Genre: Animatie / Avontuur
Speelduur: 101 minuten / 92 minuten (Blu-ray)
Alternatieve titel: Waterschapsheuvel
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Martin Rosen
Met onder meer: John Hurt, Richard Briers en Roy Kinnear
Releasedatum: 14 december 1978
Plot Watership Down
"All the world will be your enemy, Prince with a Thousand Enemies, and when they catch you, they will kill you... but first they must catch you."
Een groep konijnen wordt gedwongen om hun berg te verlaten door toedoen van de mensen. Op hun zoektocht naar een nieuwe veilige plaats om te leven beleven ze allerlei avonturen.
Hazel (stemrol)
Pipkin (stemrol)
Dandelion (stemrol)
Cowslip (stemrol)
Pitbull
Ik lees net dat er inderdaad in de Deleted Scenes ook het boek Watership Down gelezen wordt in de klas, maar ik heb deze niet gezien (helaas).
dttom
uhh in de klas waar ze toch ook een stukje van deze film aan het kijken??? en daarna gingen ze het bespreken, toch??
narva77 (crew films)
Klopt Dttom, maar dat is een gedelete scene, dus die zal niet iedereen hebben gezien!
Justice4All
't is blijkbaar vroeg kerst in Engeland

Ze moeten voor kerst een konijn kopen in plaats van Kalkoen

Daarom doen ze het vroeg
Hobbes
bedankt voor 't melden pvt pyle, maar zou je voortaan een PM naar mij kunnen sturen? Ik lees lang niet alle updates namelijk.
Diesel
Ik heb deze film vandaag op BBC2 gezien. Vond het een hele interessante film met een geweldige sfeer, lekker griezelig en donker. Ook zit er de nodige humor in, bijv. die vogel met de harde stem die zijn bek niet kon houden, hilarisch
3,5 sterren waard.
BoordAppel
Ik geef de film ook een 3,5 maar ik vond die vogel eigenlijk best wel irritant, t leek Jar Jar Binks wel. Ook snap ik de mensen niet die dit een tear jerker noemen, zo zielig vond ik m nou ook weer niet (misschien moet je m zien als je jonger bent). Verder is het aardig getekend en past de muziek er perfect bij.
Queto Yurlunyur
Tamelijk gewelddadig voor een 'jeugd'-film; zou van mij geen AL-certificaat krijgen (en meestal vind ik de Nederlandse keuring juist te streng). Voor volwassenen lijkt het daarentegen niet primair bedoeld. Het eerste stuk drijft nog wel op de schattigheidsfactor van de (ontegenzeglijk aandoenlijke) konijntjes, daarna worden we lastig gevallen met een irritante vogel en een aanzienlijk minder interessante tweede verhaallijn (dat stuk over de Efrafa sluit niet helemaal goed aan op het stuk over de tocht). Daarnaast is het op een gegeven moment knap lastig om al die konijnen uit elkaar te houden, als je het zonder BBC-ondertiteling zou moeten stellen, lijkt mij. 2,5 *
Justice4All
BoordAppel
Ja dat is idd een probleem. Je kon t af en toe ook niet verstaan, zeker die vogel niet.
streeter
Ik vond het perfekte casting - Zero Mostel als de vogel. Een heel grappig maar ook tragisch figuur.
Het is echt jammer dat Martin Rosen alleen maar twee tekenfilms heeft gemaakt. Als ik multimiljonair was, was daar al lang verandering in gekomen.
ThaMovieVoter
Deze film doet me altijd denken aan mijn kinderjaren, ik zag de film al toen ik een jaar of 6 was en vond het toen verschrikkelijk eng
Ik was soms bang dat woundwort onder mijn bed lag
Nog steeds vind ik het een behoorlijk deprimerende film, maar ook een hele mooie film.
De muziek is erg zielig, soms ook psychotisch, klinkend en het sfeertje is behoorlijk macaber, vooral ook spannend.
Toen ik de film voor het eerst zag kreeg ik ook de tranen in mijn ogen, het is zo'n sentimenteel gevoel wat de film bij je opwekt, ik zag de film voor het laatst een aantal jaren geleden en toen kreeg ik weer dat gevoel, ook een beetje neerslachtigheid, het ironische was, het stormde buiten en het was donker aan het worden dus ook echt het 'type' weer voor dat moment.....bleeeeegh
Het verhaal symboliseert het westen en het Tirannieke Rusland, wat wordt gebracht als het kwaadaardige in de vorm van de slechte konijnen
Mijn gevoel van nostalgie zorgt ervoor dat deze (teken)film 4 sterren krijgt.
salvatore
- 1937 berichten
