Genre: Drama / Romantiek
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Cool!
Vijf vrienden houden zich bezig met straatroven en andere kleine misdaad, wat vaak gepaard gaat met grof geweld. Als zij door Prof, leider van een bende die zich met grotere misdaad bezighoudt, worden gevraagd te helpen bij een grote overval, stemmen ze toe. De overval mislukt en de vijf vrienden worden opgepakt. Tot hun afgrijzen worden ze niet veroordeeld tot de gebruikelijke jeugdgevangenis, maar tot een alternatieve straf: anderhalf jaar heropvoeding op de harde Glen Mills School.
PatrickL
Trailer is nu ook online:
Jesus Christ, ik heb de trailer halverwege maar weer uitgezet.
PatrickL
Nee, eigenlijk niet, maar ik het was toch wel even schrikken hoe tenenkrommend slecht het was.
Pathé weigert nieuwe Theo van Gogh-film
Uitgegeven: 2 augustus 2004 23:28
AMSTERDAM - Bioscoopexploitant Pathé weigert Cool!, de nieuwe film van regisseur Theo van Gogh, te vertonen. Dat heeft een woordvoerster maandag bevestigd. Volgens Pathé heeft de film "geen commercieel perspectief".
Van Gogh wijt de beslissing echter aan een oude vete tussen hem en Pathé-programmeur Jacques Goderie. De filmmaker had Goderie vorig jaar in een column in dagblad Metro publiekelijk aangevallen over een huurachterstand van twee jaar die de redactie van Goderies blad Preview had.
De programmeur had volgens Van Gogh na de column geroepen "dat er wat hem betreft nog een rekening tussen hen openstond". Onzin, volgens de woordvoerster van de bioscoopketen. "Wij zijn een commercieel bedrijf. Wij beoordelen elke film eerlijk op zijn merites."
Weinig publiek
Volgens haar is geen sprake van rancune tegenover regisseur Van Gogh. "Elke film wordt echt niet alleen door Jacques Goderie bekeken. Wij als Pathé denken gewoon dat Cool! weinig publiek zal trekken.
Vorige producties van Van Gogh, zoals Interview en Baby Blue, hebben wij ook gewoon vertoond en die trokken minder bezoekers dan verwacht. Dat telt op een gegeven moment ook mee."
Kleinere filmhuizen
Distributeur A-Film betreurt het besluit van Pathé. "Wij geloven in de film en denken dat er zeker een groot publiek voor is", stelt een woordvoerster. "Al is het maar door hoofdrolspelers Katja Schuurman en Johnny de Mol." De distributeur probeert de film nu te plaatsen in zoveel mogelijk kleinere filmhuizen.
Dit tot groot verdriet van Van Gogh. "Omdat Pathé het monopolie in de Randstad heeft, zal de film niet de jongeren bereiken waarvoor hij bedoeld is. Die gaan op vrijdagavond echt niet naar bijvoorbeeld Het Ketelhuis."
Glen Mills
Cool! vertelt over de besognes van een groep Marokkaanse criminelen. In de film spelen jongeren uit de gesloten jeugdinrichting Glen Mills in Wezep. Van Gogh heeft ook gefilmd in de heropvoedingskliniek, die normaal ontoegankelijk is voor camera's.
Cool! beleeft opvallend genoeg op 13 september wel zijn wereldpremière in het Pathé-theater Scheveningen. Het theater is dan afgehuurd door het festival Film by the Sea. De rolprent is dan in acht zalen tegelijk te zien. Cool! wordt half september ook vertoond op het prestigieuze Filmfestival van Toronto.
damon
die Theo van Gogh krijgt nu een koekje van eigen deeg.
Jarenlang denkt ie ongestraft anderen te kunnen beledigen en kleineren en nu maakt ie het ook eens mee, en kan daar blijkbaar ook niet goed tegen
en zeg nou zelf: echt een groot verlies voor de Nederlandse film zal het ook niet zijn als dit niet in de bioscoop komt (Interview-flashbak)
FisherKing
Tsjonge, ik ben geen fan van Theo van Gogh, maar jij bent wel het proto-type van de luister-slaaf van de manipulerende media waar hij tegen strijdt! en Terecht!. Ga je schamen !
cornelis
Vreemde formulering. Concerns nemen wel vaker een film niet af. Dat is niet 'weigeren', dat is 'niet afnemen'.
damon
als ik door de media was gemanipuleerd, dan geilde ik alleen maar op de aanwezigheid van ons allerbekende BN'ers in deze film
Thus this makes me not ashamed of myself
Webby
Theo van Gogh is anti- Nijenhuis. Dus ik ben pro Theo van Gogh!
