• 9.372.990 stemmen

Met onder meer: Javier Bardem, Lola Dueñas en Belén Rueda

Gesproken taal: Galicisch en Spaans

Releasedatum: 27 januari 2005

Plot Mar Adentro

"Sensitive Drama About a Polemic Theme"

Ramón (Javier Bardem) ligt al bijna 30 jaar krachteloos in zijn bed, onder de hoede van zijn familie. Zijn enige uitzicht op het leven is het raam van zijn kamer, vlakbij de zee die hij ooit zo graag bereisde en waar hij het ongeluk kreeg dat een einde maakte aan zijn jeugd. Sinds dat ongeluk is het zijn doel zijn leven op een waardige manier te beëindigen. De aankomst van twee vrouwen verstoort zijn wereld: Julia (Belén Rueda) is een advocaat die hem in zijn strijd wil helpen en Rosa (Lola Dueñas) de buurvrouw uit het dorp die hem ervan wil overtuigen dat leven opweegt tegen de pijn. Ramóns persoonlijkheid boeit de vrouwen, en het brengt hen ertoe de principes die hun eigen leven bepalen te onderzoeken. Ramón weet dat alleen zij die werkelijk van hem houdt degene kan zijn die hem wil helpen in de verwezenlijking van zijn ultieme doel.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Redlop

Redlop

otherfool schreef:

Wie zoals ik een groots opgezette film volop ethische discussies en rechtbankdrama had verwacht, komt bedrogen uit

Gelukkig wel. Daar zat ik helemaal niet op te wachten.

avatar van balosa

balosa

mooie film maar je krijgt niet echt een binding met de hoofdrolspeler(s), althans ik niet, dat vind ik toch wel een gemis, de setting is weer wel erg mooi en het plot op zich is ook niets mis mee, laatste minpuntje is dat het wat traag afspeelt allemaal en daardoor kom ik uit op 3*

avatar van Gehenna

Gehenna

Ik stond vooraf een beetje sceptisch tegenover deze film, drama's kijk ik graag..goede drama's welteverstaan.

Ik dacht dat deze film té veel van het "goede" zou bevatten en overdreven gebruik zou maken, om bepaalde gevoelens in de kijker los te weken.

Dit gevoel verdween al na iets van een kwartier, als de sneeuw voor de zon.

De cynische humor van Ramón is onder andere daar de oorzaak van en zet je met beidde benen op de grond.

Hij wekt allerlei gevoelens in je los maar laat je niet kiezen, er is geen goed of kwaad enkel de wens van een gehandicapte man die afhankelijk is van allerlei verschillende mensen in zijn leven.

Is zijn wens minder waard dan die van jouw of mij, ook al is het een ingrijpend iets wat hij verlangt?

Dit is het thema van de film, de strijd van een man om waardigheid en zijn vurige verlangen om zijn enige overgebleven wens, uit te laten komen.

In zekere zin staat het symbool voor een droom, in ieder in ons.

Als je je dromen wilt verwezenlijken, staat niemand in de weg en zijn obstakels altijd te overbruggen.

Door een gedrevenheid zonder over lijken te moeten gaan.

Ramón en de mensen om hem heen, die niet altijd even goed lijken te begrijpen waarom hij zoiets wenst, zijn intrigerende en verschillende personages.

Die bovenal, dat hebben ze allen gemeen, van elkaar houden om wie ze zijn en niet vanwege zaken daaromheen.

De film maakt dat duidelijk en laat op een soms luchtige en soms wat emotionele manier zien, dat liefde voor iemand hard is... en keihard kan zijn.

De film liet me menigmaal zoeken naar adem, liet me vervolgens diep zuchten en gaf me kippenvel die verzande in de vorm van een dikke brok in mijn keel met potentie tot meer. Misschien had ik mijn tranen de vrije loop moeten laten gaan!? 4.5*

avatar van Lukic

Lukic

Zeker een hele goede film. Soms misschien een beetje aan de trage kant. Het eind is daarentegen weer heel erg sterk. Vooral het feit dat de advocate er min of meer toch voor kiest (in samenspraak met haar partner) om door te 'leven' en dat de hoofdpersoon zijn problemen met zijn broer niet bij legt. Het maakt de film confronterend, alhoewel hij niet te hard is.

