• 9.373.705 stemmen

Met onder meer: Mel Gibson, Joaquin Phoenix en Rory Culkin

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 5 september 2002

Plot Signs

"It's not like they didn't warn us."

Graham Hess is een voormalig geestelijke in een dorpje op het platteland van Pennsylvania. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn baan opgegeven, en leidt hij samen met zijn broer en twee kinderen een rustig leven. Op een dag verschijnen er mysterieuze graancirkels in zijn land. Bij zijn zoektocht naar de waarheid achter de cirkels wordt hij in zijn geloof getest.

Ik ben geen fan van bovennatuurlijke thrillers maar deze was wel vermakelijk. In mijn ogen de beste van Night. Best spannend met af en toe wat grappige momenten. Gibson en vooral Joaquin Phoenix speelden ook erg goed. 'T einde vond ik persoonlijk bijzonder suf... niettemin 3,5 ster

avatar van Yak

Yak

'Rotslecht' gaat me wat te ver, maar een tegenvaller vond ik het zeker. Dan heb ik het niet over de vergezochtheid van het thema - sowieso wist Shyamalan in zijn eerdere twee films het juist te zoeken in het onverklaarbare zonder storend te worden. Maar Signs voelde toch wel aan als Shyamalan op herhaling, maar dan stukken slechter. Hij lijkt hier gewoon wederom een blik opengetrokken te hebben van familietafereeltjes en onthutste, naar antwoorden zoekende volwassenen. Misschien moet Signs het dan hebben van de spanning, maar die voelde ik werkelijk nergens. Wat ik wel zag waren vooral wat opeengestapelde drama-clichés: man verliest vrouw, man vervloekt alles om zich heen en raakt in isolement, kinderen begrijpen dat niet, man moet zijn leven weer op de rails krijgen, etc. Dit alles dit keer in een context van een alien invasion. De scene waarin Graham aan zijn zoontje vertelt hoe diens geboorte verliep, terwijl het huis kraakt onder de aliens die proberen binnen te dringen, geeft nog wel het beste aan hoe deze film faalt om enerzijds familie-drama en anderzijds thriller te willen zijn.
Mel Gibson vond ik een kwelling om naar te moeten kijken met zijn constante geforceerd-verwarde blik, het zoontje was met zijn volwassen wijsheden ("The history of the world's future is on the tv right now. We need to record this so you can show the tape to your children and say you were there. [geëmotioneerd, tegen zijn piepjonge zusje:] Your children, Bo..."), totaal ongeloofwaardig. Ik kan er niet veel meer van maken dan 2*.

avatar van Phoenix

Phoenix

Mja, ik heb hem nu 2x binnen een week weer gezien en eigenlijk kan ik niet zeggen dat hij aan kracht inboet. Integendeel, bij de scène waarin alles op zijn plaats komt kreeg ik toch weer even kippenvel. Ongelofelijk sterk geregisseerd dat stukje, begeleid door prachtige muziek.

Geloof dat ie oorspronkelijk op vier stond, heb er ooit een halve afgehaald, en die gaat er nu weer bij op.

avatar van starbright boy

ASroma schreef:
vind de film redelijk ondergewaardeerd hier

Ik eerder overgewaardeerd. Met enige vertraging ook deze derde (grote) Shyamalan-film gezien. En na Unbreakable viel ook deze me nogal tegen. Beetje het soort film waarbij ik me nog best een beetje vermaak, maar die me een half uur na afloop een steeds onvoldaner gevoel gaat geven.

Hoewel Shyamalan zeker een regietalent is (al laat hij het in deze film wat minder zien dan in The Sixth Sense en Unbreakable) valt hij wel erg in herhalingen. Zo erg dat ik Signs soms bijna randje zelfparodie vond worden. Weer iets te slimme kinderen die iets te wijze dingen zeggen. Weer die bijna fluisterdialogen die het mysterieus moeten maken. Weer dezelfde soort muziek. Maar als ik eerlijk ben reken ik Signs dat meer aan omdat ik die film als derde zie.