Het muziek, de drama ..alles klopt. Voor mij een klassieker 5*
Purmerend
Het is inderdaad "6+ meekijken gewenst". En vooral op het einde komt er geregeld bloed bij. Dus of 6+ dan te jong of te oud is, is per kind verschillend denk ik.
Toffe avonturen film over wat wilde konijnen allemaal kunnen beleven.
Schildpaddo
Ik weet nog dat ik deze film een keer gekeken heb toen ik 6 was ofzo..en ik vond hem echt heel erg eng, en ik wou hem pas weer kijken als ik 18 was, en toen ging ik um weer kijken toen ik 10 was, maar ik kwam niet verder dan t eerste half uur omdat ik hem weer eng vond en sindsdien heb ik um niet meer gekeken..wat ik binnenkort denk ik toch wel weer ga doen. want ik weet de verhaallijn niet eens meer.
Mengûs
Ik heb deze film bijna meteen nadat de dvd binnen kwam met de post opgezet want ik kende de film nog vaag van toen ik een jaar of 7 was en was erg benieuwd of ik nog zo zou waarderen.
Ik heb echt enorm genoten van de dvd, ookal kun je merken dat het materiaal al 25 jaar oud is. Deze film blijft voor mij een topper.
Het verhaal van de konijnen die op zoek gaan naar een betere plek omdat een van hen een voorgevoel heeft dat het anders slecht met ze zal aflopen.
Mede de muziek (het prachtige Bright Eye's) maken deze film tot een meesterwerk. Ik ben het er wel mee eens dat er scenes in voorkomen die eng zijn voor kinderen, maar de vogel is juist een geweldig humor aspect in deze film.
Ik zal Watership Down zeker nog weleens opzetten.
4 1/2 sterren
Chainsaw
Sterke animatiefilm met een uitstekend plot en een bijzonder sfeertje, mede dankzij de sterke muziek. Bright Eyes is en blijft toch een erg mooi nummer. Verder valt het tempo op, welke veel en veel lager ligt dan de gemiddelde hedendaagse (Disney) animatie. Erg leuk om eens gezien te hebben.
3,5 sterren.
kijkert
Nu ik toch deze film even tegenkom: geweldig slecht vergeleken met het boek.
13 jaar geleden gezien, en ik schaamde me ervoor, omdat ik het boek aangeprezen had. Wat een verschrikkelijke dommificatie van het boek vond ik dit.
Maar omdat ik de film niet op zichzelf kan beoordelen, maar op de vergelijking met het boek, zal ik geen cijfer geven voordat ik de film weerzie.
Hoewel ik denk dat meer dan 2 sterren overdreven zijn.
Remi
wat een mooie animatie film is dit zeg
Vroeger keek ik em altijd met m'n ouders, maar ik vond het toen een erg enge film, maar nu wil ik em hebben...
nickvanzutphen
ik vond het altijd wel een leuke film en spannend omdat er bloed in voor kwam wat toendertijd in mijn tekenfilm tijd al heel wat was
Angrod_Pallanén
Is het ook deze film waarvan er een Special Edition is uitgekomen (staat bij bol.com) Want voor dat ik die haal wil ik wel ff zeker zijn dat het deze is...
otherfool
De animatie is inderdaad niet om aan te zien (en het geheel is bijzonder slecht ingelezen), maar eigenlijk vind ik het verhaal niet veel beter. Onduidelijke symobliek (al kan dat aan de veranderende tijden liggen) en met name in het tweede deel erg saai. Ongetwijfeld een klassieker, maar ik vond er, om de heer Fortuyn eens te quoten, 'niks an'.
1,5*.
Remi
Ik vond em juist erg mooi
Dit is de mooiste tekenfilm ooit
4.5
gantor
Ik vind dat het tweede deel van de film helemaal niet goed aansluit op het eerste deel. Humor zag ik eigenlijk ook niet. Enkel een pluizig schattig gevoel in het begin (toen gevaar dreigde) dat dan gevolgd wordt door bloederige harde scenes (toen men het gevaar had ontvlucht). Wat een rariteit.
Werwolf
Geweldige film! Lang geleden gezien, maar is me altijd bij gebleven. Toen maakte het een heleboel indruk op me, mede door het toch ietswat geweldadige verhaal (voor een jeugd tekenfilm..). Maar nam niet weg dat ik erg geboeid was door de film.
Heb hem nog op video, dus zal hem binnenkort nog eens bekijken.
Nu: 4,5 sterren.

The Secret of NIMH
Animatie / Fantasy, 1982

Animal Farm
Animatie / Drama, 1954
gebaseerd op boekbloedvergietenseagulltrapantropomorfismegeweldgebaseerd op een kinderboekkonijncultfilmcensoredruntriver crossing volwassen animatiereismythberkshire