• 9.371.086 stemmen

Giuseppe di Nazareth (2000)

Alternatieve titel: Joseph of Nazareth

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Raffaele Mertes

Met onder meer: Tobias Moretti, Stefania Rivi en Ennio Fantastichini

Gesproken taal: Italiaans

Plot Giuseppe di Nazareth

De bevolking van Jeruzalem lijdt onder het bewind van Herodes, en hoopt op een spoedige komst van de messias, die hen van de Romeinse bezetters zal bevrijden. Judas, de neef van Jozef, sluit zich aan bij een vrijheidsbeweging, maar Jozef, zelf een 35 jarige weduwnaar, is niet van plan om zich te verzetten. In zijn ogen is verzet tegen de Romeinen zinloos. En de snel daarop volgende dood van Judas bevestigt zijn mening. Na deze gebeurtenis moeten alle andere mannen uit hun dorp zich verbergen. Kort daarna wordt Jozef door twee bezoekers, Anna en Joachim, gevraagd om met hun 14-jarige dochter Maria te trouwen. Jozef accepteert hun aanbod, maar belooft om haar maagdelijkheid te bewaren. De verwarring is des te groter als Maria op een dag bekent zwanger te zijn. En dat haar toekomstige zoon de Messias is waar het Joodse volk al zo lang op wacht.

avatar van Captain Proton

Captain Proton

Prachtige film. Als is deze 19 jaar geleden gemaakt. Had gedacht dat het een soort Thomas/Judas filmpje zou worden (ook te vinden in de reeks: The Bible). Maar deze overtrof mijn verwachtingen. Zeker de moeite waard om het eens gezien te hebben. Goede personages en verhaal.

goldendream

Deze film bekeek ik gisteren na het zien van 'The Nativity Story'. De film bevat dezelfde inhoud, maar met Jozef in de hoofdrol. Maria is hier minder belangrijk.

Wat in de evangelies staat, komt aan bod. Daarnaast wordt er veel verzonnen. Logisch, want Jozef is geen een hoofdpersonage in de Bijbel. Misschien hebben de makers zich gebaseerd op bronnen waarover ik niks weet. Misschien hebben ze hun fantasie gebruikt.

In elk geval wordt Jozef heel respectvol weergegeven en zo hoort het ook.

Het is een goede film, maar 'The Nativity Story' vind ik beter.

goldendream

Deze film behoort niet tot de reeks over de bijbelfilms die je in een box kan kopen. Vermoedelijk komt dit door het feit dat een film over het hele leven van Jezus gemaakt werd en deze film dus een beetje herhalend zou zijn.

Hetzelfde geldt voor de films Maria Magdelena, Judas en Thomas. Ook hier is er de herhalende informatie aangezien deze personen ook in de film over Jezus aan bod komen. Ik ontdekte nu wel dat de vier films in een aparte box aangeboden worden: De Bijbel: Het Nieuwe Testament (Dvd), nvt | Dvd's | bol

goldendream

Vermoedelijk komt deze film, samen met de films over Thomas, Judas en Maria Magdalena, niet in de box met bijbelverfilmingen aan bod omdat het leven van Jezus in een aparte film opgenomen is en die personen daarin ook een rol spelen. Daarnaast willen de films uit de box bijbelgetrouw blijven, wat de vier genoemde films minder doen. Omdat de vier personages een kleine rol spelen in de Bijbel, komt er in de films veel aan bod wat niet in de evangelies staat. Dat is logisch, want anders kan je er geen film over maken. Tegelijkertijd wijken ze bijgevolg af van het doel zo getrouw mogelijk te blijven.

goldendream

Nu ik films over hetzelfde onderwerp vergelijk met elkaar, vind ik 'The Nativity Story' degene die het best en het meest uitgebreid de geboorte van Jezus weergeeft. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor de herders en nog veel meer voor de drie wijzen. Die spelen de hele film door een rol. Ook Herodes is hier belangrijk. Zowel Maria als Jozef zijn perfect gecast voor hun rol. Herodes is een ware sluwe gangster, gemeen tot op het bot.

De film 'Mary, Mother of Jesus' beschouw ik als de zwakste van de drie die ik voorlopig bekeek. Het eerste deel met de jonge Maria vind ik heel goed, maar het verhaal wordt er eerder vlug afgehaspeld. Zo zijn Jozef en Maria van het ene moment op het andere naar Betlehem aan het reizen voor de volkstelling en is Maria ook opeens hoogzwanger. Het tweede deel met de volwassen Maria bevat dan wel de bijbelse gegevens en voegt er zelfs een aantal bij (volgens mij was Maria niet bij de doop van Jezus aanwezig), maar het openbare leven van Jezus wordt er in een sneltrein met heel veel ontbrekende zaken doorgejaagd. Zo zie je Jezus wel op Palmzondag, maar heel vlug is er de kruisiging. Er ontbreekt immens veel. De jonge Maria doet het voortreffelijk, de volwassen Maria degelijk, Jozef vind ik een beetje een slungel.

Deze film met Jozef in de hoofdrol zit daar tussenin. Jozef is hier perfect gecast, Maria vind ik wat houterig en zweverig.