• 9.371.038 stemmen

Geregisseerd door: Joseph Sargent

Met onder meer: Richard Harris en Barbara Hershey

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Abraham

"Abraham" vertelt het verhaal van de eerste aartsvader en zijn overweldigende geloof in God. Hij keert veiligheid en bezit de rug toe om de stem van God te volgen, die hem en zijn volk op een inspannende reis naar het Beloofde Land stuurt. Het is ook het verhaal van zijn geliefde vrouw Sara, van hun ontberingen in de woestijn onder het Egyptische juk, het drama van de gevangenneming van Lot en de vernietiging van Sodom. Van de vreugde van Abraham over de geboorte van zijn zonen Ismaël en Isaak en zijn wanhoop als God hem vraagt datgene wat hem het liefste is te offeren: Isaak, zijn erfgenaam, zijn eigen vlees en bloed.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Een van de beste in deze serie, naast Jezus, Jozef en Mozes. 4 sterretjes!

avatar van stinissen

Teskuh17 schreef:

Een van de beste in deze serie, naast Jezus, Jozef en Mozes. 4 sterretjes!

Moet je wel stemmen...

avatar van Teskuh17

Teskuh17

stinissen schreef:

Moet je wel stemmen...

(vergeten.. is al gebeurd)

avatar van Cicero83

Cicero83

Goede film. Richard Harris speelt de rol van Abraham erg goed!

avatar van Captain Proton

Captain Proton

Eén van de films uit de serie The Bible. Deze maar in drie delen gekeken wegens de lengte, maar dan zie je ook wat. Een schitterende verfilming van het verhaal over Abraham. Gelukkig hebben ze de andere films niet gemaakt, zoals de eerste Genesis. Dat was saai. Goede acteurs en verhaal. Zeker de moeite waard om het gezien te hebben, vooral als je het verhaal over Abraham ken.

avatar van goldendream

goldendream

Eergisteren en gisteren heb ik de film bekeken in twee delen.

Zoals hierboven aangemeld is deze film boeiender om te zien dan 'Genesis'. Daar zijn twee redenen voor:

- Het bijbelse verhaal over de eerste aartsvader is in het Oude Testament een uitgebreid deel en leent zich veel gemakkelijker tot een verfilming. Dat lijkt me ook geldend voor de films over Jacob, Jozef en Mozes.

- Het verhaal bevat een aantal ingrediënten die we gewend zijn van doorsnee films: gevechten (bevrijding van Lot), hitsige machtshebbers (farao), weerloze vrouw die moet gered worden (Sarah), jaloezie (Hagar), de held die volhoudt aan zijn idealen (Abraham die God volgt) ...

Daartegenover staat de poëtische en stille kracht die 'Genesis' bezat. Welke film is dan beter?

De hoofdrollen van Abraham en Sara worden voortreffelijk vertolkt. Sara's pijn (onvruchtbaarheid) en Abrahams hartverscheurende keuzes (zijn vader en familie verlaten, Ismaël wegsturen, Isaac offeren) zijn voelbaar. Persoonlijk vind ik Hagar een boeiend personage. Ze is een nevenpersonage en krijgt wat minder mooie eigenschappen toebedeeld (jaloezie, hoge ambities), maar anderzijds leef ik met haar mee. Uiteindelijk was ze een slavin van de farao en wordt ze een slavin van Sara. Ze komt op voor haar zoon Ismaël en heeft het moeilijk met het feit dat Isaac de leider van het volk zal worden. Bijgevolg wordt ze verstoten. Het is goed vast te stellen dat God zich uiteindelijk ook over haar ontfermt.

De inhoud is bijbelgetrouw, hoewel ik het verhaal zou moeten herlezen om eventuele afwijkingen in de film te ontdekken:

- Abrahams roeping door God, hij verlaat zijn familie, broer Lot vergezelt hem

- aankomst in Kanaän, zijn er niet welkom bij Edomieten

- tocht naar Egypte, Sara opgeëist door farao, straf door God voor farao en Egyptenaren, vrijgelaten door farao (eigenlijk een beetje een eerste Exodusverhaal)

- terug naar Kanaän, verbond met Edomieten (Abraham was dus als eerste in het beloofde land, lang voor het eigenlijke Exodusverhaal)

- Lot trekt naar Sodom, gevangen genomen door slechte koning, bevrijding door Abraham, Lot blijft wel in Sodom

- Abraham verwekt zoon bij Hagar, nl. Ismaël

- vernietiging van Sodom en Gomorra door God, Lot gered, vrouw keek wel om = verstening

- Sarah krijgt toch kind, nl. Isaac

- tweestrijd tussen Sarah en Hagar, Hagar en Ismaël verstoten

- offer van Isaac, God wil geen mensenoffers

Daarnaast is er een belangrijke rol voor een vluchteling uit Damascus.

Het verhaal van de toren van Babel komt ter sprake in een vertelling van Abraham aan de kinderen van zijn volk.

De volgende film is 'Jacob'. Dat wil zeggen dat 'Isaac' geen eigen film krijgt, maar hij komt aan bod op het einde van 'Abraham' en zal vermoedelijk een rol spelen in het begin van 'Jacob'.

Deze films vind ik een aanrader voor wie geboeid is door de bijbel. De niet-Hollywoodaanpak vind ik ook een aanrader: de klemtoon ligt niet op geweld en sex.

avatar van goldendream

goldendream

Deze film bekeek ik een tweede keer en mijn mening blijft: een sterke film met een opvallend sterke hoofdrolspeler.

Nog wat extraatjes voor wie het interesseert:

- Het enige wat van God echt aan bod komt, is de stem. De keuze viel op een warme en niet een belerende stem. Voor de rest is Hij onzichtbaar aanwezig.

- De naamwijzigingen komen ook aan bod: hoe Abram Abraham en hoe Saraï Sarah wordt.