Qua verhaal heeft M. Night wat meer te vertellen dit keer. Maar zeker na even bezinken heb ik dezelfde frustratie als bij een film als Contact. Interessante thema's, maar de uitwerking deugt niet. Het alien-deel van het verhaal is te belachelijk voor woorden. Zelfs de meer stompzinnige SF-films doen dat vaak geloofwaardiger. Het drama-deel werkt ook al niet echt. Ik vond het allemaal te vergezocht. Gibsons worsteling met het geloof werd nauwelijks uitgewerkt, het hele gedoe met die voortekenen kwam over als een matig scenariotrucje in plaats van een krachtig statement. Het uitleggerige einde was er écht te veel aan. Shyamalan zou eens een goed scenario van een ander moeten verfilmen.

Er zijn ook best positieve punten te noemen: Het was af en toe nog best spannend en op de een of andere manier werkten de grapjes in de film wonderbaarlijk goed. En hoewel ik nauwelijks schrok van de kinderfeestscene gaven de TV-beelden de film wel wat extra's

Maar uiteindelijk wilde de film stukken meer dan hij bij mij waar heeft kunnen maken.

Normaal lees ik steeds (snel) nog even doorheen de reacties voor ik wat neerpen. Niet deze keer.

Ben sinds kort aan een kleine, verspreide Shyamalan marathon bezig. En daar is deze film de oorzaak van. Namelijk vervelend om steeds rond die spoilers heen te lezen, overal kom je ze tegen. En gezien z'n reputatie begin je natuurlijk ook met zekere verwachtingen aan deze film.

... volgens mij heb ik de twist gemist! Ligt het nu aan mij of is dit een rechttoe rechtaan alien invasion filmpje ? Waar is in hemelsnaam die hele hetse voor nodig ? Ben benieuwd wat ik straks ga lezen, maar volgens mij heb ik maar een halve film gezien.

Verder alle typische elementen weer. Goed concept omringd met belabberd familiedrama en een vervelend klein jochie. Gelukkig zit het sfeertje hier wel beter dan z'n vorige films. Gibson doet het goed (genoeg), Phoenix vind ik op zich wel een leuk acteur. Het kijkt allemaal wel lekker weg, is sfeervol genoeg, maar die twist op het einde komt dus helemaal niet. Of het moet dat waterdingetje zijn, maar dat noem ik van een mug een olifant maken, en zou iets te veel op Shyamalan's imago spelen zijn.

Film die mij verrastte dus. Verder niet slecht, maar echt goeie cinema zie ik Shyamalan toch echt niet maken. Dikke 3*

avatar van otherfool

otherfool

De beste van Night. Een bloedstollende film met een komische noot en een waanzinnige finale. Ik kroop al snel naar het puntje van mijn stoel en kwam er niet meer af. En dat had ik niet verwacht na zijn eerste 2 films die ik maar matigjes vond.

4*.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Prima filmpje van Shyamalan. Het genre is nog altijd niet compleet uitgekauwd en wekt bij voorbaat toch enige interesse op. Hij weet het geheel prima in beeld te brengen, alhoewel ik het jammer vind dat de camera zo nu en dan wegdraaide van de actie waardoor je het niet meekreeg. Aan de andere kant ook niet verkeerd, want zo bleef ik gissen wie er nog aanwezig was na een aanval van een alien totdat ik de personages allen weer gezien had. Met de spanning zat het verder dan ook wel goed. Waar ik het eerder in de film allemaal nog veel te komisch vind daar waar het spannend zou moeten zijn, is het vanaf de aanwezigheid van de aliens in de buurt van Hess's huis wel degelijk zenuwslepend; ik betrapte me er zelfs op minutenlang met open mond gekeken te hebben. Alhoewel volgens mij niet helemaal de bedoeling is Signs hiernaast ook een erg komische film. Heb erg moeten lachen bij bijvoorbeeld de alien op het dag of bij de thuiskomt van Hess waar de rest van de familie op de bank zat met de hoofddeksels.

