• 9.176.405 stemmen

Geregisseerd door: Robert Mandel

Met onder meer: Tom Berenger, Ernie Hudson en Luis Guzmán

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Portugees

Plot The Substitute

"The most dangerous thing about school used to be the students"

Na een missie in Cuba wordt de huursoldaat Shale herenigd met zijn verloofde Jane Hetzko, een lerares op een highschool. Sommige studenten van Jane blijken bij een straatbende te horen, en nadat ze zwaar mishandeld is gaat Shale undercover als haar vervanger om hier meer over te weten te komen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van jordandejong

jordandejong

Heerlijk actiefilmpje.

Berenger, die overigens niet zou misstaan in The Expendables 2 (nouja in z'n Platoon tijd dan http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.98168.1318375750!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/gallery_635/image.jpg nu zou het een beetje bespottelijk zijn ), in de hoofdrol is altijd leuk en de supportende cast met o.a. Raymond Cruz, William Forsythe, Luis Guzmán, Sharron Corley en Ernie Hudson is natuurlijk al helemaal geweldig. En het moet gezegd worden, ook Marc Anthony doet het zeer aardig.

Het is al zovaak gedaan. Een invallende docent wordt in een school geplaatst vol gang geweld. Levert altijd leuke films op, maar het is ook wel leuk om te weten dat die gangsters nou is niet ineens zoetsappig worden en willen leren omdat na veel werk de invaller dat voor elkaar heeft gekregen. Nee, je weet dat Berenger die gasten een lesje gaat leren.
Af en toe best een lekker sfeertje, en Marc Anthony brengt constant dreiging met zich mee.

Het einde is toch wel het hoogtepunt. Wat een lekkere actie. Heerlijk dat regisseur Robert Mandel het zelfs niet schuwt Bazooka's in de strijd te betrekken. En dat in een schoolgebouw.!

Verder ook opvallend dat de tijdsduur totaal niet langdradig aanvoelt. Iets wat je wel zou verwachten als je het plotje van deze film leest.

Dikke 3,5*.

avatar van Tarkus

Tarkus

Ik ben geen liefhebber van Tom Berenger, een heel goed acteur is hij trouwens niet en hij vertolkt dan ook wel meestal bijrollen in film die op zich ook al weinig voorstellen.

Maar deze film is wel een uitzondering.

Ik kende film al wel en heb hem uiteraard al eerder gezien.

Maar de prent is altijd wel de moeite waard om eens te (her)bekijken.

Berenger doet het hier goed alsook de andere leden van de cast.

Goed verhaal ook met voldoende actie.

Vervelen zal je je niet met deze film !!

avatar van mnrk

mnrk

I'm sorry about those windows....Hey, fuck it.

Dit is gewoon een leuke actie/misdaad film van Robert Mandel....

Het verhaal is in orde en er gebeurt genoeg in waardoor de film leuk blijft om naar te kijken...

Ook de gehele cast in deze film is zeker in orde, Tom Berenger en Ernie Hudson zijn prima op dreef en zelfs de jonge Marc Anthony was in orde...

avatar van The Oceanic Six

Aardig filmpje met een behoorlijke Berenger die lekker bruut te werk gaat op een criminele school. Dat hebben we natuurlijk al wel vaker gezien in films, maar het blijft toch wel een prettig thema. Wel vond ik de film in de laatste 3 kwartier wat ontsporen, het ging allemaal wel erg over de top. Wie er uiteindelijk ook betrokken was bij de vuile zaken was ook bepaald geen verrassing te noemen.

Een positieve vermelding is er verder nog voor de scene waarin Berenger dat tuig door het schoolraam naar beneden gooit

Kleine 3*

avatar van kalehein

kalehein

Lekker 'niet nadenken en kijken' filmpje.

Het verhaal wordt rustig aan opgebouwd en er gebeuren weinig onverwachte dingen.

Het is jammer dat de ietwat verwijfde Marc Anthony hier de spreekwoordelijke scepter zwaait over school. Gelukkig compenseert Berringer dit enigszins.

