• 9.378.761 stemmen

Thriller | 108 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: M. Night Shyamalan

Met onder meer: Bruce Willis, Toni Collette en Olivia Williams

IMDb beoordeling: 8,2 (1.133.231)

Gesproken taal: Latijn, Spaans en Engels

Releasedatum: 23 december 1999

Plot The Sixth Sense

"Not every gift is a blessing."

Dr. Malcolm Crowe, een kinderpsycholoog, neemt de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Het jongetje, Cole, heeft door z'n gave veel problemen op school en met z'n moeder. Door Cole te helpen hoopt Crowe in het reine te komen met zichzelf, nadat hij in het verleden bij een soortgelijk geval niet voldoende heeft kunnen helpen.

avatar van maerk

maerk

Zeer goede film met een prachtrol van Joel Osment. Heel eng zonder afgehakte benen en armen enz.

5 sterren.

avatar van russell

russell

Fascinerende film, griezelig goed en ontzettend spannend.

De onthulling vond ik grandioos en heel bizar, dit kan werkelijk nooit iemand hebben voorspeld. Gewoon een topfilm.

4,5.

avatar van doeffoe

doeffoe

MEESTERWERK.. Zeer goede psychologische film, maakt een diepe indruk op je. Inderdaad een zeer verassend einde, waar niemand rekening mee had gehouden denk ik..

avatar van Vat0sL0c0s_17

Vat0sL0c0s_17

Goed *5

avatar van wizkristof

wizkristof

domme film, geen spanning. waarom staat deze film in de top 250???

ik ben enorm fan van thrillers, horrors. Hier ik echter geen zak aan.

avatar van Joyy

Joyy

ik geloof niet dat je de film hlemaal hebt begrepen als je het een domme film zonder spanning vind

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Joyy schreef:

Hellemaal mee eens, de film bevat juist veel spanning en is hellemaal niet dom, bovendien heeft de film zo'n prachtig einde!

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Goed en spannend verhaal plus een onverwachts einde als slagroom op de taart.

4,0 sterren

avatar van fieko

fieko

ik schrok me helemaal kapot dat stukje met dat meisje

had3 sterren gegeven bij herwaardering 4*

avatar van grabberke

grabberke

Sterk verhaal met een verrassend einde. 4*, maar vraag me af of na herbezichtiging de film wel even goed blijft... Voor fieko wordt hij blijkbaar beter. Benieuwd of ik clous ga ontdekken in de film die wijzen op de ontknoping (want dat zou de film sterker maken); ontdek ik niets meer bij herbezichtiging zal de score ook zakken vrees ik.

avatar van DragQueen

DragQueen

Zelden heeft een film mij zo weten te verrassen als deze. een klasse einde. de film heeft een top verhaal, en een griezelige sfeer. die overigens super is uitgewerkt. fantastisch acteerwerk verder van haley joel osment en natuurlijk bruce willis. er zaten zo'n enge scenes in de film, briljant gewoon. ik ga hem gewoon de volle score geven hier. 5 sterren. en meer dan verdiend. absoluut originele thriller.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Hij blijft goed, maar de eerste keer was ie toch het beste.

avatar van 321brb

321brb

4 ster tijdens het kijken van de film, 5 ster erna want toen moest ik hem direct nog een keer zien. Brilliant

avatar van s0njaa

s0njaa

krijgt van mij 2 sterren..

alleen voor het einde

avatar van Rephlex

Rephlex

Ben ik de enige die zó de schurft heeft aan Haley Joel?

Kan dat acteurtje niet meer luchten...

Vond het concept overigens ook ontzéttend voorspelbaar.

Krijgt één ster van me, omdat (onbedoeld) de hedendaagse parapsychologie zo lekker belachelijk gemaakt wordt

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Dikke tegenvaller maar toch 3* voor het prima acteerwerk (ook het jochie dit keer) en gedeeltelijk onverwacht einde. De gehele film was vrij sloom en voorspelbaar, behalve, als eerder gezegd het einde, alhoewel ik er al rekening mee had gehouden, dit soort films hebben vaker een ander einde.

avatar van Jan W

Jan W

Een overtuigende horrorfilm zonder al dat slashwerk uit de reguliere horroscene. Gewoon een goed doordacht verhaal (ook na meerdere keren bekijken) met Willis in een onverwachte toprol. Trouwens, ook Osment en moeder Toni Colette zetten een puike rol neer. Fantastisch hoe deze film wordt opgebouwd en langzaam maar zeker naar een onvoorspelbaar einde gaat... de finale was helemaal een verrassing.