Al met al een prima film die op een 3.5 zou moeten afstevenen, maar dat niet doet vanwege de bij tijd en wijle vreselijke dialogen. Vooral toen het jongetje met de videoband tegen haar zusje over haar kinderen begon kon ik wel over mijn nek gaan.

avatar van Zinema

Het is moeilijk om M.Night in te schatten. Veel mensen dachten na The Sixth Sense dat het hier om een one-day-fly ging. Na de prima film Unbreakable lijkt het dat die mensen gelijk gaan krijgen. Signs is namelijk niet goed genoeg. Bij vlagen spannend maar absoluut niets bijzonders. De suspense wordt voornamelijk door de soundtrack gebracht en het verhaal is niet heel sterk. Het geheel is redelijk.

avatar van Theunissen

Vond het wel een aardige film. Het verhaal is best goed en is in het begin ook nog spannend. Acteerwerk was ook best aardig.

avatar van powerman

powerman

De manier waarop vader Gibson met zijn kinderen omgaat, is het sterkste onderdeel van deze film. Aanvankelijk fascinerend, met een moede mix van drama, spanning en humor. Maar wanneer het geheimzinnige wezen op 'tv-beelden' vertoond wordt en het niet meer blijkt dan een kikvorsman die rechtstreeks uit een z-film uit de jaren '50 lijkt te zijn gelopen, is er van spanning geen enkele sprake meer. Signs verzandt dan ook in melodrama en knoopt er ook nog eens een wel erg moraliserend einde aan vast.

avatar van patrick21079

patrick21079

Een goede film met een lekker mysterieus sfeertje en een goede spannings opbouw. Helaas teveel kleine foutjes en een zwak einde.

Er wordt ook prima geacteert.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Helaas, WEER een teleurstellende film van Shalyaman. Net als Unbreakeble. Je denkt in het begin dat het toch nog een subtiel geheimzinnig filmpje word en dat je pas aan het einde erachterkomt wat er nou is gebeurt. Maar nee, binnen 5 minuten weet je al wat er gaande is en wat er allemaal afspeeld. Ook het onderwerp had gewoon veeel beter gekund. Het is altijd mooi om dit soort onderwerpen te hebben over Aliens en vermoedelijke buitenaardse boodschappen maar hierin laten ze gewoon alles te snel zien waardoor de film gewoon niet meer spannend word. Ook die Alien zelf was slecht gegeografeerd met een windows 95 computer. Wat dan nog wel goed was waren Mel Gibson en de kinderen en het idee. Maar helaas heeft Shyalaman er gewoon veel te weinig aandacht aan besteed.

Gewoon weer erg jammer dat ik weer teleurgesteld moet zijn om hem. In the Sixth Sense heeft hij het bewezen. Maar dan moet het toch niet betekenen dat je daarna allerlij slappe en onduidelijke en vooral voorspelbare films gaat maken. Nou ik ga binnenkort ook maar The Village kijken en dan hoop ik op het goede. Ook jammer dat Shymalan weer zo nodig die tekenfilmserie Avatar moet verfilmen. daar gaat het hoop weer.

chevy93 schreef:
Zeer spannend film.
Toch blijf je kijken. Je MOET en ZAL weten wat er gaat gebeuren

Met een karig en tegenvallende resultaat.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wat een rare films maakt die Night-Shyamalan-dude zeg! Signs was geen uitzondering op zijn opmerkelijke oeuvre. Eigenlijk was alleen The Sixth Sense van hem een goede film, de rest daarna is onverklaarbaar matig tot slecht. De buitenaardse wezens en het hele invasie-gebeuren vond ik wel tof in deze film. Sowieso zijn films met dit soort thema's cool, maar ik wist van te voren wel dat ik geen Independence Day-achtig spektakel hoefde te verwachten. Het was weer eens typisch Night-saaiachtig met een climax, waar maar één smilie voor past: .

avatar van Q Jones

Q Jones

Mooie film die je angstig weet te houden met spanning en zonder iets te zien. Ik vind de film uitermate geslaagd, het sfeertje wat in de film zit is zo meesleepend en spannend. Ik vind dat dit Shyamalans beste film is. Mel Gibson is ook voortreffelijk als een man die zijn geloof is verloren na de dood van zijn vrouw.

