• 9.373.245 stemmen

Geregisseerd door: Jon Turteltaub

Met onder meer: Anthony Hopkins, Cuba Gooding Jr. en Donald Sutherland

Releasedatum: 5 augustus 1999

Plot Instinct

"Nothing is more savage than civilization."

De antropoloog Ethan Powell bestudeert apen in Afrika wanneer hij twee jaar lang vermist raakt. Wanneer hij gevonden wordt vermoordt hij 3 mensen. De psycholoog Theo Calder neemt de taak op zich om Dr. Powell weer aan het praten te krijgen, en om hem zo in staat te stellen om berecht te worden voor zijn daden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Geniale film, anthony hopkins is terug subliem in deze rol. (ik heb wel de neiging om films met anthony hopkins altijd een beetje beter te vinden door zijn acteerprestaties )

avatar van Boemmeh!

Boemmeh!

Mooie film,je moet natuurlijk van het genre en de sfeer van de film houden.Hopkins was zeer degelijk.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Hopkins en Gooding leveren mooi werk,

ook een boeiende verhaallijn

avatar van IceKuup

IceKuup

Snap niet dat deze zo laag scoort, wat een prachtfilm. Denk dat niemand deze rol beter zou kunnen spelen dan Hopkins. En C.Gooding jr. was ook heel goed. 5*

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Enigszins 'zware' film met een 'luchtig' onderwerp: 3.00
De gesprekken met een gevangene kunnen we natuurlijk allemaal uit The Silence Of The Lambs waar dat werkelijk fenomenaal word vertolkt. Instinct bewandelt dezelfde weg, zei het met een totaal ander onderwerp dat de film eigenlijk niet zo goed past. Jammer, want dit soort films liggen mij doorgaans bijzonder goed, maar met Instinct had ik toch vaak het gevoel van; mwoah. Het onderwerp rond de apen weet maar mondjesmaat aan te slaan, daar dragen een fantastische Anthony Hopkins en Cuba Gooding Junior jammergenoeg niets aan bij.

Verhaal: 3.00
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Vooraf had ik hoge verwachtingen, maar die zijn helaas maar ten dele uitgekomen. De conversaties tussen Caulder en Powell zijn vrijwel altijd werkelijk fenomenaal, maar de gedachten van het leven tussen de gorilla's voelde voor mij nogal leeg aan. Net zo zeer als toen de gorilla's werden aangevallen door stropers en Powell hen trachte te beschermen. Het deed me weinig, evenals toen de medegevangenen van Powell werden aangevallen door Dacks en Powell hun beschermde. De film wist te weinig overtuiging te brengen om hier echt kracht achter te zetten. Het enige wapenfeit lag hem zoals gezegd enkel in de sterke conversaties tussen Powell en Caulder, waar men ook met volle overgave in mee ging om dat te doen slagen, hetgeen gelukkig voor Instinct is gelukt.

Acteerwerk: 4.00
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Cuba Gooding Junior, daar rust bij mij al sinds ik hem voor het eerst aan het werk zag een taboe op. Altijd in bijrollen, dat moet ik er wel bijvertellen. Of hij daar genoeg van had, of dat hij er niets aan vond, of dat hij daadwerkelijk niet over acteertalent beschikt dat laat ik maar in het midden, maar nu ik hem voor het eerst in een hoofdrol heb mogen aanschouwen is mijn mening 180 graden gedraait. De beste man blijkt het dus toch te kunnen, en hoe. Hij gaat volledig mee met een icoon als Anthony Hopkins, die in deze prent eveneens een geweldige rol vertolkt. De twee voelen elkaar feilloos aan en stuwen hun dialogen naar een ongekende hoogte. De bijrollen zijn over het algemeen redelijk gecast, maar van acteurs en actrices als John Ashton, Maura Tierney of de minimale rol van Donald Sutherland liep ik in elk geval nauwelijks warm. Toch doen ze het niet slecht, evenals de vele psychoten uit de kliniek.