Nee, ik vind van Gogh goeie producties maken, zowel voor tv (vooral Najib & Julia) als film. Geen gezeik, maar gewoon filmen en lef hebben. Geen commerciële laagdrempelige troep zoals die NL (Nijenhuis/Levita) producties. BAH!
Rujar
Blijkt dat Jack Goderie hier achter zit en nog een rekening had lopen met Theo.
Klik op link voor het interview.
Macmanus
Ben het wel eens met van Gogh.
Een film met Katja Schuurman en Johnny de Mol komt normaal gesproken toch wel in de grote bioscopen?
Vind het trouwens geen Arrogante man, en ongemanierd moet je zo nu en dan zijn
cornelis
Ik geloof daar niet zo in. Als Pathé denkt dat ze geld met die film kunnen verdienen, dan zouden ze echt Jac. G. zijn bief daarover niet laten uitvechten.
cornelis
Ben het wel eens met van Gogh.
Nee hoor. No Planes, No Trains bijvoorbeeld niet. En de laatste film met Johnny de Mol is geflopt (Oesters van Nam Kee), evenals de laatste serie waar hij in zat (De Band).
Een concern koopt een film aan als ze er geld in zien.
Macmanus
Misschien heb je gelijk (van Gogh doet het natuurlijk ook om zo meer publiciteit rond zijn film te krijgen, een soort Passion of the christ in het klein
Maar Shouf Shouf Habibi deed het goed, en deze film is dan weliswaar anders, maar gaat toch over (Marokkaanse) jongeren en dan nog een paar soapies, dan kan het best wel eens een succes worden.
cornelis
Natuurlijk. Calimero-act bij wijze van reclame.
Kennelijk denkt Pathé daar anders over.
FisherKing
ik vind dat een slecht gemanierde en arrogante man (als jij het hier niet mee eens bent dan weet ik het ook niet meer) niet alleen maar de schuld van alles bij anderen kan leggen. En ook alle vormen van zelfkritiek ontbreekt. Dat maakt mij door de media gemanipuleerd?
Bedoelde ik zo niet. Er wordt gesuggereerd alsof hij geen goede films zou maken, alsof zelfkritiek hem ontbreekt. Dat weet jij helemaal niet.
Nee, bedoelde ik ook zo niet. Jij verkondigt velerlei standpunten die door veel media wordt gedeeld.
Ik geef toe dat ie dwars overkomt, (en onbeschoft kan zijn, daar geef ik je gelijk in hoor
) maar hij is wel altijd spraakmakend bezig, en maakt ook nog eens erg goede films (niet alles). Bovendien is het iemand met een unieke mening, en daarvan hebben we er in Nederland niet veel.
De_Filmpoëet
Gaandeweg is mijn waardering voor Theo van Gogh gestegen, als filmmaker en columnist is deze man een groot talent. Dus ook naar ‘cool!’ ben ik benieuwd; met Theo aan het roer is het mogelijk dat het hier om kwaliteit gaat, immers heeft hij zich met eerdere films als interview en 06 al aardig bewezen (en niet te vergeten de voortreffelijke serie Najib & Julia).
cornelis
Pathe speelt een vies spelletje!
En dat spelletje heet: theaters exploiteren. Och, och, wat erg.
Vrijdag 30-07-2004 - De column van Van Gogh in de Metro
Cool
Als ik aan filmkenner en televisiepresentator Jacques Goderie denk, maakt zich altijd een zekere deernis van mij meester. Ik zie een eenzame man voor me die in een lege kantine een bakje zelf meegebrachte sla nuttigt en peinst over de dagen dat hij nog geen dubbel tarief hoefde te betalen aan zijn schandknaapjes. Een jaar geleden schreef ik een stukje over Jacques waarin ik me afvroeg waarom meneer namens zijn blad "Preview" nog een huurschuld had van meer dan 23.000 Euro bij mijn vriend Dave Schram, die met veel kunst en vliegwerk en vooral veel toeleggen Jacques' filmprogramma bij AT5 in de lucht houdt. Twee dagen later was de achterstallige huur betaald en gewerd mij Goderie's mededeling dat er wat hem betreft voor Theo van Gogh 'nog een rekening openstaat.'
Sidderend lag ik in mijn bedje. Wraak is een gerecht dat koud moet worden opgediend, dus ik had er wel een zeker respect voor hoe Jacques rustig de tijd nam om een jaar af te wachten en zijn rekening te vereffenen. Hoe? Mijn film "Cool" komt eraan en Goderie programmeert de Pathé-theaters.
