Girl, Interrupted (1999)
Met onder meer: Winona Ryder, Angelina Jolie en Clea DuVall
Releasedatum: 8 juni 2000
Bekijk via Netflix
Plot Girl, Interrupted
"Sometimes the only way to stay sane is to go a little crazy."
Susanna wordt na een mislukte zelfmoordpoging opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hier raakt ze bevriend met enkele andere vrouwen. Haar vriend Toby is bezorgd dat ze zich teveel hecht aan de vrouwen, en de inrichting waar ze zit.
Susanna
Dr. Wick
Valerie
Janet
Jimbooo
Goed verhaal, goed geacteerd. Echter moest er op het einde moeite voor doen om bij het verhaal te blijven.
In mijn ogen een van de betere rollen van Angelina Jolie.
Ik vond het een goede film, echter miste er voor mijn gevoel hier en daar wat. Ik kan moeilijk aangeven wat het precies was.
Miami Slice
''Have you ever confused a dream with life? Or stolen something when you have the cash? Have you ever been blue? Or thought your train moving while sitting still? Maybe I was just crazy. Maybe it was the 60's. Or maybe I was just a girl... interrupted.''
Fantastische film! Gekke Winona, crazy Angie! Fantastisch acteerwerk, prach-ti-ge dialogen!! Wie is er nou gek hiero????
Ga zien!
wyatt earp
Zonder dat ik het van te voren wist heb ik deze film een keer jaren geleden op tv gezien. Ik heb em altijd nog een keer willen zien, maar ik wist helaas niet welke het was. Ik was dus best bij en verrast toen ik em weer zag. Prachtige film, met zeer sterk acteerwek van Angelina Jolie en Winona Ryder. Goed verhaal. Films die zich afspelen in een psychiatrische inrichting afspelen spreken mij altijd wel aan. De personages zijn zeer interessant en worden goed neergezet. Mooie film, die zeker de moeite waard is.
Thera.
Ik heb deze film al een aardig aantal keren gezien en vannacht had ik er weer eens 'zin' in. Het blijft subliem hoe Jolie haar rol neerzet, Winona Ryder acteert erg constant en rustig (prima). De bijrollen vond ik ook enorm goed en och, die Brittany Murphy. Die liet in deze film ook maar weer eens zien wel degelijk een puik acteerwerk te kunnen neerzetten. Zeer realistisch neergezet, alle rollen eigenlijk wel. Herkenbaar voor hen die zelf eens 'in de knoop' hebben gezeten. Het verhaal wist me constant te boeien. Ik vond het einde ook erg goed, trouwens. Ik vond het nog vrij open. Zou Lisa het 'gehaald' hebben, en Polly? Dat Susanna na een jaar weer wegging vond ik persoonlijk erg goed als einde, omdat zij toch zo'n 'tijdelijke zieke' was, wat ik herken, en daarmee bleef haar rol in rustig vaarwater zoals die eigenlijk de hele tijd was.
Zeker 4,5 sterren waard wat mij betreft. Toch wel één van mijn favoriete films.
soom
Ik vind Walk the Line fantastisch. Knight and Day dan net weer ietsje minder, maar mijn waardering gaat zeker richting het cijfer dat ik aan Walk the Line heb gegeven. Hoog, dus. Want jeetje, ik ben echt danig onder de indruk van alle acterende vrouwen uit deze film! Winona is gewoon zo ontzettend krachtig bezig, iets wat ik haar niet echt eerder zag doen. Natuurlijk is Kim Boggs uit Edward Scissorhands een rol die ik nooit en te nimmer vergeet, om maar meteen haar belangrijkste rol te noemen, maar wat ze hier doet, ik vind het echt fenomenaal. Ze stond echt te acteren tot in haar tenen, met een intense performance, die ik eigenlijk niet meer zal vergeten. Omdat ik nooit eerder enige andere acteur/actrice zó intens zag spelen, in de 1206 films die ik nu heb beoordeeld. Ik ben gewoon stil van haar.
Angelina Jolie als Lisa, Brittany Murphy als Daisy, waren natuurlijk ook niet de minsten. Vooral Angelina Jolie, die ik, volgens mij, niet echt eerder heb gezien, verpletterde me. Weliswaar minder dan Ryder, maar toch deed ze het echt niet slecht.
En voor Brittany Murphy is natuurlijk een speciale vermelding wel op zijn plaats. Ik vind haar, zelfs in een serieuze rol, nog altijd zoiets sprankelends houden, iets kwetsbaars en tegelijkertijd blijft ze ontzettend lief overkomen. Ik vind haar echt gewoon hartstikke leuk.
Elineloves
Het zijn inderdaad prachtige, krachtige vrouwen. Wat vond je van het verhaal zelf soom? Best shocking af en toe toch? (In de zin van, geen licht filmpje).
soom
Best shocking af en toe toch? (In de zin van, geen licht filmpje).
Fran
- 1953 berichten
