• 9.378.059 stemmen

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank

Releasedatum: 31 oktober 2002

Plot Insomnia

"A tough cop. A brilliant killer. An unspeakable crime."

Achtervolgd door een onderzoek van de dienst Interne Zaken over duistere zaken uit zijn verleden, wordt politiedetective Will Dormer naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. De lokale politie kijkt erg tegen hem op, maar door alle zorgen kost het Dormer moeite om naar die verwachtingen op te leven, zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. In een poging zijn werk toch zo goed mogelijk te doen, zet hij een val uit voor de moordenaar, maar in de verwarring en dichte mist begaat de oververmoeide agent een kardinale fout.

avatar van Shadowed

Shadowed

Vroege Nolan.

Het is wat moeilijk om je te bedenken dat regisseurs zoals Nolan dit hebben gemaakt als je kijkt naar wat ze nu aan het doen zijn. Waar Nolan nu megabudgetten bij elkaar weet te rapen om complexe verhalen in elkaar te schroeven, besloot hij zich vroeger wat meer in te houden, waardoor Insomnia eerder een psychologisch spelletje is.

Een film die verder compleet drijft op het acteerwerk van Pacino en Williams, die het leven voor een lange tijd in de film houden. Sowieso is dit voor Pacino weer een echt goede rol. Iets minder expressief, wat meer ingetogen en oprechter. Ik had niet snel kunnen denken dat hij zich in die rollen staande zou kunnen houden, maar dat doet hij dus wel. Niettemin is het vooral het personage zelf dat niet zo lekker uit de pen komt in combinatie met het verhaal, waardoor het ook wat wordt tegengewerkt.

Insomnia kent de gewoonlijke elementen zoals drama, mystery en thriller, al is er van dat laatste maar weinig sprake. De locatie ademt wel een spannend sfeertje uit, maar Nolan slaagt er niet in om maar een enkele scene effectief te presenteren. Het camerawerk is veilig, de invulling te makkelijk. Er wordt simpelweg nooit de focus genomen om een scene echt rustig en effectief spannend te presenteren.

Eenmaal het personage van Williams wat meer naar voren wordt geschoven, komt er wat leven in de brouwerij. Het probleem is vervolgens dat het nogal lang duurt voordat hij er echt inzit. Alles daarvoor, het wat meer mysterieuze gedeelte, is erg saai te noemen. Regelmatig heeft het me behoorlijk wat moeite gekost om mijn hoofd bij de les te houden. Gelukkig dat het verhaal niet zo slim is als dat de film zelf denkt dat het is, anders was dit al helemaal niet uit te zitten.

avatar van Kondoro

Kondoro

"A good cop can't sleep because he's missing a piece of the puzzle. And a bad cop can't sleep because his conscience won't let him.”

Eén van de weinige Nolan films die ik dus blijkbaar nog nooit heb gezien, en dat klopt want deze film heb ik ook nog nooit gezien. Duidelijk dat het ook niet de typische film is waardoor ik Nolan als één van mijn favoriete regisseurs bestempel, dit is ook niet echt een film wat ik aan hem zou vasthangen. Toch is het wel zo, en vond ik het wel een mooie gelegenheid om hem te kijken (dat zie je onderaan dit bericht). Het is overigens ook de tweede film in een week tijd wat over iemand gaat met insomnia (oftewel: Slapeloosheid). Al was deze film wel minder sterk daarin dan The Machinist die ik eerder keek, het is wel degelijk een onderwerp wat je als kijker ook doet denken naar bepaalde situaties die zich afspelen tijdens de film.

Maar toch deed de film me niet altijd even veel. Het verhaal vond ik prima, alleen het is allemaal vrij cliché, we kennen het allemaal ook al wel en dat is toch vaak wel lastig om deze film ook interessant te houden want dat lukt gewoon soms niet even goed. En dat is misschien ook wel de fout van deze film, speciaal wordt het namelijk nergens en dat is echt jammer. Je kijkt al gauw bijna twee uur naar een film als dit, en eigenlijk weet de film met helemaal niks smaak te maken bij de kijker.

Dan hoop je dat de cast dit nog wat kan oppakken maar, het lukt Al Pacino ook niet om heel succesvol te zijn in deze film. Hoewel ik hem best hoog heb zitten als acteur vond ik deze rol ook gewoon niet héél boeiend. Er zijn best wel wat momenten waar de film vermakelijk mee kon zijn maar ik mis gewoon een bepaalde diepgang. Het is allemaal nogal tam en dat zorgt ervoor dat de film ook gewoon nergens écht spannend werd. Jammer want de film had zoveel mee op kunnen leveren dan dit, misschien zelfs iet slaapverwekkende filmpje, en dat is toch bijzonder.

P.S. Dit is mijn 2500ste stem & mening!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Met deze cast en deze regisseur aan het roer kun je eigenlijk alleen maar benieuwd zijn naar het resultaat. Insomnia is een duistere, trage thriller. Dat laatste is gelijk één van de minpunten, want soms was iets meer vaart wellicht wenselijk geweest. Anderzijds draagt het ook wel weer bij aan de sfeer die de film wil uitdragen en past het bij de gemoedstoestand van de immer meer aftakelende rol van Al Pacino. De film kiest natuurlijk voor een andere insteek dan de gebruikelijke ellenlange zoektocht naar de dader; iets dat ik kan waarderen. Maar doordat men zich al vrij vroeg in de kaarten laat kijken, is het resultaat wel dat Insomnia geen bijster spannende film is geworden. De aandacht gaat er vooral naar uit hoe Pacino's personage zich uit de problemen gaat houden. Gelukkig hebben Pacino, Robin Willims en Hilary Swank wel genoeg talent in hun mars om de kijker alsnog aardig geboeid te houden. Daardoor is het zeker nog een aangename wegkijker, maar wel geen film die me lang zal bijblijven.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Niet de eerste keer dat ik deze film zie, wel de eerste keer dat ik zie hoe goed hij gemaakt is, hoe intens Al Pacino speelt en hoe manipulatief het personage van Robin Williams is. Zoveel zonlicht en toch claustrofobisch... Een volle ster erbij.