Superman (1978)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 151 minuten (gerestaureerde versie) / 188 minuten (extended version)
Alternatieve titel: Superman: The Movie
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Richard Donner
Met onder meer: Christopher Reeve, Marlon Brando en Gene Hackman
Releasedatum: 15 februari 1979
Bekijk via Prime Video
Plot Superman
"You'll believe a man can fly."
Omdat Jor-El de raad van Krypton niet kon overtuigen dat hun planeet zal verwoest worden, stuurt hij zijn zoon Kal-El naar de planeet aarde, zodat hij hun ras kan redden. Daar wordt Kal-El opgevoed door de familie Kent, ze noemen hem Clark Kent. Op aarde blijkt hij over superkrachten te beschikken, met die krachten wil hij het slechte in de wereld bestrijden. Als hij volwassen is gaat hij in Metropolis bij de Daily Planet werken als reporter. Daar leert hij zijn eerste liefde kennen, Lois Lane. Maar terwijl dit alles gebeurt is het grootste crimineel brein op aarde een verschrikkelijke misdaad aan het voorbereiden, hij wil de wereld overnemen. De enige die hem kan stoppen is de man van staal, Superman. Nu moet hij Lex Luther alleen nog op tijd vinden.
Clark Kent / Superman
1st Elder
Non
Eve Teschmacher
BS
beetje een klasieker.Best leuk gedaan,je ziet hem opgroeien en zijn krachten toenemen.Rond het midden van de film wordt hij dan superman doet wat hij moet doen.Beetje oud maar best leuk om te zien.3 steren
Obiwannes
Ik vond de film eigenlijk niet goed. "You'll believe a man can fly"... toch niet. Vond het niet echt goed geacteerd. Waarom de meeste mensen deze film aanzien als een klassieker weet ik niet. Maar ik vind hem gewoon niet goed.
Blindfold
Deze film had ik een keer opgenomen en die had m'n moeder toen gewist. Helaas kwam vanaf toen alleen nog maar Superman 2 jaarlijks wel een keer op tv, maar helaas deze nooit meer. De Superman DVD box special edition schijnt ook wel erg mooi te zijn.
Jos2
Hoe kun je dat zeggen? Deel 2 is vrij identiek qua sfeer en kwaliteit.
darkcity
Een leuke film met een leuk begin, al vond ik de serie met Dean Cain en Teri Hatcher die later kwam leuker.
pinky
- 1999 stemmen
De special effects zijn aangevreten door de tand des tijds. Het tempo van de film is niet bepaald MTV. Maar toch. Zet me maar tegen de muur: ik blijf deze Superman trouw.
Misschien wel de allerbeste stripverfilming ooit (kan ik rustig zeggen, want ik heb Spiderman nog niet gezien). Perfecte cast, klassieke filmmuziek, veel spektakel en precies de goeie tongue-in-cheek humor. En Christopher Reeve als de perfecte Superman/Clark Kent combinatie (een onderschatte acteerprestatie, vinnik overigens).
Indertijd werd er veel gezegd over Brando's duurbetaalde "bijrol" (de duurste ooit zelfs). Maar achteraf beschouwd levert hij bijzonder nuttig werk, door een dramatische bodem te leggen voor de rest van het verhaal, zoals alleen een acteur van zijn niveau dat kan.
Tenslotte een excuus om de film goed te vinden voor de snobs onder ons: een film van de schrijver van The Godfather, dat moet wel goed zijn!
****½
hugohei
Wat je zegt, Pinky. Reeves was echt heel goed en geschikt voor de rol, en Brando was elke cent waard. Waarom zou je op een paar centen beknibbelen als je Brando kunt krijgen. Prima eersteklas vermaak.
Pitbull
[Reeve's herstel]
Reeve kan sinds enkele weken na een experimentele operatie weer zelf ademhalen en zal binnenkort als alles goed gaat ook weer normaal kunnen praten. Als zijn ademhaling verbetert zal hij ook voor het eerst sinds zijn ongeluk weer geuren kunnen onderscheiden.
[/Reeve's herstel]
pinky
- 1999 stemmen
...Als ze een beetje opschieten kan hij misschien nog net opgelapt zijn voor de nieuwe film! Superman Flies Again!
Derkje
Sterke eerste aflevering, met een goed gecaste Reeves.
Tompie film
Jeugdsentiment. Heb hem gisteren nog eens gezien, viel toch erg tegen: er gebeurt weinig en het gaat traag.
