• 9.373.194 stemmen

Met onder meer: Javier Bardem, Lola Dueñas en Belén Rueda

Gesproken taal: Galicisch en Spaans

Releasedatum: 27 januari 2005

Plot Mar Adentro

"Sensitive Drama About a Polemic Theme"

Ramón (Javier Bardem) ligt al bijna 30 jaar krachteloos in zijn bed, onder de hoede van zijn familie. Zijn enige uitzicht op het leven is het raam van zijn kamer, vlakbij de zee die hij ooit zo graag bereisde en waar hij het ongeluk kreeg dat een einde maakte aan zijn jeugd. Sinds dat ongeluk is het zijn doel zijn leven op een waardige manier te beëindigen. De aankomst van twee vrouwen verstoort zijn wereld: Julia (Belén Rueda) is een advocaat die hem in zijn strijd wil helpen en Rosa (Lola Dueñas) de buurvrouw uit het dorp die hem ervan wil overtuigen dat leven opweegt tegen de pijn. Ramóns persoonlijkheid boeit de vrouwen, en het brengt hen ertoe de principes die hun eigen leven bepalen te onderzoeken. Ramón weet dat alleen zij die werkelijk van hem houdt degene kan zijn die hem wil helpen in de verwezenlijking van zijn ultieme doel.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

olivier schreef:

4.04 gemiddeld? Ô jezus, alweer zo'n slijmerige, smekerige, pseudo-art film die hier de hoogte in gestemd wordt

Ga de film kijken of hou je mond.

avatar van FisherKing

FisherKing

De rol van Javier Bardem is groots, en de film droogt beter op dan ik had gedacht, tijd om een 4* te geven.

avatar van mister blonde

mister blonde

olivier schreef:

pseudo-art film

de kracht van deze film is juist dat alles gewoon is zoals je het ziet. sterker, de film haalt de kracht uit zijn eenvoud. geen pretenties, alles is zoals als het is.

avatar van donnie darko

donnie darko

Inderdaad zeer mooie film over de dood en de weg naar deze dood.

Laat ik vooral beginnen met te zeggen dat deze film vooral staat door de geweldige vertolking van Javier Bardem. Zonder hem was het een stukje minder geweest denk ik.

Ook het acteerwerk van de rest van de cast valt zeker te pruimen. Vooral Julia staat ook goed te acteren. Voor de rest is het camerawerk zo mooi en heeft Alejandro Amenabar een geweldige prestatie neergezet met deze film.

Maar niet alles aan de film was goed. Na een uurtje was er even een dipje, waarin ik toch wel zeer veel op mijn horloge heb gekeken.

Maar het laatste halfuur maakt veel goed. Het einde van zijn leven wordt zeer mooi en stijlvol in beeld gebracht. Enkel het allerlaatste deel met Julia vond ik dan weer net iets te zeemzoet.

Staat op een 3.75*, maar ik hou het op een voorzichtige 3.5*, want het halfuur dat de film mij niet zo boeide, weegt toch wel een beetje door.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Best wel een boeiende film.

En dat had ik niet verwacht, altijd als ik een film van het genre drama kijk ben ik tot mijn tanden bewapend om een heftige drama voorstelling te voorkomen.

Maar deze film over een toch wel zwaar onderwerp: euthanasie, was bij vlagen erg komisch en deed een beetje aan als een feel good movie.

Dat kwam mede door de prachtige beelden waar ik mee verwend werd. De zee en het strand zagen er perfect uit. En ademden veel levenslust uit. Het mooiste stuk vond ik wel toen Ramon in zijn wensdroom, een aanloop nam, uit het raam sprong en vloog over bossen en bergen totdat hij zijn favoriete eindbestemming bereikte Ik kreeg een beetje het gevoel alsof ik in een simulator zat.

Alle personages acteren erg vlot en weten te boeien. Ook de angst van de familieleden voor de dood wordt mooi getoond. En het einde was ook niet superdramatisch. 4*

avatar van Finisterra

Finisterra

De vorige werken van Amenabar vond ik zeer sterk. Dit leek me toch een hele andere film. Veel goeds over gelezen, dat wel.

En het was niet onterecht. Deze film pakte me van in het begin en liet me niet meer los. Bardem acteerde zeer sterk, het kwam geloofwaardig over.

De film vertelt over de dood. Het romantiseren van de dood. In tegenstelling tot sommige anderen hier vond ik dit goed. Ik werd meegesleept in zijn leven. Zijn miezerige leven, zijn leven dat hij liever kwijt dan rijk was. Oke, de 2 vrouwen die ineens na zoveel jaar zijn leven kwamen opfleuren, is misschien wat goedkoop. Maar het stoorde me niet. Het verhaal, het acteren, de muziek,... Alles klopte.