Wat deze film zo sterk maakt is het zeer sterke acteerwerk van Brittany Murphy en Angelina Jolie. Normaal ben ik niet zo gecharmeerd van het acteerwerk van Jolie maar hier vond ik haar wel heel sterk in. Maar degene die het meeste indruk op mee heeft gemaakt is toch wel Brittany Murphy. Ik kreeg ook kippenvel van de zelfmoordscène. Winona Ryder zette wel een redelijke rol neer maar van haar was ik toch minder onder de indruk.
Het verhaal is ook heel dramatisch en wordt goed gedragen door de cast. Ik heb de gehele film geboeid zitten kijken.
Remke86
Geweldig acteerwerk van alle dames in deze film! De film heeft me de volledige tijd enorm geboeid en heb hem dan nu ook al meerdere keren gezien.
edoij2
Super film! Erg aangrijpend en ook de humor is niet zoek!
Verhaallijn zit goed in elkaar! Topfilm!
AandF
Niet slecht, Jolie zet goede acteerprestatie neer
K. V.
'k vond het een goeie film. Geen alledaags thema, maar het werd erg draaglijk gebracht. Dus zeker niet allemaal kommer en kwel.
Angelina Jolie heeft voor deze film een Oscar gewonnen, maar 'k vond eigenlijk de volledige cast erg sterk.
Het liedje "Downtown" bleef ook hangen
Eens de moeite om te bekijken.
edoij2
Super goede film waar ik echt in mee kan leven. Ook op een bepaald punt moet ik echt een traantje wegpinken. Heb deze film echt al wel 30 keer gezien, maar het blijft gewoon een super film! Echt een aanrader!
LeRoi2
Aardige film die qua verhaal mij sterk doet denken aan 'One Flew over the Cukoo's Nest'. Echter, het scenario en plot komt er niet bij in de buurt. Mooie rol van Ryder.
missl
Het eerste uur had ik geen idee waar de film naartoe wilde, maar dan gebeurt er wat meer, de film krijgt wat meer vaart en humor. De scene voor het eind had voor mij niet gehoeven, omdat dit de avond voor haar vertrek was vond ik dit wat jammer. Maar wel mooi om te zien dat er goede vriendschappen ontstaan ook al zijn de vrouwen allemaal anders, dit wordt mooi uitgewerkt.
Filmfan74
Erg mooie en boeiende film (de enige waarin Angelina Jolie is te pruimen, ze had hierna moeten stoppen). Winona is goed en overtuigend, de karakters zijn echt en afwisselend. Knap dat het geen moment te komisch of kluchterig wordt, dat is erg makkelijk als het om een gekkenhuis gaat. Ook een goede bijrol van Whoopi Goldberg.
Anyaamsreob
4 keer gejankt/lacht, goede film voor mensen die zelf psychische problemen hebben dus
Decec
Een goede drama/biopic film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Wel leuk bekende actrices Whoopi Goldberg, Angelina Jolie en
Vanessa Redgrave...
Ook bekende acteur Jeffrey Tambor...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit! opname 1999...
Girl, Interrupted voelt een beetje aan als een soort Cuckoo's Nest light. Ook is dit zo'n film die je kijkt en tijdens het kijken erachter komt dat je de film al eens eerder hebt gezien. De film bevalt op alle punten, alleen de vele meiden komen niet allemaal even overtuigend over. Toch was ik wel onder de indruk van Ryder, Jolie en Murphy. Deze drie meiden dragen de iets te lang uitgerekte en voorspelbare film uiteindelijk met gemak.
Tommy De Vito
Girl, Interrupted
Een realistische en een vrij zware film maar wel met geweldig acteerwerk. Dat is ook de kracht van deze film, want het verhaal bied niks bijzonders en het moest mij vaak denken aan de klassieker One Flew Over the Cuckoo's Nest. Maar dit is wel een film die gebaseerd is op ware gebeurtenissen en we zien een periode uit het leven van schrijfster Susanna Kaysen.
Petje af voor Jolie, want wat acteert zei hier overtuigend goed. De acteerprestaties van de andere vrouwen uit de kliniek zijn ook super, vooral van de te jong overleden Murphy.
Al met al is dit een zeer boeiende film, die het kijken absoluut waard is!
Dievegge
Girl, Interrupted is gebaseerd op het autobiografische boek van Susanna Kaysen, die kort na haar achttiende achttien maanden in een psychiatrische instelling in Massachusetts verbleef en daar de diagnose borderline kreeg.
Het is een krachtige aanklacht tegen de Amerikaanse psychiatrie van de jaren '60. (Toen waren er veel zulke gesubsidieerde instellingen; later werd dat veel minder.) Patiënten kregen na één gesprek een etiket opgekleefd, kregen te veel en onnodige medicatie en soms elektroshocks of belandden in de isoleercel na opstandig gedrag. Een verpleegster kende de patiënten soms beter dan de dokter zelf. Tussen de patIënten onderling kon wel een vriendschapsband ontstaan; ze zaten in hetzelfde schuitje.