De special effects zijn ook mooi. Het einde van de film vind ik ook heel mooi en dat had ik niet voorspelt als toch wel ervaren film kijker.

Ik denk dat het met deze film zo is hij pakt je en je houd er van of je vind het echt niks. Ik hoor bij de eerste catogorie

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

moviemafketel schreef:
Ja The Sixth Sense en Unbreakable zijn beiden goed.

Signs, The Village, Lady in the water en the Happening allemaal redelijk dramatisch.

Ik vind dat The Happening hier toch nog wel even een paar maten onder zit, allemachtig wat was die film slecht! Maargoed deze dus net bekeken en express dit forum niet gelezen zodat ik niet wist wat de minpunten aan deze film zijn.
Minpunten: ergenis aan de lip van joaquin phoenix die overigens niet slecht speelde en natuurlijk het verhaal vanaf de plusminus 25e minuut.
Pluspunten: behoorlijk acteerwerk en de best leuke aliens.
De film deed mij heel erg denken aan War of the Worlds en ik heb me ook kapot gelachen toen joaquin phoenix zei: het is net War of the Worlds.
Voor de rest was de film te voorspelbaar om nog echt te boeien, maar toch gewoon uitgezeten om te kijken of meneer de regisseur me toch nog zou verassen. En heel even dacht ik dat ook toen de Alien zijn zoon in de armen had, maar nee toch cliché happy ending, jammer.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuke film over het algemeen, het einde herinner ik me niet precies meer. Mel Gibson vind ik altijd wel uitstekend acteren eigenlijk.

En toch best een creepy alien hehe.

avatar van rep_robert

Signs ook maar even herkeken en ik moet zeggen dat dit toch best een tamelijk geniale film is.

Shyamalan is een meester in het opbouwen van spanning en weet dat gevoel ook ruim 90 minuten lang vast te houden mede dankzij een sublieme muziekscore die je ook op de zenuwen werkt.

De cast is ook overtuigend, zelfs de kids weten niet te irriteren. Vrij overtuigend en dankzij de trage opbouw van de film krijgen de karakters ook genoeg diepgang mee.

Het einde neemt helaas wel ietwat de spanning weg en het heeft niet helemaal het hoge niveau van de eerste 90 minuten. Echter is het ook niet slecht en heb ik de adrelanine trip die Signs heet met een prettig gevoel afgesloten.

Verhoging van 3* naar 4*! Alweer een goede film van Shyamalan(Lady in the Water en the Last Airbender moeten nog gezien worden).

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Zoals anderen ook al hebben gemeld: ze zagen er volkomen ongeloofwaardig uit. Mannen in groene pakken zoals in jaren 50 films.

Vervolgens zijn die groene mannetjes ook nog oerstom.

Vanaf dat punt kreeg ik de indruk dat ik naar een parodie zat te kijken. Die ook nog sentimenteel werd. Nee dank u.

avatar van scorsese

M. Night Shyamalan's versie van een SF-alienfilm is een originele en bij vlagen spannende film geworden. De goed uitgedachte shots, de muziek en de mooie begincredits dragen allemaal bij aan de dreigende toon van de film (ook al zit er zeker wel wat relativerende humor in de film). Leuk om Abigail Breslin in haar eerste rol te zien.

avatar van Insignificance

Insignificance

Punten voor de suspense die Shyamalan op een gegeven moment (eindelijk) weet op te roepen, maar over het geheel genomen een slome vertoning. Kil sfeertje met stroef lopende dialogen en bijzonder weinig beleving. Alsof je naar kasplantjes zit te koekeloeren.