Speelduur: 3.00
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
De film verveelt geen moment, al is het wat onduidelijk waar het precies heengaat met Instinct de eerste dertig minuten. Maar men komt vrij snel to the point en word de ontwikkeling van de relatie tussen Caulder en Powell zorgvuldig opgebouwd zonder ook maar ergens te overhaasten. Een stuk minder waren de tussenstukjes met de dochter van Powell. Deze leken er vaker dan eens lukraak tussengeplakt om het tempo er in te houden, waardoor de sfeer soms wat naar de achtergrond werd gedrukt. Daar valt het woord dan toch, de sfeer. Want dat vond ik niet van een geweldig niveau. De film voelt een groot deel van de tijd nogal afstandelijk aan en waar dat nu aan ligt vind ik moeilijk aan te geven. Verder is de strekking van het verhaal redelijk en weet Turteltaub een aardige balans in de film te vinden in hetgeen hij wil tonen, maar de echte overtuiging breekt slechts bij vlagen door.

Realisme: 2.00
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Dat mensen gorilla's op deze manier kunnen benaderen wil ik nog wel geloven, maar in de paar scenes waarin dat gebeurd die men in de film laat zien vind ik dat uiterst ongeloofwaardig. Daarbij twijfel ik er ernstig aan dat een gorilla zijn jong uit handen geeft. Goed, het hoort bij de geest van de film, maar toch. Het optreden in de extra beveiligde inrichting vind ik doorgaans nogal clichematig, het lijkt me sterk dat het er daadwerkelijk zo aan toe gaat. Het kaartspelletje om deze 'gekken' 'uit te laten' vind ik dan ook nogal een dwaze actie om de film wat extra 'karakter' mee te geven of wellicht een volledig mislukte actie om een poging tot humor te bewerkstelligen. In ieder geval, het doet de film allesbehalve goed. Als ik het inhoudelijk over de dialogen tussen Caulder en Powell heb dan vind ik dat Powell met zijn karakter zich soms iets te makkelijk de discussie in laat praten, maar dat terzijde.

Cinematografie: 3.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Jon Turteltaub is nooit verder gekomen dan het scala aan regiseurs dat zich in de o zo brede middenklasse (iets onder de subtop zogezegd) mag scharen. Ik ben vooral met hem bekend door National Treasure, een bovengemiddelde schatzoekprent, maar ook niet meer dan dat. En waar ik me op cinematografisch gebied ook niet echt iets van kan herrineren, behalve dan dat het een echt kwaliteitsproduct is (in de zin van dat het er gelikt uit ziet) maar dat is heden ten dage bij vrijwel alle films het geval. Zo ook bij Instinct. Het camerawerk voegt weinig aan de film toe, en is in sommige gevallen zelfs behoorlijk rommelig te noemen. De montage is oke, evenals de coordinatie en de special effects. Gewoon weer een degelijk werkje van Turteltaub, niets meer of minder. Al zal hijzelf ook beseffen dat als hij deze weg blijft bewandelen het maken van een top250-waardige film voor eens en altijd ver weg zal blijven.

Verdict:
Instinct is een aardig psychologisch drama filmpje geworden, maar veel meer ook niet. Het onderwerp rondom de apen is daar met name debet aan. Het voelt het grootste deel van de tijd nogal leeg aan, waardoor de ijzersterke dialogen net niet dat extra beetje mee krijgen wat van Instinct een topfilm had kunnen maken. Aan Gooding en Hopkins ligt het zeker niet, evenals de over het algemeen genomen gemiddelde bijrollen. Daarnaast word de speelduur redelijk ingevult en doet Turteltaub op cinematografisch gebied enkel het noodzakelijke om een degelijk werkje af te leveren. Over het realisme valt hier en daar te twisten, maar het breekt deze prent niet. Je probeert hier en daar wat uit om je te onderscheiden tussen vele soortgelijke films, hetgeen Instinct zowaar behoorlijk is gelukt met het feit om de link naar de gorilla's te leggen, maar helaas vallen de puzzelstukjes niet in elkaar: 3.00 (3.00).

Dziban

Nee meneer ik schrijf veel maar snap er niets van, de film gaat niet over apen. Hij gaat over mensen zoals jij.

En de scene met "het kaartspelletje" zoals jij het noemt...

Die scene is geniaal, je zal er wel iets langer over na moeten denken dan dat jij doet om de betekenis ervan te begrijpen.

avatar van Zinema

Aardig filmpje. Soms ietwat onevenwichtig en sentimenteel, maar prettig onderhoudend en absoluut vermakelijk. Hopkins is schitterend. Goed.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Morgen op Net5 (20:30 uur)!

