij helemaal niet. Ik weet nog steeds niet hoe het met Cooper afloopt, of Annie nog leeft, hoe het Leo afgaat en wat er verder allemaal nog zou moeten gebeuren in seizoen 3. Inplaats daarvan speelt deze film zich af vóór de tv-serie.

De film laat zien hoe FBI-agenten (niet Dale en Alfred) de moord op Teresa Banks onderzoeken, Cooper en Gordon een mysterieuze David Bowie ontmoeten, Laura geconfronteerd raakt met Bob (en een heleboel snuift en neukt) en een klein beetje van Cooper en Annie in The Black Lodge.

Kyle McLachlan zit er erg weinig in, VEEL te weinig als je het mij vraagt. Donna word hier niet door iemand anders gespeeld die helemaal niet op de oorspronkelijke acteur lijkt, van mijn part hadden ze de hele rol eruit mogen laten. David Bowie zit in één scéne en doet wel aardig, al is wie hij moet voorstellen een groot raadsel. Sheryl Lee doet het net als in de serie goed als Laura en Ray Wise is ook even goed al had hij meer vaderlijke momenten mogen hebben en waarom laten ze hem niet dansen ofzo .

De film voelt eigenlijk helemaal niet aan als Twin Peaks. De stijl is veel grimmiger en mist het warme karakter en de humor van de serie. Dat komt denk ik ook doordat een groot deel van de cast niet in de film zit. De cinematografie is wel helemaal in orde, Lynch is immers een briljant filmmaker.

Hoewel de film zeker niet slecht was was het voor mij wel een enorme teleurstelling. Er waren een paar kleine foutjes in het plot in vergelijking met de serie (Dale is nooit eerder in Twin Peaks geweest, Ronette was erbij toen Laura werd vermoord...) maar dat kan ik nog vergeven. Mijn grootste frustratiepunt was dat ze niet verder gaan op de laatste aflevering. Ik wil namelijk weten hoe het afloop. Ook vond ik het erg jammer dat een groot deel van de oorspronkelijke cast en personages niet terug komt. En ik vond dat ze net als in de tv-serie wel wat minder sex en drugs gebruik mochten doen. Acteurs zijn veel te kort in beeld, Ik vraag me zelfs af waarom David Bowie er überhaupt in zat. Ik vind het eigenlijk ook helemaal niet zo interessant wat er voorafging aan de serie. Eerder wat er na kwam is wat mij mateloos interesseert. Daarom was het voor mij een beetje teleurstellend.

Los daarvan was het wel een goede film. Al ben ik er zeker van dat iemand die de serie niet heeft gezien er de ballen van snapt en het dus een zeer vervelende ervaring zal worden. Mijn grote advies: KIJK de serie, het is het zeker waard. Twin Peaks is nu met zekerheid mijn favoriete serie en ik ben me langzaam maar zeker aan het ontpoppen tot een die-hard-fan. Na het eerste seizoen had ik al zin om t-shirts te gaan kopen.

Een must-see voor de fans van Twin Peaks/David Lynch.

-------BEOORDELING--------------------------------------------------------------------
Twin Peaks - Pilot (1990) : 10/10 Een van de beste films die ik ooit heb gezien.
Twin Peaks - Seizoen 1 (1990) : 10/10 Erg sterke serie, goed geschreven en boeiend.
Twin Peaks - Seizoen 2 (1991) : 9/10 Intrigerend en sterk maar met een open einde.
Twin Peaks - Fire Walk With Me (1992) : 8/10 Teleurstellend, kort, mooi gefilmd en wel goed.
Gemidelde ( : 9,25 ) Ik ben een gigantische fan!

avatar van RuudC

RuudC

In de afgelopen weken heb ik met behoorlijk wat plezier beide seizoenen van Twin Peaks bekeken. Wat doe je als je klaar bent? Dan zet je toch gewoon Fire Walk With Me op? Toen ik de dvd-boxen had aangeschaft, had ik me natuurlijk goed voorbereid. Nou, de serie was dus erg vermakelijk, al wordt het na het oplossen van de moord wel een stuk minder. Fire Walk With Me daarentegen voelt echt compleet als mosterd na de maaltijd. Als het al iets doet, is het alleen maar meer vragen oproepen, waarbij ik er maar niet van uit ga dat David Lynch die ooit nog gaat beantwoorden. Nee, ook niet met de voortzetting van de serie komend jaar.

