• 9.375.109 stemmen

Met onder meer: Monique van de Ven, Peter Jan Rens en Ellen Vogel

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 15 september 1983

Plot Brandende Liefde

Verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers over een beginnende kunstschilder (Peter Jan Rens) die verliefd wordt op zijn (reeds getrouwde) model Anna (Monique van de Ven). Ook zij voelt zich tot hem aangetrokken, maar ze kunnen pas jaren later aan die gevoelens toegegeven.

avatar van Webby

Webby

Dit soort Nederlandse films vind ik echt vreselijk... hoort in het rijtje thuis van o.a.: Mama is boos, De Gulle Minaar e.d.

avatar van kijkert

kijkert

Ik heb hem te lang geleden gezien om te kunnen beoordelen, maar meen me te herinneren dat ik hem ook erg slecht vond.

avatar van 93.9

93.9

kijkert schreef:

In verfilmingen van boeken van Jan Wolkers is sex niet alleen functioneel, maar *essentieel*.

Het oeuvre van Jan Wolkers bestaat uit sex, poep en dood.

Sex en de dood zijn thema's die in (bijna) alle boeken van Wolkers terugkomen, maar poep?????

Mijn god, zo kortzichtig is een gereformeerde bejaarde nog niet.

TRIESTTTTTTT!

avatar van Quentin

Quentin

Webby schreef:

Kortom: materiaal voor de Hall of Fame van de Nacht van de Wansmaak!

Mama is boos is anders lang niet slecht iig niet in dit rijtje passend

avatar van neo

neo

Quido schreef:

De soundtrack van John Lion is erg leuk en de pianomuziek die te horen is mag er ook wel wezen.

Dat wanliedje? Peter Jan Rens zou het nog geen eens proberen te zingen...

Ik vond de film nogal puberaal met een vreselijke Rens en Van der Lubbe. Van de Ven en Ellen Vogel (ook al zo goed in De Tweeling) zijn wel te pruimen in een film die voor de rest je bijna kaal zou kunnen maken als je teveel haren uit je hoofd trekt van de ergenis bij het kijken. 1 ster

avatar van BOND31

BOND31

Brandende Liefde is een goede Wolkers-verfilming, vind ik. Er werd destijds geschreven dat er te veel vette effecten in zaten en banaliteiten, maar dat hoort nu juist in het universum van Wolkers, en vind ik dit keer dus zeker niet misplaatst. DE grove effecten overheersen overigens niet. Het verhaal komt goed en sterk uit de verf, en er zitten genoeg mooie, en ontroerende scenes in de film. Bovendien staat het acteren van Ellen Vogel en Monique van de Ven op een zeer hoog plan. Van de Ven is nooit meer zo mooi geweest als in deze film, niet eerder en niet later. Ik vind haar rol van Anna minstens zo goed en krachtig als haar Olga in Turks Fruit.

Ook Siem Vroom in zijn laatste filmrol van stervende oude vader van Ellen Vogel is indrukwekkend. Peter Jan Rens in de hoofdrol van kunstschilder Jan is een debutant, en hij doet het heel redelijk. Zijn stem is overigens opnieuw ingesproken door Kees Prins, en ik vind dat zeker een verbetering.

Ik vond de titelsong van John Lion erg leuk en lekker in het gehoor liggen, en ook de verdere muziekscore van Laurens van Rooyen is goed. Er is eigenlijk bijna geen moment in de film dat er GEEN muziek is te horen, maar dit is zeker niet storend, en versterkt alleen maar de sfeer. Ik vind Brandende LIefde een onderhoudende, leuke, mooie film met inhoud, zeker zo goed als de vorige film van Ate de Jong, EEN VLUCHT REGENWULPEN, en begrijp niet dat ie indertijd, 1983, is neergesabeld in de pers. Producent Houwer zou nog wel eens veel minder op dreef zijn in de toekomst met prulfilms als De Gulle Minnaar en De zeemeerman......dik in orde, deze film!

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Weet iemand toevallig in welke plaats het crematorium, aan het begin van de film, gelegen is?

avatar van jasmyn

jasmyn

aparte film , en ik vind hem niet meer waard dan 2*

avatar van Macmanus

Macmanus

Gelukkig zijn de makers gestraft na het maken van deze film; Zo is Peter Jan R. van de aardbodem verdwenen en Monique van der V. wordt roemloos van de buis gehaald met dat crappy tv programma. En de regisseur heeft een film gemaakt met Luke Perry dus dat lijkt me ook wel straf genoeg.

Alleen die Huub van der L. is niet genoeg gestraft, maar soms kan gerechtigheid lang op zich laten wachten, dus ik heb nog wel hoop.

O ja en mijn straf voor dit vreselijke leed voor het oog is 0.5* :evil

avatar van Jean Rene

Jean Rene

Dit is nou echt weer zo'n typisch Nederlandse film : De ene banaliteit na de andere en met een diepgang van 0,0.

Door middel van allerlei belachelijke grofheden en zogenaamde shockeffecten, lekker ordinair allemaal, heeft men geprobeerd de verveling te verdrijven, wat dus niet lukt omdat het verhaal om te beginnen al nergens over gaat.