Het nadeel van films met verrassend einde is dat ze bij herbekijken wat flauw worden. Dat is hier niet het geval en dat vind ik bijzonder knap gedaan. Onlangs weer bekeken, het blijft goed. 4,5

avatar van HeatWave

HeatWave

Goh, deze film nog vergeten beoordelen.

Ik geef toe, bijna beschamend, maar beter laat dan nooit.

Het is dan wel weer een tijdje geleden dat ik deze gezien heb, maar sommige films blijven altijd in je geheugen gegrifd.

Vooral het jongetje kwam erg overtuigend over ( ik kreeg er af en toe gewoon medelijden mee ) ik weet het nog.

En Bruce Willis zelden zo sympathiek over zien komen, ook klasse gespeeld.

Kortom een film die een goed cijfer verdient, maar dat ik tot nu toe nog altijd ben vergeten te geven.

avatar van Rephlex

Rephlex

Snap nog steeds niet dat volgens velen het einde 'zo verrassend' is...

Kon het van kilometers aan zien komen...

Zal wel aan mij liggen

avatar van Thomas83

Thomas83

Rephlex schreef:

Ben ik de enige die zó de schurft heeft aan Haley Joel?

Kan dat acteurtje niet meer luchten...

Vond het concept overigens ook ontzéttend voorspelbaar.

Hij heeft wel een wat irritant gezicht vind ik. Een soort van permanente gezichtsuitdrukking van verbazing.

Maar ik vind hem een geweldig acteur. In elk geval toen hij wat jonger was. Films met hem op latere leeftijd heb ik niet gezien volgens mij.

In vergelijking met bijvoorbeeld Macaulay Culkin vind ik het nogal meevallen hoe irritant hij is trouwens.

In deze film speelt Haley Joel Osment gewoon geweldig, en dit is een van mijn favoriete films. Een van de heel weinige die ik écht eng vond. Bovendien is dit een enge film met als extra troef een zeer sterk verhaal met een geweldige twist. Ik zag het niet aankomen, maar achteraf lijkt het dan allemaal zo logisch. Dat is het geniale eraan.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Thomas83 schreef:

Ik ben het geheel met je eens.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Een prachtige film met een erg sinistere sfeer. Ik voel mij niet helemaal op mijn gemak bij het onderwerp 'geesten', omdat vreemde ervaringen mij doen twijfelen of ze nu wél of níet bestaan. Over het algemeen ben ik erg materialistisch ingesteld, maar die twijfels over occulte onderwerpen zullen nooit verdwijnen. Overigens ben ik de enige niet met deze gevoelens, en ik denk dat juist dít de rede is waarom films met geesten vaak zo eng kunnen zijn. Het is vaak zo realistisch en beangstigend.

Het onderwerp is een beetje cliché, maar ik kan er persoonlijk nooit genoeg van krijgen. Ik vond dat het verhaal goed in elkaar zat, en ik zag de clue niet aankomen. Het ligt redelijk diep allemaal.

Wat mij opviel is dat deze film erg deprimerend overkomt. Dit vind ik geweldig, aangezien de personages natuurlijk niet de meest vrolijke dingen meemaken. Wat veel films erg film-achtig maakt, is dat de personages altijd alléén gaan kijken wat dat geluid of die schaduw is, en ze krijgen altijd spijt van hun nieuwsgierigheid. Ik zou dan zelf nooit in mijn eentje gaan kijken, maar misschien zegt dat enkel iets over mij. In ieder geval gaat het personage in deze film niet direct op alles af omdat hij zo nieuwsgierig is, maar houdt de angst hem terug en kwijnt hij weg in zijn eige wereld vol onzekerheid, dat resulteerd in een depressie. Dit alles vind ik erg realistisch, en het is pas later - wanneer er meer zekerheid en zelfvertrouwen is - dat het personage op "het kwaad" afstapt.

