• 9.375.055 stemmen

Geregisseerd door: Simon Wincer

Met onder meer: Jason James Richter, Lori Petty en Michael Madsen

Releasedatum: 17 februari 1994

Plot Free Willy

"How far would you go for a friend?"

Jesse is in een pleeggezin geplaatst, maar loopt weg en bekladt het bassin van een dolfinarium met spuitverf. De politie brengt hem terug naar zijn pleegouders met de opdracht alles schoon te maken. Bij de uitvoering hiervan sluit hij vriendschap met Willy, een eigenwijze orka die niet veel van mensen moet hebben en al van jongs af aan in gevangenschap leeft. Juist omdat ze zo gelijk zijn, liggen de twee elkaar wel. Jesse wil alles doen om Willy te bevrijden.

avatar van Blindfold

Blindfold

Elke keer dat ik deze film zie, dan hoop ik dat die Orca dat jochie een keer opvreet. Zogauw dat gebeurt dan krijgt ie meteen een ster erbij.

avatar van blair witch

blair witch

gaat wel

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Een echte kinderfilm, die op een gegeven moment toch wel een beetje gaat jeuken, ondanks dat die orca wel erg lief is.. 2,0 sterren.

avatar van darkcity

darkcity

Vond dees vroeger heel mooi. Nog steeds wel aardig, maar dan wel voor kinderen.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Leuk voor kinderen tot 12 jaar of zo, maar niets voor mij.

avatar van FisherKing

FisherKing

Willy zou idd Jessy moeten ophappen..hier kan ik niet warm voor lopen..

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Waardering alleen maar voor Lori Petty en de Orca.

avatar van FisherKing

FisherKing

Dit is wat Holly wood met wilde dieren doet:

NRC Artikel ! Ik ga meteen afwaarderen

avatar van Menni

Menni

Een film wordt toch niet minder doordat je weet wat er met hoofdrolspelers gebeurt? Dan zou alles uit Hollywood per definitie maar een halve ster mogen krijgen..

avatar van tovenaar

tovenaar

Free Willy mag je wel afwaarderen

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Hoezo, vind je 1,5 ster al te hoog?

avatar van EmDee

EmDee

Ze hadden beter zo om kunnen gaan met dat -ventje.

avatar van peetjuh

peetjuh

Ik hoor veel negatieve verhalen, maar ik vind het juist een mooie film en helemaal niet voor kinderen tot 12 jaar.

3***

avatar van Pkunk

Pkunk

Free Willy... Da's toch zo'n porno film?

avatar van Jos2

Jos2

3***

Hoe oud ben jij, als ik vragen mag?

Free Willy... Da's toch zo'n porno film?

De porno-versie heet 'Free your Willy' (geen grap).

avatar van Macmanus

Macmanus

Hahahaha die smiley rulezzzzzz

avatar van EmDee

EmDee

Ik vind m echt ruk.

avatar van Pkunk

Pkunk

Kunnen jullie 'em d'r niet tussen zetten?????

avatar van BS

BS

best leuke kinderfilm maar hij is wel voor de jongere kijker.

mensen met een redelijk verstand vinden het langdradig en saai.

Er wordt best goed in geacteerd,maar het komt bij mij wat truttig over.

2 sterren, goed verhaal-moraal maar niet veel spannends

avatar van Droopy

Droopy

Blindfold schreef:

LOL

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een echt stukje jeugdsentiment, dit. Zag 'm ooit tijdens een vakantie in een theater als klein jochie en was meteen verkocht. Maar ook nu moet ik toegeven dat de film nog steeds z'n charme heeft, hier en daar. Prachtige muziek, af en toe een paar sfeervolle beelden en toch een paar uitstekende vertolkingen. Vooral Madsen en Ironside hebben leuke rollen. Oké, af en toe is Free Willy nogal aan de zoete kant, maar als jeugdfilm is Free Willy uitstekend te pruimen.

avatar van Hemdale

Hemdale

Ik vond dit geen goeie film en nu nog niet, te emotioneel!

avatar van Phoenix

Phoenix

Keiko is dood dus maar -1* .

Grapje natuurlijk he, het is gewoon een slechte film.

avatar van MarkFish

MarkFish

Ik weet er ook weinig meer van, maar ik weet wel dat het mij best ontroerde, tien jaar geleden ( ik zag hem in de bios). Dit is natuurlijk ook een kinderfilm: 2 sterren

avatar van lily-rose

lily-rose

dit vond ik vroeger zo'n mooi verhaal en elke keer moest ik toch weer een traantje wegpikken...mooie film, lief verhaal dat goed afloopt.

avatar van djelle

djelle

Mooie familiefilm. Hartverwarmend verhaaltje dat redelijk origineel is en een degelijke uitwerking bevat. Jammer van de vervolgen en de aasgieren die soortgelijke prul maken om een graantje mee te kunnen pikken met zijn succes. 2,5

avatar van mikoz

mikoz

wow wat een laag gemmidelde ..

dit is toch een film die iedereen wel ontroerd heeft , met die mooie orca ?

of leef ik nou weer in mn eigen wereldje ? :P

avatar van da_smak

da_smak

Ik was 7 toen ik deze film voor het eerst in de bioscoop zag. Ik had tranen met tuiten gehuild. Ik wilde hem meteen kopen. Ik had heel lang gespaard voor de video maar toen werd er bij ons thuis ingebroken en was het geld weg. Toen ik eindelijk het geld had heb ik hem gekocht. Ik heb de video helemaal grijs gekeken. Mijn moeder heeft hem wat jaartjes later uitgeleend en we hebben hem nooit meer terug gekregen.

Toen vond ik hem super, ik ga hem nu maar niet meer kijken. Laat mij maar met die waanideeen zitten. 5 sterren.