Maar ja, wat laat de film nu precies zien? Eigenlijk niets meer dan wat de kijkers van de serie allang wisten. Misschien niet zo expliciet als in de serie, maar toch. Op dat vlak ben ik dus niets wijzer geworden. Een waardevolle prequel is het ook niet, want wie deze film kijkt, weet na afloop wie de moordenaar is. En dit alles is geschoten met een camera die vast twintig jaar oud was. Ik haalde de sfeer van de serie er mede hierdoor nauwelijks uit. Een aantal personages, waaronder Dale Cooper, worden geforceerd in het plot gestoken en waarom iemand als David Bowie komt opdraven, is me een compleet raadsel. Ik weet ook echt niet goed wat ik met deze film van Lynch moet.

avatar van erniesam

erniesam

Gisteren toch maar weer eens gekeken. De eerste keer, een half jaar geleden, was mij redelijk slecht bevallen. Ik had toen van tevoren de complete serie gekeken en had genoten. Zeker, seizoen 2 is stukken minder, maar die laatste aflevering maakt alles goed. FWWM deed mij een half jaar geleden erg leeg aan, het boeide me niet en ik ergerde me aan de geheel andere, sinistere toon dan de serie. Gisteravond moet ik zeggen dat ik best heb genoten. Mijn ervaring met Lynch films is dat je deze gewoon meerdere keren moet zien alvorens je er echt een oordeel over kunt geven.

Ditmaal probeerde ik de film niet als een onderdeel van de serie te zien, maar als een zelfstandig iets. Dat werkte voor mij veel beter. Ik denk ook dat dit een enorm belangrijke film voor Lynch is geweest, want we zien hier duidelijke hints welke kant hij op zou gaan met zijn volgende films (afgezien van de Straight Story). Het is wellicht de meest sinistere en deprimerende film die ik ooit heb gezien. Naast dit lijkt Lost Highway een comedy. Wat ik mis in deze film is de humor die Lynch er gewoonlijk in gooit. De absurdistische elementen in de film hebben af en toe iets komisch, maar de sinistere sfeer voert de boventoon.

Er zijn mensen die meer van Cooper hadden willen zien en mensen die hem overbodig vinden in deze film. Ik ben van mening dat Lynch het juist adequaat heeft afgehandeld. Cooper neemt het onderzoek op de moord op Theresa Banks over van Desmond en Laura Palmer is nog niet vermoord. Het is logisch dat we verder niets van hem te zien krijgen. We krijgen te zien dat de ring kwade krachten herbergt gelinkt aan de Black Lodge en dat Desmond hier prooi aan valt. We zien ook dat Desmond en Cooper beide intuitief zijn en dat Cooper visioenen heeft (zoals ook in de serie). Dit eerste deel van het onderzoek vind ik erg sterk: onheilspellend, vreemd en spannend. Met name de scene met David Bowie vind ik magisch en veelzeggend. We maken kennis met de Black Lodge en we zien dat hierin tijd en ruimte stilstaan (de videocamera). Het is bevolkt met bekende figuren uit de serie, maar ook enkele nieuwe. Op het menu staat Garmonbozia.

Het tweede deel bestaat uit de laatste paar dagen van Laura Palmer. We zien haar neerwaartste spiraal en haar zorgen om met name Donna en ook James. Met name de droomscene vind ik geweldig gedaan. Zo enorm onheilspellend en creepy. Fantastisch. Hier heb ik nog wel een vraag over: in haar droom ziet Laura dat (dode) meisje naast haar liggen. Wie is dit? Ik neem dat ze uit de Black Lodge komt, want ze kan vertellen dat de goede Dale in de Lodge zit. Het lijkt mij dat dit vooral illustreert dat er geen tijd en ruimte in de Black Lodge is, aangezien Cooper in realiteit nog niet in de Lodge is geweest. Al met al een fantastische scene!

De scene in de bar duurt mij veel en veel te lang. Ik begrijp dat het belangrijk is om de ondergang van Laura uit te beelden en haar zorgen om Donna, maar kon dat niet wat efficienter? Deze scene haalt mijn score voor de film ernstig naar beneden, omdat ik me er behoorlijk aan irriteer. Dat is jammer, want ik vind het toch een boeiende film. De ontwikkelingen omtrent haar vader, Leland, vind ik goed en zeer spannend verbeeld. De scene met Bob / Leland en Laura in bed is werkelijk gruwelijk alsmede de eerste keer dat we Bob te zien krijgen: sjeez, wat een schrikmoment. Ik weet nog dat ik me de eerste keer enorm ergerde aan het feit dat ik wist hoe het afloopt. Ditmaal viel me op dat ik me vooral concentreerde op de beleving van de film zelf en de zelfvernietiging van Laura (uiteraard door de bezetenheid door Bob). Ik zag het meer als een stand-alone film en ik plaatste het niet binnen het Twin Peaks gebeuren, maar tussen het filmoevre van Lynch. Dat werkte voor mij veel beter. Feitelijk gaat deze film niet over Twin Peaks, maar enkel en alleen over Laura Palmer zelf. Het is en voelt anders dan de serie: het is werkelijk erg naargeestig en bedrenkt in het onvermijdelijke lot van Laura. Het einde van de film vind ik weer fantastisch. Uiteindelijk wordt Laura toch gered door de Engel in de Red Room. Een ongelooflijke katharsis die zelfs die in Inland Empire overtreft. Na al die misere die we hebben gezien voelt dit einde extra bemoedigend aan.