Elke opleving wordt vakkundig de koop ingedrukt, veel bleke gezinsscènes en overtollig familiedrama dat tot in het slot doorettert. Kreeg het idee dat het script zich wel leent voor een intiem intense zenuwsloper, maar de aflevering is hier lange tijd stug en ronduit saai.

avatar van maxo922

maxo922

Slecht

Enige wat de film nog een beetje kon redden waren de eerste 20 minuten, die waren best sfeervol. Helaas kan ik verder niets positiefs noemen over de film.

Het concept zelf is goed genoeg voor een vermakelijk, misschien zelfs spannend filmpje, maar dan moet er natuurlijk ook wel wat mee gedaan worden. Dat was dus niet het geval. Na die redelijke 20 minuten gaat het stevig bergafwaarts. Er volgen veel langdradige en onnodige scenes. Af en toe heeft Shyamalan wat komedische trekjes in die scenes verworven. Ik moet toegeven dat het gewaagd is, maar helaas niet effectief.

Het acteerwerk is niet echt slecht te noemen, maar als er weinig gewaagde scenes zijn is dat ook logisch. Mel gibson zie ik niet vaak, maar voor wat ik nu heb gezien van hem vind ik erg matig.

De grootste teleurstelling voor mij waren de laatste 20 minuten. De 'spannende' scenes waren erg flauw en cliche. En de allergrootste teleurstelling was voor mij de scene met de alien in de woonkamer; ik heb zo'n stervenshekel aan anti-climaxen.

Enige positieve was dus de eerste 20 minuten, maar die kunnen de film zeker niet redden. Dit is de tweede film die ik zie van Shyamalan en het is opnieuw een grote teleurstelling.

* 1,0

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Een pater die zojuist van zijn geloof is gevallen door de ongelukkige dood van zijn vrouw, had geen slechter moment kunnen kiezen om het vertrouwen in hoop te laten varen, want de wereld wordt plots blootgesteld aan aliengedruis!

Ontzettend sterke en mooie sciencefiction film, die het niet moet hebben van de actie en speciale effecten (die zijn er nl. niet veel) maar van de sfeer, spanningsopbouw en het fantastische acteerwerk van eigenlijk iedereen, maar i.h.b. de manier waarop Gibson, tezamen met Phoenix, Culkin & Breslin een zeer geloofwaardig gezin neerzet. Uiteraard gaat het over het geloof (toeval?), maar het wordt niet op vervelende manier in dialogen en beeld gebracht. Als kijker mag je uiteindelijk zelf beslissen of de manier waarop de puzzelstukjes aan het einde ineenvallen domweg geluk is of dat er toch een hogere macht in het spel is.

4,5*!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Uitstekend acteerwerk, zeer verzorgd camerawerk, strakke montage, goed geschreven en soms zelfs gewoon heel erg grappige dialogen: waar dat lage gemiddelde van Signs vandaan komt, is mij een raadsel. Toegegeven, het einde is wat aan de melige kant en had er baat bij gehad wat subtieler te worden gebracht, maar voor het overige is dit, zeker in het begin, gewoon een ontzettend goede suspensethriller, met een tempo dat laag genoeg ligt om je achterwerk geregeld naar het puntje van je stoel te verplaatsen. Een aanrader voor iedereen die van aliens houdt, zonder dat er al te veel explosies aan te pas hoeven te komen.

avatar van Spetie

Ik ben totaal geen fan van Shyamalan. Zijn films teren vaak op een trucje en zijn vaak ondermaats, vandaar dat ik de meeste van zijn films ook met een onvoldoende beoordeeld heb.

Signs is echter de uitzondering en hoewel het geen topfilm is, in ieder geval een stukje beter dan de rest van zijn oeuvre. Vooral de suggestieve spanning die hij hier creëert is op momenten best sterk. De film is daarnaast op momenten redelijk sfeervol en de zogenaamde twist wordt deze keer een stuk subtieler gebracht, dan is zijn vorige films.

