• 9.372.109 stemmen

Genre: Drama / Historisch

Geregisseerd door: Nicholas Hytner

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Winona Ryder en Paul Scofield

Releasedatum: 5 juni 1997

• Bioscoop Zaterdag 14 februari in één bioscoop (The Hague)

Plot The Crucible

"Arthur Miller's timeless tale of truth on trial."

In een klein dorpje Salem in Massachusetts wordt een kleine groep meiden betrapt tijdens een duivelsritueel. Langzamerhand begint iedereen in het dorp te geloven dat ze aan hekserij doen. De leidster van de groep reageert op die beschuldigen door andere mensen aan te geven. Binnen de kortste keren beschuldigt iedereen elkaar wat leidt tot rechtspraken en ophangingen.

Abigail Williams

Mary Warren

avatar van knusse stoel

knusse stoel

matthijs_013 schreef:
Geen meesterwerk, maar een sterk geacteerde film die me de volledige 2 uur in zijn greep hield. Ook wel interessant dat de hoofdpersonage een zeer onsympathiek persoon is. Verder bizar dat dit ooit heeft kunnen gebeuren. Verschrikkelijk hoe meer dan 20 mensen ter dood veroordeeld zijn door pesterijen van jonge tienermeisjes.

Kan ik geheel in meegaan. Niet te geloven trouwens hoe men de Bijbel in eigen voordeel uitlegde en als je gelijk had, dan werd de uitspraak "SCHULDIG". Dus hoe het ook werd bestreden en verdedigd, de aangeklaagde ging altijd met de uitspraak "SCHULDIG" in het 'verdoemhoekje'. Dus in sommige gevallen (te veel) werd je opgehangen! En in deze film soms dus, dankzij een stelletje hyperactieve pubermeisjes! Ik kan in het tijdsgewricht waarin wij leven, er niet bij dat men zo te keer ging!
De film: goed gespeeld en een angstaanjagend verhaal in een tijd die voor mij niet 'de gouden eeuw' maar de 'angstige donkere eeuw' moet worden genoemd.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Redelijk oké in zijn opzet, 't is enkel dat ik die opzet niet zo aangenaam vind. De ganse film door krijg je geschreeuw voorgeschoteld. Na een tijdje wordt dat wat vermoeiend. Zeker omdat er behalve dat geschreeuw niet veel is. Het is dan ook een aangename verrassing dat de finale toch goed te pruimen valt, zeker de laatste scène met de ophangingen.

Daniel Day-Lewis imponeert niet, maar is wel gewoon goed. Zeker als hij naar het einde toe wat mag kwaad worden, brengt het leven in de brouwerij. Zijn vertolking staat ook voldoende in contrast met die van Winona Ryder, zo'n beetje de voorloper van een Lena Headey/ Keira Knightley qua bitchy mimiek.

Nicholas Hytner doet voorts alles volgens het boekje. De film heeft weinig tot geen eigen smoel, laat staan dat het audiovisueel aantrekkelijk is. De film is een beetje een niemendalletje. Goed voor een keertje gezien te hebben, maar nadien nooit meer. Day-Lewis en het laatste half uur redden nog e.e.a.

Kleine 3