• 9.381.578 stemmen

Caligola (1979)

Historisch / Erotiek | 156 minuten (bioscoopversie) / 101 minuten (gecensureerde versie) / 210 minuten (Cannes-versie) / 153 minuten (pre-release versie) / 178 minuten (ultimate cut) / 125 minuten (Italiaanse versie)

Genre: Historisch / Erotiek

Speelduur: 156 minuten (bioscoopversie) / 101 minuten (gecensureerde versie) / 210 minuten (Cannes-versie) / 153 minuten (pre-release versie) / 178 minuten (ultimate cut) / 125 minuten (Italiaanse versie)

Alternatieve titels: Caligula / Caligula: The Ultimate Cut

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tinto Brass, Bob Guccione en Giancarlo Lui

Met onder meer: Malcolm McDowell, Teresa Ann Savoy en Helen Mirren

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans

Releasedatum: 14 augustus 1980

Plot Caligola

"What would you have done if you had been given absolute power of life and death over everybody else in the whole world?"

Caligula Caesar wordt de nieuwe Romeinse keizer, nadat hij zijn oom Tiberius Caesar heeft vermoord. Caligula is een ambitieus en ijdel man, die niets of niemand ontziet in zijn waanzinnige honger naar aanzien en macht. Als leider van het Romeinse Rijk drijft Caligula de spot met de gevestigde orde. De staatszaken doet hij spottend en met minachting af. Zijn tijd brengt hij door met sadistische perversiteiten en seksorgieën, waaruit ook de minachting voor allen die hem omringen af te leiden is. Caligula houdt vooral van zichzelf en van zijn meest dierbare zuster Drusilla, met wie hij een incestueuze relatie heeft.

Gewoon de regio 1 bestellen

morrie

heb de europese versie nu maar besteld, levertijd 4 weken, maar wel een 4 disc versie.

avatar van Wouter

Moet die Cannes-versie hier wel aangegeven staan? Dat was een onaffe workprint. Volgens mij is de lengte ook nooit bevestigd en slechts rumored.

avatar van Stephan

Stephan

Omdat er vaak aan gerefereerd wordt lijkt het me zinvol het te vermelden.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Enorm vreemde film die ik inmiddels al twee keer heb bekeken. Naar dat ik begrijp is deze film gemaakt in samenwerking met Penthouse. Er komt veel rauwe sex in voor en ook allerlei soorten sex, wat kennelijk heel normaal was in de Romeinse tijd. Als je tussendoor de sexscenes heen kijkt wordt het levensverhaal van de keizer uitermate minimaal verteld. Als je de sexscenes er uit haalt blijft er ook weinig van de film meer over. Maar de film is dan toch weer boeiend genoeg om hem af te kijken. 3 *

morrie

de uk versie heeft 3 verschillende versies van caligula las ik.

de 156 minuten versie, de precut versie en de uk bioscoopversie.

toch ook wel weer leuk.

daarnaast dezelfde extra's als de us box.

deze heeft dus 4 dvd's.

kan niet wachten.

morrie

hoop altijd nog op een 210 minutenversie, maar denk dat deze nooit uitgebracht zal worden.

waarschijnlijk is de koek na deze imperial version wel op en hebben we toch alles wel gezien.

zal laten weten wat ik van de precut versie en de uk versie vond als ik ze gekeken heb.

Exploitation

De UK versie heb ik ook nog nooit gezien maar daar is 54 minuten in geknipt, kan me dr niks leuks bij voorstellen. En het meeste van materiaal van de 210 min versie is kwijt geraakt alles wat nog in de Penthouse archieven lag zit als extra's in de boxset!

avatar van Ewing Oil

Ewing Oil

Bij Bol.com is ie nu weer uitgesteld tot volgend jaar, maar wel zag ik dat ze bij Bol.com "Caligula (Imperial Edition)" uit de UK met 4 disc staan, voor €.34,99.

eindelijk de 4dvd versie binnen (europese versie),

kan haast niet wachten om te gaan kijken.

avatar van Steve-a

Steve-a

Ik heb de 3 disc imperial versie vandaag gekocht. De beeldkwaliteit is nog net zo slecht als de 1 disc die ik eerder had. Wel hele goede extra's en het ziet er erg mooi uit.

Dit is ook een zeer interesante film. McDowal is in top vorm. Ik denk toch dat dit de meest realistische film over het romeinse rijk is. Heel gedurft voor die tijd.

