• 9.370.364 stemmen

Geregisseerd door: Sean Penn

Met onder meer: David Morse, Viggo Mortensen en Valeria Golino

Releasedatum: 6 maart 1992

Plot The Indian Runner

Twee broers hebben elk een erg verschillend leven. De ene broer is een politieagent en een ex-boer, die een gelukkig leven heeft met vrouw en een kind. De andere broer is een teruggekeerde Vietnamveteraan die boos is op alles en iedereen. Hij probeert terug te keren in het leven van zijn broer en heeft daar erg veel moeite mee.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van neo

neo

Deze wil ik nog wel erg graag zien. Het was het regiedebuut van Sean Penn en de cast ziet er veelbelovend uit.

narva77 (crew films)

Schitterende film, zeer goede David Morse en Viggo Mortensen. Sean Penn kan goed regisseren!

avatar van Mischa

Mischa

hele mooie, subtiele film. Ontzettend goed geacteerd

avatar van yorgos dalman

yorgos dalman

Het meest opmerkelijke aan deze film is wel dat het zo wars is van beginnersfouten. Dat Sean Penn een voortreffelijk acteur is staat buiten kijf, maar zijn The Indian Runner is net zo intens, aangrijpend en doorwrocht van oprechte emoties en menselijk drama (aldan niet met een melancholische glimlach) als zijn acteerprestaties. En het is ook meteen zo 'volwassen', het is een film die 'af' is en staat als een huis.

Sean Penn's script handelt over de toenadering van een politieagent tot zijn onrustige, verwarde broer, die als branieschooper zichzelf niet in de hand kan houden. Dit met veel consequenties voor zowel hemals zijn omgeving.

In veel films zou dit een subplotje zijn, maar voor Penn was deze ontplooing en ontwikkeling (en uiteindelijk falen) van deze familierelatie de hoofdact. Hij slaagt hierin dankzij een met rake typeringen, dialogen en emoties overladen verhaal, dankzij de sobere maar uiterst sfeervolle vormgeving en de prestaties van twee jonge, relatief beginnende acteurs, Viggo Mortensen en David Morse, die later misschien wel grotere rollen kregen, (respectievelijk THe Lord of the Rings en The Green Mile) maar zichzelf eigenlijk sinds dit kleine meesterwerkje nooit meer hebben geevenaard.

Zelf ben ik een grote Viggo fan (ook van zijn boek Recent Forgeries en zijn drie CD's.) en vind het jammer dat hij zijn superieure prestaties in 'independent productions' als Prison (1988) en The reflecting skin (1990) heeft verruild voor bijrollen in grotere films (Crimson Tide was dan wel een superieure actiefilm, G.I. Jane was niets en Boiling Point was beschamend slecht.)

Prison, van de toen nog jonge Fin Renny Harlin, is een absolute aanrader voor wie van de coole, zwijgzame Viggo houdt, maar moet nog opnieuw worden uitgebracht.

Wie onder de indruk is van Sean Penn's debuut moet zeker ook naar The Pledge kijken: wederom bevolkt met acteurs die het achterste van hun tong laten zien door juist de meest 'normale' personages uit hun carriere te spelen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Deze film is door weinigen gezien hier, wat jammer is, en ik zou hem graag herzien.

En Sean Penn zou meer moeten gaan regisseren. Een echt "natural" talent wat dat betreft.

yorgos dalman schreef:

Vergeet ook "The Crossing Guard" niet, ook geregisseerd door Sean Penn en ook met een prachtrol voor David Morse.

avatar van Bloompje

Bloompje

Gisteren op de Belgische tv gezien. Wow, wat een meesterwerk. Viggo Mortensen bleek toen al een fantastisch acteur te zijn. Prachtig geregisseerd door Sean Penn. Mooi om te debuteren. Patricia Arquette speelde ook erg goed. Er zat ook prachtige muziek in deze film. De film is gebaseerd op een nr van Bruce Springsteen. Moet ik maar eens gaan opzoeken.

avatar van LittleBox

LittleBox

Naar het schitterende nummer Highway Patrolman van Bruce Springsteen.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Fijn bijrolletje van Benicio in deze film!