Film is heel goed te vergelijken met 'the principal' en deze twee zijn dan ook mijn favorieten wat highschool-crime betreft.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

• 2050 stemmen

The Substitute is een film uit 1996. In hetzelfde jaar werden onder andere MIssion: Impossible en Independence Day gemaakt. Die laatste twee titels kunnen vandaag de dag nog redelijk mee, maar The Substitute ademt de sfeer van 1984. Dat is eigenlijk al een prestatie op zich. Hoofdrolspeler Tom Berenger kennen we van veel bijrollen en een spaarzame leading role, met name in Sniper - en deze film dus.

Tom Berenger speelt een commando wiens verloofde werkt als lerares op een verloederde highschool. Als dit feit al niet verraden wordt door de hordes breedgebouwde zwarte jongeren, of de latino's die lopen alsof ze zware schimmel onder de oksels hebben, dan is er gelukkig nog de early 90's rap muziek die iedere keer klinkt als de highschool in beeld komt. Als Tom's verloofde in de problemen raakt en noodgedwongen thuis zit met een gebroken been, besluit Tom stiekem voor haar in te vallen - ook al is hij helemaal geen leraar. Hij probeert de leerlingen wat bij te brengen en merkt ondertussen dat er iets op de school gaande is wat daar zeker niet thuishoort. En dat mondt uiteraard uit in een gigantisch conflict.

Het is geen blikkerig geluid dat deze film een 80's sfeer geeft - het is ook geen traag verhaal, saaie regie of houterig acteerwerk. Nee. Het zijn de kapsels, pakken en vooral de bandplooibroeken van Tom Berenger. Zijn strontkleurige bloesjes en schijtkleurige pantalon laat hem al op een geschiedenisleraar lijken nog voor hij op het idee komt zich als zodanig te vermommen. Het is echt geen gezicht.

Na een halfuur is Tom goed en wel geïnstalleerd als leraar en heeft hij ook uitgebreid kennis gemaakt met zijn klas. Even lijkt het helemaal verkeerd te gaan. Een goedbedoelende leraar die probeert te 'connecten' met een klas vol criminelen ken ik nog van de abominabel slechte en tenenkrommend irritante film Freedom Writers. Maar Tom Berenger is gelukkig geen Hillary Swank: zijn naam staat garant voor de nodige actie. Met dit vooruitzicht kun je je enigszins door de zoetsappige scènes heen slaan waarin leraar Tom in slecht geschreven dialogen door de harde buitenkant van de leerlingen dringt. Vreselijk.

En die actie komt. Heerlijk overdreven, bijna in de stijl van Mission in Action met Chuck Norris (niet geheel toevallig, ook uit 1984). Sommige collega critici menen dat de film hier nogal uit de bocht vliegt, maar niets is minder waar. De cheesy actie is juist de redding van de film. Het is een tropische regenbui na acht maanden droogte. De oogst is gered.

De vergelijking met James Belushi's The Principal is snel gemaakt. Persoonlijk vind ik die leuker, met name omdat die zichzelf niet zo doodserieus neemt als Tom Berenger met zijn obligatoire one-of-everything commandoteam (redneck, neger, mexicaan, puertoricaan...)

2,5 sterren.

avatar van scorsese

Matige film waarin een huursoldaat infiltreert in een school waarin drugs wordt gedeald. Een lekker belachelijk verhaal waarbij de geloofwaardigheid dus ook ver is te zoeken. Gelukkig neemt de film zichzelf ook niet te serieus, waardoor het nog wel redelijk vermakelijk is. Wel wat te lang en clichématig op meerdere vlakken.

avatar van Beertje45

Beertje45

Weinig origineel doorslagje van Class Of 1984 en The Principal was ook boeiender en bovenal veel beter geacteerd. Berenger loopt zich precies te ergeren aan zijn personage, Ernie Hudson en William Forsythe geven deze standaard thriller nog ietwat kleur.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Power perceived is power achieved!" ... " !!!

Geweldige klassieker (Heropfrissing) !!! Emoji!!! 'The Substitute 1' is een zoveelste heropfrissing

en toch wel terecht .... ! Wat blijft dit toch een heerlijke Actiefilm met toch wel

heerlijke namen in de cast Tom Berenger, Ernie Hudson, Mark Anthony en Luis Guzmán.

Het verhaal neemt je vanaf de eerste seconde mee en laat je niet meer los.