4 sterren.

avatar van zeus

zeus

Hoewel het een goede film is kreeg ik geen "band" met de hoofdpersoon. 3,5*.

avatar van tomthumb

tomthumb

Indrukwekkende tranentrekker. Als de film is afgelopen is het echt even bijkomen.

avatar van Reinbo

Mooi, maar makkelijk en een beetje saai 2,5*

avatar van Menghini

Menghini

Reinbo schreef:

Mooi, maar makkelijk en een beetje saai 2,5*

"Makkelijk" antwoord...

avatar van Reinbo

't is geen antwoord maar een mening.

avatar van Menghini

Menghini

Reinbo schreef:

't is geen antwoord maar een mening.

Ook goed...

avatar van Beeckman

Beeckman

Prachtfilm !

Eentje om in te lijsten op alle vlakken.

Het gaat door merg en been.

Topper!!!

avatar van saiko

saiko

emotioneel, aangrijpend, wonderschoon. 5*

avatar van bebdn

bebdn

Nog één van Amenábar om in te lijsten, een zwaarmoedig thema maar gebracht op een positieve manier met fantastische rollen van Javier Bardem, Lola Dueñas en Belén Rueda. Voor één keer kon ik het met de Oscars eens zijn. 4.5*

avatar van kate

kate

Geweldig.

Adembenemende drama.

Muziek, script, acteren, camera werk.....alles klopte.

Ik geef 5 sterren...en dat doe ik nooit of zeer zelden!!

avatar van Guyke

Guyke

Kon mij moeilijk inleven in het hoofdpersonage. De film is zo langdradig dat ik uiteindelijk zelfs wenste dat hij snel werd omgebracht.

Wel mooie beelden en prachtige acteerprestaties. Maar het deed mij allemaal heel weinig.

Ik bleef echt op mijn honger zitten en had meer verwacht van deze Amenabar.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ligt Ramon weken depressief in bed? Kan hij geen bezoek meer verdragen, snauwt hij mensen af? Nauwelijks, want hij heeft alles perfect op een rijtje.
Dat bestaat niet. Zijn twijfels zijn er door de scenarioschrijvers opzichtig ingemoffeld. Ik geloof het niet.

Ik sluit me aan bij de recensie van kappeuter. Ik geloof 't niet. De film is te gelikt, de situatie te geromantiseerd, Ramon is bigger than life en ik mis rauwheid, oprechtheid misschien zelfs. Na 27 moeilijke jaren zijn er opeens 2 leuke vrouwen in hem geinteresseerd, zijn poezie wordt gewaardeerd, hij kan open over zijn gevoelens spreken, zijn boek komt uit.... misschien wel de gelukkigste tijd in al die jaren, en dan toch die zelfmoord

Ook dat kon er bij mij moeilijk in. Acteerwerk is goed, script is degelijk, visueel zit 't wel goed... maar de film raakt me niet. 3*

avatar van John Doe

John Doe

Best mee eens, het is niet zo geloofwaardig gecreeërd. Toch is het (mede daardoor) wel flink onderhoudend en het heeft mij bovenal weten te raken. 4,5*

avatar van mister blonde

mister blonde

Ramon K schreef:

Ramon is bigger than life

heb de film nog niet gezien, hoor (wel thuis liggen) maar is dat nu niet juist het bestaansrecht van de film?

avatar van timbo_

timbo_

Ramon K schreef:

Waarom moet iemand iedereen afsnauwen of depressief zijn om ongelukkig te zijn? Waarom moet er voldaan worden aan dit cliché beeld van een ongelukkig iemand? Ramon kan nog best van sommige dingen in het leven genieten maar van het totaalplaatje zoals zijn leven nu is niet. Deze situatie lijkt me aan de orde van de dag zie niet wat er ongeloofwaardig aan is.

avatar van John Doe

John Doe

Toch is het wel ongeloofwaardig. De man koopt niks voor de dood als hij zoveel waardering krijgt en nog zo capabel bezig is. Het brein van de familie, dat is toch een waardige functie. Hij lijdt geen pijn en de vele contacten om hem heen houden van hem. De reden om dood te gaan is ver weg hoor, ook al lijkt hij het allemaal geloofwaardig te zeggen in de film. Als je van me houdt laat je me dood gaan...Als zij van hem houden en hij van hen, blijft hij voor hen simpelweg leven. Die 'domme broer' heeft eigenlijk nog een goed punt.

