• 9.375.055 stemmen

Geregisseerd door: Simon Wincer

Met onder meer: Jason James Richter, Lori Petty en Michael Madsen

Releasedatum: 17 februari 1994

Plot Free Willy

"How far would you go for a friend?"

Jesse is in een pleeggezin geplaatst, maar loopt weg en bekladt het bassin van een dolfinarium met spuitverf. De politie brengt hem terug naar zijn pleegouders met de opdracht alles schoon te maken. Bij de uitvoering hiervan sluit hij vriendschap met Willy, een eigenwijze orka die niet veel van mensen moet hebben en al van jongs af aan in gevangenschap leeft. Juist omdat ze zo gelijk zijn, liggen de twee elkaar wel. Jesse wil alles doen om Willy te bevrijden.

avatar van skipy05

skipy05

Ik heb deze film vroeger heel vaak gezien. Ik was vergeten dat hij zo goed was. Ik vond hem heel goed om nog eens terug te zien. Het verhaal is heel goed. De muziek die in de film gebruikt wordt is ook zeer schitterend.

avatar van juhnzun

juhnzun

Prachtige ontroerende film !

avatar van Elineloves

Elineloves

Free Willy... God.. Vroeger kwam ik niet meer stop met huilen, tegenwoordig gelukkig wel. Het blijft vooral jeugdsentiment. Een film die mij vroeger zo'n fijn gevoel bezorgde krijgt een ruim voldoende.

avatar van Sverleg

Sverleg

Hele mooie film, snap niet dat hij zo slecht gewaardeerd wordt, hier en op imdb

De poster is trouwens ook echt prachtig

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

nostalgie....

avatar van PascaL

PascaL

Gister weer gekeken...

Let eens goed op de getekende orca die over een rots heen springt op.

avatar van juhnzun

juhnzun

PascaL schreef:

Gister weer gekeken...

Let eens goed op de getekende orca die over een rots heen springt op.

Getekende Orca waneer bedoel je de scene van het vrijheids sprong aan het einde van de film

avatar van Wilderness

Wilderness

Heerlijk jeugdsentiment. Alleen daarom al een dikke voldoende, en de film steekt naar mijn mening ook gewoon goed in elkaar.

avatar van kramersietse

kramersietse

Die getekende orca zal je maar bijten, dan ben je net zo dood als die verzorgster vorige week in SeaWorld mafkees.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Ach, gewoon een vermakelijke en soms wat ontroerende jeugdfilm uit de jaren 90. Deze jeugdfilm krijgt daarom dan ook gewoon een 3,0.

avatar van K*D

K*D

Ah moest toch zo huilen altijd bij die film. Denk dat ik hem maar eens een keertje moet gaan kopen.

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

Goede film met een geweldige dier.

avatar van Jessica.

Jessica.

Toch een van mijn favoriete jeugdfilms

avatar van van duijn

Mooie, sentimentele film

avatar van Daphny.

Daphny.

Weertenaar schreef:

Niet onaardig maar toch allemaal erg standaard: 2.00 (2.00)

Voor velen een film die barstensvol met jeugdsentiment zit, zo ook voor mij. Toch is er na al die jaren helaas niet veel meer van overgebleven. Grootste minpunt aan de prent is dat het eigenlijk nergens echt interessant wordt. De film drijft voornamelijk op de relatie tussen Jesse en Willy, maar voor mijn gevoel wordt daar eigenlijk maar weinig uitgehaald. Het script oogt bij vlagen zelfs behoorlijk inspiratieloos, zeker op de momenten dat men een strijdt probeert te forceren tussen de eigenaren en verzorgers van Willy, hetgeen geen moment lekker van de grond komt. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen Jesse en zijn pleegouders, dat zeer leeg aanvoelt. Begrijpelijk is het echter wel dat hier nauwelijks tot geen diepgang in gelegd is, het ging immers om 'Kromme Keiko'.

Ook regisseur Simon Wincer staat er bij en laat het allemaal maar gebeuren. Ondanks zijn marginale invloed lijkt de cast toch redelijk goed met het script om te gaan, want verrassend genoeg is het acteerwerk niet eens zo slecht. Ik heb het in elk geval in dit soort jeugdfilms vele malen dramatischer gezien. Het enige wat ik me afvroeg is wat Michael Madsen hier te zoeken had, zijn rol als opvoeder zet hij wel heel onbeholpen neer. Overigens waren de dialogen wel van een ontluisterend niveau, maar goed.

Cinematografisch stelt het evenmin niet bijster veel voor. Voornamelijk een hoop standaard elementen worden tevoorschijn getoverd, hetgeen deze prent goed noch slecht maakt. Feit is wel dat er eigenlijk gewoon weinig aandacht is besteed aan de filmische kwaliteit, opnieuw omdat men meer bezig was met Keiko dan de film zelf. Toch zakt Free Willy nergens diep door het ijs, wat ergens ook wel weer pleit voor de goede organisatie waarmee deze film tot stand is gekomen. Dat neemt echter niet weg dat we met een middelmatig 'formule'-filmpje te maken hebben die weliswaar aardig wegkijkt, maar tegelijkertijd geen moment weet te verrassen.

Script / Verhaal:................ 2,00

Acteerwerk:....................... 2,00

Regie / Speelduur:.......... 2,00

Realisme:......................... 2,00

Cinematografie:............... 2,00

Positie: 300/369

Free Willy staat daarmee voor 'Moonraker' en achter 'Flodder 2: In amerika!'