Weet iemand waar je de dvd van deze film kunt kopen?

avatar van FisherKing

FisherKing

Bij herziening weer prachtig. Ik kan me alleen maar bij yorgos dalman aansluiten. David Morse schittert als nooit tevoren, en zet bijzonder overtuigend een broer neer, die écht alles wil doen voor zijn broer.

Het verhaal is zo doeltreffend neergezet, met prachtige beelden. Een bijzonder pareltje. Sean Penn zou meer moeten gaan regisseren. Zelden zo'n broer-broer-relatie in film meegemaakt. Viggo Mortensen speelt de klootzak op een perfecte manier.

FisherKing schreef:

Kijk, hier kan ik het alleen maar volmondig mee eens zijn!

Waarom denk je anders dat David Morse al jaren mijn favoriete acteur is!?

Ik heb ooit een paar jaar geleden de dvd zien liggen (bij een grote boeken/cd & dvd-winkel in Middelburg), maar ik vond hem toen te duur, ik geloof €25,-.

avatar van savi_7

savi_7

redelijk deze film, ben wel 3 keer in slaap gevallen omdat ie erg saai is. en toen die baby geboren wat was dat goor zeg zoiets goors heb ik nog nooit in een film gezien bah wat was dat een vies gezicht

avatar van JJ_D

JJ_D

Typische Amerikaanse film, bedoeld als pamflet (als ik het goed voor heb), maar op zich toch weer een rolpatroonbevestigend product. En dat 'Indian Runner'-gedoe was sterk bij de haren gesleurd, of mis ik enige metaforische parallellen (spottend lachje)?

2,5* (omdat hij ook redelijk saai was, bij momenten)

avatar van tevelenco

tevelenco

Matige dramafilm.

Die me ondanks de goede muziek en sfeervolle beelden maar matig kon boeien.

Ik vond hem vooral erg saai en langdradig.

En naar het einde toe begon ik me daar zelfs flink aan te ergeren.

Een behoorlijke tegenvaller dus!!

avatar van mikey

mikey

Sentimentele drama over boerengemeenschappen die gemakkelijk om kunnen gaan gaan met geweld. Ik ben hem eigenlijk alweer vergeten, dat komt omdat er weing verhaal in zit en ook de bedoeling was me vaak onduidelijk. Symboliek vond ik een beetje matig: zo'n hopper als de duivel achter de bar en zo.. Owja Charles! daar werd ik echt even sentimenteel van

avatar van danuz

danuz

Toch een erg intrigerend debuut van Penn, een film waar ik al tijden benieuwd naar was.

Met The Indian Runner maakt hij een hier en daar wat warrige film, symbolisch, fragmentarisch, intens en ontroerend. Doorweeft met muzikale intermezzo's, mijmeringen en hysterie moest ik soms zelfs wat aan Mallick en Herzog denken. En om dan ook nog eens te eindigen met een korte spreuk van Tagore en een verwijzing naar Cassavettes, dan zit je bij mij wel goed.

avatar van Pacino1987

Pacino1987

Deze film is bijna een exact kopie van Brothers ( deense film ).

avatar van danuz

danuz

Pacino1987 schreef:

Deze film is bijna een exact kopie van Brothers ( deense film ).

Stel het dan wel even anders: Brødre is een kopie van The Indian Runner. (Heb die andere niet gezien overigens, dus of je gelijk hebt weet ik niet.)

avatar van guylopez93

guylopez93

geen slechte drama film

mooi verhaal, goeie acteerprestaties maar het kwam allemaal langzaam op gang en was soms wat langdradig. Maar dat neemt niet weg dat ik het een slechte film vond want de cast deed het zeker goed en het verhaal zat ook wel in elkaar.

avatar van guylopez93

guylopez93

waar slaat de titel 'The Indian Runner' nou eigenlijk op want je zag wel af en toe een indiaan maar wat had dat met de hele film te maken???????

avatar van timbo_

timbo_

Heel mooie film over een broer die alles wil doen voor zijn andere broer. David Morse en vooral Viggo Mortenson zijn fantastisch als die beide broers en dat maakt dan ook de hele film. Verder valt er ook niet zo heel veel te melden.

