• 9.376.883 stemmen

Releasedatum: 16 september 2004

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Cool!

Vijf vrienden houden zich bezig met straatroven en andere kleine misdaad, wat vaak gepaard gaat met grof geweld. Als zij door Prof, leider van een bende die zich met grotere misdaad bezighoudt, worden gevraagd te helpen bij een grote overval, stemmen ze toe. De overval mislukt en de vijf vrienden worden opgepakt. Tot hun afgrijzen worden ze niet veroordeeld tot de gebruikelijke jeugdgevangenis, maar tot een alternatieve straf: anderhalf jaar heropvoeding op de harde Glen Mills School.

avatar van gotti

Cool! kent enkele belabberde stukken, maar grotendeels heb ik toch erg genoten. Het standaardverhaaltje, de gangs en twee jongens die strijden om dezelfde vrouw (waarna de derde er mee heen gaat) kennen we, maar dat de film zich gedeeltelijk afspeelt in de Glenn Mills school is wel vernieuwend (volgens mij was dit de eerste keer dat hier gefilmd mocht worden).
De coolheid hoort van het scherm af te springen, maar toch kwam niet niet dusdanig over. Ik vond het een net allemaal iets té. Zulke mensen ken ik ook wel, maar in minder mate. Het had wel iets minder dik aangezet kunnen worden. De jongeren van de Glenn Mills school maakten zichzelf vrij belachelijk.
Helemaal over the top was Johnny de Mol, die als een soort mislukte scarface door het leven ging, samen met zijn altijd handige wandelstokje.
Een groot positief punt waren de dialogen, waar ik enige (grote) inbreng van Van Gogh zelf nietuitsluit.

Als de mensen van de Glenn Mills school niet zo bezig waren met 'zichzelf' te spelen had deze film zowaar écht goed kunnen worden.

Die hele rol van De Mol sloeg nergens op. Super overdreven Godfather-achtig mannetje met maniertjes en wandelstok-achtig ding. Om maar te zwijgen over de miscast zelf, aangezien hij totaal niet link overkomt en de angst voor hem dus niet overkwam.

Het enige wat de moeite waard was waren de scenes in die school.

Verder een superirritant politieverhaaltje met standaard Van Gogh humor (zogenaamd grapig, maar heel typisch slinks) van 'Ach nee, het zal toch geen marokkaantje zijn?' en iemand erbij die nog moet zeggen dat 'ze niet allemaal zo zijn ' en vervolgens in de zeik wordt genomen.

Zo gauw je een pornosite ziet weet je al dat er een Rob Oudkerk grap komt...heel vervelend allemaal. 06/05 zal ook wel volzitten met dit soort typische dingen.

avatar van starbright boy

Ik vertel niet echt iets nieuws, maar ook ik vond het een slappe film, helaas.

Het begon eigenlijk nog behoorlijk goed. De scenes voor de optiteling waren zelfs spannend. Dat niveau blijft helaas niet. De Mol overtuigde me niet, maar kreeg ook niet erg veel kans om iets van die rare, ongeloofwaardige rol te maken. Precies hetzelfde geldt eigenlijk voor Schuurman. Tussen de andere criminelen zaten een paar die ik behoorlijk goed vond (anderen ook weer helemaal niet).

Het beste waren de scenes op Glenn Mills, maar die waren weer zo documentaire-achtig dat ik me af ging vragen wat de toegevoegde waarde van het feit dat dit een fictieve film is was. Het hele stuk buiten Glenn Mills vond ik erg slap. Net als kos vond ik de Van Gogh/Holman-grapjes van de politieagenten irritant. En een echt statement maken ze ook al niet. De flauwe grapjes leken vaak het enige doel voor die scenes. Met de raps heb ik geen problemen, betere raps waren ongeloofwaardig geweest.

Uiteindelijk kon ik maar bar weinig met deze film.

