• 9.375.055 stemmen

Geregisseerd door: Simon Wincer

Met onder meer: Jason James Richter, Lori Petty en Michael Madsen

Releasedatum: 17 februari 1994

Plot Free Willy

"How far would you go for a friend?"

Jesse is in een pleeggezin geplaatst, maar loopt weg en bekladt het bassin van een dolfinarium met spuitverf. De politie brengt hem terug naar zijn pleegouders met de opdracht alles schoon te maken. Bij de uitvoering hiervan sluit hij vriendschap met Willy, een eigenwijze orka die niet veel van mensen moet hebben en al van jongs af aan in gevangenschap leeft. Juist omdat ze zo gelijk zijn, liggen de twee elkaar wel. Jesse wil alles doen om Willy te bevrijden.

avatar van Respekked

Respekked

waarom speelt michael madsen hier trouwens in godsnaam in???

avatar van james Bunt

james Bunt

Respekked schreef:

waarom speelt michael madsen hier trouwens in godsnaam in???

who the fack is michael madsen???

avatar van Purmerend

Purmerend

james Bunt schreef:

who the fack is michael madsen???

Als je even op de imdb link klikt en dan op Michael Madsen dan herken je hem vast wel.

avatar van Waku

Waku

Heel veel negatieve reacties.

Toch ten onrechte ben ik van mening.

"Free Willy"is een volgens disney recept goed gemaakte

familiefilm. Een lach, een traan ...

En een vleugje avontuur.

Prima film.

avatar van janssen16

janssen16

ik heb de film vroeger heeel vaak gekeken... vond het altijd geweldig.. *3.5

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooie familiefilm.

Heel ontroerend hartverwarmend verhaal.

Zou hem nu niet meer zo snel kijken, maar ik was er vroeger echt helemaal weg van.

Jason James is een leuke jongen

avatar van madelon28

madelon28

Het is een hele mooie film.

Het 2e deel is nog leuker!

*3*

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Ik zal hem nog wel eens kijken, vond hem destijds leuk maar dat zal nu vast wel iets minder zijn geworden. Heb de film hier toch liggen dus misschien wordt het deze week nog wel

3* tot dan iig.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Dit schijnt ook George Michael's favoriete film te zijn.

avatar van Lavigne

Lavigne

vroeger was ik echt helemaal weg van Jesse in free willy!! vond het zo geweldig dat die zo'n band kreeg met Willy!! zal hem ook nog eens kijken!

avatar van film_kaza

film_kaza

Vroeger vond ik hem al niet zo leuk. Deze is het herzien niet waard.

2,5

avatar van 606

heb het ook een keer gezien blijft het ook bij en ik vond jason ook leuk hoe hij op komt voor die orka.

3,5 ster

avatar van hel1

hel1

hele leuke film. onmogelijk maar waar: chemie tussen het jongetje jesse en de orka willie, haha. zeker een aanrader (ook voor volwassenen)

4,0

avatar van verriet

verriet

ik weet niet meer hoevaak ik deze film heb gezien maar heel vaak (vroeger dan..)

ik vond hem altijd helemaal geweldig!

avatar van rroossiiee

rroossiiee

Deze film vond ik vroeger echt helemaal geweldig en nu nog een beetje

avatar van moviegirl2

moviegirl2

toen ik 2 was vond ik hem leuk......

avatar van Rancid

Rancid

'Vroeger' vaak gezien, en terecht, erg goede familie/jeugdfilm. Er zit een prima verhaal in, coole acteurs (michael madsen!!!), een soort hele grote vis, wat avontuur en actie en helaas, natuurlijk het nodige slechte acteerwerk van de jeugdige sterretjes. Maar voor een Disney familiefilm is er weinig mis mee. 3,5*, omdat ik 'm vroeger zo geweldig vond, puur jeugdsentiment.

avatar van Coop

Coop

Mijn mening :

Dit is een typisch Amerikaanse familie/kinderfilm.

Deze film is prachtig in elkaar gestoken wat betreft die vis, want die prachtige orka al die kunstjes laten doen moet toch niet gemakkelijk geweest zijn.

Maar hier doet die vis feilloos alle kunstjes wat die moest doen.

Ik moet wel zeggen dat die film serieus droevig is.

Er zit wel verhaal in, maar die film staat mij persoonlijk echt niet aan ... te droevig, vervelend tot de stoppen doorslaan.

De stoppen slaan voor mij helemaal door van op het moment dat de orka niet meer luistert naar de bevelen van zijn jong, klein baasje, maar zoals ik al zei : Dit is mijn mening.

Voor degene die graag een traantje wegpinken tijdens een film moeten deze DVD/videofilm zeker in huis halen.

Dit wil echter niet zeggen dat ik niet graag naar droevige films kijk, bv : De Titanic is een heel droevige film, maar ik vind die film fantastisch !

Als je deze film graag bekijkt moet je hem zeker kopen.

