• 9.379.405 stemmen

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: Frances McDormand, Steve Buscemi en William H. Macy

Releasedatum: 17 oktober 1996

Plot Fargo

"A lot can happen in the middle of nowhere."

Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt belast met het moordonderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken, komt bedrogen uit. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.

Marge Gunderson

Shep Proudfoot

Mike Yanagita

avatar van De GeuS

De GeuS

Bij herziening toch beter dan oorspronkelijk beoordeeld; erg goede acteerprestaties van Buscemi en macey. Verder stoorde ik me tijdens het kijken niet eens aan het dialect; verhoogt naar 3,5*....

De Coen broertjes lijken me trouwens wel erg relaxte mensen, in tegenstelling tot wat ik dacht, voor ik hun interview uit de "extra's" zag....

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ik zag deze bij toeval in de videotheek liggen vanavond en aangezien ik me nog vaag kon herinneren dat deze erg hoog in de toplijst stond, dacht ik: Laat ik hem maar eens proberen.En ik heb er geen seconde spijt van gehad. Wat een heerlijke film was dit! Ik heb me werkelijk geen enkele seconde verveeld, het was echt genieten geblazen met dit meesterwerkje.

Een erg vermakelijk verhaal, geweldige acteerprestaties (McDormand doet 't erg goed, Macy en Buscemi zijn geweldig en zeer hilarisch en Stormare zorgt ook voor heel wat leuke scenes), schitterende muziek en prachtige beelden en bijzonder vakkundig in elkaar gezet. Over het aantal sterren dat ik deze film ga geven hoef ik niet lang na te denken.

5 sterren, zonder twijfel!

avatar van FisherKing

FisherKing

Er zit idd een leuke scene in met een versnipperaar, dus ik dacht een Chainsaw moet die aanspreken

avatar van Chainsaw

Chainsaw

FisherKing schreef:

Uiteraard.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Gister voor het slapen gaan maar weer eens bekeken. Blijft subliem.

JP

wat fijn dat er toch nog een hoop films op mijn lijstje staan & ik zo nu en dan weer eens heerlijk verrast mag worden (of niet dus eigenlijk).

Wat een heerlijk, subtiele onderhuidse humor! Heb hem in mn eentje gekeken en betrapte mezelf erop dat ik ongeloofelijk hard heb liggen schaterlachen op het moment dat Steve Buscemi de koffer met geld begraaft bij een paaltje van een hekwerk en vervolgens heel droog en verneukt opkijkt, ontdekkend dat er ongeloofelijk veel van diezelfde paaltjes op een rij staan. Heerlijk! Voorlopig een 4, maar ook bij mij stijgen de Coen films vaak per kijkbeurt.

JP

en die kijkbeurt was dus nu.

avatar van West

West

Naast de subtiele en sublieme humor en de burgelijkheid van het eerste uur vind ik de overgang naar het laatste deel van de film heel knap gemaakt. Het is waanzinnig, maar toch kan het. Van gemoedelijk als het eerst was naar de waanzin op het einde.

Ik blijf bij 4,5* voor deze prachtige film.

avatar van Blokland

Blokland

The Coens zijn absolute genieen! *****

(Althans dat waren ze tot en met The Big Lebowski, is daarna toch in rap tempo een stuk minder geworden)

JP

kon het niet laten; ik verhoog mn stem na mn derde kijkbeurt nogmaals. Ik blijf toch echt telkens nog meer geniale details ontdekken!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

JP schreef:

Wat ga je nu doen als je hem nog een keer gezien hebt???

JP

uh ja, dat wordt lastig.

De SE DVD is trouwens echt een aanrader!

Tompie film

Bij mij werkte het herbekijken juist in de omgekeerde richting: mijn stem gaat van 5* naar 4*, omdat ik het einde niet zo grandioos vind. Ik had het graag gehad dat het einde meer van een climax inhield.

mister blonde

jij vindt Buscemi in een houtversnipperaar geen climax??