avatar van neo

neo

De probleemjongeren van deze film heb ik jammer genoeg zelf ook in een bepaalde periode veel om mij heen gehad, noodgedwongen wel te verstaan. Neem de muziek in de film ''die-over-het-leven-zou-gaan'', wat walgelijk! Op zich zijn de acteurs zeer goed en trouw aan hoe dit soort mensen praten, denken, schreeuwen etc. Maar als film is dit gewoon niet om over van naar huis te spreken. 2 sterren

avatar van otherfool

otherfool

Lachwekkend acteerwerk, maar een interessant verhaal... ik heb 2,5* gegeven, al was dat vlak na de dood van Van Gogh, misschien moet ik hem nog eens kijken.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Niet best maar ook niet zo slecht als ik verwacht had. Helaas was De Mol wél zo slecht als ik verwacht had. Hij is duidelijk niet sterk genoeg als acteur om zijn miscast goed te maken en komt dus ook compleet niet over. Angst inboezemen doet hij voor geen meter en hij ziet er hier compleet belachelijk uit. Het matige script helpt hem ook niet echt.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Matige film. Kabbelt maar voort. De film komt maar niet tot een echt verhaal. Telkens als je maar een beetje in een scene zit schiet hij weer door naar de volgende zodat je er niet echt lekker inkomt. Die rapvideo's tussendoor helpen daar ook niet bij, alhoewel het wel iets nieuws is.

Het acteerwerk is zeer matig. Ik snap de casting ook niet helemaal. Johnny de Mol die een groep "gangsters" aanstuurt terwijl hij constant appeltjes eet ??? Het geluid vond ik ook erg zacht waardoor veel teksten onverstaanbaar werden. Best een tegenvaller !

Dit was mijn eerste Van Gogh film. Moet ik de films van Van Gogh voortaan maar opzij leggen of heeft de goede man nog films gemaakt die wel de moeite waard zijn om te kijken ?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Zoals iemand het eerder al zei: een drama in de letterlijke zin van het woord.

Het begint allemaal best aardig met een ''realistische'' weergave van de Glenn Mills en de authentieke schoffies die de hoofdrollen erin spelen. Maar om de een of andere reden moet de cast aangevuld worden met allerhande BN-ers. Katja Schuurman als de vriendin van een van de jongens, yeah right, ze is minstens tien jaar ouder. Johnny de Mol als gangsterleider die zoveel maniertjes heeft dat het wel een schurk uit Bassie en Adriaan lijkt. Uiteindelijk mondt het allemaal uit in een ongeloofwaardige thriller die maar niet kan kiezen of het serieus of grappig is. En dan steeds dat rotnummer van houd je hoofd cool erdoorheen. Je zou om minder koken van de woede.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Lame! (2004)

Oef! Wat een slechte film.
Ik had mijn verwachtingen uiteraard niet hoog liggen maar dit was wel erg slecht. Cool! is van alle kanten een lachwekkende film.

Theo V. Gogh zie ik nou niet bepaald als een goed regisseur. Dit vind ik ook echt zo'n werkje voor hem. En als je er dan ook nog eens zo'n belachelijke cast bijhaalt. Kijk, Katja Schuurman... oke. Acteren wil niet echt maar het is niet erg om daar naar te kijken. Johnny de Mol... wie zou in godsnaam Johnny de Mol gaan casten? Wat een belabberde acteur, zeg. Verder waren al die turken en marokanen allesbehalve geloofwaardig.

Waar ik absoluut niet tegen kan is dat die acteurs en v. Gogh denken dat ze met deze film neerzetten wat jongeren cool vinden, of eigenlijk wat cool moet voorstellen. Zoals die poster, met die graffiti. Dat ziet er gewoon kinderachtig uit. En prof met zijn wintermutsje. Gewoon erg lelijk.

Ik kon me ook ergeren aan een aantal scenes die blijkbaar serieus moesten zijn:
Wanneer prof met al z'n turken vriendjes zit te smoken en hij een verhaal gaat vertellen over hoe er applaus en gejoel klonk van uit de straten en vanaf de balkons na hun sexpartij werkte De Mol zwaar op mijn zenuwen.
En op het eind, wanneer Prof word neergeschoten... tja, dat was gewoon zo verschrikkelijk slecht! Hoe nep kan je dood vallen? Bah!

avatar van MR J 1987

MR J 1987

Weer een typisch nederlandse film. dus slecht. tot nu toe alle nederlandse fims die ik heb gezien waren slecht. BEHALVE DE FLODDER REEKS !

avatar van Don Homer

Don Homer

Nou nou wat een negativiteit hieronder. Hou je hoofd cool!

Ik vond het verrassend leuk. Had alleen verwacht dat ie uit de (late) 90's kwam. Zo'n sfeertje was er. Vooral de muziek vond ik leuk. Rappen deden ze goed. Script was voorspelbaar maar wel in orde. De acteurs vielen wat tegen, inclusief Katja Schuurman, Johnny de Mol en Gerrit Zalm. Niet gek dat die niet doorgebroken zijn.