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Weer een film die ik niet ga kijken!

avatar van Aapje81

Aapje81

Het is een tijd geleden dat ik deze film gezien heb maar ik weet nog dat ik dit ongelofelijke kitch vond waarbij Anthony Hopkins zijn kunstje wel erg routinematig neerzet en Cuba Gooding Jr totaal niet op zijn plaats is. De rest van de film was zo interessant dat ik een paar dagen later alweer vergeten was waar het over ging en dat is toch geen goed teken

avatar van xKattepiz

xKattepiz

Gave film... Ga m niet kijken vanavond, ik heb m al 2x gezien, vaker moet je m denk ik ook niet kijken.

avatar van Catscan

Catscan

kleez schreef:

ik schrok van de lage rating hiero!! Pffff man!

Nou idd .. Dit is een ZEER goeie film!

Aan het soort commentaar dat sommige mensen geven snap je meteen dat ze de ballen verstand hebben van sommige genres films. Laat maar lekker lullen dus ..

Een toppertje, had me niets verbaast als tie in de top 250 zou staan!

Een 5* om hem op te krikken!

avatar van bobolinski

bobolinski

Echt een prachtige film, weer eens wat anders.Ontroerend.

avatar van xam

xam

mooie aangrijpende film met zeer solide acteerwerk van Hopkins en Gooding Jr.

in tegenstelling tot een aantal andere mensen kan ik stellen dat de de enige overeenkomst met Silence Of The Lambs is dat er in beide films een gevangene ondervraagd word.

het genre is niet te vergelijken.

misschien is dat dan ook de reden dat veel van de mensen die zich kritisch uitlaten over deze film.

het is geen meesterwerk maar zeker een 4 waardig.

avatar van playah26

playah26

Catscan schreef:

Een toppertje, had me niets verbaast als tie in de top 250 zou staan!

Een 5* om hem op te krikken!

Mee eens! gisteren nog eens herzien na jaren, maar het blijft gewoon een top film die niet onder doet voor de meeste films uit de top 250.

avatar van rakker126

rakker126

PRacht film!

OlafK

Instinct is een verschrikkelijk slechte film. Het plot biedt absoluut mogelijkheden, maar geen enkele daarvan worden benut. Miscasting, slechte sub-verhaallijnen en verschrikkelijke dialogen, maken deze film tot een grote ramp.

Om te beginnen met de casting. Hopkins doet zijn ding, daar is weinig op af te dingen. Cuba Gooding Jr. is een ander verhaal. Wat een verschrikking was het om naar dat gestuntel van die man te kijken. Ongelofelijk zeg, met als totale dieptepunt de eindscène waarin hij zijn handen naar de hemel heft, midden in de stromende regen. Wat de regisseur daarmee wilde bereiken, is mij een raadsel. Gelukkig heb ik er wel nog hard om kunnen lachen, maar dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Dat Cuba Gooding Jr. faalt, is echter niet alleen zijn schuld. Gerald di Pego, de man die het script schreef, kan toch onmogelijk tevreden zijn geweest met het werk dat hij geleverd heeft. Wat een achterlijke dialogen zeg! Men heeft getracht om in iedere scène de boodschap dat de mens slecht is, mee te geven. Iedere scène faalt daarin hopeloos. Dat ligt niet zo zeer aan de boodschap zelf, want daar valt absoluut niet heel veel tegen in te brengen, maar de manier waarop het gebracht wordt, is één van het niveau lik-me-vestje. Om te huilen, zo slecht zijn de dialogen geschreven.

De verhaallijn rondom Powells (Hopkins) dochter is ook compleet mislukt en volledig misplaatst. Bovendien zijn sommige gebeurtenissen in de gevangenis ook enorm stupide en vooral, cheesy; met als perfecte voorbeeld het moment dat Calder alle gevangenen in opstand weet te brengen tegen het 'kaart-systeem'. Om nog maar te zwijgen over de muziek die het hele tafereel diende te ondersteunen...

Instinct is niets meer dan een melodramatische drol met een boodschap, die totaal verkloot wordt door een belabberd script, slechte acteur, slechte muziek en schandalige dialogen. Slechts Hopkins prestatie weet de film van 0,5* sterren af te houden, hoewel ik die score op een later moment niet uitsluit.

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Verhaal viel al bij al wel mee, maar wat een langdradige film!!!

avatar van Bert_ve

Bert_ve

Als je houdt van EO-films dat moet je hier zeker naar kijken.

De acteurs falen hopeloos, en de verhaallijn is zeer onrealistisch.