Het acteerwerk is naar behoren. Gibson is degelijk, terwijl Phoenix op sommige momenten erg goed is. Wel zijn de dialogen soms wat aan de mindere kant. Shyamalan duikt hier zelf trouwens ook op in een klein rolletje. Signs is dus een film met positieve en negatieve elementen, maar de manier waarop hier spanning wordt geschept zorgt ervoor dat Signs uiteindelijk redelijk goed beviel.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Extra terrestials, altijd een leuk gegeven. Wie heeft niet eens over buitenaardsen gedacht? En over wonderlijke 'onaardse' verschijnselen in de wereld? In deze film zijn zg 'crop cirkels' het uitgangspunt, waarmee de wereld plotseling (weer) verrast wordt. Vragen worden geopperd, bijvoorbeeld of het scam is en of de geschiedenisboekjes juist zijn. Ook wordt religie vs atheïsme behandeld. Hoe mensen (en dieren) verder ieder afzonderlijk reageren op het verschijnsel is ook interessant: afwijzend, ontkennend, ongerust, onrustig of juist nieuwsgierig.

Goede rollen van Mel Gibson als alleenstaande vader (weduwnaar), tevens ex-geestelijke en van Joaquin Phoenix als zijn inwonende broer. De twee kinderen spelen erg goed, o.a. überschattige Abigail Breslin. En Rory Culkin lijkt echt als 2 druppels water op zijn broer Macauly

De film is boeiend, spannend en spooky. Prima qua beelden en de onopvallende score verhoogt de sfeer. Het drama is puur en menselijk, met herkenbare elementen.

De dialogen halverwege, over bepaalde levensvragen, vond ik ook erg boeiend. Bijvoorbeeld teksten als: "Are you the kind that sees signs, sees miracles?" en "Is it possible that there are no coincidences?"

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

De eerste film die ik zie van deze regisseur, maar meteen een lekkere binnenkomer! Signs kenmerkt zich vooral door een geweldige spanningsopbouw en leunt ook wel degelijk op fantastisch acteerwerk van de vier hoofdpersonen. Ook is deze film het bewijs dat films over buitenaards leven niet persé gewelddadig of groots hoeven te zijn. We volgen een gezin van vier mensen die allemaal hun eigen eigenaardigheden en problemen bezitten. De boodschap die Shyamalan er in legt is een zeer duidelijke, maar voor mij wel een mooie.

Natuurlijk valt er genoeg aan te merken op deze film. Maar over het algemeen genomen komen de positieve aspecten boven de negatieve uit en kan ik niet anders zeggen dat ik een prima en spannende film heb zitten kijken. Ga zeker meer kijken van Shyamalan.

Voor nu drieënhalve ster!

avatar van NYSe

NYSe

De dialogen zijn niet al te best en vaker uitleggerig of pseudofilosofisch dan subtiel, en de afwikkeling laat ook flink nogal wat te wensen over, maar de acteerprestaties zijn prima en de sfeer die Shyamalan neerzet is heerlijk naargeestig. De soundtrack van James Newton Howard en het camerawerk van Tak Fujimoto hebben hier een flinke hand in. De scène met de zaklamp in het maïsveld en die met de home video zijn en blijven spannend en doodeng.

Ook is het interessant hoe de regisseur weigert buiten de kring van zijn hoofdpersonen te treden. Waar Emmerich en Bay dergelijk materiaal al gauw als excuus zien om scènes te wijden aan het tonen van de vernietiging van de Werelderfgoedlijst, daar kiest Shyamalan voor intiemer drama rondom één boerengezin. Nadelig hieraan is dan wel het gebrek aan een apocalyptisch gevoel. De dreigende sfeer is aanwezig, maar waar het precies vandaan komt is een tweede. Maar nu weet ik even niet meer of dit iets negatiefs is.