4.5 sterren voor opnieuw een zeer sterke film van Amenabar.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Heerlijk om naar te kijken, met die prachtige Celtic-muziek onder de Spaanse landschappen. Maar als je de situatie in deze film vergelijkt met die in Simon ben ik toch blij dat we in Nederland wonen.

Film heeft me twee uur lang vastgegrepen. 4*

avatar van Inperfections

Inperfections

Finisterra schreef:

4.5 sterren voor opnieuw een zeer sterke film van Amenabar.

Ik vind het niet goedkoop. Als deze vrouwen niet zouden voorkomen, kon Amenabar net zo goed een film maken die zich verplaatste over 26 jaar. Ik kijk liever naar een film waarin verschillende emoties belicht worden, dan een film waarin een man in zijn bed licht zonder gebeurtenissen.

De film greep me vast vanaf het begin en heeft me nog steeds niet losgelaten. Een plaatsje in mijn top 10 is op zn plaats. Prachtfilm.

9/10

avatar van kort0235

kort0235

Moet eerlijk toegeven dat ik vantevoren sceptisch was over deze film. Hoe moet je in hemelsnaam een goede film maken over iemand die bijna 30 jaar verlamd in bed ligt?

Na het kijken van deze film kan ik alleen maar bewondering opbrengen voor de regisseur en de fantastische acteurs en actrices! Wat is dit een wonderschoon produkt geworden en wat ben ik blij dat er nog zeer goede films gemaakt kunnen worden.

Ik vond het geen moment saai of langdradig. Het was in één woord prachtig!! Ik geef niet snel een 5.0 maar voor deze wel en ga nadenken om hem een plaats te geven in mijn top 10.

En dan nog te bedenken dat ik deze in goede staat verkerende DVD voor 3 euro op een vlooienmarkt heb gekocht.( Ja, de originele versie dus niet gebrand.)

avatar van FisherKing

FisherKing

Javier Bardem Zag hem onlangs, bewust, in Los Lunes al sol. Ook weer zo'n grote rol. Iemand die beter is als De Niro. Daar sta je van te kijken.

Enkel een grootmeester trekt deze film, en eerlijk is eerlijk, ik heb sindsdien alleen maar de film naar omhoog gewaardeerd, omdat het een onuitsprekelijk gevoel van echtheid heeft. En 't gaat steeds meer leven. Enorm knappe film. Dus 4.5* inmiddels.

avatar van bananenneus

bananenneus

Zo diep als hieronder de film wordt beschreven heb ik het niet kunnen zien. Daarom vond ik de film niet "meesterlijk" maar wel uitstekend weg te kijken.

Ik kon het wel zeer zeker waarderen dat Ramón standvastig bleef in zijn keus, maar niet probeerde weg te teren.

Fantastische dialogen (kan ook niet anders, de man had tijd genoeg om over alles na te denken).

avatar van JorritS

JorritS

Prachtige ingetogen film. De rol van Ramón is aandoenlijk maar op een goede manier; hij wordt nooit zielig of zelfmedelijdend. Zijn rol deed me (hoe kan het ook anders) veel denken aan die van Simon. Al met al mooie ontroerende film. Het stuk waarin hij het water met de cyaankali opdrinkt is best schokkend 4*

avatar van pjutter

pjutter

erg mooie film, met erg interessante personages en perfect acteerwerk
film leek een beetje op Hable con ella en Simon

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Langdradig!

avatar van tevelenco

tevelenco

Aangrijpende , ingetogen en sfeervolle film over een nogal zwaar onderwerp.

Namelijk het plegen van euthenasie.

Maar dit wordt op een prachtige manier in beeld gebracht.

Wat vooral komt door Javier Bardem die zijn zware rol erg goed neerzet en zelfs voorziet van de nodige humor en zelfspot.

Maar centrale vraag in deze film blijft natuurlijk.

Als je ECHT van iemand houd help je hem dan ook met het plegen van euthenasie........

Als je het antwoord op deze vraag wil weten moet je deze film zelf maar bekijken.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een mooie film is dit!! Veel mensen die lopen te zeiken dat hun haar niet goed zit, of hun spijkerbroek niet het laatste modelletje qua mode is, moeten deze film eens bekijken! Prachtig neergezet, nergens een valse emotie, prachtige muziek, prachtig camerawerk. Een dikke 4,5*!!

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Mooie film, goed geacteerd, geen mening die er te dik boven op ligt, verschillende perspectieven en zorgvuldig gemaakt. Als minpunt noem ik dan toch dat het nooit echt verrassend wordt, het is immers toch wel duidelijk dat hij uiteindeljik zal sterven - althans, dat vond ik maar een echt minpunt vind ik dat nou ook niet.
Past wel goed in het rustige, zorgvuldig gemaakte en lichtelijk weemoedige geheel. 4*

avatar van Waku

Waku

Mooi maar wel vrij langzaam drama over dwarsleasie patient die al ruim 30 jaar alleen maar op bed kan liggen en het nut van het leven niet meer inziet.

