Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (1.993.682)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Police Captain
Detective Taylor at First Murder
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
Waarom zou je de doodstraf krijgen voor het neerschieten van de moordenaar van je vrouw van wie je net het hoofd in een doos hebt gekregen?
Hobbes
inderdaad. dat definieert gewoon de term 'tijdelijke ontoerekenigsvatbaarheid'
inderdaad. dat definieert gewoon de term 'tijdelijke ontoerekenigsvatbaarheid'
Nog nooit zo mooi duidelijk gemaakt als in Anatomy of a Murder!
- 2081 stemmen
In zo'n situatie moet er gewoon worden afgeweken van de wet. Het zou schandelijk zijn als iemand na zo'n situatie de doodstraf krijgt terwijl hij goed werk heeft verricht (ook Summerset)
cornelis
Waarom zou er moeten worden afgeweken van de wet? De wet en jurisprudentie voorzien dit soort zaken, daar refereerde Wouter ook aan.
Phooze
Even de feiten op een rijtje:
1. Het slachtoffer (John Doe) is weerloos, het is tevens een verdachte die nog in het onderzoek van pas kan komen.
2. Er is nog niet bewezen dat John Doe de moorden heeft gepleegd.
3. Pitt schiet niet 1 keer, maar wel meer. Hij had dus echt de intentie om John Doe te vermoorden
De staten verschillen in de wet als het gaat om doodstraf. Maar in sommige staten krijg je hier de doodstraf voor.
petey
- 1901 berichten
Zoals Wouter en Hobbes al schreven duidelijk ´Tijdelijk verminderd toerekeningsvatbaar´.
Paar maandjes onder behandeling van een shrink en je bent klaar. En dat moet toch zeker mogelijk zijn in de States, waar je met veel geld en goeie dvocaten, zelfs als je duidelijk schuldig bent, nog vrijspraak kunt krijgen (OJ)
Phooze
Anyway, hij heeft toch geen leven meer. Z'n vrouw en kind zijn dood. Maar zo komt er dan toch een glitch in mijn theorie... hmmm, snel maar weer een keertje kijken.
vdc
Phooze, die verklaring van jou zit sterk in elkaar ! Zo had ik het nog nooit bekeken.
Ik vond gramschap (woede, wraak of zoals je het wilt noemen) al langer niet zo goed te combineren met Pitt’s vrouw. Hij zal haar wel woedend gemaakt hebben vlak voor haar dood, maar dit kenmerk was niet tekenend voor haar ganse leven (bij Pitt eerder wel). Daar bleef ik wat verveeld mee zitten. Jouw verklaring maakt veel duidelijk, al vind ik dat je het iets té logisch vindt dat Pitt de doodstraf zal krijgen. Volgens mij rekent Spacey erop dat Pitt zelfmoord zal plegen (in de gevangenis of waar ook) ; trouwens Freeman zegt op het einde van de film aan enkele cops dat ze hem onder toezicht moeten houden.
Phooze
Ja, daar kan hij op rekenen. Maar ik kom wel terug op "John Doe wil zijn slachtoffers dood hebben". Hij wil ze martelen en daar volgt de dood op. Is toch iets anders, want verschillende slachtoffers hadden de keuze te blijven leven (Zoals de "Pride" vrouw) en de "Sloth" gast is nog niet dood op het eind van de film. Hij verwoest zijn slachtoffers met hun eigen zondes.
soboer
Mijn visie op de film:
Iedereen gaat dood om zijn zonde EN door zijn zonde (De veelvraat eet zich dood, de hoer word doodgeneukt etc.)
Ik ben het gedeeltelijk met jou visie eens. Maar ik vind niet dat je gelijk hebt wat Pitt betreft. Spacey vermoordde mensen die al een zonde hebben begaan en niet mensen die een zonde zullen begaan. Het zou ook niet logisch zijn in de bijbelse context. Je zegt ook dat Pitt's vrouw geen zonde heeft begaan, maar is het niet zo dat zij een ongeboren kind wilde weghalen zonder haar man daarover in te lichten. Dat is de reden dat Pitt niet sterft aan het einde van de film, omdat hij geen zonde heeft begaan. Ik neem aan dat hij ook niet de cel in hoeft voor datgene wat hij heeft gedaan.
ff off-topic:
Want vinden jullie dan van die zogenaamde 7Hoofdzonden-ijsjes? Ik vind het een zeer belachelijk idee.
Phooze
Het is toch vrij duidelijk dat Pitt het Wraak slachtoffer is. Hij neemt namelijk wraak voor de moord op zijn vrouw EN kind. Ze had namelijk het kind nog niet weg laten halen, ze smeekte om het leven van haar ongeboren kind. Een kind laten weghalen is mijns inziens ook niet een van de 7 zonden.
ff off-topic:

Ik had een keer een roze, en die was mij veels te zoet, gatver.
Je moet natuurlijk niet afwijken van de wet, maar de wet zo maken dat er verzachtende omstandigheden mee kunnen tellen in een straf. Volgens mij is dat ook zo en zou er in dit geval geen sprake zijn van de doodstraf.
Verder vind ik dat er helemaal geen goed werk is verricht en ben ik sowieso (dus in ieder geval) tegen de doodstraf.
Menni
Recht in eigen hand nemen.. Zo doen wij dat nou eenmaal niet in 'beschaafde landen', over straffen valt te twisten natuurlijk.. (nb: dit betreft geen waarde-oordeel mijnerzijds)
mister blonde
vaag is ook niet het woord dat ik zou kiezen
hoe het eind zich verhoud tot de hoofdzonden, daar zijn wel verschillende interpretaties mogelijk. Spacey moet dood door afgunst. Als je dan alle hoofdzonden wegstreept blijft woede over. Daar kan Paltrow niet voor gestorven zijn. Dus is het Pitt die voor woede sterft. althans zijn carriere en 'leven'.
ik ben het dus helemaal eens met phooze.
- 2081 stemmen
Ik vind dat er niets mis is met het recht is eigen handen nemen. Er is nogal wat kritiek op het 'wraakwerk' van onze goede oude Paul Kersey is de Death Wish films.
Stel je nou voor dat je vrouw is vermoord, en je dochter is verkracht, dan kan ik Kersey (en in dit geval Pitt) best kunnen begrijpen dat ze het recht in eigen handen nemen.
Menni
Ja, die was voorspelbaar (en niet erg hoor), direct toch weer waarde-oordelen over dit voor velen toch wel essentiële uitgangspunt van civilizatie. Je bij wraak in extreme situaties iets voor kunnen stellen (dat kan ik absoluut ook) is nog wat anders dan 'goedkeuren' en je rechtsysteem hierdoor ondermijnen. Maar goed, uiteindelijk komt het wel goed, want Bernhard betaalt toch
Phooze
Stel je nou voor dat je vrouw is vermoord, en je dochter is verkracht, dan kan ik diegene best kunnen begrijpen dat ze het recht in eigen handen nemen.
Hobbes
idd. deze discussie is al geweest. Je haalt oude koeien uit de sloot u-96.
- 2081 stemmen
idd. deze discussie is al geweest. Je haalt oude koeien uit de sloot u-96.
Dat ben ik niet met je eens, Hobbes. Deze discussie ging over het einde van Se7en, en zo ontstaat er vanzelf een nieuw onderwerp (het recht in eigen handen nemen). Deze discussie is idd eerder voorgekomen, maar ouwe koeien uit de sloot halen vind ik niks mis mee.
- 2077 berichten
!Opgepast er zijn spoilers in dit bericht en lees het dan beter niet als je de film nog niet gezien hebt want de kans dat je erover leest is er!.Deze duistere film is zo uitzonderlijk goed dat hij al meermaals geprobeerd is na te maken. Deze film is een oerprent in het genre. Voor het eerst is er niet echt een happy end al was ik wel wat teleurgesteld in dat einde. Ik had na de vele reacties er iets meer van verwacht. Maar de gedachte om het zo te laten aflopen dat wanneer spacey zelf dood is de cirkel pas compleet is ,is nog werkelijk geniaal. De regisseur windt er ook geen doekjes om en laat de grauwheid van dat beroep en vooral van de hele stad zien. De hele tijd regent het bijnabehalve op het einde Deze uitzonderlijke en vooral duistere fotografie draagt mee tot de sfeer van de film. De scene waar Morgan Freeman dat pakket krijgt en zo was ongelooflijk spannend. Je voelde het onheil in de lucht hangen. Dit absolute meesterwerk is door zijn originaliteit en door zijn acteerprestaties een van de betere thrillers ooit. Morgan Freeman heeft zijn rol als dedective vaak over gespeeld in kiss the girls en het vervolg op die film. Daar was hij een ander personage maar hij bleef wel in het genre van seven. Brad Pitt schittert alweer en bewijst alweer dat hij een zeer goed acteur is. Kevin Spacey heeft een erg opmerkelijke rol en doet het erg goed. Alle acteerprestaties zijn afgestemd op de sfeer van de film. Uizonderlijk meesterwerk.
Phooze
Gebruik spoilertags als je iets te spoileren hebt !
[spoiler ] Je spoiler [/spoiler ] (maar dan zonder de spaties)
Phooze
Ik heb toch gespoilerd. Allen is het moeilijk zichtbaar soms.
- 2077 berichten
Ik heb toch gespoilerd. Alleen is het moeilijk zichtbaar soms.
- 2077 berichten

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Thriller-meesterwerk 'Se7en' van David Fincher morgenavond te zien op televisie
David Fincher is bezig met een 4K remaster van zijn iconische thriller 'Se7en', maar wil niet te veel veranderen

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales