Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 5 september 2002
Bekijk via Videoland
Plot Oesters van Nam Kee
De film vertelt het verhaal van de liefdesgeschiedenis die de jonge 18-jarige gymnasiast Berry (Egbert-Jan Weeber) beleeft met de iets oudere Thera (Katja Schuurman). Berry leidt een dubbelleven; hij houdt voor zijn licht criminele vrienden uit Amsterdam-West zorgvuldig verborgen dat hij eigenlijk uit het enige villastraatje in deze wijk afkomstig is; alleen Thera neemt hij volledig in vertrouwen. Wanneer hun liefde, geconsumeerd met oesters in restaurant Nam Kee, een hoogtepunt bereikt, verdwijnt ze plotseling uit het leven van Berry.
Thera
Berry's Father
Rein, Berry's Brother
Mirjam
Mother Thera
En als je 'm gaat kijken zul je zien dat ie ook over neuken gaat...
BronxTale
Nederlandse film? Zal wel weer over neuken gaan.
ja echt he, haha dat heb ik wel gemerkt sinds turks fruit.. inhoudloze onzin.
Rocco1984
En als je 'm gaat kijken zul je zien dat ie ook over neuken gaat...
Neuken en sex dus, oja en hier een daar een genante scheldpartij.
missl
Katja is leuk maar zij maakt deze film niet leuk. Het gaat over heel veel seks en drama. En normaal is drama wel leuk, maar dit is niet te doen.
SelmaDuim
Slecht verhaal, belachelijke dialogen. Eigenlijk heb ik geen idee wat ze nu wilden vertellen met deze film. Het enige pluspunt is dat Egbert Jan Weeber erg lekk... euhm, leuk blijft om naar te kijken. Jammer dat er maar weinig seks in zit.
darkjaap
wat een kritieken hier allemaal ik vond hem nog wel redelijk
de muziek egbert jan weber die erg goed acteerd naar mijn mening
maaar een ding snap ik niet want waarom doet katja ineens zo vreemd ???
* * *
Yak
Omdat het verhaal gewoon niet goed is uitgewerkt. Het is een opeenvolging van quasi-interessantdoenerige en quasi-dramatische scènes, maar het was teveel moeite om hier enige lijn in te scheppen.
Overigens was Katja wel lekk... eh, leuk om naar te kijken. Wel jammer dat er zo weinig seks in zit.
mikey
@jaap:Katja speelde een mevrouw die vergeleken met de knul wat ouder is en haar leventje niet meer kon bijbenen, of zo. Daarom stortte ze in... Beetje slecht gedaan allemaal
Thomas83
Het is alweer een tijdje geleden, maar ik herinner me de film niet als zo heel slecht, geen onvoldoende waard volgens mij. Daarom voorlopig een 2.5, tot ik hem weer eens zie.
Katja maakt de film in elk geval nog wat de moeite waard.
speranza
De laatste zin ben ik met Thomas83 eens. Ik heb het dan echter niet over het acteertalent van Katja Schuurman. Ik heb het alleen maar over het feit dat ze toen nog een lekker wijf was.
NarcissusBladsp.
"We mogen de mensen in het land niet terleurstellen".....
Dit sleutelzinnetje zal op de set ook vaak met ironisch genoegen geciteerd zijn als een running-gag. Want de BN/acteurs en de makers wisten dat Nederlandse films al snel afgekraakt worden. Want de Nederlandse (vooral de mannelijke) 'filmliefhebber' maakt het zich gemakkelijk: zodra een 'BN-er' (wat het ook mag wezen, want je bent heel snel bekend in dit oppervlakkig kikkerlandje) op het doek verschijnt wordt iemands imago al gauw verward met de rol die men speelt. En éénmaal een slechte rol gespeeld dan blijft dat lang kleven. En heb je je borsten vergroot dan zal dat je eeuwig achtervolgen. Ja, 'we' zijn trots op de Nederlandse 'filmliefhebber'. Het wegdenken van bijzaken is lastig als de spelers te bekend zijn. En de eigen taal vergroot misschen de plaatsvervangende schaamte.....het is allemaal te direct. Oei, een film over herkenbare gevoelens.
Als kuddedieren afkraken....dat kunnen we als de beste......maar een fatsoenlijke recensie, daar zijn 'we' te goed voor.
Ik zag een prima Nederlandse film.....veel beter dan menig trouwe Jan Wolkers verfilming. De stijl is vlot en BEWUST nonchalant. Katja en Egbert Jan spatten van het doek.....zij een vroegvolwassen vrouw die als grillige femme fatale toch aan twijfelen wordt gebracht al probeert ze dat te verbergen. Hij een jongen die nog volwassen moet worden en door haar een "ego- boost" kijgt....heel begrijpelijk.
De twee hoofdrolspelers zijn precies goed gecast....Maar ook de andere rollen. B.v Johnny de Mol, die bij weinig mensen goed kan doen, speelt hier een geloofwaardig amateur-crimineeltje. Ik kon trouwens geen acteur vinden die echt uit de toon viel.