De film weet vooral te raken wanneer Ramon denkt te vliegen over land richting zee.

Sterk en geloofwaardig acteerwerk.

Maar je moet wel in de stemming zijn om dit zware onderwerp te aanschouwen.

avatar van Doom

Doom

Mar Adentro is een prachtige film. Uiterst realistisch, aangrijpend en erg emotioneel. Visueel ook erg fijn. Denk hierbij vooral aan de scenes waarbij Ramón vliegt. Machtig. De personages zijn erg interessant, met als hoogtepunt natuurlijk het hoofdpersonage Ramón. De acteerprestaties zijn verder van een zeer hoog niveau. Gewoon een prachtige emotionele film.

(Ben nu al benieuwd wat een herziening teweeg gaat brengen.)

avatar van prometida

prometida

Erg goede film en Javier Bardem speelt zijn rol erg goed.

Ik vond Lola Dueñas' rol niet zo leuk. (Rosa)

Zij is erg sentimenteel en ik zelf geloof niet dat je zo tegen iemand kunt doen, Rámon in dit geval, als je diegene nog niet lang kent.

Hoe Rámon met Julia en Rosie omgaat vind ik erg boeiend en het einde verrast mij best wel.

Ik vind het jammer dat je, nadat zijn boek uit is gekomen, gewoonweg niets meer van Julia hoort.

Behalve aan het einde van de film dan. En die scène vond ik dan ook wel weer erg sterk.

Ook vind ik dat het erg goed wordt uitgebeeld door Rámon wat hij precies wil.

Het is interessant om te zien hoe hij met zijn 'ziekte' omgaat.

Hij is een erg sterke man en zijn besluit staat vast, niemand kan hem van zijn gedachten veranderen.

Wat ik wel vond is dat de film iets te lang duurde.. ik had momenten waarop ik dacht; Oké, hoelang gaat dit nog duren?

Maar het is toch knap dat iemand een film kan maken gebaseerd op een man die bijna heel zijn leven in een bed ligt zonder enige hoop op een betere toekomst.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Schitterende film. Goede hoofdrolspeler.

Die eens te meer bewijst dat niet alleen Hollywood goeie films maakt.

avatar van peruaansefilm

peruaansefilm

wel mooie film maar erg saai

avatar van s0062423

s0062423

Lang geleden dat ik deze film gezien heb. Wat ik me nog herinner is dat het een mooie, aangrijpende film was over een best wel zwaar onderwerp, zeer goede acteerprestatie van Javier Bardem, mooie filmmuziek, misschien een beetje te lang en zelfs hier en daar een cliché...

Toch maakte hij verschillende emoties bij me los en zette mij aan tot nadenken, dus zeer geslaagde film!

4.5 ster

avatar van maurice74

maurice74

Soms vind het sentiment er iets te dik bovenop liggen en is het wat fragmentarisch. Goed geacteerd, dat wel.

avatar van Ghola

Ghola

starbright boy schreef:
Als Ramòn een opzichtig lijdende man was geweest waar niemand van hield had deze film zo opzichtig voor de veilige weg gekozen, had de halve wereld bergen begrip op kunnen brengen voor Ramòn en 'm willen troosten. Ik vond het verfrissend dat de onwil om verder te leven niet altijd zomaar weggenomen kan worden. Niet met humor, niet met waardering en zelfs niet met liefde. Vind het een gedurfd risico dit zo in de film te laten zien.

Dat is helemaal waar. Maar het wordt nu éxtra moeilijk om je in te leven: het is al niet makkelijk om de keuze voor euthanasie te begrijpen, laat staan wanneer zo'n persoon er sterk uit ziet. De film kreeg me het meest mee op de momenten dat die sterke personages hun zwaktes tonen: als Ramon zich 's nachts vertwijfeld afvraagt waarom hij niet van het leven kan genieten, of als zijn broer in tranen uitbarst nadat hij Ramon kwaad heeft toegesproken. Maar vaak gebeurde dat dus niet.

Verder ben ik het wel met de kritiek eens dat film niet zomaar knap gemaakt is, maar zelfs gelikt aanvoelt. Dat zorgt soms voor nóg meer afstand.

avatar van oruiz

oruiz

peruaansefilm schreef:

wel mooie film maar erg saai

haha. ik moet erg lachen om uw mening. uw bedoeling?