Deze film word toch te veel afgekraakt door ik denk watjes die de harde senes en sexsenes niet aan kunnen, want verder is dit een uitstekende film. Ik heb er echt van zitten genieten. Ik ben ook wel blij te zien dat zoveel mensen uitkeken naar de imeral version. Deze film heeft dus toch ook zijn fans.

avatar van Ewing Oil

Ewing Oil

Zaterdag kwam ik tot mijn verbazing de "Imperial Versie" tegen bij Free Record Shop, hij was al een aantal keren uitgesteld dus het herinnerder mij gelijk dat ik die nog graag wou hebben, dus ik heb hem toen gelijk maar gekocht, ik ben dan ook erg benieuwd wat de extra's zijn op de andere 2 dvd's, ik denk dat ik straks nog even vlug wat ga bekijken.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik moet die 3 disc Imperial editie maar eens snel in huis halen. Erg benieuwd naar de geknipte versie eigenlijk. Misschien dat de grootsheid van het project daar meer in het licht komt. De 'normale' versie waardeer ik om zijn directheid maar het valt niet te ontkennen dat de porno scènes de film eigenlijk tekort doen. Ik hou er een dubbel gevoel aan over.

Uitgebreidere review van de ongecensureerde versie:

avatar van fasca

fasca

Laatst de remastered uncensored versie gekocht bij Free Record Shop gekocht in een actie 5 voor 10 €. Dit is toch nog wel wat heftiger dan de serie Rome...

avatar van wibro

wibro

Deze film, de ongecensureerde lange versie onlangs gekocht voor € 2,50 bij de FRS. Eigenlijk voor niks vond ik nadat ik de film bekeken had, want ik vond het bekijken van deze film meer dan de moeite waard. De lage waardering hier op MM vind ik daarom ook niet terecht en laat ik het dan nog maar niet hebben over de negatieve recensies op andere sites die ik over deze film gelezen heb. Als Caligula zoals de bronnen vermelden inderdaad zo'n wreed keizer was, die er plezier in had mensen te laten martelen en vermoorden, sexfeesten organiseerde etc, dan heeft de regisseur op zijn minst toch een geloofwaardige film gemaakt. Men kan de regisseur hoogstens verwijten dat hij bepaalde sexscènes te lang heeft uitgesponnen zodat je soms het idee kreeg dat je naar een pornofilm zat te kijken. Aan de acteurs heeft het in ieder geval niet gelegen; ik vond dat er erg goed geacteerd werd, zeker door Malcolm McDowell, die uitstekend de rol vertolkte van Caligula.
Het einde van de film vond ik zelf ontzettend goed en klopte ook geheel met de historische feiten, met uitzondering misschien van het paard dat in cirkeltjes rond liep te rennen, terwijl de doorboorde lichamen van Caligula, zijn vrouw, zijn dochter en verder nog het afgehakte hoofd van een van zijn getrouwen op de trap lagen.
Ikzelf heb met plezier naar deze film gekeken, heb me absoluut niet gestoord aan het soms extreme geweld en de overdadige sexscènes. Indien wel, dan had ik deze film gewoon niet af moeten kijken want hij duurde wel even 2½ uur én de DVD bleef af en toe ook nog eens hangen ook.

avatar van erik1677

erik1677

helemaal met wibro eens.

caligula is een geweldig historisch epos, als jedoor de sex scenes heen kijkt.

En wat mij betreft een voortreffelijke acteerprestatie van malcolm mc dowell.

Ook het buitensporige geweldt wordt in deze film fantastisch in beeld gebracht.

En wat de sex betreft indeze film, wordt het eens gewoon allemaal getoondt, en niet van die achtelijk hollywood sexscenes.

Maar ja het romeinse rijk stond ook bekendt om zn perversiteiten.

Caligula is echt een geweldige film

Exploitation

Heb vandaag de R-rated version besteld, de enige versie die iknog niet gezien heb. Verwacht er niet teveel van, aangezien er flink in geknipt is!

Exploitation

Heb net de R-rated versie gezien, en vond het vreselijk om te zien wat censuur teweeg kan brengen. Er is niet alleen in de sex en/of geweldscenes geknipt wat je zou verwachten, maar ook complete scenes zijn er gewoon opeens niet meer, zoals o.a de scene waar Caligula ziek wordt... Fijn om als Caligula fan eens gezien te hebben, maar daar is dan ook echt alles mee gezegd!

avatar van Halcyon

Halcyon

Weet iemand of de single disc edition van VideoFilmExpress uncut is? Het betreft een versie van 151 minuten, 5 minuten minder dus dan de vermelde 156 op MM. Ik kan zo meteen niets over het verschil tussen beide vinden.