Een goede schrijver zal M. Night Shyamalan nooit worden, maar als regisseur laat hij regelmatig zien een prima sfeer neer te kunnen zetten. Zo ook in Signs.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Signs is zo'n klassieker die iedereen bij naam kent maar niet iedereen kan waarderen. Volgens mij staat de film vooral bekend om de vele plotholes. Hier had ik mij van te voren al op voorbereid maar ik kreeg wat ik wou; een geweldig entertainende sciencefiction film. Ik betrap mijzelf er op dat ik een soort... nou ja, 'fan' wil ik nog niet zeggen... maar toch wel een liefhebber van Mel Gibson ben gaan worden. Het gaat er bij die man niet eens om of hij super overtuigend overkomt. Hij heeft gewoon een geweldige uitstraling, komt echt over als een sympathieke man maar speelt ook gewoon altijd sterk. Het lijkt zo'n simpele kerel maar tegelijkertijd realiseer je je dat hij zelf meesterwerken regisseert. Hier speelt hij ook een fantastisch personage, alhoewel niet eens zo bijzonder maakt Mel Gibson er toch iets moois van. Joaquin Phoenix had een raar hoofd in deze film. Ik had hem niet eens herkend want hij zag er heel anders uit in Gladiator. Maar hij speelde zijn rol wel goed. De kinderen speelden ook heel goed. Dat lijkt een handelsmerk te zijn van M. Night, zo krijg ik het idee van wat ik tot nu toe heb gezien tenminste.

De boerderij in Signs is een geweldig sfeervolle plek. Best knap dat ze tijdens een horror/thriller de hele tijd een zonnige, warme sfeer laten heersen. De setting was een gigantisch pluspunt. Het verhaal is erg leuk bedacht en boeit van begin tot eind. Er zitten een aantal memorabele scenes in maar de eerlijkheid gebied mij te vertellen dat ik de meeste scenes zal onthouden vanwege Scary Movie 3.

Het is jammer genoeg niet enkel rozengeur en manenschijn. De film wordt altijd bekritiseerd vanwege zijn fouten en onzinnigheden en dat is niet onterecht. Ja, het is bijvoorbeeld gek dat die buitenlander zo'n Alien heeft kunnen opsluiten zijn kast (wtf, hoe?) en dat diezelfde Alien later hun huis binnendringt. Ook liepen er buiten nog meer Aliens en die zijn op het eind opeens spontaan verdwenen. Er waren nog veel meer vragen waar de kijker mee achterbleef maar als je er een tijdje over nadenkt (en men zijn fantasie de vrije loop zou laten) dan is het allemaal best uit te leggen. Sommige vragen zijn ook zo vanzelfsprekend dat het er op lijkt dat veel mensen de film graag dom willen vinden (zoals waarom die vrouw 'swing away' zei). Wat mij tegenviel was de CGI. De aliens zagen er lelijk uit. Shyamalan had ze niet zo duidelijk in beeld moeten brengen maar ze meer in de duisternis moeten laten. Nu ging het eigenlijk uit als een nachtkaars.

Ondanks de vele fouten geef ik de film een 3,5*. Simpelweg omdat het vreselijk goede entertainment is. Ga deze nog veel vaker opzetten.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Signs is een film die ik wellicht niet had gekeken als ik wist waar hij over ging, maar die ik enkel en alleen op heb gezet vanwege de regisseur (die niet bij iedereen even populair is, maar dat terzijde). Niet dat ik achteraf spijt heb dat ik de film gezien heb, maar als ik had geweten dat het begint met graancirkels dan was ik niet eens begonnen. Fan van aliens ben ik al evenmin.

