• 9.380.100 stemmen

Met onder meer: Mel Gibson, Madeleine Stowe en Chris Klein

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 2002

Plot We Were Soldiers

"400 U.S paratroopers. 4,000 Vietnamese soldiers. 12,000 miles away from home. 1 man led them into battle."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van 450 Amerikaanse soldaten die, in het begin van de Vietnam-oorlog, omsingeld werden door 2000 Noord-Vietnamese soldaten. De film volgt Lt. Colonel Harold Moore, en de reporter Joseph Galloway in wat de eerste grote slag in de Vietnam-oorlog zou worden.

Lt. Col. Hal Moore

Capt. Tony Nadal

avatar van Cine_fiel

Cine_fiel

HEY NERD je schreef :

Als ik 1 sterk punt van deze film kan noemen dan is het wel dat beide kanten (amerika en vietnam) beide als even gewetensloos, maar tegelijkertijd ook menselijk neergezet wordt

Dat is waar. Maar de Amerikanen worden in deze film echt overdreven afgeschilderd als de helden. De eerste soldaat die al sneuvelt zegt met zijn laatste woorden dat hij blij was dat hij voor zijn vaderland mocht sterven. Er komen natuurlijk kleine dramatische scenes in voor over de Vietnamezen. Maar toch wordt het Amerikaanse Patriottisme zo weer naar de voorgrond geschoven. Het feit dat Mel Gibson gezworen heeft dat geen man dood of levend achter op het slagveld wordt achtergelaten en dat hij dat ook waarmaakt is al bullshit: dat kan niet in een realistische drama-/oorlogsfilm. We zijn niet onsterfelijk! Mel Gibson wel waarschijnlijk??

PLATOON had beide kanten zeer mooi en dramatisch verfilmd, maar tja dat was weer niet goed omdat de Amerikanen als de slechte gezien konden worden?

Zeer sterke film.

Natuurlijk weer staat het Amerikaanse patriotisme weer vooraan maar alle actie blaast dat weg.

Prachtige rol van Gibson die zich intussen heeft gespecialiseerd in rollen met een historisch tintje.

Actie is werkelijk subliem en als je beschikt over Dolby, dan bereidt je maar voor op oorlog in je kamer.

Goodfella_90

Wat een enorme stijging trouwens ook van het gemiddelde. Een half jaartje terug was het nog 2,98 en inmiddels is het al 3,09 en het blijft nog steeds groeien heb ik het idee.

Goodfella_90 schreef:

En terrecht, hij verdient het ook om een hoger gemiddelde dan 2,98 te hebben.

Goodfella_90

Klopt. Met risico voor eigen leven zal ik bekennen dat ik hem zelfs op een 4.5 heb staan.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Deze hypocriete oorlogsfilm zou veel lager moeten staan. Vooral Gibson is eng bezig als fundamentalistische grrrrristen:

Lt. Colonel Hal Moore: Oh, yes, and one more thing, dear Lord, about our enemies, ignore their heathen prayers and help us blow those little bastards straight to Hell. Amen.

BoordAppel schreef:

Dat was inderdaad rot.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Vond het een vermakelijke film, met inderdaad goed geluid.

Het zinloze van dit gevecht wordt wel goed uitgebeeld.

De soundtrack is goed.

avatar van Vantage

Vantage

Zeer aangrijpende oorlogsfilm.
M.i. beter dan Saving Private Ryan, in deze film is met opzet gekozen voor een extreem patriotistische instelling van de Amerikaanse kant. In deze film worden beide zijdes als zeer menselijk neergezet.
Alleen de scene waarin de luitenant sterft die achter de Vietnamese verkenner aangaat (en roept dat hij blij is voor zijn vaderland te sterven) was totaal overbodig en roept walging op.
Het eerste half uur van de film moet je wel op je tandvlees bijten om er doorheen te komen maar daarna wordt de oorlog in je kamer gebracht.

PS: In SPR wordt ook een zeer patriotistische Amerikaanse film gebracht, echter in tegenstelling tot We Were Soldiers werd SPR door Spielberg oprecht
pro-Amerikaans gebracht. We Were Soldiers doet het overdreven sterk om zo het belachelijke te laten zien.

avatar van waidman

waidman

Vantage schreef:

Zeer aangrijpende oorlogsfilm.