Van Dark horizons:
If being linked to not but one but two roles in the upcoming "Superman" film weren't enough, now Brendan Fraser has another superhero casting rumour swirling around his reputation.
IGN Film Force has learned who is in the running to star in Fantastic Four as Reed Richards, a.k.a. Mr. Fantastic and it's not George Clooney as earlier rumoured - rather Brendan Fraser. Sources close to the studio confirmed that the 35-year-old thesp is a contender for the lead role but emphasized that no official casting has taken place.
Dus Frasier kan zich misschien verheugen op twee van de meest afgewacht superhelden films van de laatste 5 jaar.
Mangoman
Toen ik klein was heb ik er veel naar gekeken. Ik vond het destijds een leuke film. Als ik me goed herinner heeft deze ook een oscar gehad voor beste special effects. Als ik er nu naar kijk is het weer geweldig om te zien. Ik vind het nog steeds een goede film. Reeve vond ik perfect voor Kent/Superman rol. Van mij 4*
Superman"
Teen Hollywood reports that Jake Gyllenhaal is reportedly the hot favorite to take over the role of Superman on the big screen. Hollywood insiders claim Ashton Kutcher and Brendan Fraser were both considered to take to the skies as Clark Kent's alter-ego but now the actor, who almost landed the role of Spider-Man opposite his girlfriend Kirsten Dunst, is set to take the role. Meanwhile, Beyonce Knowles and Keira Knightley are being considered as the new Lois Lane in Charlie's Angels director McG's new Superman film.
mmm.
Nieuwtje:
With Warners long-awaited "Superman" project hitting all sorts of speed bumps, it's not surprising that not only has an old rumour surfaced but in a new incarnation as well.
XTV World reports that "Smallville" star Tom Welling, whose played the Clark Kent role on the show for three years now, has "been signed" to don the red cape and blue tights. Now a rumour like this I would dismiss out of hand, the catch is the article also includes some extensive quotes from "Smallville" exec producer Alfred Gough who says:
"In order to get a whole new generation of Superman fans, we need to get someone people recognize. Tom [Welling, star of Smallville on the WB can really bring in a new generation of fans. Once Smallville has finished, which will be at the end of it's fifth season, it's pretty much a big move onto the silver screen".
In dit geval zal het tot 2007/2008 duren voordat de nieuwe film er is.
sn@ke
- 2077 berichten
Er is zo een serie "louis en clark" , en sorry dat vind ik dus één van de slechtste series ever. Nochtans gemaakt in redelijk recente jaren zijn de special effects verschrikkelijk slecht , de verhalen belachelijk en het acteerwerk belabberd.
as
Mr. Bay Takes On "Superman"
Posted: Thursday July 1st, 2004 3:48am (Au-EST)
Author: Garth Franklin
Source:
Aint It Cool News scored an interesting "Constantine" review today which was bookended with a great little "Superman" tidbit - get your porsches and big dogs ready, a certain "Armageddon" director is coming to town:
"I heard tonight from a WB friend at the screening, that McG is out of SUPERMAN and Warner's wants to make it a mandate to get Michael Bay. Apparently he's looking for something big, as he's having trouble getting the budget he wants for his "Island" project at DreamWorks.
Mischa
Christopher Reeve overleden. 52 jaar. Heb 't toch altijd een beetje wrang gevonden dat de man die Suup speelde, fysiek zo door de mangel was gehaald. Heel goed dat hij zich de laatste jaren zo heeft ingezet voor mensen met een dwarslaesie. Rest in Peace.
Flipman
Ja, geweldig! Lekker camp, net als de ouwe film en
serie van Batman met Adam West! Geweldige
performance van Christopher Reeve, die 'ons
helaas ontvallen is'. Nou ja, dat is erg
sentimenteel, maar effe serieus, ik had wel te
doen met de man, want het was wel degelijk
mogelijk geweest om hem te genezen, de
methode was in de USA alleen onwettig.
Klootzakken. En nou is Bush ook nog eens
herkozen! Maar goed, ik dwaal af...
Zoals ik al zei, is de film lekker camp: ik heb een
beetje het gevoel dat dat ook al zo was toen hij
in '78 uitkwam. Echt gebaseerd op de ouwere
stripverhalen en Reeve speelt echt de Áll American
Hero'. Je moet weten dat ik eigenlijk een hekel heb aan de Amerikaanse regering en ook aan dat stomme, slappe, sentimentele Amerikaanse saamhorigheisdgevoel, The American Dream en dat soort geëikel, dat patriottisme, "America Über Alles!", je begrijpt me wel. Dit vind je ook terug in de nieuwe Spider-manfilms, vooral in deel twee, tenenkrommend was dat! Jemig, dwaal ik alweer af...!