Wat een puberale wansmaak. Het schoolvoorbeeld van een slechte film.

Inderdaad : Een ereplaats in de Hall of Fame van de Nacht van de Wansmaak !

Goede DVD recensie op DVDinfo : Brandende Liefde

avatar van clairest

clairest

Deze film heeft van mij vier sterren!

clairest schreef:

Deze film heeft van mij vier sterren!

Intrigerende post. Not dus. Geen verklaring waarom enzo ?

(en over de taalpolitie zal ik maar zwijgen)

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Ate de Jong heeft ooit nog in n interview gezegd dat de grootste persoonlijke fout op filmgebied het casten en aannemen van Peter jan Rens voor deze rol was.

En idd,wat speelt die man slecht.

Het verhaal is daarentegen niet eens zo verkeerd.

avatar van ROOSKY

ROOSKY

Ok, wie is hier nou gestoord? Deze film, waarin men gezellig Oud Hollandse spelletjes speelt zoals: pis zuipen, stront opvangen met je hoofd, vinger in je kont en klaarkomen maar, gore geluiden maken aan tafel etc. etc. of ik? Die daar nog 1,5* voor geeft ook!

P.s. Wat is die Huub van der Lubbe irritant in deze film zeg!

avatar van nedved

nedved

we moeten deze film wel in perspectief zien :de Nederlanse film is bekend om de ordinaire stukken erin ik ben de tel kwijt van alle genante en ordinaire dingen die erin zitten maar het is wel een leuke film vind ik dat pis drinken om v/d Ven mogen neuken is legendarisch.

Quido

Mijn eerste dvd recensie : http://www.dehollandsefilm.nl

Klik op kopje 'DVD' en dan Brandende Liefde. Er komen nog drie screenshots bij, zodat er overal twee naast elkaar staan.

Kan natuurlijk altijd nog beter, maar vond het wel leuk om te doen. Als iemand nog tips ed. heeft, ze zijn altijd welkom.

Mooi Werk

avatar van speedy23

speedy23

Prachtig gedaan inderdaad.

avatar van Asmahan

Asmahan

Ik las ooit in een artikel over het oeuvre van Wolkers dat je Anna als de volwassen Olga uit Turks Fruit zou kunnen zien. Hoe ze had kunnen uitgroeien als alles goed met haar gegaan was. Dat vind ik wel een mooi idee. Was Olga vol frustraties en angsten, Anna is rustig en zelfverzekerd. Olga is het fatale meisje dat je hart steelt, Anna de droomvrouw.

Maar als het om de film gaat zie ik toch honderd keer liever Turks Fruit. Zoals iemand schreef, Turks Fruit is doordrenkt van liefde en in Brandende Liefde blijft het allemaal aan de oppervlakte.

avatar van Purmerend

Purmerend

Wat een lekkere koffiemelk kreeg Peter Jan Rens toch bij dat ouwe vrouwtje. Lekker met klonten.

Wat ook wel leuk is dat sinterklaas erin voor komt, want nog 1 goede week en dan is het weer zover...

avatar van raymon

raymon

Ik vind Ate de jong een Amerikaans styltje hebben wat mij wel bevalt! Ik vond de film niet goed op zo, beetje slap verhaal en een soort '' Ik wil net zo een succes hebben als Turks Fruit'' regieseurs dachten echt dat alle Jan wolker boeken goed waren of zo ( p.s misschien is het boek wel goed hor!)

avatar van Wouter

Maar wat bevalt je dan zo...?!

avatar van Robbie H

Robbie H

Ik heb genoten van deze film ik snap dan ook niet dat de meesten zo negatief zijn over deze film. Daarom geef ik hem 5 sterren ter compensatie van die andere stemmen, er zijn wel slechtere nederlandse films zoals b.v. HOGE HAKKEN ECHTE LIEFDE.

avatar van Thomas83

Thomas83

Nog niet eens zo'n heel slechte film, maar ik kan een 'geile' Peter Jan Rens gewoon niet serieus nemen.

Als ik zijn gezicht zie dan denk ik niet bepaald aan een geile kunstschilder, hij heeft daar niet de uitstraling voor vind ik. En bovendien denk ik bij hem direct aan meneer cactus en al die andere kinderprogramma's waar hij aan heeft meegewerkt.

Ook best jammer dat Anna door Monique van de Ven werd gespeeld. Niet de meest verassende keuze destijds.

Ze beheerste/beheerst dat soort rollen wel erg goed (hoogtepunt Turks Fruit natuurlijk), maar ik had weleens iemand anders die rol willen zien spelen.

Thomas83 schreef:

LOL en helemaal eens

Quido

Zondagavond (wederom) op televisie. Ik vind het zelf nog steeds een erg goede verfilming van Jan Wolkers tragikomische roman Brandende Liefde. Ter opwarming heb ik hier een artikel met achtergrondinformatie geschreven.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Interessant artikel. Ze waren teleurgesteld met ruim 400.000 bezoekers... Ik denk dat iedere Nederlandse film daar tegenwoordig erg tevreden mee mag zijn. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de film, ik zal de tv tzt aanzetten

avatar van cornelis

cornelis

jordybeukeboom schreef:

Sterker nog, dat geldt niet enkel de Nederlandse films.