M.i. beter dan Saving Private Ryan,

Dat ben ik dus niet met je eens, SPR behandelt een heel ander thema, deze film is alleen maar een stukje "Americana". Iets wat de amerikanen in 2002 goed konden gebruiken, het patriotisme ligt er duimendik bovenop, terwijl SPR ook de zwakheden en menselijke kanten van de soldaten belicht, denk daarbij maar aan de scene met de identiteitsplaatjes of die met het lied van Edith Piaf. Gibson speelt naar mijn mening op de automatische piloot en daarom stijgt de film niet boven de middelmaat uit. Ook in deze film wordt de NVA als bad guys neergezet, ik denk dat ze in zuidoost azie daar heel anders over denken. In iedere oorlog komt het slechte van de mens naar boven, denk maar even aan MY Lai, maar daar maken de Yanks waarschijnlijk geen film over.

avatar van stino

stino

Niet echt een goede film, maar op bepalende momenten kreeg ik wel een krop in de keel.

Het Amerikaans patriotisme ligt er inderdaad vinger dik op, veel te vaak zelf. Ik ergerde mij vooral aan de scenes met de vrouwen van de soldaten, totaal overbodig.

Een goede oorlogsfilm bevat bijna geen vrouwelijke acteurs omdat ze niets toebrengen aan de film. ( denk maar aan SPR )

Desondanks toch 3.5* voor de adembenemde oorlogscenes

avatar van Cine_fiel

Cine_fiel

"We Were Soldiers" is een slechte film!! Alles draait uiteindelijk weer rond Amerika. Het enige wat op de voorgrond komt is het Amerikaanse patriottisme en het feit dat Mel Gibson ( een Amerikaan ) zijn beloftes nakomt en overleeft. Het is toch weer toeval dat duizende mensen overlijden in een oorlog behalve Mel Gibson. Er is geen geschiedenis genoeg in. Wel een prachtig roman met als vader Mel Gibson!!

Dit is geen oorlogsdrama, maar een idiote Amerikaanse actiefilm een beetje een roman met als onsterfelijke held Mel Gibson. Goe bezig!!! laat maar Mel Gibson eens vechten tussen de Palestijnen misschien zal hij dan beseffen dat oorlog geen roman is.

avatar van mrjoost

mrjoost

Dat komt misschien omdat hij niet echt heeft meegedaan in de oorlog maar slechts een rol speelt wat hij trouwens verdomd goed doet!

Inderdaad is het patriotisme erg aanwezig en ik heb daar ook een hekel aan. Die scenes met de vrouwen vind ik juist niet overbodig, daarin zie je ook hoe nutteloos de vs bezig was in die oorlog en hoeveel verdriet het ook bij veel amerikanen heeft gedaan. Het geeft meer emotie bij het zien van de dood van een soldaat.

Afgezien van het patriotisme vond ik het een goede film met realistische beelden en een geweldig geluid!

avatar van Pitbull

Pitbull

Kan iemand mij toevallig vertellen wanneer het nummer 'For You' van Johnny Cash en de DMB voorbij komt in de film?

Staat op de soundtrack en het is een prachtig nummer (luisteren allemaal) maar zal waarschijnlijk niet de hele film kunnen zien, dus als iemand het weet, dan hoor ik het graag.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik dacht dat ik deze film nog niet had gezien, maar dat blijkt dus wel zo te zijn, en ik denk pas enkele maanden geleden.

Maar wat een verschrikkelijk slechte film vind ik het.

Ik ben het volledig met de mensen die deze film nogal Amerikaans patriotistisch vinden eens.

Zoiets kan best indruk maken, maar bij deze film heb ik dat totaal niet. Ik zit ook totaal niet in de film, de film-makers krijgen het niet voor elkaar om mij te boeien.

Niet alles aan de film is slecht, en er zitten ook wel wat mooie beelden in, maar over het algemeen vind ik de film erg zwak en tegenvallend.

avatar van waidman

waidman

Gisteravond de film nog eens gezien op TV, of beter gezegd getaped en later gekeken zodat ik kon "spoelen", ik blijf bij mijn mening dat de film te veel overhelt naar het patriotisme, terwijl er ook een aantal andere elementen beter belicht hadden kunnen worden. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, geschreven door een journalist, waarom is dan niet gekozen voor een meer kritische benadering? Wanneer de eenheid vertrekt naar Vietnam wordt zo ineens het bataljon bijna gehalveerd, dit onder druk van poltici, aan het begin van hun actie komt Moore erachter dat er totaal geen inlichtingen zijn. Westmoreland wil Moore bij zijn mannen weghalen voor een breefing, dan wordt denk ik de meest gedenkwaardige zin uitgesproken, :"als er soldaten sneuvelen zijn het slachtoffers, sneuvelt de kolonel dan is het een bloedbad". Met andere woorden de soldaten konden worden opgeofferd. Jammer dat die kritische noot niet beter wordt uitgewerkt, het wordt zijdelings genoemd en daar blijft het bij. De scenes met de vrouwen zijn juist wel sterk, maar ook daar wordt geen kritiek geleverd het leger is hier nog niet klaar voor" :". Wat dat betreft een gemiste kans. Wie van actie houdt zit natuurlijk goed bij deze film, ik vond de muziek heel opvallend, vooral dat deuntje tijdens de dramatische actiemomenten. De film blijft bij mij op een 3 staan.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Tegenvallende film, waarin ik mij vooral stoorde aan het grote aantal nep scènes waarin er natuurlijk ook plaats is voor een held. Ik begrijp ook niet waarom deze film over de Vietnam oorlog nog is uitgebracht, na al 4 prachtige oorlogsfilms over het hetzelfde onderwerp die al 4 hete hangijzers behandelden: verandering thuissituatie van militairen, de controle over jezelf verliezen, extreme geweldsituaties en de groepsdruk bij het leger.