Jammer, ik had hoge verwachtingen van deze film.

Beste OlafK

Als iedere scene er hopeloos in faalt de boodschap mee te geven, dan zou ik als ik jou was mezelf toch eens gaan afvragen of ik wel begrijp wat de boodschap eigenlijk is.

Dat je de film compleet afzeikt... dat moet je zelf weten, ieder zijn mening. Maar gebruik daarvoor dan wel argumenten waaruit blijkt dat jezelf begrijpt waar de film nu daadwerkelijk over gaat.

Bij mij wek je in ieder geval niet de indruk dat je begrijpt wat deze film ons wil vertellen.

Beste Dziban,

de boodschap van Instinct begrijpen, is niet zo moeilijk (t ligt er immers dik bovenop). Dat geef ik geloof ik ook meerdere keren aan; 'Instinct is niets meer dan een melodramatische drol met een boodschap, die totaal verkloot wordt door een belabberd script, slechte acteur, slechte muziek en schandalige dialogen.'

Wat deze film ons, in mijn ogen, wil vertellen is het volgende: de mens, in zijn eigengemaakte habitus is de essentie van het bestaan 'kwijt'. De 'onmenselijke' toestanden in de gevangenis zijn daar een illustratie van. Hopkins ging als wetenschapper, volledig gedesillusioneerd, tussen de gorillas leven en vind daar als het ware opnieuw familie. Kortom: de mens is het 'mens-zijn' kwijtgeraakt. In Instinct wordt deze boodschap in mijn ogen totaal de nek omgedraaid. Cuba Gooding Jr. is een complete miscast, de muziek is véél te melodramatisch en de dialogen zijn (zoals ik eerder al aanhaalde) dramatisch belabberd.

Het ontdekken van een boodschap is sowieso ook geen hels karwei, want alles ligt er zó gigantisch dik bovenop. En dáárom vond ik dat iedere scène er hopeloos in faalde een boodschap over te brengen. Instinct was net zo subtiel als de gemiddelde GTST-aflevering...

Dziban

Goedzo Olaf, Klinkt al beter dan dat de mens simpelweg slecht is, je bent er bijna. Wat is internet toch een heerlijk medium. Wat betreft het vergelijk met GTST dat kan ik niet beoordelen, daar begrijp ik de boodschap niet van.

OlafK

hehe, misschien had ik me meteen wat duidelijker moeten uitdrukken ! De link met GTST is dat er zowel in een willekeurige aflevering daarvan als ook in Instinct geen greintje subtiliteit te bespeuren valt. En dáár struikel ik dan ook over, niet eens zozeer over de boodschap zelf... Maargoed; volgens mij zijn onze standpunten nu wel duidelijk !

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Erg leuke film met ijzersterke Hopkins. Verhaal is origineel en de film verveeld geen minuut. Ook Cuba Gooding doet het geweldig.

score ............... 4.35

positie .............. 13/+- 450

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hopkins maakt deze film met z'n sterke rol En idd Cuba Gooding acteerd hier ook heel goed vergeleken met Devils Tomb.

avatar van komerad

komerad

Mooie film, strookt helemaal met mijn filosofie, word ook mooi uitgelegd. Net daarom ook geen hogere rating in feite.

Het einde helpt ook niet echt om er een topper van te maken.

avatar van Arie18

Arie18

sterk verhaal

ijzersterke dialogen

Geweldige cast

Ik vond de openingsscene ook indrukwekkend.

Gasten die het hierboven over EO-films, GTST, een miscasting en 0.5 waarderingen hebben

Ga alsjeblieft fietsen buiten...

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Dat maakt de film er niet beter op hoor.

avatar van bild

bild

Veel beter dan bijvoorbeeld Planet Of The Apes. Instinct is enorm goed gecast door Hopkins en weet constant te boeien. Sfeervol vermaak.

avatar van Thorak

Thorak

Planet of the apes vergelijken met Instinct slaat compleet nergens op. Dan kun je 'm met iedere willekeurige film vergelijken...

Sterke kruising tussen 'Gorillas in the mist' en 'One flew over the cuckoos nest'.

Ik vond dit een heel erg goede film, alleen Gooding jr. is zoals altijd erg matig. Die doet 't gewoon niet goed in een serieus bedoelde rol. Hadden ze hem vervangen voor een goede/betere acteur had ik deze film warschijnlijk 5* gegeven.