Het verhaal is oerdegelijk en indrukwekkend maar ook weinig verassend. Visueel laat Penn in zijn latere films ook meer zien dus perfect is dit allemaal niet. Toch doen deze minpunten weinig af aan de kwaliteit van de film. The Indian Runner is kortom een indrukwekkende film met een geweldige cast.

kleine 4*

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Now ever since we were young kids it's been the same come down, I get a call over the radio Franky's in trouble downtown

Sean Penns debuutfilm is een verfilming van Bruce Springsteens « Highway Patrolmen »,

Indian Runner is niet altijd een leuke film, doch de toon wordt ook nooit zwaarmoedig. Het gaat hier voornamelijk over de familiale band tussen de twee broers. De één, gespeeld door David Morse, die een verantwoordelijke huisvader en een graag geziene politie-agent is. De ander, gespeeld door Viggo Mortensen, is een vechtlustige jongeman zonder enige verantwoordelijkheidszin, die doet wat hij wil en geen richting kan geven aan zijn leven. In enkele scènes wordt uitgelegd dat zijn gedrag buiten zijn wil ligt. Zijn woedes zijn een roes, waarin hij de controle over zichzelf verliest. Nochtans ziet men ook nu en dan de zachtere zijde van dit complex personage. Zijn oprechte liefde voor Doroty en zijn broer, en ook van zijn ouders. Een liefde die hij in zichzelf verdrongen heeft, omdat hij altijd dacht dat zijn ouders meer van Joe hielden dan van hem

De film is bij vlagen emotioneel, al werd ik er nooit ten volle door getroffen en dat is een beetje jammer. Ik begreep de personages, maar voelde niet echt mee met hen. Mortensen zet een interessante rol neer, stukken interessanter dan Morse, omdat Frank zo'n complex personage is. Ook de jonge Patricia Arquette als Doroty speelt een opgemerkt figuur, als een opstandig meisje dat nog niet goed weet wat ze wil in het leven, maar er door haar aanbidding voor Frank, wel voor wil gaan. Zelfs wanneer hij haar beledigt blijft ze het allemaal aanvaarden. De inmiddels overleden acteur Charles Bronson, gekend uit tientallen westerns en harde actiefilms, speelt één van zijn gevoeligste rollen ooit als de vader van de jongens, die vernietigd en vereenzaamd achterblijft wanneer zijn vrouw overlijdt .

Naast het onnoemelijke verdriet dat Frank zijn familie aandoet, komt dezelfde boodschap steeds terug. Je broer vergeef je altijd, wat hij ook gedaan heeft. Het blijft je broer. Een interessant regiedebuut voor Penn, die aantoont dat hij diep nadenkt over het leven. Herkende hij zichzelf misschien niet een beetje in Frank?

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Redelijk wisselvallige prent in mijn ogen. Moeilijk te beoordelen ook. Vond het einde namelijk erg mooi. En dan I Shall Be Released van The Band er meteen achteraan... Pakte me wel.

Wat er aan vooraf ging, wist me evenwel niet volledig te overtuigen. Zo zijn sommige rollen me een tikkeltje aan de karikaturale kant (Patricia Arquette, Dennis Hopper en de vaak bejubelde Viggo Mortensen). Ook op visueel vlak verslikt Penn zich al eens, waardoor The Indian Runner bij momenten een beetje knullig lijkt.

Daar staat wel aardig wat goeds tegenover, met een typisch Amerikaanse sfeer die, gevoed door de soundtrack en de gelouterde voice-over, een melancholisch gevoel oproept.

Samengevat een bijzondere film die jammer genoeg niet altijd even boeiend is. Nochtans is Penns talent als regisseur hier al duidelijk aanwezig. Twijfel tussen 2,5 en 3*

avatar van Norma

Norma

Sfeervolle film, knap van Penn dat hij met zo'n sterk debuut kwam destijds en opvallend hoe hij expliciet hij één en ander in beeld durfde te brengen. (de bevalling, Mortenson naakt in een full frontal shot) Hield naar mijn idee een beetje het midden tussen oprecht willen zijn en rebellie.

