• 9.374.618 stemmen

Samson and Delilah (1996)

Drama / Avontuur | 172 minuten

Genre: Drama / Avontuur

Alternatieve titels: The Bible: Samson and Delilah / De Bijbel: Samson en Delilah

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Italië

Geregisseerd door: Nicolas Roeg

Met onder meer: Dennis Hopper, Eric Thal en Elizabeth Hurley

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Samson and Delilah

Bewerking van het boek uit het oude testament over de krachtpatser Samson die uiteindelijk door de verleidelijke Delilah van zijn kracht beroofd wordt.

avatar van Ge2rt

Ge2rt

Deze film bevat een heleboel wijze uitspraken, zoals "luister nooit naar een raadsman die tegen je zegt: 'je moet....' ".

avatar van kirk douglas

kirk douglas

Eigenlijk geen slechte film,er is echter veel te veel bijverzonnen.

ik had veel liever het echte verhaal gezien.

avatar van fun in acapulco

fun in acapulco

Dit is toch een tv film ? Eén deel uit een hele serie? Volgens mij heb ik ze op tv gezien. Kan ik zo geen oordeel over vellen. Oordeelt niet opdat ook gij niet veroordeelt wordt.

avatar van Captain Proton

Captain Proton

Eén van de films uit de serie The Bible. Een lange zit en heb deze dan ook in twee delen gekeken. Een geweldige serie, hoewel ik de eerste film heel erg saai vond. De rest is goed verfilmd en dat er dingen bij verzonnen zijn, boeit mij niet. Als ze maar wel aan het verhaal houden, zoals die in de Bijbel staat. Daar staat toch alleen het belangrijkste dingen in, dus een soort samenvatting. Zeker de moeite waard om te kijken, als je het verhaal kent.

avatar van goldendream

goldendream

De 6de film uit de reeks na 'Genesis', 'Abraham', 'Jacob', 'Joseph' en 'Moses'.

Jammer dat Jozua niet in de reeks aan bod komt. Mozes leidde het volk tot de grens van Kanaän, maar Jozua veroverde het land. Daarom bekeek ik via YouTube de korte film over Jozua uit de reeks 'Greatest Heroes of the Bible' uit 1978. Leuk, maar oubollig.

Nu over deze film. Ik lees hierboven dat er veel bij verzonnen is. Het sterke van deze reeks lijkt me eerder dat ze vrij bijbelgetrouw zijn en de verzinsels beperkt zijn. Neem 'Moses' (1995) versus 'The Ten Commandments' (1956): trouw aan de bijbel versus Hollywoodspektakel. Dit is de reden waarom ik de film over Samson uit 1949 niet meteen hoef te zien. Bij deze uit 2018 twijfel ik nog.

Het verhaal van Samson is een buitenbeentje in de bijbel. Normaal kiest God niet de sterksten om Zijn plan te verwezenlijken. Mozes is bijvoorbeeld niet welbespraakt, David is een eenvoudige herdersjongen zonder spierballen ... In dit verhaal wordt wel een krachtpatser gekozen en die mept er lustig op los. Hij is inderdaad vergelijkbaar met Hercules, maar dit type is niet meteen het bijbelse type.

De 2 beste acteurs vind ik hier

- Dennis Hopper als de sluwe generaal van de Filistijnen: hij speelt een slechterik, maar heeft ook wat goede (of althans betere) eigenschappen.

- Elizabeth Hurley als Delilah: de rol van sluwe verleidster is gewoonweg haar rol. Er bestaan wel knappere actrices, maar de kunst van het sensuele verleiden kan niemand beter spelen. Voor zilverstukken en uit ijdelheid leidt ze bewust Samsons ondergang in. Ze vertoont een beetje mededogen, maar het kwade haalt bij haar de bovenhand. Het gevaar van buitenlandse vrouwen speelt een grote rol in het Oude Testament en Delilah is er een goed voorbeeld van.

Daarnaast vind ik het personage van Naomi ook heel sterk. Zelfs in de handen van de Filistijnen scheldt ze hen uit en als ze kan, mept ze er vrolijk op los. Een meisje met haar op de tanden, figuurlijk dan.

Inhoud:

- voorspelling Samsons geboorte en zijn rol voor de Israëlieten

- Samsons jeudjaren met Naomi en zijn broer

- een gevecht met Filistijnen

- verraad van stamgenoten, nieuw gevecht met Filistijnen, Samson verlaat zijn volk

- gevecht met de leeuw

- Filistijnse familie ontfermt zich over Samson, huwelijk met de dochter van hun pater familias

- Samsons raadsel, echtgenote verklapt het raadsel, woede-uitbarsting en wraak van Samson op Filistijnen

- Samson doodt de moordenaar van zijn vrouw

- plan van Filistijnen om Delilah in te schakelen

- Samson loopt in de val en smoorverliefd verklapt hij het geheim van zijn kracht

- Samson gevangengenomen en blind gemaakt

- Samson vernietigt tempel van Filistijnen en afgoderij, slechteriken sterven net als Samson

3,5 sterren