• 9.159.987 stemmen

Free Willy 2: The Adventure Home (1995)

Familie / Avontuur | 95 minuten

Genre: Familie / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: Dwight H. Little

Met onder meer: Jason James Richter, Mary Kate Schellhardt en Michael Madsen

Gesproken taal: Engels en Indonesisch

Releasedatum: 27 juli 1995

Plot Free Willy 2: The Adventure Home

"The adventure is back. The fun is back. Willy's back. And this time he's brought his whole family to meet an old friend ... and take on a new challenge."

De geadopteerde Jesse krijgt te horen dat zijn echte moeder eindelijk gelokaliseerd is, doordat ze overleden is. Hij blijkt een halfbroer te hebben die nu als pleegkind wordt opgenomen in hun gezin. Jesse wil hem echter niet accepteren, zeker niet omdat hij steeds leugens vertelt. Als ze allen gaan kamperen zien ze de orka Willy die herenigd is met zijn familie. De vrijheid van de orka's wordt nu echter bedreigd door een ramp met een olietanker.

avatar van The Scorcher

The Scorcher

Een goede film.

avatar van Nagini

Nagini

Hoe kan iemand deze film nu niet leuk/mooi vinden.

Een prachtige familiefilm over een bijzondere vriendschap, die weer herenigt word. Ook Jesses eerste liefde komt na voren.

Ik vind het een spannende en mooie film.

avatar van MNV2

MNV2

Matig vervolg op een zeer goede familiefilm, afgezien van de prachtige beelden en de mooie muziek krijgt de film te maken met tenenkrommend slecht acteerwerk, wat in het eerste deel toch nog van een behoorlijk niveau is.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

De klad komt er al aardig in: 1.50 (1.70)

Waar het origineel al niet bijster interessant was, wordt dat in het tweede deel nog eens dunnetjes over gedaan. Maar het frisse waar het origineel nog op kon bogen is hier niet meer aanwezig en dat maakt Free Willy 2 allesbehalve een geslaagd vervolg. Hoewel de karakters zijn behouden, wat de herkenning van de film zeker vergroot, is het scenario opnieuw niet bijster interessant. Het script blinkt uit in besluiteloosheid en dobbert maar wat in de rondte zonder dat er echt een doel aan de horizon gloort. Daar komt de onzin omtrent het halfbroertje van Jesse en zijn zogenaamde liefde nog eens bij, hetgeen de malaise er zeker niet minder om maakt. Daarnaast had ik het gevoel alsof men het plot alleen maar aan het rekken was naar het einde toe om aan 90 speelminuten te komen, want het laatste halfuur voelt zeer onsamenhangend en langdradig aan.

Ook het acteerwerk is minder dan in het origineel. Richter is veel minder overtuigend in zijn rol als Jesse dan in het origineel, waar hij nog een zekere aaibaarheidsfactor had. Dat ontbreekt hier echter volledig. De miscasting van Bacall als Elvis pakt ook zeer ongelukkig uit, evenals het karakter van Nadine, dat eerder in de weg lijkt te zitten dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt. Verrassend genoeg waren de dialogen wel iets beter dan in het origineel, maar het houdt zeker niet over.

De regisseur van het origineel aanhouden of voor nieuw elan kiezen, het verleden heeft uitgewezen dat het eigenlijk niet zo veel zegt. Het kan alle kanten op, zeker wanneer een origineel al niet bijster sterk was. Voor Little lag er dan ook niet echt veel druk op om de film boven het origineel uit te laten stijgen, en dat gebeurd dan ook niet. Evenals het origineel zit het werkje erg standaard en planmatig in elkaar, alhoewel Little hier en daar iets meer gevoel voor de omgeving heeft waar een bepaalde scene zich afspeelt dan Wincer dat had. Toch doen beide films technisch niet voor elkaar onder, hetgeen niet echt verbaast als je ziet dat veel elementen rechtstreeks uit een handboek lijken te komen.

