• 9.372.303 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Dominik

Met onder meer: Eric Bana, Simon Lyndon en David Field

Releasedatum: 8 november 2001

Plot Chopper

"Never let the truth get in the way of a good yarn."

Film over Mark 'Chopper' Read. In Australië is Chopper een omstreden figuur: de beroemdste ex-crimineel én een van de meest gelezen schrijvers van het land. Chopper droomt er in de gevangenis van een beroemd en gevreesd crimineel te worden. Hij heeft net zestien jaar gekregen voor het kidnappen van een rechter - een idiote poging om een opgesloten vriend vrij te krijgen. In de gevangenis ontbrandt de strijd om de macht. Door zijn steeds angstaanjagender gedrag verwerft Chopper inderdaad faam. Wanneer hij acht jaar later vrijkomt, lijkt hij gedreven door schuldgevoelens en wraaklust tegelijk. Hij veroorzaakt al snel weer problemen - bijvoorbeeld door overal te verkondigen dat hij van de politie carte blanche heeft om 'tuig' op te ruimen.

Mark Brandon 'Chopper' Read

Television Interviewer

Prison Officer

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Voor jou is hij niet tot weinig memorabel, voor mij is hij wel memorabel, heel memorabel.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

sn@ke schreef:

Een labiele zot die echt nergens begrijpbaar of enigzins normaal overkomt, zonder enige reden

Dat is er nu juist zo memorabel aan (en grappig). Een uniek personage, en de gek bestaat nog echt ook!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Inderdaad.

Alles wat hij zegt is komisch en waar hij kan op bepaalde situaties totaal overdreven reageren. Toen ik Chopper keek dacht ik aan de lyric van Eminem "Overreaction is my only reaction" Ik zou een ontmoeting met Mark Brandon 'Chopper' Read niet de deur wijzen maar dat heb ik bij nog een australisch fenomeen

Hij schreef een bestseller en hij kon niet eens spellen Geweldig personage, wat je er ook aan probeert te veranderen sn@ke, het zal je niet lukken.

avatar van Gwendoline

Gwendoline

Ehm, ik vind het boring. Vind Eric Bana ook niet leuk ofzo. Nope. Wie kent er wel leuke Australian Movie's??

avatar van gotti

avatar van crown_secure

crown_secure

Deze moet je echt zien! Gewoon te absurd deze film! Al 2 keer gezien en ga het nog zeker een 3e keer bekijken. Deze man is echt over de toeren (gestoord!!!!!!!!!!!!!!) Het verhaal is gewoon ''te lijp''

avatar van Waku

Waku

Absurde film.(positief bedoeld)

Bikkelhard en grauw/somber gefilmd.

De scenes in de gevangenis zijn gruwelijk hard in beeld gebracht.

Eigenlijk krijg je medelijk met de personage Mark.

Enger is dat dit soort types daadwerkelijk rondlopen.

Apart filmpje maar eentje die de cult staus verdiend

avatar van astrobart

astrobart

ja tijden geleden zomaar een keer in de bioscoop gezien.

leifhebbers van resevoirdogs en dergelijke zouden deze film zo maar eens goed kunnen vinden

avatar van Nando

Nando

Ik heb deze film vandaag gekeke..Ik vond het een Super film..vooral Chopper zelf ..hij was gewoon te gek in die film..ik kan deze film wel iedere week kijken..

avatar van Albert Filth

Albert Filth

Lekkere geweldadige doch luchtige film. Het mooiste van de film vond ik die onverwachte acties van 'Chopper'. Echt heel vermakelijk geacteerd. Verder is het verhaal zeer oppervlakkig en is het eind bedroefend.

Vanwege de aardige verrassingen toch 3,5*.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

ja slechte film... Eric bana acteert wel erg ok, en zijn reacties zijn wel bizar en over the top... Maar de film zelf is echt een draak..

Het begin in de cel was echt ondraagelijk saai en slecht, het is een wonder dat ik hem niet heb uitgezet... maarja verveelde me dan ook heel erg.. haha

avatar van De GeuS

De GeuS

Een interresant en zeer goed neergezet personage van Eric Bana. Wat is eigenlijk een beer van een vent in deze film. Je zit telkens weer te wachten welke kant zijn paranoia en fantasie opgaat in het gezelschap van andere mensen. De geweldscenes werden wel erg rauw en direct in beeld gebracht; bij sommige wist ik niet goed of ik geshockeerd moest zijn in lachen moest uitbarsten. Al met al een dikke 3,5*

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Geweldige acteerprestatie van Bana. Haast onherkenbaar!

Verder een heerlijke film vol lomp geweld! Heerlijk filmpje!

avatar van otherfool

otherfool

Brr wat een vervelende film is dit. De geportretteerde Reid lijkt me naast geweldadig en bizar vooral geweldig bizar saai.

1*.

avatar van Gilgamesj

Gilgamesj

Ik kan me in elke recensie wel vinden, naja, degene die reeel zijn dan.

Ik vond het persoonlijk een hele leuk film met een geweldige Eric Bana! Soms lach ik echt helemaal dubbel om de acties van Chopper. Het verhaal speelt ook gewoon lekker voorbij. Alleen wel heel erg jammer dat het einde gewoon ronduit slecht is. Als het einde beter was geweest had deze film een hogere ster van mij gehad. Nu houd ik het op een 3.5 maar dan vooral vanwege de geweldige acteer prestatie van Eric Bana.

Erg fijn filmpje, met dank aan OzarkLynch

Chopper is een erg fijn personage. Lekker geschifte, onvoorspelbare gek. Iemand die laveert tussen oerdom en geniaal maar toch vaak aan het kortste eind trekt. Erg sterke rol van Bana, die ik verder niet ken.