Tom Berenger komt onder een valse naam op de school toe, om een 'vriendin'

van hem te vervangen. Uiteraard merk je meteen dat de school een groot probleem

heeft met al dat gespuis. Mark Anthony mag dan weer de coole charismatische

leider spelen 'van de klas', maar als kijker merk je al gauw dat er veel grotere belangen

meespelen, dan alleen maar wat gespuis jongeren.

De aanpak van Tom Berenger in de film was uiteraard echt zalig en dit op

een coole slimme manier. De actie is bij momenten zalig te noemen, met uitspattingen

in de vormen van gevechten en vuurgevechten.

Het jaren '90 gevoel qua sfeer en muziek blijft gewoonweg subliem.

Fantastische Actiefilm met een Tom Berenger in bloedvorm.

avatar van ChrisM

ChrisM

Kleurrijke cast en zeker niet de minste Tom Berenger film....

avatar van Supernatural

Supernatural

een hele leuke film.ik hou wel van deze soort films.met ook een goeie cast .en idd zeker niet de minste film van tom berenger.lekkere actie film.en de beste van de 4 delen al vind ik de vervolgen ook wel te doen.maar dit deel is het mooiste.al vaker gezien,maar de film blijft leuk.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Een film die je in je herinnering bijna niet zonder RLT 7 / Veronica reclames kunt terughalen. Typische TV-film die ik vroeger ongetwijfeld meerdere keren langs heb zien komen, maar te lang geleden om een stem bij te plaatsen. Nu dus herzien (met de overige delen die ook klaarliggen) en gelukkig tot tevredenheid. Berenger heeft een geweldige screen presence, zeker in 't klaslokaal wanneer hij zijn dominantie toont aan de losgeslagen jeugd. Valt echter wel compleet door de mand wanneer hij een potje moet knokken; dat eerste gevecht tegen die dikke mexicaan doet 'm geen goed. Ben benieuwd hoe Treat Williams dat oppikt in de vervolgdelen. Heerlijke 90's nonsense met foute stereotyperingen en weinig subtiel geschreven. Leuk!

avatar van Lebarron

Lebarron

The Substitute is een curieuze mix tussen een highschool/hood film en een Ramboachtige actiefilm. Het verhaal gaat over John Shale (Berenger), leider van een groep huurlingen. Na een mislukte aanval op een drugslab op Cuba komen ze zonder werk te zitten. Shale's vriendin Jane Hetzko(Diane Venora) geeft les op een probleemschool in een achterbuurt van Miami. Ze weet de toorn te wekken van Juan Lacas(Marc Anthony), de leider van de lokale straatbende Kings Of Destruction. Hij laat haar het ziekenhuis in slaan. Shale besluit het tuig zelf een lesje te leren en gaat als invaller voor Jane aan de slag op school. Hij botst al snel met Lacas en de KOD maar komt er ook achter dat er meer speelt achter de schermen van de High school met de rector als spin in het web. Hoewel de film eigenlijk kant noch wal raakt is hij toch vrij vermakelijk als je je verstand op nul zet en methodes van Berenger om de leerlingen te bereiken en tegelijk het aureool van macht wat om Lacas en de KOD hangt te breken zijn zeer interessant en amusant tegelijk . Berenger is met zijn stalen gezicht perfect op zijn plek als een no-nonsense mercenary. Zanger en tevens ex-man van J-Lo Marc Anthony is met zijn enge, gladjakkerige rotkop prima gecast als bad boy Lacas. De film kent bijrollen van b-actiefilmspecialisten als Luis Guzman, William Forsythe en Raymond Cruz maar ook bekende b-acteurs als Ernie Hudson (Ghostbusters), Rodney A Grant (Dances with wolves) Vincent Laresca en Glenn Plummer.

avatar van hannes64

hannes64

• 1922 berichten

Aardige wegkijker, genoten van berenger.

avatar van shrink

shrink

• 2074 berichten

Fijne film! Jammer dat de gemiddelde score zo laag is. Deze verdiend echt wel beter. Goed verhaal!!

avatar van frans123

frans123

Aardig B-wegkijkertje..Ik heb gezien tot het moment dat hij Rolle aan ging pakken Toen vond ik het genoeg en ben gestopt.