Al met al een film die in mijn waardering is gegroeid. Na de eerste keer had ik 'm niet meer dan een 2 gegeven, denk ik. Dit gaat toch echt omhoog bij deze. Ik vind het nog steeds een van de mindere van Lynch, maar zelfs een mindere film van hem is blijkbaar goed.

avatar van Capablanca

Capablanca

Deze film is zinloos als je niet eerst de serie gekeken hebt (mijn besteding van de voorjaarsvakantie). Voor de liefhebber, naar de huidige maatstaven wat traag.

avatar van mikey

mikey

chevy93 schreef:

Denk aan de scène helemaal in het begin. Waarin er een oud vrouwtje om de hoek komt kijken. Dat was echt zo cliché... Ben ik niet gewend van Lynch..

Maar die zit ook in het begin van Mulholland Dr. (??)

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Wat is er over het hoofd gezien?

Twin Peaks: The Missing Pieces (2014) - IMDb

avatar van The Oceanic Six

Ik heb de afgelopen weken de serie volledig bekeken, voor het eerst. Niet helemaal mijn ding, zeker seizoen 2 duurt veel te lang. Maar goed, ook de film uiteraard daarna bekeken. Ergens wel interessant om de laatste week van Laura Palmer te volgen, al komen er niet echt nieuwe bijzondere dingen naar voren. Twin Peaks weet me gewoon niet echt te pakken en dat geldt ook voor de film, ondanks dat het allemaal wel sfeervol is en op muzikaal vlak wederom overtuigd. Wat ik al typte bij de serie, ik vind de themesong van de serie echt fantastisch mooi. Benieuwd wat men volgend jaar met de comeback van de serie weet te doen, ga het wel volgen.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik keek recentelijk naar de serie en die kon me toch iet of wat bekoren.

Dat klinkt niet geheel overtuigd, en dat was ik ook niet. Zoals de meeste series bevatte Twin Peaks te veel opvulling wat zich vertaalde in afleveringen die soms volgepropt waren met oeverloos gelul. Bovendien werd David Lynch vaak in z’n creativiteit beperkt door de producers.

En dat heb je in de film niet. David Lynch kan z’n gang gaan, en dat is er aan te zien. De film is een pak meer bevreemdender dan de serie, en er wordt meer to the point gekomen.

Het aftakelingsproces van Laura Palmer wordt zeer goed uitgewerkt. Seks en drugs passeren veelvuldig de revue, en soms lijkt alle narigheid die haar bedreigd een gevolg te zijn van haar verslavingen.

Door de afwezigheid van de hoofdpersonages uit de serie bij het verhaal rond Laura Palmer (Zijnde Dale, Sheriff, Hawk, …) heb je toch het gevoel dat je naar iets geheel nieuws zit te kijken.

Het gedeelte met Teresa Banks had van mijn niet gehoeven. Overbodig, maar niet slecht.

Al bij al een degelijke film met Lynch-ingrediënten die toch net niet kan tippen aan de Lynch-klassiekers.

avatar van RimbaudArthur

RimbaudArthur

Schitterende film! Ontzettend duister en creepy, maar zo krachtig. En wat acteert Sheryl Lee dit bizar goed. Van zelfstandig naar diep getroebleerd, van lief naar intens griezelig.

Ik snap de kritiek op deze wel, maar ben het er niet mee eens. Zo vind ik het nogal logisch dat veel figuren uit de serie geen rol hebben in de film, hoe leuk ze ook zijn. Pakweg Harry Truman, Benjamin Horne en Pete Martell hebben hier niks te zoeken. Twin Peaks mocht dan wel over Twin Peaks gaan, deze Fire Walk With Me gaat niet over Twin Peaks, maar over de verhouding van Laura Palmer tot haar moordenaar en de gevolgen hiervan (waaronder haar dood). Goede keuze dus van Lynch om de film niet vol te proppen met nodeloze cameo’s, wat niet wil zeggen dat ik het niet jammer vind dat we heel wat favorieten niet of amper zien. Maar ze hadden hier gewoonweg niet tussen gepast.