De pakkende dialogen geven snel de verhoudingen weer. Eén ieder heeft zo zijn eigen wijsheden. Het geeft een prima beeld van een Amsterdamse jeugdcultuur. Er zit dynamiek in de film en is niet uitleggerig....de bewegelijke cameravoering vond ik passend bij het volgen van Berry nog naieve levenswandel. De 'scheve'
shot's lopen parallel bij zijn, maar uiteindelijk ook bij haar, onzekere blik op het leven. Stoere zonnebrillen en wijsheden kunnen dit niet verdoezelen. Haar epileptische toevallen (duiken vaak op bij emotinele stress) doorbreken haar zelfbeersing......ze geloofde misschien toch? Het kaartje gaf dat ook aan.
Ik vond dus de spontaan ontstane (erotische) romance tussen Thera en Berry geloofwaardig en dat Berry emotioneel uit de bocht vliegt realistisch en meeslepend.
En Thera blijft tot het eind mysterieus met veel zelfbeschermende (listen en) lagen......pracht rol van Katja.
Kees van Beijnum hoeft zich niet te schamen voor deze verfilming. 4,5*
Hectometerpaal
Dus als ik het goed begrijp zijn de mensen die deze film laag waarderen oppervlakkige kuddedieren die geen uitgebreidde recentie durven te schrijven......hmmm ja dat vind ik niet zo netjes van je.
Waarin zogenaamde plastische diepzinnigheid alleen plaats kan vinden in een "relatieproblemen en erotische" context geven mij het recht om kritisch te zijn.
Er zijn wel degelijk goede nederlandse films zoals het meeste werk van van Warmedam. Alleen is juist het door jouw genoemde kuddevolk die daar niet aan wil zo blijkt. Mja wie zijn er nu eigenlijk kuddedieren? De mensen die 4,5 * geven aan een film die precies voldoet aan het verwachtingspatroon van een gemiddelde nederlandse film met als zijn clicheé's en voorspelbaarheid. Of "de anderen".....juist degene die zeggen waar het op staat.
Wat mij betreft is hier duidelijk sprake van een staaltje overdreven romantische praat over een wel erg middelmatige film.
NarcissusBladsp.
Nederlandse film? Zal wel weer over neuken gaan.
Meeste reacties gaan hier over eigen vooringenomenheid......die nautuurlijk bevestigd wordt.....en dan natuurlijk doorzagen over Katja's (over 'netjes' gesproken!) lichamelijke kwaliteiten. Dat veel Nederlandse films over sex gaan zegt genoeg over 'onze' obsessies en frustraties. Maar niet elke erotisch getinte film is slecht. Ik vond de erotisch spanning tussen beide hoofdpersonen waarachtig en meer dan gemiddeld in beeld gebracht. Paul Verhoeven kan er nog wat van leren. Trouwens de sex-scénes zijn niet overheersend....integendeel....Berrie's gemoedstoestand is veel meer de issue.
De totale sfeer, geholpen door de muziek, bleef de spanning prima vasthouden.
Alex van Warmerdam is heel ander soort filmer.....de vergelijking met verfilmde Wolkersverhalen vind ik meer to the point.
ps: kuddedieren....kudde stieren!
Quido
Ik vind haar steeds mooier worden.
Don Dijk
* voor haar linker, * voor haar rechter.
Alleen de oesters van Katja Schuurman waren het aankijken waard. De rest van de film was maar zeer saai.
Vinokourov
Phff, wat een hoog pointless karakter had deze film, vooral nadat Thera zomaar zonder reden de benen neemt. Het maakt de film vervelend en door het slechte script begon het ook lang aan te voelen. Veel dingen konden me ook maar wat weinig schelen en het is eigenlijk overduidelijk dat deze film het alleen maar van Katja's boobies moet hebben. Het neigt zelfs naar porno! Enfin, acteerwerk vond ik alleszins nog meevallen en af en toe had het wat aardige filmische vondsten, maar in het algemeen toch een heel matig product zonder enige bezieling.
speranza
Het acteerwerk in deze film is matig. Over de boobies van Katja Schuurman is al genoeg gezegd.
niethie
Zo verschrikkelijk slecht vond ik hem nog niet toen ik hem destijds zag. Al zie ik veel liever een Turks Fruit (of zelfs) een Ik Ook Van Jou als het om dit genre gaat.
je80roen
Tering wat is Katja toch een ontzettend lekker wijf! En heb er nog nooit zo veel bloot gezien. Heb van begin tot uhhmmm bijna het eind genoten. Onthou me verder van stemming want objectief kan ik hem niet beoordelen door bovenstaande. Maar veel soeps is het verhaal verder niet.
Hectometerpaal
Hou er wel rekening mee dat de film alweer 7 jaar oud is, dus de zwaartekracht heeft waarschijnlijk zijn werk weer gedaan in de tussentijd......
je80roen
Silliconen zakken niet zo snel hoor!
predator
- 1948 stemmen
Tsja Katje, onze eigen Paris Hilton......
Maar goed, de film......Flutaftreksel van Turks Fruit

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977