Respect !! Deze film krijgt van mij twee sterren.

avatar van P8rb

P8rb

rroossiiee schreef:

Deze film vond ik vroeger echt helemaal geweldig en nu nog een beetje

zelfde hierzo;)

3,0

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Ik vind deze film hier erg ondergewaardeerd Ik vind een mooi verhaal met mooie muziek dat er bij past.Vroeger keek ik die altijd .Aleen inderdaad het acteerwerk is niet best.3,5 ster

avatar van Galantje0012

Galantje0012

Waku schreef:

Heel veel negatieve reacties.

Toch ten onrechte ben ik van mening.

"Free Willy"is een volgens disney recept goed gemaakte

familiefilm. Een lach, een traan ...

En een vleugje avontuur.

Prima film.

idd

avatar van doggygirly13

doggygirly13

pracht van een film,

vooral voor dierenliefhebbers (oa ik)

ik zou hem honderden keren kunnne bekijken...

3.5 *

avatar van Roseicollis

Roseicollis

mooie verhaal

mooie beelden

mooie dieren

met andere woorden een goede vijf punter

avatar van Yvetje

Yvetje

Na velen negatieve reacties gelezen te hebben, zou ik er toch graag een positieve aan toevoegen. Free Willy is voor mij één van de leukste en mooiste jeugdfilms die ik ooit heb gezien. Toen ik jong was heb ik de film in de bioscoop gezien en had erg veel moeite mijn tranen binnen te houden. Ik houd erg veel van dolfijnen en orcas en heb er veel over gelezen. Ongeveer een maand geleden zag ik de film opnieuw en herkende ik veel dingen in het gedrag van de orca, dat mij erg emotioneerde. Nu Keiko (Willy) dood gegaan is, moet ik zeggen dat dit toch aardig te danken is aan zijn gevangenschap. Omdat hij gewend was aan de aanwezigheid van mensen bleef hij terugkeren. Hij heeft nooit meer kunnen wennen aan het wilde overleven. Heel zielig. Toen was ik pas echt verdrietig.

Toch heb ik geen moment spijt gehad van al die keren dat ik deze film heb gekeken. Acteerwerk van de cast gaat wel. Alhoewel de emoties van Jesse toch aardig gespeeld zijn. August Schellenberg vind ik een top acteur. Hij heeft iets mysterieus dat mij aantrekt.'

Van mij krijgt de film 5 sterren.

avatar van kitno

kitno

Deze film heb ik gezien in mijn jeugd. Ook ik bewaar er goede herrineringen aan. Heel mooi wordt de vriendschap weegegeven tussen mens en dier. Het is jammer dat het concept daarna is uitgemolken met een deel 2 en 3. Deze waren beduidend slechter dan deel 1. Ik wist overgens niet dat Keiko inmiddekls overleden was. Wel had ik het verhaal gehoord dat ze hem vrij hadden gelaten en dat hij daarna weer een banningschap is gekomen vanwege dat hij niet werd geaccepteerd. Tevens kon hij het niet aan alleen in de Oceaan. Prachtig beest en inderdaad de emoties van de orka komen heel veel overeen met wat ik er ook over gelezen heb.

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

rot film

avatar van Sannepan

Sannepan

Nog maar eens herzien en ik heb er wederom van genoten. Heb de band als kind helemaal grijs gekeken en dat kan ik nog steeds heel goed begrijpen. Het is de perfecte kinderfilm. Origineel verhaal (is daarna wel een paar keer na geaapt) en de vriendschap tussen mens en dier is prachtig weergegeven. Daarnaast is het verhaal ontroerend en spannend. Al met al een fantastisch verhaal dat niet alleen voor kinderen bedoeld is! Alleen de acteerprestaties waren af en toe wat matig, maar dat was niks storends.

Ik snap ook echt niet waarom deze film hier zo ondergewaardeerd wordt.

Keiko deed z'n kunstjes prima, echt een prestatie! Heel jammer dat het een aantal jaren later zo met hem moest aflopen. Ik denk niet eens dat hij gelukkiger is geworden van zijn leven in de vrijheid: hij was gevangenisschap en het gezelschap van mensen gewend. Men heeft hem veel te veel vermenselijkt door te denken dat hij graag vrij zou willen zijn.

In ieder geval 4* voor deze film, fantastische kinderfilm!

avatar van Roseicollis

Roseicollis

gisteren special voor deze film me ziek gemeld op me werk

moest echt op straat gaan rennen om op tijd voo het begin tezijn

Free Willy vind ik een leuke serie, vooral het 2e deel. Dit deel vind ik wel leuk maar niet zo spannend. Het is wel erg mooi om orca's te zien en de DVD (Triple Feature, alle 3 delen in 1) is super kwaliteit!.

avatar van Kevin13

Kevin13

mooi filmpje, had soms wel last van de slechte acteurs, maar voor de rest was het zeer aangenaam, om Willy bezig te zien in zijn auquarium. de trucjes, waren mooi, maar de muziek om de achtergrond als er een truc werd gedaan, was er soms wel wat over