Script / Verhaal:................ 1,50

Positie: 335/370

Free Willy 2 staat daarmee voor 'Godzilla' en achter 'Passenger 57'

avatar van skipy05

skipy05

Ik had deze film vroeger eens 1 keer gezien. Ik wist niet meer goed over wat hij ging. Hij is ook heel goed. Hij is wel iets minder dan de eerste film. Verhaal was ook goed. Hier is de muziek ook weer mooi.

avatar van Turkse gast

Turkse gast

Vindt deze beter dan de eerste vooral dankzij het halfbroertje van Jesse echt een komisch manneke diene dus geef deze film toch een 4.

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Smaken verschil maar ik vond deze iets minder dan de eerste.

avatar van Elineloves

Elineloves

Een stuk minder dan het eerste deel, maar dat viel te verwachten. Nog steeds een vermakelijke film voor een zondagmiddag (met de familie of de kinderen) maar daar blijft het ook wel bij. Orka's blijven schattig.

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

na de eerste een dalende lijn....

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Net zoals de eerste film vermakelijk. Ook was deze wel spannend maar daar houdt het wel een beetje mee op. Krijgt daarvoor dan nog wel een 2,5je.

avatar van van duijn

van duijn

Boring.....

avatar van Daphny.

Daphny.

Deze film is leuk als je van de eerste houdt, maar lang niet zo mooi als de eerste. Een pluspunt dat ze dezelfde cast van deel 1 weer hebben opgetrommeld, wat het geloofwaardig maakt, maar ik heb het gevoel dat ze er meer van hadden kunnen maken. Het jammere ervan is dat Willy zelf zo op de achtergrond blijft. In deel 1 draait het echt om de vriendschap tussen Jesse en Willy, in dit deel mis ik die 'spark' een beetje. Er had wat meer interactie tussen de twee mogen plaatsvinden, zoals in deel 1. In plaats daarvan verzinnen ze er andere verhaallijntjes bij zoals dat halfbroertje en dat meisje, had voor mij niet zo nodig gehoeven. Vooral dat broertje niet, die hebben ze er naar mijn idee alleen maar ingedaan als excuus om wat meer drama te kweken. Maar in tegenstelling tot deel 1 wist het me niet echt te roeren. Ik vond het nu een beetje geforceerd.

Ik geef het een 3, omdat ik heel veel van Free Willy 1 hou en het een aardige poging tot een vervolg is.

avatar van Phantasm

Phantasm

Deze vind ik een stuk beter dan het 1-ste deel, gebeurt veel meer in en spannender, kijkt lekker weg.

avatar van Film Pegasus

Meer van hetzelfde en net als Free Willy 1 niet meer dan een emotionele familiefilm die enkel kijkers zal boeien die houden van dierenfilms enkel omdat er een dier in meespeelt. Free Willy 2 kan net als z'n voorganger niet meer dan dat bieden en speelt op automatische piloot. Slecht is het niet, maar gewoon saai en nergens interessant (wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt...)

avatar van Theunissen

Wat minder geslaagd vervolg op het succes uit 1993, te weten "Free Willy", maar nog steeds enigszins leuk vermaak.

Wanneer Jesse (Jason James Richter) kampeert aan zee, komt hij in contact met zijn oude vriend, zwaardwalvis Willy. De orka raakt gevangen in een onderzeese grot. Jesse komt in actie om Willy en zijn familie te redden van een dreigende milieuvervuilingsdood in de vorm van een olievlek.

Het blijft formulewerk, maar weet wel de emoties te bespelen en de bedoelingen zijn geloofwaardig genoeg om jong en oud te boeien. Overigens moest Orka Willy (Keiko) op het laatste moment afzeggen om in Mexico te herstellen van een huidvirus en dus werd er een digitale versie in elkaar geknutseld.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een sequel die prima past in het rijtje van jaren 90 familiefilm-sequels als Home Alone 2 en Beethoven's 2nd: vernieuwing is ver te zoeken, maar de originele cast is wel terug, waardoor het in ieder geval voelt als een vrij waardig vervolg. Als kind was ik dol op Free Willy en had er weinig moeite mee dat Free Willy 2 meer van hetzelfde was. Net als sequels als Home Alone 2 en Beethoven's 2nd wordt op veel vlakken hetzelfde gedaan, maar de locatie is in ieder geval anders. Ditmaal zijn we aan het kamperen in de bossen. Qua zomers sfeer zit de film in ieder geval goed, je krijgt zelf zin om de tent te pakken en in de natuur te verblijven. Het is een fijne afwisseling van die Seaworld-achtige setting van de eerste film. Verder keren Jayne Atkinson en Michael Madsen terug in hun sympathieke rollen van pleegouders en is August Schellenberg terug om wat eeuwenoude verhalen van zijn volk te vertellen. Ook al ligt de focus bij een film als dit uiteraard vooral bij de kids, deze drie zijn wellicht toch de leukste figuren van de film.

Maar dat komt ook omdat de jongere figuren nogal eendimensionaal en saai zijn. Hoofdpersoon Jesse is inmiddels de goedzak, hoewel hij nog wel een paar scènes krijgt waarin ie flink boos mag spelen. Om toch alsnog een straatschoffie te hebben, introduceren ze Elvis. Een beetje een vervelend jong, maar dat is grotendeels ook de bedoeling. Daarnaast moet gezegd worden dat de jonge Capra (geen familie van Frank) de dramatische scènes wel weer erg overtuigend speelt. Want de drama is zeker weer aanwezig, net als de eerste film is ook Free Willy 2 vrijwel humorloos. Maar ondanks dat en de wat trage opbouw van de film verveelt het allemaal zelden. Het compleet onzinnige liefdesverhaaltje tussen Jesse en Nadine boeit misschien amper, maar het is vele malen slechter gedaan. En dat is wellicht Free Willy 2 in een notendop; de middenmoot, nergens uitmuntend, maar nergens ook écht slecht.

Voordeel van de twijfel, 3 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

Dit vervolg nog nooit gezien, maar de film viel beter mee dan gedacht. Nog een goed verhaal die wel wist te boeien van begin tot einde. Leuk dat de originele cast terug keerde.

Leuk om eens gezien te hebben.

avatar van PopArtToaster

PopArtToaster

Daphny. schreef:

Het jammere ervan is dat Willy zelf zo op de achtergrond blijft. In deel 1 draait het echt om de vriendschap tussen Jesse en Willy, in dit deel mis ik die 'spark' een beetje. Er had wat meer interactie tussen de twee mogen plaatsvinden, zoals in deel 1. In plaats daarvan verzinnen ze er andere verhaallijntjes bij...

En dan ben je een beetje aan het scrollen in een nostalgische bui en zie je ineens een recensie van jezelf van elf jaar geleden. Ben het er nog steeds mee eens! Later kwam ik erachter dat voor dit tweede en ook het derde deel een mechanische nepwalvis is gebruikt in plaats van de echte orka Keiko van deel 1. Dit verklaart waarom ik het gevoel had dat er hier en in deel 3 iets miste in de connectie tussen Jesse en Willy, terwijl die connectie in deel 1 juist centraal stond en zo mooi overkwam.

In Free Willy zie je interactie tussen een mens en een echt dier. (Op bepaalde plekken was er natuurlijk ook een neppe, als ze hem vervoeren bijvoorbeeld.) Een robot kan dat niet vervangen, hoe geloofwaardig het er in principe ook uitziet. Ze proberen te compenseren met een halfbroertje en een plichtmatige romance, maar daar vond ik weinig aan. Zonder Keiko is de ziel een beetje verdwenen, al blijft het een aardige poging.

Jammer wel, zeker als je bedenkt dat arme Keiko is overleden omdat hij niet meer in het wild kon overleven. Dan was ie wellicht nog gelukkiger geweest als ie bij mensen was gebleven en weer voor Willy had gespeeld. Of ze hadden gewoon geen vervolg moeten maken.