Ook zijn er veel kijkers die zich storen aan het personage van Leland in deze film. Dat hij haaks zou staan op hoe hij in de serie werd geportretteerd. Ik wil hier zeker niet op tenen gaan trappen, maar die mensen begrijpen denk ik niet helemaal hoe de verhouding tussen Leland en BOB precies ineen steekt, en onderscheiden te weinig wanneer BOB aanwezig is in Leland en wanneer niet. Ik vond het personage in ieder geval als een puzzel in elkaar passen.

Waar ik ook heel blij om ben: dat die oude vrouw en haar kleinkind hier weer wat screentime krijgen. Hun enige passage in de serie zelf vond ik ontzettend fascinerend, dus blij dat ik ze hier weer ben tegengekomen.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Toch wel een kleine tegenvaller.

Laura eindelijk leren kennen was toch wel erg bijzonder na 30 afleveringen enkel verhalen over haar te horen. Het andere grote pluspunt is dat Twin Peaks nog mooier gefilmd wordt bij vlagen, maar wel in een iets ander sfeertje, weet niet of ik dat positief of negatief vond.

Helaas heldert de film helemaal niets op, integendeel. Er is veel minder subtiel omgegaan met de mysterieuze kant van de serie. Waar ik het in de serie zeker kon waarderen, was de film iets te veel eindeloos geschreeuw. Ook komen een paar gebeurtenissen vrij onrealistisch over, zo schijnt Bobby ineens een moord te hebben gepleegd en is Donna eens meegeweest met een wild avondje met Laura.

Het vervangen van Flynn Boyle voelt toch raar aan en hele leuke karakters als Audrey en Ben zijn überhaupt niet te zien.

Jammer, want het begon zo veelbelovend met de introductie rondom Teresa Banks en de scènes op Twin Peaks High School.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Deze film is vanzelfsprekend een stuk compacter dan de serie Twin Peaks, en daardoor meteen ook veel intenser. Het lome tempo is verdwenen en de (vertrouwde) personages komen minder tot hun recht. Maar voor de speelduur van een film werkt het uitstekend: Fire walk with me is naargeestig, spannend en mysterieus. De twee club-scenes zijn magisch en hielden me aan het beeld gekluisterd. Echt een film die je niet zo gemakkelijk van je afschudt en hoewel het misschien niet tot het meest complexe werk van Lynch behoort vind ik het toch één van zijn betere.

avatar van pampelonne

pampelonne

zondermeer een meesterwerk!

alles klopt gewoon.

ik herinner me weinig meer van de serie, is toch ook alweer ruim 20 jaar geleden!

avatar van Zwolle84

Zwolle84

'How can a heart that's filled with love start to cry?'

Hoe rond je een van de niet alleen meest geliefde, maar ook beste series aller tijden af met een film die de losse eindjes aan elkaar moet knopen? David Lynch doet het op de enige juiste manier: door een échte volbloed David Lynch te maken.

Twin Peaks: Fire Walk With Me werd destijds door veel fans van de serie met walging ontvangen. Waarom is me een raadsel, want de film heeft veel van wat de serie ook had, zonder dat het een flauwe parade is waar alle karakters nog een keer hun gekke dingetje doen. Bovendien voegt het ook zeker iets toe door de stevige focus op de tragiek rond sleutelfiguur Laura Palmer, die hier zo sterk geportretteerd wordt dat je direct met haar meeleeft.

Vooral wanneer de drugsverslaafde, heavy hearted Laura met tranen in haar ogen naar dat bevreemdende lied in One Eyed Jacks luistert, komt de ware aard van FWWM naar boven. Het vormt de aanloop naar misschien wel de ultieme Lynch-scène aller tijden: de dansvloer van One Eyed Jacks waar je onder hypnotiserende tonen in een schitterend belichte paringsdans wordt meegevoerd.

FWWM is daarmee een loodzware film, zeker als je het met de veel lichtvoetigere serie vergelijkt. Hier zijn het vooral de duistere kanten van die veelzijdige karakters die de hoofdrol spelen, wellicht vandaar die moeizame ontvangst destijds. Het is dan ook vooral een film die op de emoties inspeelt. Het verhaal volgen kan, maar is zeker geen must, zoals wel vaker het geval is bij Lynch.

Toch wordt de film niet té verstikkend, wat vooral door de veel lossere eerste helft komt. Het subplotje rond de FBI-agenten die stuiten op de ontzettend flauwe lokale politiesuffertjes ('The phone has a little ring') is bijvoorbeeld heerlijk onzinnig. Net als de dialogen die vaak totaal niet aansluiten bij wat je op het scherm ziet.