Maar goed, er zitten een paar kleine verwijzingen in de eerste Supermanfilm naar de Amerikaanse trots (in de rest misschien ook, maar die kan ik me niet meer zo goed herinneren). Maar omdat de film alweer wat ouwer is en expres overdreven is, vind ik dat helemaal niet erg: eerder leuk!
Misschien is Superman wel de ultieme stripverfilming: vooral fans van de strips van vroeger zullen deze film erg waarderen. Ikzelf heb niet eens zoveel met Superman als stripfiguur, omdat ie teveel kan. Nee, geef mij Batman maar! Toch bezit ik (ik heb hem nu aan zelfs!) Een T-shirt waar een groot groen glimmend Supermanlogo op staat, met de tekst "Made In Krypton" erboven. En ik heb ook de Special Digitally Remastered Edition van de film in mijn bezit, inclusief de soundtrack van John Williams en acht minuten aan materiaal, in de film verwerkt, die nooit in de bioscoop zijn vertoond.
Maar goed, nog effe de kwaliteiten van de film op een rijtje: deze film is wel een trendsetter, want als een superheldenfilm 'standaard' is, lijkt hij qua verhaal en plot erg op deze film, aangezien deze een van de eersten in zijn genre is. Het is vrij standaard en toch kan dat de pret niet bederven. De film zit vol met actie en is doorspekt met humor. De film is ook erg overdreven, wat het nog extra vermakelijk maakt: Reeve heeft bijvoorbeeld Clark Kent heel goed van zijn alter ego (Superman dus) onderscheiden en ook dit doet hijn wel op een heel overdreven manier, want Clark is wel héél erg stuntelig. Dit doet de film echter alleen maar goed.
Voor liefhebbers van comics is deze film wel een must. Of je hem leuk vind hangt ervan af of je door de vingers kunt zien dat de comics heel erg met hun tijd zijn meegegaan: de film is zeker niet up to date, maar daar niet slechter om
JoeCabot
Vond dit een redelijke film. Heb gisteren voor het eerst ge-
keken en het eerste wat tegenviel was natuurlijk het uitze
nduur, namelijk half zeven. Dan stoorde me ik ook nog
enorm aan dat saaie begin. Allemaal mooi in beeld gebracht en zo over
hoe hij nog een "normaal" leven lijdt maar daar bleef het
volgens mij ook bij. Gelukkig dat ik niet stopte met kijken
WANT het tweede deel vond ik wel goed. Leuke actie
en dan eens een goede mop. Ook de scene waar hij rond de wereld draaide v
ond ik subliem. Al bij al een goede film dus! 2.5 sterren....
Alvast mijn excuses aan de iets serieuzere mensen die mijn bericht niet zo goed kunnen lezen ...
TheVoice
Deze film was voor die tijd blijkbaar erg flitsend. Special effects zijn toch wel wat gedateerd. Vooral het vliegen van Superman, dat is al net zo erg als die achtergrondbeelden bij een achtervolging in een James Bond film. Nep dus.
Ik ben benieuwd hoe het er met de huidige technologieën uit zou zien...
SuperSideSwipe
Wie kent deze film niet.
Hij is erg goed, hier kunne de andere superheldenfilms nog een puntje aan zuigen qua verhaal.
In deze film zit gewoon alles.
4,0
Silvio Dante
Idd, in deze film zit vrijwel alles.
Een alweer prachtige rol van Brando zaliger, Gene Hackman die schitterd als slechterik en natuurlijk Reeve als Superman. Niet alleen de decors waren super: Hackman die zwemt in een metroperron, Krypton,...
En de manier waarop hij op het einde Lois Lane redt is om de vingers van af te likken.
3.5* (dit was de eerste maal dat ik hem zag, kan mss nog verhogen)

Superman Returns

Planet of the Apes
Sciencefiction / Drama, 1968

La Guerre du Feu
Avontuur / Drama, 1981
saving the worldjournalistdc comicscrime fightergeheime identiteitnuclear missilegalaxysuperheldgebaseerd op stripdestruction of planetcrimineelsabotagesuperkrachtnorth polemidwestnewspaper officekryptonite superhuman strengthpost-credits scenesave the dayevil genius rural life