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Mar Adentro is een film die in strikte zin niet gaat over euthanasie maar over het recht op levensbeëindiging. Dat thema wordt mijns inziens mooi en integer behandeld. Bijzonder is dat hoofdpersoon Ramon op het oog nog behoorlijk veel waardevolle dingen heeft, dingen om voor te leven. Daardoor komt zijn leven eigenlijk op een verrassende manier ‘waardig’ en zelfs humaan over. Sterk gedaan is de discussie met de pastoor, vooral omdat deze laatste zelf ook lijdt aan tetraplegie. Jammer dat hij een paar behoorlijke missers maakt (gebrek aan liefde, voorbeeld Hitler) maar in de discussie worden toch ook door hem rake opmerkingen geplaatst. Tenslotte wordt duidelijk uitgebeeld wat de impact is van een dergelijke wens op familie en andere dierbaren.
Filmisch heb ik wat meer kritiek. Ik vond Mar Adentro dus wel sentimenteel (tot mijn verbazing wordt daar in de meeste recensies anders over gedacht) en vooral de muziek speelt daarbij een rol. Die is vrij pathetisch en wordt te duidelijk gebruikt met het doel emotie op te roepen. Verder zijn de fantasiegedeelten waarin Ramon loopt of zelfs vliegt voor mij een brug te ver. De cinematografie is gelikt maar saai. Dat gelikte, om niet te zeggen: commerciele, geldt trouwens ook voor het drama. Niet verrassend dus dat dit een Oscar won.
Vrij heftig is nog de eindscene, niet echt wat je noemt een ‘goede dood’. Wel een goede film. 3,5*

avatar van berghti

berghti

Alejandro Amenábar gooit in zijn vierde productie zijn spannende spijzen overboord voor sentiment, maar bewijst eens temeer een rijzende ster in cinémaland te zijn. Mar Adentro toont de vergankelijkheid van het leven en tegelijk de schoonheid van het bestaan. Mooie emoties en een actuele ethische discussie (euthanasie) worden in een prachtig decor (Galicië) vertolt door warme personages.

Amenábar neemt geen uitgesproken standpunt in en laat de rede regeren – scène van het bezoek van de priester aan Ramón is werkelijk fenomenaal, met een onverwachts vermakelijke bijrol van de boodschapper. Niet verwonderlijk dat Javier Bardem is bekroond voor zijn acteerkunst. Die warme lach en de ongelijke strijd, waarin liefde het hart vult, maar niet wint van het leven zelf. De contrasterende emoties in combinatie met de mooie dialogen geven dit sterke staaltje Spaanse cinéma mijns inziens recht op 4,5 *

avatar van AGE-411

AGE-411

Films als Fucking amal en andere bullshit als reqiuem for a dream waren buitengewoon slaapverwekkend..

Ben je godsdienstleerkracht en wil je je klas stil houden met een video: gebruik niet de bovenvermelde video's:

- Oftewel gaan ze slapen (zoals ik)

- Oftewel kan het hen totaal niet boeien en doen ze wat andere zooi.

Ik dacht alweer af te stevenen op wat extra slaap, maar ik moet zeggen dat het na een tijdje wel een als maar diepere indruk op mij achter liet.

Waar ik sociale drama's als zijnde Reqium for a dream een 1* moest geven, weet ik niet echt wat ik deze zou moeten geven.

Het is pas halverwege dat je je echt begint in te leven in het personage. Wanneer je dan verteld wordt dat dit waargebeurd is ga je deze persoon, en de film toch echt op prijs stellen en eens verder denken dan wat er gezegd wordt.

Vooral het laatste deel is echt topklasse, dat laatste half uur zou een echte 5 waard zijn!!!

Toch enkele kleine minpuntjes:

- Bepaalde kleine dingen die mij stoorden zoals 'het vliegen'. Totaal overbodig.

- Soms had ik het moeilijk te onthouden welk personage wie/wat deed of was. Kan aan mij liggen, ik heb dit ook steeds als ik een boek lees.

Zulke films moeten het blijkbaar hebben van hun simpelheid. Daar deze toch echt uitblinkt zijn die andere toch maar simpele ze.

(Simpele in het dialect: VB: Simpele jongen: achterlijke, domme kloot)

Stem volgt later.

avatar van AGE-411

AGE-411

Oja,

Alweer komt de katholieke kerk hier weer als boosdoener: "wat wij zeggen zult ge doen" Als schapen zult ge allen in de kudde lopen en de bevelen opvolgen die wij u geven.

Wat een bullshit. Als die priester ellendig wil leven, dat ie dan doet hé. Laat de mensen toch vrij kiezen wat ze willen, verdomme. Dit maakt me echt boos.

Reinbo schreef:

Mooi, maar makkelijk en een beetje saai 2,5*

Wat dacht je? Dat 28 jaar in een bed zonder te kunnen bewegen niet saai was?!

Bijzonder emotionele sfeer die het overbrengt. Nog nooit heeft een film mij zo gepakt denk ik, doch er niets in gebeurt.