De titel geeft aan dat de logische ontwikkeling van tienermeisje naar jonge vrouw onderbroken wordt. Ze moet er even tussenuit, wil niet meer meedraaien in de rat race.
Winona Ryder, in mijn ogen een van de beste actrices van de jaren '90, wilde deze rol kost wat kost omdat ze zich met het hoofdpersonage identificeerde. Zelf had ze rond die leeftijd ook psychische problemen (kleptomanie?).
Een beeld dat bijblijft zijn de ogen van Winona Ryder en Angelina Jolie wanneer deze laatste in de isoleercel zit. In tegenstelling tot het cliché zijn de bruine ogen hier sympathiek en de blauwe onsympathiek. Voor Angelina Jolie is dit een van haar sterkste rollen.
De betreurde Brittany Murphy is een meisje dat naar een beschutte woonplaats gestuurd wordt (een halfway house) terwijl ze daar allesbehalve klaar voor is. Zij speelde wel vaker personages met een hoek af. Verder is het mooi om Whoopi Goldberg nog eens in een ernstige rol te zien, en ook Vanessa Redgrave staat er weer.
LOTR-lover
Erg goeie film waarbij het acteerwerk echt zeer overtuigend is. Wat is Angelina Jolie geweldig in Girl, Interrupted. Zeer terecht dat ze hier een Oscar voor gewonnen heeft. Er zitten een aantal scènes in deze film die je echt aangrijpen, althans, die mij echt aangrepen. Het is wel redelijk zware kost en dus is het zeker geen 'even tussendoor' filmpje.
8/10 (IMDB)
Ruben24
Een goed verhaal heeft deze film. En door iedereen goed geacteerd. Blijft ook echt boeiend tot het eind het had van mij alleen wat korter gemogen. Toch wel het kijken waard!
Loontjee
Dit blijft gewoon met stip een van m'n favoriete films. Best een zwaar verhaal, maar wel realistisch neergezet. Heb m inmiddels tien keer gezien denk ik.. Maar verveeld nooit.
Vinokourov
Ik associeerde Girl, Interrupted al vrij vlot met One Flew Cuckoo's over the Nest, maar dan met vrouwen in een psychiatrisch instituut. Net zoals in die topper worden hier ook verschillende karakters uitgediept worden. Is altijd lastig, maar hier is het wel aardig gelukt. Winona Ryder en Angelina Jolie trekken desondanks toch alle aandacht door hun uiterst destructieve capriolen. Wat een acteerprestaties leveren die twee trouwens!
Toch is dit net niet die topper die het had kunnen worden. Een paar memorabele scenes, zoals stiekem 's nachts de dossiers lezen of dat uitje in de ijscobar, worden afgewisseld met scenes, waar niet zo heel veel gebeurt en het een beetje voortkabbelt. Ook dat je de hele tijd soundtrack bij de meest heftige scenes hoort, werkt irriterend. Al is Downtown van Petula Clark wel een supertof nummer
TornadoEF5
De associatie met Cuckoo's Nest was snel gemaakt, maar de film bleef voor mij persoonlijk een beetje aanmodderen, hoewel ik het gevoel heb dat de ziektebeelden (zeker voor die tijd) redelijk goed beschreven worden, gezien Borderline een tamelijk nieuwe persoonlijkheidsstoornis is.. Wellicht beste acteerprestatie van Angelina Jolie ook, gezien dit wel erg goed was.
BBarbie
Krachtig autobiografisch drama over een jonge vrouw, die op de overgang naar volwassenheid psychisch een pas op de plaats moet maken. Film is vooral prijzenswaardig vanwege de vrijwel vlekkeloze vertolkingen van een uitstekende cast, waarbij met name Angelina Jolie (haar beste rol ooit ?) en Winona Ryder in het oog springen.
Afsluitend verwijs ik naar de uitstekende analyse van Dievegge d.d. 17-08-2014, waarbij ik mij graag aansluit.

Vijf goede films die volgende week van Netflix verdwijnen

Ook deze vijf goed beoordeelde films zijn vanaf komende maand op Netflix te bekijken

Vijf goed beoordeelde films over een psychiatrische inrichting

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

Changeling

Fucking Åmål
Romantiek / Drama, 1998

Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Documentaire, 2007
gebaseerd op boekzelfmoordpogingidentiteitpuberteitvrouwelijke vriendschapbiografiekrankzinnigheidborderline personality disorder gebaseerd op een waargebeurd verhaalpsychiatric hospitalontsnappenvrouwelijke hoofdrolspelermental institutiongebaseerd op memoires of autobiografiepsychiaterhanginggeestesziektejournalpsychiatric wardself mutilationmeditativemedical dramajaren 60introspectivefactualcompassionateexuberantgentle