Nog steeds een van de engste films die ik heb gezien. Films die hetzelfde resultaat hebben weten te bereiken tegenover mijn emoties zijn The Messengers, Gothica en The Grudge. Overigens is het dan ook weer niet toevallig dat al die films temaken hebben met geesten.

Ik zou een 4,5 moeten geven, want er is altijd nog plaats voor verbetering lijkt mij (ik zie geen fouten of negatieve elementen in de film, maar nog meer schrik-momenten kunnen nooit kwaad). Echter is dit naar mijn mening een absolute topper, en niet enkel in het genre. Ik geef de film dus de volle aantal punten. 5,0!

avatar van Gabe Walker

Gabe Walker

Helaas ging het hierna bergafwaarts voor de heer Shyamalan... Maar deze film is toch echt een klassieker in mijn ogen....

"I see death people"

Geweldige film.. goed geacteerd.... lekker spannend en goed verhaal... uitstekend!

avatar van A*V

A*V

Gabe Walker schreef:

"I see death people"

'I See Dead People'

avatar van darkjaap

darkjaap

vandaag maar weer is herzien heb hem toen hij in de bios kwam gezien en kon herinneren dat ik hem ontzettend griezelig was

avatar van Kulicious

Kulicious

vanavond maar eens kijken op tv.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Kulicious schreef:

vanavond maar eens kijken op tv.

Zeker doen! Dit een echte topper en een absolute aanrader...

avatar van Minority_Check

Minority_Check

ik wist niet dat Mischa Barton hierin zat

ze leek er totaal niet op ze is echt veranderd in de afgelopen jaren

maar ja Haley joel osmont is ook veranderd

maarja geweldige film ik blijf bij me 5*

avatar van bootylicious

bootylicious

Prachtige Film!

Geweldig acteerwerk van het kleine mannetje,

GRANDIOOS.

avatar van Thomas83

Thomas83

Het blijft een topper voor mij. Ook nog na ik hem tussen de vijfde en tiende keer heb gekeken. De ultieme test of een film écht een topper is. De allerbeste films hebben een hoog herkijkgehalte. The Sixth Sense hoort voor mij in dat selecte groepje films.
Mooi camerawerk, mooie muziek. Sterke dialogen. Erg goede openingsscene.
Achteraf begrijp ik niet dat ik de twist niet allang zag aankomen. Die scene waarin die man de weduwe van Malcolm vraagt mee te gaan naar een Amish-markt is toch best een duidelijke hint. Net als de scene dat Malcolm de badkamer in stapt terwijl zijn vrouw onder de douche staat. En bovendien zit hij altijd wat op de achtergrond tijdens de scenes met anderen dan alleen hem en Cole, en praat nooit met iemand anders dan met hem
De film kent aardig wat scenes die bij mij echt zijn blijven hangen. Naast de openingsscene ook Stuttering Stanley, het kinderfeestje, de scenes met het zieke meisje en het de scene in de file bij het verkeersongeluk.
Het geniale van de film is, naast het erg sterke plot met de geweldige twists, waar subtiel naar wordt verwezen gedurende de film, dat het een ijzersterke combinatie is van horror en drama. De film bevat meerdere echt enge of beklemmende scenes en ook meerdere dramatische scenes die je echt raken. Wat me ook wel opvalt is dat ze die dramatische scenes niet onnodig lang maken, zoals regelmatig gebeurt bij dramatische scenes. Prachtig gemaakt!
Wat erg goed is gevonden voor de enge scenes , als de dode mensen verschijnen, is dat de temperatuur daalt en je door de adem-damp die daardoor opeens zichtbaar wordt al kunt zien dat er wat gaat gebeuren. Dat bouwt al echt de spanning op.
Naast de horror en het drama bevat de film ook nog wat leuke humor.
De volle 107 minuten wordt mijn aandacht vastgehouden, het verhaal wordt goed opgebouwd en het begin en einde zijn heel sterk. Vooral het einde vind ik schitterend. Een van de meest aangrijpende scnes die ik ooit heb gezien. Ook al zitten er in de film eigenlijk helemaal geen verwijzingen naar hoe erg de moeder van Cole haar eigen moeder mist etc
Ik blijf bij mijn beoordeling van 4.5*, en heb gisteravond al een plekje voor de film in mijn top-10 ingeruimd. Blijkbaar had ik nog niet aan de de film gedacht bij het samenstellen van mijn top-10.