Het is een kinderfilm, hoor. Dan kan je toch niet verwachten dat het een al te hoogdravend script bevat en dat het verhaal heel diep gaat. Ik vind dat niet helemaal fair. Voor kinderen is het een hartstikke leuke film, maar dat het voor jou niet interessant meer is is logisch. Je moet het wel zien in de doelgroep.

Want ook voor mij is deze film jeugdsentiment. Als kind was ik verslingerd aan deze film. Ik had hem van TV opgenomen en hoe vaak ik hem ook zag, ik moest elke keer weer huilen bij het einde. De relatie met zo'n dier sprak bij mij erg tot de verbeelding. Het hoeft daardoor ook niet boordevol inspiratie te zitten, gewoon een lekker ongecompliceerde film voor op die leeftijd.

En voor oud kan het ook nog steeds leuk zijn denk ik, want dat beest blijft geweldig.

Zag trouwens toevallig in de videotheek dat er een soort remake gemaakt is maar dan met een meisje in de hoofdrol? Beetje waardeloos.

avatar van Daphny.

Daphny.

Ik moet er trouwens nog bijzeggen dat de soundtrack van deze film echt volmaakt is. Als je deze film eenmaal honderd keer hebt gezien als kind vergeet je dat melodietje ook nooit meer. Dat vind ik positief, die componist heeft dat goed gedaan. Maar niet alleen het bekende stukje, de hele soundtrack mag er zijn. De main theme is gewoon een pracht van een compositie. Andere tracks passen er ook perfect bij.

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan

Hier heb ik niet zoveel mee

avatar van soom

soom

'Let's free Willy.'

Hahaha, dus dáár komt de titel van deze film vandaan? Erg origineel hoor .

Ik werd volledig, volslagen en verschrikkelijk verliefd. Hoe het personage Jesse kijkt, hoe hij handelt... Ik vond hem erg goed spelen, was zeer onder de indruk van Jason James Richter. Lori Petty en de overige acteurs speelden ook best goed, al steelt Keiko natuurlijk wel de show. Ook op hem werd ik een tikkeltje verliefd, hoewel ik dolfijnen wel iets leuker vind, dat dan weer wel.

Op vakantie met de woning, bezochten we het Dolfinarium in Harderwijk, waar toen de gestrande orka Morgan ook was. Het was best indrukwekkend, om een orka van zeer redelijk dichtbij te zien.

Free Willy (deel 1) is een prachtige familiefilm. Erg mooi gemaakt, met zeer veel mooie beelden en aangrijpende, sterke scenes.

Ik vond de opening ook zo mooi, zo heerlijk rustig, waarna de film tot ontwikkeling kwam. Erg fijn gedaan .

avatar van blisteringdude

blisteringdude

Jeugdsentiment . 3.5*

avatar van Boo.

Boo.

Net als een heleboel anderen; jeugdsentiment! Als klein kind was ik al verliefd op die orka's. Binnenkort toch nog eens nummer drie bestellen

avatar van Mirckje

Mirckje

Flink veel nostalgie heb ik bij deze film. De muziek samen met het verhaal maken deze film erg speciaal. Daarnaast is het natuurlijk ook wel wat. Zo'n klein mannetje die staat te acteren en zn hand op de tong legt van de koning van de zee. Weliswaar een getrainde orca maar het geeft wel een speciaal beeld.

Daarnaast is het ook een goed punt om aan het licht te brengen hoe dat soort dieren daar komen, hoe dr soms mee om word gegaan en of je zoiets uberhaupt wel mag doen.

Best speciale film is dit, ik ga hem binnekort maar weer eens kijken. Is te lang geleden inmiddels.

avatar van T-Rip

T-Rip

Ongelooflijk dit hij op IMdB een onvoldoende krijgt en hier ook bijna. Pracht van een kinderfilm!

avatar van Number23

Number23

Enigzins een klassieker, al blijft het een zoetsappig verhaaltje met kleurloze personages. Denk dat een volgende herziening vernietigend is.

avatar van amenmalek

amenmalek

Een klassieke kinderfilm die hier en op IMDB helaas niet de waardering krijgt die hij verdient. Mens en dier zijn gewoon mooi samengebracht. Ook al doet het geheel cliché aan, feit blijft dat het hier een bijzondere vriendschap betreft waardoor de film (on)gewild toch een hoop emotie met zich mee brengt.

avatar van K. V.

K. V.

Een familiefilmpje die nog steeds eens leuk is om te bekijken.

avatar van Phantasm

Phantasm

Deze film al eens eerder gezien, maar hij blijft leuk, aardig verhaal, leuk in elkaar gezet.

avatar van Film Pegasus

Free Willy is nooit mijn ding geweest. Voor sommige mensen is een dier als hoofdrolspeler al voldoende om emotioneel te worden en geboeid te kijken naar mooie taferelen. Free Willy geeft niet meer dan dat en blijft een brave familiefilm die zeer voorspelbaar is. Voor alle duidelijkheid, ik hou wel degelijk van dieren. Maar dat maakt hen nog niet meteen de beste acteurs.

avatar van Svenniboyke

Svenniboyke

Wat blijft dit toch een schitterende klasieker!love it x3!

avatar van botssiee

botssiee

wtf! Wat moet die film om 3 uur 's nachts op tv??!!!