Is dat niet gewoon te wijten aan PAL speedup?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ja, het is de uncut. Heb hem laatst op mijn three imperial edition gezien en haalde de 156 idd niet (door de PAL speedup zoals kapp zegt). Binnenkort maar eens de Cannes Version opzetten.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ik vermoedde al zoiets. Bedankt mannen.

Naomi Watts schreef:

Binnenkort maar eens de Cannes Version opzetten.

Pardon??? Ik ben al enige tijd een behoorlijk Caligula fan, maar de Cannes versie is over de hele wereld nog nooit gezien op VHS of DVD, dus ben wel heel erg benieuwd of je het bij het rechte eind hebt en aan de Cannes versie bent weten te komen...

avatar van Driello

Driello

Gekocht omdat ik dacht dat het hier om een historische film over Rome ging. Hoes niet te veel aandacht gegeven en in de laptop gestopt. Shock!

Maar goed. Verhaal dat heel liefelijkbegint met Caligula en zijn lief in een bos. Maar ook daar voel je al de spanning die in de film al maar toe neemt. Het karaktervan de hoofdpersoon gaat steedsmeer 'los' en ontaard in uber-depotisme. Dit leidt uiteindelijk ook tot zijn ondergang.

De sex, perversiteiten en het geweld zijn naar mijn mening louter ter illustratie van de losbandige en onberekenbare tijd. Of dit overeen komt met de werkelijkheid destijds weet ik niet maar dat boeit me eigenlijk ook niet echt. Wat dan overblijft is een film waarin een bepaalde sfeer van vulgariteit en spanning wordt neergezet die in mijn ogen zeer effectiefen dus geslaagd is. Iedereen is bang voor de keizer en de keizer is in toenemende mate bang voor nagenoeg iedereen. Het is niet geheel mijn smaak maar het kijken was beslist de moeite waard. Boeiend kijkspektakel met romantiek, sex, spanning, tereur, drama en geweld. Dat is nogal wat, in 1 film verenigd.

avatar van Stephan

Stephan

Geweldige quote uit een interessant artikel over het bizarre verhaal van deze film.

Despite being unable to release the movie in America, where no distributors would touch it, Guccione made the bold move of hiring a Manhattan theatre himself and launched Caligula there.

Tickets were sold at the then stratospheric price of $7.50 and the film was a smash.

One audience member in particular was enthralled: Sir John Gielgud, who played the consul of the Roman empire, Nerva.

Malcolm McDowell recalls: 'I remember meeting John on Third Avenue. He was filming Arthur with Dudley Moore at the time and said: "Oh, Malcolm, I saw Caligula. I've seen it three times. It's frightfully good!'' '

avatar van gorelover

gorelover

naomi watts.

zou inderdaad de cannes versie ook wel eens willen zien.

bestaat ie echt en hoe kom je er in hemelsnaam aan.

de hele wereld zoekt er naar en is aan het guessen of ie bestaat of niet.

avatar van kirk douglas

kirk douglas

de film was een erg lange zit.

hij steld echter niet teleur.

het is eens wat anders dan de films van tegenwoordig over rome.

vooral peter o,toole steekt er weer eens positief uit.maar ook alle andere rollen zijn uitstekend gespeeld.

alleen claudius vond ik minder geslaagd deze wordt als complete gek afgedaan.

avatar van Bla

Bla

Is er een beetje verhaal hieruit gehaald en gebruikt voor Gladiator (Ridley Scott)?

avatar van kramersietse

kramersietse

Ergens midden jaren 90 voor het eerst gezien bij een paar maatjes van me thuis op onze vrijdagse "blow" avond, supergrappig haha.

In die tijd waren we ondersteboven van A Clockwork Orange dus moesten we deze ook zien met Malcolm in de hoofdrol. Voor zulk soort rollen draaide hij zijn hand niet om, dikke chapeau!!!!

In de tijd dat ik geen internet had heb ik deze film vaak gezien in mijn meest eenzame momenten haha.

Lekkere mokkels met schaamhaar tussen de benen en onder de oksels, toen mocht het nog. Peter O'Toole was ook super weggeschminkt in deze film, in het echt was ie een stuk knapper ook. Nee hoor, deze film hoef je niet serieus te nemen maar voor enkele 'boring hours' is hij prima te pruimen.