Gelukkig voor mij heb ik de film onvoorbereid en met plezier gekeken. Mel Gibson is oké, maar ik werd pas enthousiast toen ik Joaquin Phoenix zag. Aliens doen me toch al snel denken aan War of the Worlds en vele andere, veelal een stuk slechtere films. Wat een opluchting toen men in deze film niet met luchtafweergeschut en elite-eenheden kwam aanzetten... Helemaal eens met NYSe in dit opzicht. In plaats van instortende monumenten en wolkenkrabbers krijgen we een verhaal over een gezin dat zich staande probeert te houden in hun eigen huis, iets wat veel beter past bij mijn voorkeur. Dat betekent echter niet dat de film niet spannend is; wellicht dat thrillerliefhebbers niet zo onder de indruk waren, maar ik schrik snel en vind films in dat opzicht al snel spannend genoeg.

De soms extreem negatieve reacties begrijp ik niet goed. Met de aliens had ik nauwelijks moeite. Nee, ze zien er niet fantastisch uit, maar kom op, wie bepaald hoe ze er uit zouden moeten zien? En je ziet ze zo weinig mogelijk, wat ik ook het liefst heb. Bovendien vind ik hun 'allergie' voor water helemaal niet zo'n zwakke plotwending, niet meer of minder dan in War of the Worlds. Ik ging er eigenlijk vanuit dat de aliens zelf niet bewust waren van hun 'allergie' omdat ze voor hun komst naar de aarde nooit in aanraking waren geweest met water. Dat leek me zo logisch dat ik me erover verbaasde dat mensen hierover vielen. En wat ik stiekem nog het leukst vond: de oplossing van het probleem, oftewel de ontdekking hoe de aliens verslagen kunnen worden, komt niet uit Amerika! Je hoort maar heel even op de tv dat de oplossing uit het Midden-Oosten komt, het is ook helemaal niet belangrijk, maar goed, ik kon er wel om glimlachen. Zeker als je bedenkt dat men zelfs in een in Rusland gesitueerde alien-film naar de Amerikaanse ambassade vlucht - zucht... Maar dat terzijde.

Het verhaal vond ik goed genoeg, soms wat sentimenteel maar soms ook wel leuk vindingrijk. De kinderen hebben beide hun eigenaardigheden die later goed van pas blijken te komen, eigenlijk typisch voor deze regisseur. Over die kinderen gesproken, Abigail Breslin is hier enorm schattig en acteert verbazingwekkend goed voor een meisje van een jaar of zes. Verder kent de film wel wat schoonheidsfoutjes, maar niet dusdanig veel om mijn plezier teniet te doen.

Al met al vast niet de beste alien-film ooit, en naar mijn mening ook niet de beste van M. Night Shyamalan, maar zeker niet zo slecht als ik zou hebben gevreesd als ik deze pagina had bekeken. 3,5 ster van mij.

avatar van John Barry

John Barry

Signs is een erg goede en spannende film.

De film heeft een hele goede spannings opbouw. Er word een heel mysterieus en spannend sfeertje neergezet. De film moet het niet hebben van actie of special effects. Want beide zitten bijna niet in de film . Wel is het zo dat als er sprake is van special effects, dat die effecten niet erg overtuigend zijn. En dan doel ik op die Aliens, want die hadden wel wat mooier gemaakt kunnen worden. Ook had de film wat meer vaart mogen hebben. Want ondanks dat de film erg spannend is vond ik de film af en toe een beetje langdradig.

Het acteer werk is erg goed. Het gezin dat in deze film centraal staat komt ook over als een echt gezin. Erg goed is Mel Gibson als Graham Hess. Hij is een gelovige en een voormalig eerwaarde. Zijn geloof word in de film getest. Ik vind dat Mel Gibson van Graham Hess een erg sympathieke man maakt. Ook leuk vond ik Joaquin Phoenix als Merrill Hess. Hij is de oom van de kinderen en hij is een soort tweede vader voor de kinderen. de kinderen zijn goed gecast. Die kinderen zorgen af en toe nog voor wat grappige momenten.

Erg goed vond ik de muziek James Newton Howard. Zijn muziek maakt de film nog wat mysterieuzer. Ook erg goed in deze film is het camera werk .

Al met al is Signs een goede film. Maar als de film wat meer vaart had gehad en wat betere special effects was deze film nog beter geweest.

4 sterren voor deze film