Caligola (1979)
Genre: Historisch / Erotiek
Speelduur: 156 minuten (bioscoopversie) / 101 minuten (gecensureerde versie) / 210 minuten (Cannes-versie) / 153 minuten (pre-release versie) / 178 minuten (ultimate cut) / 125 minuten (Italiaanse versie)
Alternatieve titels: Caligula / Caligula: The Ultimate Cut
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Tinto Brass, Bob Guccione en Giancarlo Lui
Met onder meer: Malcolm McDowell, Teresa Ann Savoy en Helen Mirren
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans
Releasedatum: 14 augustus 1980
Plot Caligola
"What would you have done if you had been given absolute power of life and death over everybody else in the whole world?"
Caligula Caesar wordt de nieuwe Romeinse keizer, nadat hij zijn oom Tiberius Caesar heeft vermoord. Caligula is een ambitieus en ijdel man, die niets of niemand ontziet in zijn waanzinnige honger naar aanzien en macht. Als leider van het Romeinse Rijk drijft Caligula de spot met de gevestigde orde. De staatszaken doet hij spottend en met minachting af. Zijn tijd brengt hij door met sadistische perversiteiten en seksorgieën, waaruit ook de minachting voor allen die hem omringen af te leiden is. Caligula houdt vooral van zichzelf en van zijn meest dierbare zuster Drusilla, met wie hij een incestueuze relatie heeft.
Caligula
Charicles
Chaerea
dirty weekend
echt een superfilm.
ben dankzij explotation van plan om ook de 3 dvd versie aan te schaffen.
hoop wel dat deze in nederland gaat verschijnen.
de film heb ik sinds 1990 minstens 1x per jaar gezien en verveelt nog absoluut niet.
decors, de vrouwen zijn super.
Exploitation
Hij komt dit jaar ook in nederland uit, bij Bol.com kan je hem al reserveren. Caligula Imperial Version, is dezelfde als de Amerikaanse Imperial Edition, ik heb zelf de Amerikaanse.
Ewing Oil
Ik heb mijn stem inmiddels verhoogd van 4.0 naar 4.5, ik heb de Imperial Version inmiddels op mijn verlanglijstje gezet, ik wil heb zeker hebben.