Aan Morse en Mortenson als broers moest ik even wennen, maar ze spelen wel erg sterk en tillen daarmee het voortkabbelende verhaal naar een hoger plan. Ontzettend geinige bijrollen ook trouwens, heb meerdere malen moeten grinniken om enkele kleurrijke figuren die en passant voorbij komen hobbelen. Waar vind je zulke types.

avatar van gauke

gauke

Filmkriebel schreef:

Een recensie waar ik me volledig in kan vinden.
Een imponerende en prachtige rol van Viggo Mortensen.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Prachtige film ook de muziek prachtig gewoonweg, jaren 60 waar de muziek uit afkomstig is en de tijd wanneer zich de film afspeelt.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Goed geacteerd regiedebuut van Sean Penn. Deze film ligt al zolang in mijn kast te wachten om bekeken te worden en eindelijk is dat dan gebeurd. Zeker geen slechte film, maar het had van mij allemaal wat sneller gemogen en ietwat minder dramatisch. Neemt niet weg dat dit voor een regie-debuut een film is die staat als een huis. Goed geacteerd, mooi geschoten, alleen iets te vaag. 3 *

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Film duurt een half uur te lang, mager verhaaltje eigenlijk. Een goede broer en eentje die niet wil deugen en slecht tegen drank kan. Ze bestaan wel, mensen die niet willen deugen en niet direct aanwijsbaar uit sociale achtergrond. Het gesprek tussen de broers in de bar tijdens de bevalling van zijn vrouw vond ik wel indruk maken.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Op papier heeft The Indian Runner alles om te slagen, maar het verhaal blijft heel de speelduur lang te vlak. Frank is een getraumatiseerde kluutzak en broer Joe probeert tot hem door te dringen, evenwel zonder succes. Hoewel het einde het enige juiste is, kon het me verdomd weinig boeien. Het herhalende karakter doet de film de das om.

Ook de cast stelt me een beetje teleur. Dat Charles Bronson me niet wist te raken, had ik enigszins verwacht, maar David Morse en vooral Viggo Mortensen moeten beter kunnen. Beide heren vind ik hier enorm vlak: Morse is saai en ik geloofde zijn pijn amper, Mortensen is vooral luidruchtig zonder indruk te maken.

Sean Penn heeft met zijn latere films bewezen een deftig regisseur te zijn, maar dit debuut kan ik niet echt succesvol noemen. De beoogde emotionele impact ontbreekt. Grootste schuldige daarvan lijkt me - naast de hoofdcast - de te lange speelduur.

Krappe 2,5

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Ik herhaal graag mijn woorden van 9 jaar geleden als het gaat om deze film:

Het meest opmerkelijke aan deze film is wel dat het zo wars is van beginnersfouten. Dat Sean Penn een voortreffelijk acteur is staat buiten kijf, maar zijn The Indian Runner is net zo intens, aangrijpend en doorwrocht van oprechte emoties en menselijk drama (al dan niet met een melancholische glimlach) als zijn acteerprestaties. En het is ook meteen zo 'volwassen', het is een film die 'af' is en staat als een huis.

In veel films zou dit een subplotje zijn, maar voor Penn was deze ontplooing en ontwikkeling (en uiteindelijk falen) van deze familierelatie de hoofdact. Hij slaagt hierin dankzij een met rake typeringen, dialogen en emoties overladen verhaal, dankzij de sobere maar uiterst sfeervolle vormgeving en de prestaties van twee jonge, relatief beginnende acteurs, Viggo Mortensen en David Morse, die later misschien wel grotere rollen kregen, (respectievelijk The Lord of the Rings en The Green Mile) maar zichzelf eigenlijk sinds dit kleine meesterwerkje nooit meer hebben geëvenaard.

Op de kwaliteit van G.I. Jane kom ik met schaamrood op de kaken terug: ik vind het nu een fantastische actiefilm. The Fellowship of the ring trouwens ook. Viggo is van veel markten thuis. Het romantische drama A walk on the moon zie ik nu als een van zijn sterkste vertolkingen.