Verder boeit deze ongeloofwaardigheid me in dit geval weinig. Doordat het zo een sympathieke alleskunner is, wordt de emotie bij verlies hoger Het is meer zo dat ik het hier wel aanneem als ik ''in de film zit''.

avatar van timbo_

timbo_

Ik kan me levendig voorstellen dat als ik nooit zelfstandig meer uit bed zou kunnen. Ik nog evengoed met mijn familie een mooie tijd kan beleven en voldoende waardering van hun krijgen maar er toch liever niet meer zou zijn. Ik zie niet in wat daar ongeloofwaardig aan is.

avatar van 93.9

93.9

Soms een beetje soap-achtig.

Helemaal met die Titanic muziek, maar wel een erg goede rol van Javier Bardem.

3 en halve ster.

avatar van Nomak

Nomak

Enkele vraagjes.

- Is dit een erg ontroerende film waar de emoties hoog oplopen?

- Speelt de muziek goed in op de emotionele momenten?

avatar van Cupido

Cupido

• 1910 stemmen

De sentimentaliteit had wel wat minder gemogen en erg vaak was de wat bombastische muziek daar de oorzaak van, zorgde enkele keren voor wat lichte irritatie. Voor mij had het gehele plaatje iig een stuk ingetogener gemogen.

Die grappen van Ramon werken wel lekker trouwens, heerlijk die zelfspot, en wat een prachtacteur is die Javier Bardem zeg !!

avatar van mister blonde

mister blonde

mooie ingetogen film. Ramon wordt prachtig neergezet door Bardem die door een lach meer emotie toont dan alle krokodillentranen van heel Holywood bij elkaar in 2004.

vakwerk van Amenabar (wat we van hem verwachten, gezien z'n eerdere films) op elk gebied. mooi, rustig gefilmd, goed gekozen muziek. Ook de (voor mij compleet onbekende) Spaanse cast doet het erg goed. Wel eens lekker om een film te zien met overwegend 'goede' mensen. Die eeuwige battle tussen goed en slecht kennen we ondertussen wel.

Het thema is interessant en ook best actueel in veel landen. Zou een leuke discussie kunnen zijn. Dat doen we maar niet. De film was erg geslaagd, met een mooi (onvermijdelijk) eind. weinig poespas, gewoon een goede film. 4 sterren.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een erg mooie film en eentje om nog een poosje over na te denken. De subtiele en integere manier waarop de verschillende standpunten en inzichten van alle betrokken personen aan bod komen, spreekt me enorm aan.

Verder een prachtig kleurenspel en fijne muziek.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik vond de film wat tegenvallen, wat dingen stoorde mij, wellicht ook de geromantiseerde stukken die de motivatie voor Ramón wat onderuithaalde. (ik deel dan ook de mening van kappeuter en RamonK)

Ook de 2 damesrollen leken er ietwat bij de haren bijgesleept. Geen slechte film, maar niet de hoogvlieger die ik verwachtte. 3.5*

avatar van olivier

olivier

4.04 gemiddeld? Ô jezus, alweer zo'n slijmerige, smekerige, pseudo-art film die hier de hoogte in gestemd wordt

Tuurlijk .

avatar van starbright boy

Ramon K schreef:

Juist dat aspect aan de film vond ik erg goed. Als Ramòn een opzichtig lijdende man was geweest waar niemand van hield had deze film zo opzichtig voor de veilige weg gekozen, had de halve wereld bergen begrip op kunnen brengen voor Ramòn en 'm willen troosten. Ik vond het verfrissend dat de onwil om verder te leven niet altijd zomaar weggenomen kan worden. Niet met humor, niet met waardering en zelfs niet met liefde. Vind het een gedurfd risico dit zo in de film te laten zien. Het enige moment waar ik een beetje moeite mee had was het einde. Maar dat vergeef ik de film wel.

Amenabar is niet alleen de meest toegankelijke van de drie grote hedendaagse Spaanse regisseurs, hij is ook soms zelfs een beetje gelikt, hier soms bijna sentimenteel. Maar altijd knap aan de goede kant van de streep. Uiteindelijk blijft een mooie, meeslepende, krachtige film staan met een sublieme hoofdrol. Amenabar lijkt per film beter te worden en de rek is er volgens mij nog lang niet uit.