Goed bezig!!!
Ewing Oil
Volgens mij hebben ze de release datum weer verschoven, ik ben de box nog nergens tegen gekomen.
Exploitation
Verschoven naar oktober dacht ik...
Uncle_Junior
Vanmiddag toch maar eens gekeken, en ik ben het met de uitdrukking historisch verantwoorde porno meer dan eens!
mcDowell O'Toole en Mirren, wat een sterrencast in deze toch wel obscure film. Af en toe wat langdradig, maar op momenten zeker schokkend. ik heb echt met walging naar de verkrachting van dat bruidspaar zitten kijken.
En vergelijk de harem-scene van "300" eens met de scene in het paleis in het begin. misvormde mensen, geamputeerde mensen. Je ziet direct waar de makers van 300 leentjebuur hebben gespeeld!
Voor mij was de film iets teveel van het goede. teveel sex ook, had best iets minder gekund. 2.5*
morrie
heb de imperial versie ook besteld bij bol. Releasedatum 28 oktober. Klink goed.
benjiq
er zit wel is waar veel sex in maar historisch gezien zal dat waarschijnlijk heel dicht bij de waarheid liggen. ik vind deze film echt belachelijk onder gewaardeerd. de mensen die zo laag stemmen doen dat alleen maar omdat ze sex niet goed vinden.
mister blonde
Best een interessante film, vandaar ook mijn twee sterren. Uiteindelijk is het niets meer dan een opeenvolging van een orgie aan sex en geweld. En das jammer. Had constant een idee van 'wat wil je hier nu mee zeggen?'
Vind het dus wel interessant om zo'n geweldadige geschiedenis te bekijken van een vermeende gek. Wel ben ik benieuwd wat er nu allemaal van waar is. Het is bekend dat de geschiedenis toen bewust verdraaid werd voor het nageslacht om elkaar in een kwaad daglicht te stellen.
Op zich dus best een opmerkelijke en zelfs wel interessante film, maar uiteindelijk toch behoorlijk leeg. 2 sterren.
morrie
heb gehoord dat bij de deleted scenes de scenes zitten uit de "beruchte"cannes versie.
las ergens dat dit ook weer "pornografische" scenes zouden zijn.
exploitation klopt dit : jij bent al in het gelukkige bezit van de 3dvd versie.
is het beeld van de orginele versie weer opgeknapt, hoop het wel.
was gisteren de vorige versie aan het kijken en zag toch redelijk wat oneffenheden.
Exploitation
las ergens dat dit ook weer "pornografische" scenes zouden zijn.
exploitation klopt dit : jij bent al in het gelukkige bezit van de 3dvd versie.
is het beeld van de orginele versie weer opgeknapt, hoop het wel.
Het beeld van de Unrated version is inderdaat iets opgeknapt, maar niet veel meer dan de NL DVD. In de pre-version die als bonus op de DVD staat (153 min.) is de "wood"- sequence naar het midden van de film verplaatst en is anders en langer, best mooi trouwens! Verder zit er inderdaat nog een deleted scenes section op de DVD van 50 min. waarin inderdaat vele scenes zitten uit de beruchte cannes versie, echter niet alleen porno scenes, ook bijvoorbeeld de complete scene in de arena waar proculus voor de killing machine gegooid wordt, en nog wat korte scenes van Caligula en Drusilla, en scenes van de compleet gewiste "Temple of Jupiter" scene.
Het is een absolute must voor liefhebbers van deze film.
Exploitation
Maar dat zijn er gelukkig niet zo veel
Meer dan je denkt! Er zijn wereldwijd veel liefhebbers voor dergelijke films.
Williamunny
geldt dat ook voor de mismaakten met twintig vingers, drie handen en twee hoofden? penthouse heeft hier een wel héle dikke vinger (of wat anders) in de pap. met een score van twee gemiddeld toch een overgewaardeerd prul.
Stephan
Prul is het zeker niet. Weinig films met zulk een production value gezien uit die periode. Scenario was ook dik in orde. Spel ook (met uitzondering van Drusilla). Cameravoering en montage had ik wel veel moeite mee en tja... dan blijft alleen de sex en de gore over om over te zeiken. Die was dan ook een beetje té heftig voor z'n tijd. Probleem is dat het er een beetje te dik erbovenop ligt dat het om marketing draait ipv dat het het verhaal ondersteunt. Niet alle scène's, maar wel dé scènes.
morrie
gaat steeds beter klinken. Denk dat als ik hem in huis heb eerst de eerdere versie ga kijken, dan de deleted scenes en daarna de docu's. Kan haast niet wachten. Dank voor de info.
Naomi Watts
The Ben-Hur of Porn, las ik net.
Woorden van iemand die de alarmbelle nlaat luiden als er een blote tiet te zien is. Dit is nog niet eens erotiek, laat staan porn.
dutchtuga
Hoe wil je het dan omschrijven? De toegevoegde sexscenes zijn niets minder dan porno.
Naomi Watts
Een overdaad aan sexscenes. Dan kunnen we Lucia y el Sexo, Nine Songs en consorten ook allemaal wel porn gaan noemen. Het is misschien soft erotiek maar ook niet meer dan dat.
dutchtuga
Dat zijn naar alle waarschijnlijk sexscenes die nog enige toevoeging op het verhaal hebben oid. (heb ze allemaal niet gezien, hoewel nine songs op het programma staat). Bij Caligula zijn een stel playmates ingehuurd om wat gepenetreerd e.d. te worden. Ze tentoonstellen hun kunstjes op de meest expliciete manier. Is imo niets anders dan platte porno. Maar deert verder niet, dit type exploitation is altijd welkom
Naomi Watts
Dat is het punt niet hoor. Ik vind dat de film niet in het hokje porn geplaatst moet worden, iets te veel eer voor deze film.
Exploitation
Dat klopt, máár de toegevoegde scenes van penthouse valt wel degelijk onder porno, ik bedoel je ziet een man klaarkomen in de mond van een vrouw op het einde van de Bordello scene.....in mijn ogen toch wel porno...
swrene
redeljke film. Het verhaal komt goed uit de verf. Je ziet hem langzaam steeds gekker worden en steeds meer vijanden maken vooral na het overlijden van zijn zus. De hoeveelheid seks is op sommige momenten echter vrij storend als het teveel wordt.
niethie
Een soort van epos in het exploitatie genre. heb hem in een ver verleden ooit eens gezien vooral omdat ik toch wel benieuwd was naar zijn controversiele status, vond het wel amusant alhoewel hij met zijn ruime 2,5 uur toch wel iets te lang duurde en viel het in mijn herrinering kwa geweld en expliciete seksscenes nog wel mee. Verder was de rol van McDowell best aardig en kon de sfeer me ook wel bekorren maar dat maakte het nog geen hoogstaande film.
2,5 sterren
morrie
nu weer uitgesteld naar 27 januari volgens Bol. Hoop dat ie toch wel gaat verschijnen. BALEN !

Netflix-hit ‘K-Pop Demon Hunters’ hint op mogelijk vervolg

'Heated Rivalry' verbreekt records voor HBO Max: 'Waanzinnig'

De western 'Horizon: An American Saga - Chapter 1' verdwijnt binnenkort van Netflix

De Argentijnse dramafilm 'Goyo' van Marcos Carnavale is een kijktip op Netflix

Topio Stin Omichli