Tompie film

Vind ik eerder bedoeld om te schokeren, dan dat het een sterk verhaaleinde is.

mister blonde

je had het toch over een climax...

avatar van morpheus

morpheus

De hoogste tijd voor een semantische discussie over het woord 'climax'.

avatar van flipsen

flipsen

De kerstman had deze film voor mij onder de boom gelegd en gisteren gekeken. Ik vond dit een erg leuke film.

In het verhaal heb je steeds een aantal `partijen` (Margie, Vader, de boeven, opa) en niemand van hun weet steeds wat er allemaal aan de hand is, behalve wij als kijker, grappig. Verder zijn er in de film een aantal ernstige dingen gebeurt, en iedereen blijft gewoon over de meest onzinnige dingen praten, dat mag ik wel in films, zulk soort dialoogjes. Ik vond het einde wel goed eigenlijk, de film heeft geen climax nodig.

Margie heeft gewoon haar werk gedaan ( zonder dat het stomme schaap er iets van snapt) en ligt weer veilig met haar man in bed en gaat een babytje krijgen, iedereen die opgepakt is, heeft het verdiend en iedereen die dood is, is dood en er ligt nu een koffer met 920000 dollar te wachten tot de sneeuw wegsmelt....

En dan nog iets. Aan het begin wordt gezegd dat dit een waargebeurd verhaal is, maar dat is toch een grap? Aan het eind van de aftiteling staat dat het allemaal fictie is en dat niks uit de film met echte personages te maken heeft. Als grap vind ik hem wel goed, tijdens de film denk je echt van, `zulke moronen lopen niet echt rond` , en dat is dus ook niet zo. 4.5 sterren.

avatar van Quentin

Quentin

Is gewoon onzin, vonden de Coen brothers leuk om te doen.

avatar van as

as

Quentin schreef:

Is gewoon onzin, vonden de Coen brothers leuk om te doen.

Nee hoor. de film is gebaseerd op een krantenartikel. Daarom heen hebben de Coen broertjes dit geweldig werkje gemaakt.

mister blonde

toch niet, As. zie ook IMDB, trivia.

avatar van Quentin

Quentin

En zie ook de dvd ....

Tompie film

Inderdaad geen waargebeurd verhaal.

avatar van as

as

vreemd ik kon me herinneren dat de Coens dat ergens zeiden. In een interview ofzo. wordt ik dement ofzo?

avatar van GerwinF

GerwinF

Coen brothers website: The claim at the beginning of the movie that the story it true is questionable. They wanted it to seem like something you would read in one of those true crime magazines. But it wasn't something you would see on the local news. They added that just to, well I'm not exactly sure why they added that. But, I can say from my own experience that I believed the first time I saw it and it made it just a bit more interesting.

En imdb: The film is not, in fact, "Based on a true story".

JP

volgens mij zeggen de Coens in een interview op de dvd inderdaad dat het gebaseerd is op een krantenartikeltje. Moet dat nog eens herzien...

avatar van Mark86

Mark86

Het is echt nergens serieus op gebaseerd

Vind het wel prachtig hoe ze dat zo geheimzinnig houden, zelfs op de DVD doen ze er vaag over.

Wat WEL echt gebeurd is, is dat een vrouw uit Japan naar Fargo is gegaan om die koffer met geld te gaan zoeken in de sneeuw, en een tijdje later vervolgens doodgevroren teruggevonden werd. Achja...

avatar van flipsen

flipsen

Mark86 schreef:

Het is echt nergens serieus op gebaseerd

toch leuk om een beetje twijfel te zaaien .

Yeah right!

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Ik wist niet dat ze dood ging.

avatar van DidiusTheGreat

DidiusTheGreat

Een van de mooiste scenes uit de film is waar Jerry Lundegard uit het kantoorgebouw komt en naar zijn bevroren auto gaat.

Dat beeld is echt fantastisch.

Verbluffend gefilmd. Het lijkt net getekend/geschilderd

Knap