De film is opgenomen met jeugdige misdadigers die hun straf niet hoeven uitzitten in de cel maar in de Glenn Mills-inrichting, een uit Amerika geïmporteerd systeem van heropvoeding waarin de hiërarchische structuur van bendes op straat met veel geloei en geblaf ten positieve wordt aangewend tussen vier muren. Wij praten hier niet over jongelui die belletje hebben getrokken. Zeventig procent van de jongeren die Glenn Mills verlaten, vervallen niet in hun oude patroon, claimt de inrichting. Ik vond dat cijfer interessant genoeg om er, mèt Katja Schuurman, John de Mol jr. en vijf ter plekke gecaste hoofdrolspelers, een speelfilm te maken; in 'de secte', zoals de school in "Cool" wordt genoemd. Goderie kreeg de film te zien en vertrok na veertig minuten naar de WC om niet meer terug te keren. Zijn bazin Daniëlle Kroon vatte het oordeel van de Pathé'tjes samen: "Slecht, niet commercieel, wij zijn een commercieel bedrijf en hebben niet de functie om films over maatschappelijke problemen in de bioscoop te brengen. Wij willen winst maken. En wij wensen niet het publiek binnen te krijgen dat je in deze film ziet op het doek."
Daarmee doelt Mevrouw Kroon op de Marokkaanse hoofdrolspelers in "Cool". Omdat Pathé in de Randstad een monopolie heeft als het gaat om de grotere bioscopen, zal de film dus niet de jongeren bereiken waarvoor "Cool" bedoeld is, want die gaan op Vrijdagavond niet naar het Ketelhuis of een ander art-house. Dat ze bij Pathé mijn film kut vinden is hun goed recht, dus mij hoor je niet. Wat ik wel curieus vind is de deal die er bijvoorbeeld in Rotterdam bestaat tussen het gemeentebestuur en Pathé om geen andere mega-complexen toe te laten. Ik heb wel 'ns gehoord dat er vrije concurrentie bestaat en dat er een kartelpolitie is die monopolies onderzoekt. Staat ergens in de wet dat Pathé het alleenrecht heeft?
Dertien September gaat "Cool" in première als openings-film van het Festival by the Sea in Scheveningen, om eenmalig te draaien in acht zalen van het plaatselijke Pathé-complex. Mevrouw Kroon belde laatst de directeur van het festival. Ze klonk kwaad: "Hoe kan het dat jullie uitgerekend voor de opening een film nemen die wij niet willen draaien?"
Ach gut. Ik feliciteer Jacques Goderie op deze plek met zijn revanche, al is dat jammer voor Pathé-bezoekers die van raps houden en voor de jongeren die een tot twijfel aanzettende film over wat goed en kwaad is misschien wel aardig zouden vinden. En zo beneemt een privé-akkefietje dankzij Pathé's monopolie in de Randstad duizenden jongeren het zicht op de opgewekte motregen van "Cool". Pathé houdt niet van Marokkanen en al helemaal niet van 'moeilijke films'. Gisteravond belde het belangrijkste en ook heel commerciële filmfestival van Noord Amerika, Toronto, dat ze "Cool" graag willen vertonen omdat de film naar hun oordeel zo fris en nieuw is. Ik kan het ook niet helpen, ze zeiden 't. Wie heeft er gelijk? Oordeel zelf. Of laat U dat liever over aan de zeker niet corrupte smaak van de Heer Goderie?
Theo van Gogh
-----------------------------------
Theo heeft daar wel een punt over Marokkanen. Ze hebben denk ik niet veel zin in de tafarelen die er bij Shouf Shouf Habibi waren. Erg zwak van de Pathé als ze daarom een film weigeren.
Lijkt me niet. Pathé programmeert nota bene Marokkaanse films.
Diesel
De heer Goderie heeft perfect gehandeld.
Theo.
De_Filmpoëet
Nog niet.
Webby
Lijkt me niet. Pathé programmeert nota bene Marokkaanse films.
Ja, maar dat is anders. Dat trekt een ander soort Marokkaans publiek...
En als dat het niet is doen ze het gewoon om Theo een stang te zetten. Je gaat mij niet wijs maken dat een jongeren film met Katja Schuurman en Johnny de Mol weinig bezoekers gaat trekken. Als ze de film nou nog voor een testpubliek hebben onderworpen... maar nee hoor. Meneer Jac Goderie vond hem niet leuk! Dat is ook echt de doelgroep!
Rujar
Toch ben ik het erg vaak met hem eens....
Ik geloof best dat het een waardeloze film is.

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold verdwijnt binnenkort van Netflix