Thriller, drama, zwarte komedie, psychologische horror; Fire Walk With Me is een veelkoppig monster dat flink wat van je vraagt. Stel je jezelf open, dan krijg je er een ontzettende prachtfilm voor terug die zowel in het grotere Twin Peaks-geheel als op zichzelf moeizaam overeind blijft.

tbouwh

Ik heb deze nog niet gezien omdat ik nog druk met de serie ben, maar weet iemand hoe het zit met de feature film uit 2014 hierbij (Missing Pieces)? Zie 'em namelijk niet hier op moviemeter staan, en dat moet toch wel kunnen lijkt me.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

tbouwh schreef:

Dat is geen film. Zijn meer een soort outtakes aan elkaar geplakt.

Leuk om te kijken hoor, maar verwacht vooral niet één geheel met een rode draad.

Zwolle84 schreef:

Dat is geen film. Zijn meer een soort outtakes aan elkaar geplakt.

ah okee, dat verklaart een hoop:) Was mij nog niet echt duidelijk geworden.

tbouwh

De afgelopen maanden ben ik op m’n gemakje door de twee seizoenen van Twin Peaks heengegaan. Wat heb ik genoten van de wereld van Lynch, die ik het liefst zou kenschetsen als ‘supreme weirdness’. Al die characters, stuk voor stuk briljant uitgewerkt, de symboliek, de schijnbaar willekeurige gebeurtenissen, de bedwelmende muziek en de subtiele humor. Voor sommige kijkers misschien onnavolgbare onzin, voor mij zonder meer één van de beste tv-series die ik ooit zag. De logische afsluiting na ‘Beyond Life and Death’ (de laatste episode van seizoen twee) was Fire: walk with me. De film die inspeelt op de gebeurtenissen die in de pilot nog onderhevig zijn aan mysterie, suggestie en onderzoek…

Ik moet toegeven: Fire: walk with me is niet perfect. De film zou in eerste instantie niet op zichzelf staan. Lynch wilde meer doen met de mythologie van de black lodge, maar omdat dit werk geen kassucces bleek, werd het gras onder zijn voeten weggemaaid. Wat mij betreft erg jammer, maar ik kan me voorstellen dat de beeldspraak en de psychologische horror in deze film lang niet iedereen ligt. Sterker nog, ik denk dat dit überhaupt geen geschikte film is voor mensen die de serie niet gezien hebben (of niets hadden met de serie). Fire: walk with me is immers primair opgebouwd uit een scala aan referenties naar Twin Peaks. Maargoed, voor mij stond de film juist daardoor garant voor een flinke dosis kijkgenot.

Vooral onder de indruk was ik van de tamelijk intense acteerprestatie van Sheryl Lee. Het heeft iets machtigs om haar als de spil van het plot te zien, terwijl ze in Twin Peaks al vanaf het begin niet meer in leven was. Daarnaast is het duidelijk dat deze rol enorm veel van Lee heeft gevraagd. Lynch is ver gegaan, maar het komt de abstractie en de sfeer van zijn wereld wel enorm ten goede. De horror-elementen zijn dan ook functioneel ditmaal. Ze houden je in haar greep, meer dan ooit (je kent Frank en Leeland immers al vanuit de serie). Sferisch haast volmaakt dus, Fire: walk with me. Het toppunt was voor mij de sequentie in de bar/club, in combinatie met het stuk waarin Julee Cruise Questions in a World of Blue zingt. Die momenten zijn het summum van wat film voor mij kan zijn, omdat ze je volledig de wereld van (in dit geval) Lynch inzuigen.

Wat mij betreft dus een waanzinnig sfeerstuk, dat niet teleurstelde. Ik kan me voorstellen dat sommige diehard-seriefans liever nooit hadden gezien hoe Laura Palmer afdaalde naar de duisternis. Zelf had ik daar niet zo’n last van. Door het spel van Lee, de optimale regiebeurt van Lynch, de sfeerzetting en de gelaagde score van Badalamenti werd het een fascinerende trip. Op naar Twin Peaks 2017…

baspls schreef:

Meerdere bekende acteurs en celebrities hebben een kleine rol gekregen in FWWM, omdat ze fan waren van de serie. Ze kregen ook maar beperkt betaald. Bowie dus, maar ook Kiefer Sutherland en de zanger Chris Isaak bijvoorbeeld.

Dat Bowie het mysterie zelve is en de aard van zijn rol onduidelijk blijft is Lynch-eigen. Kan daar eigenlijk alleen maar van genieten.