Natuurlijk werd er in deze films ook al veel kritiek geleverd op oorlog voeren en zag je hoe Amerika als een psycho tekeer ging in Vietnam. Geweldige plaatjes van Vietnam waren er ook al genoeg geschoten maar ze blijven leuk. Toch niks nieuws onder de zon dit, 1,5*

avatar van Stallion

Stallion

Ik vind dit wel een aardige film. Ik kijk bijna nooit oorlogfilms, misschien dat ik hem daarom niet slecht vind. Krijgt van mij 3,5

avatar van raregek

raregek

Zeer matige film. Het ziet er allemaal aardig uit, de actie is ok, niks op aan te merken. Maar ik stoorde mij mateloos aan het oversentimentele gezwets gedurende zo'n beetje heel de film. Ook het laten zien van de menselijke kant van de vietnamezen kwam op mij erg geforceerd over. 2 sterren.

avatar van justR

justR

Ik vond het een zeer goeie film en dat vind ik na 4 keer bekeken tehebben nog steeds.

4,5 sterren

avatar van vetnix

vetnix

Heftiger dan saving private ryan.

Oorlog/ liefde zijn de hoofdthema's die worden uitgewerkt en ik vind eerlijk gezegd dat ze enorm sterk worden neergezet. Misschien een beetje americaans zoals de vrouwen van de mannen bij elkaar komen. Maar aan de andere kant denk ik dat het wel realistisch is gefilmt. Het vond plaats in een andere tijd en het drama wat er zich daar afspeelde is onvoorstelbaar.

Wat mij betreft is Randall Wallace met deze film geslaagd in het neerzetten van een realistische film waarin de gruwelijkheden van de oorlog worden verfilmt. Maar waarbij tegelijkertijd ook de schrijnende zinloosheid van het voeren van oorlog onder woorden wordt gebracht...

Topfilm: 4*

avatar van Monty

Monty

Heftige film, zeker als je bedenkt dat dit een verfilming is van de strijd aldaar in 1965...

Verfilming is wat mij betreft goed gelukt. Patriotisme dat overdreven wordt? Mwha misschien, maar doet verder weining af aan de film. 4,0.

avatar van Pvt. Sanders

Pvt. Sanders

Ik vind het een top film Misschien komt dat ook ik me interesseer in de Vietnam oorlog maar dat maakt niet uit

Ik vind het verhaal erin goed.. Voor de rest vind ik Barry Pepper er ook goed uit komen ( Ben de naam even kwijt wie hij daar speelt maar speelt Private Jackson in Saving Private Ryan )

4.5

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

goeie film met goeie acteurs krijgt een verse 4* van mij.

avatar van metaledje

metaledje

prima film, dacht dat de film een beetje tegenviel omdat de acteurs uit series zijn geplukt, maar hij viel mij niet tegen, moest aan het eind zelfs een traantje laten, de oorlogsscenes zijn uitstekend in beeld gebracht, mel gibson doet het uitstekend, de film ging van standaard naar prima 3.5*

avatar van El*Mariachi

El*Mariachi

Zeer goede oorlogsfilm, boordevol actie en spanning.

avatar van Ryann

Ryann

Vette film een 4.0

avatar van trebor

trebor

Op tv gezien. Moet zeggen dat ik meer van de film verwacht had. Gibson komt als militair volstrekt onmogelijk over (tenzij die Amerikanen echt zo stom zijn). Nee, zelfs als anti-oorlog film is het een afknapper.

Geef mij dan maar Windtalkers.

Film, viel helaas wat tegen. vooral omdat ik van de makers van braveaheart en natuurlijk mel gibson meer had verwacht. De trailer vond ik wel waanzinnig mooi, vooral het tweede gedeelte is erg goed.

Goodfella_90

Het afgelopen jaar maar liefst met 2 tienden gestegen!