Film was vooral ook erg mooi vormgegeven. Prachtige kleuren, sterke shots, hier en daar een paar erg leuke filmische trucjes met die lichtversnelde scene en de scene met de Turk als hoogtepunten. Verder is het gewoon lachen met de mafkezerij van Chopper en z'n bizarre karakter. Enkel het tempo van de film zat soms niet helemaal goed vond ik. Vooral het doordragen van een bepaalde sfeer doorheen scenes ontbrak soms een beetje.

Ondergewaardeerd hier, maar wat verwacht je met zo'n film. 4*

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Onderhond. Heb onderhand een aardig idee van wat jij wel OK vindt denk ik zo. Visa versa zit het ook wel snor .

avatar van danuz

danuz

Leuke film dit zeg Zoals ik al eerder vermeld had, heb ik deze een jaar of vijf geleden op VHS voor een prikje gekocht. Eigenlijk nooit de tijd genomen om deze nou eens te bekijken, maar nu toch blij dat ik hem eindelijk eens gezien heb. Zeer leuk, en bovendien grappige film.

Visueel ziet de film er zeker goed verzorgt uit, mooie contrastrijke shots, waar veel aan kleur is gedacht (gevangenis is altijd blauw etc.).

Chopper is een echte hufter, maar wel een grappige. Hij is gemeen, gek, maar heeft wel een bepaalde logica. En juist dit maakt hem toch wel boeiend. De film schommelt precies tussen de 3,5 en 4*..

avatar van youri_bonito

youri_bonito

onderhond, eric bana speelt ook in troy met brad pitt

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Van de recencies uitgaand hier op het forum maar eens gehuurd met een vriend een maandje geleden.

Geweldig personage die Chopper die perfect door Eric Bana wordt neergezet het ene moment is hij enigszins aardig en het volgende moment volstrekt gestoord.

Ook prachtig om te zien hoe hij dan met de agenten in zijn cel staat te kletsen wanneer hij op tv in een interview verklaart waarom hij zijn oude vriend had vermoord.

Visueel vond het echter maar meevallen een beetje rommelig alleen de sfeer was er echter juist geweldig vooral rauw in in beeld gebracht grauwe kleuren.

Alleen hier en daar nog een minpuntje doordat ik het geweld eigenlijk nog wat meer explicieter had verwacht en de film zo nu en dan een saaie ondertoon kreeg.

3.5 sterren.

avatar van JP

JP

Aanrader: uitgebreid interview met Mark 'Chopper' Read op zijn boerderij door Bana en crew.

avatar van kamaradski

kamaradski

Onderhond schreef:

Erg fijn filmpje, met dank aan OzarkLynch

... Iemand die laveert tussen oerdom en geniaal maar toch vaak aan het kortste eind trekt. Erg sterke rol van Bana, die ik verder niet ken.

.....Vooral het doordragen van een bepaalde sfeer doorheen scenes ontbrak soms een beetje......

Ondergewaardeerd hier, maar wat verwacht je met zo'n film. !!!!!!

hier sluit ik me volledig bij aan. mooi uitgedrukt !

een 4.5 ivm het ontbreken van bepaalde sfeer op sommige momenten welke ik er toch zelf bij ingedachten had.

lekker wazig en vreemd de eerste keer, ik like that !

avatar van Mr. Nieldy

Mr. Nieldy

Chopper lekker gek in z'n kop. Leuk om naar te kijken. 5 punten van mij.

avatar van Mr. Nieldy

Mr. Nieldy

TOPPER.

avatar van Spil

Spil

Niet boeiende misdaadfilm, gebaseerd op waargebeurde zaken... Aardig spel van Eric Bana, maar over het algemeen een behoorlijk matige film...

avatar van Altijdklagen

Altijdklagen

Chopper Read leeft nog steeds! Op dit moment tourt hij Australie rond samen met een oud australisch rugby speler. Ze voeren een cabaretvoorstelling op!!!

Die vent spoort echt niet! Hij verteld in die voorstellingen precies hoe hij mensen van kant maakte en zijn problemen oploste..

Hij neemt het Eric Bana zelfs kwalijk, dat Eric dankzij chopper wereldberoemd is geworden! Chopper kreeg uiteindelijk niets van het geld van de film omdat hij officieel onder huisarrest staat..

Deze film klopt precies! Het laat zien hoe gek hij is en geloof mij! Dat is ie echt!!! Was een hele ervaring om op 1,5 meter van deze man te zitten en te luisteren naar zijn verhalen... ik had destijds de film al gezien, dus ik wist wie hij was...

avatar van Mescaline

Mescaline

Aangrijpende film met harde actie scenes en goede acteurs.

Voor dat ik deze film ging kijken had ik nog nooit gehoord van

mark Chopper Read daarom grijpt mij dit wel aan.

Die vent bestaat dus echt en zit geen eens opgesloten.

Het hele verhaal is weliswaar raar en niet alles wat erin voor komt zou echt gebeurt zijn(mark Chopper Read zou zeker ookwel het 1 en ander overdrijven.) maar heel veel dingen zijn daadwerkelijk echt gebeurt dat maakt deze film bijzonder.

3,5 sterren.

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Ik vind het allemaal wat teveel van het goeie en overdreven. Ik geloof er geen reet van dat dit allemaal natuurgetrouw is. Sommige stukken zwaar over de top, andere wat zwak. Bana speelt trouwens voor mij voor het eerst erg overtuigend in een film. Al met al heb ik mij toch redelijk vermaakt. een nét geen voldoende voor Chopper: 2,5 ster.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik geloof er geen reet van dat dit allemaal natuurgetrouw is.

Dat is het ook niet. Volgens mij zie je zoiets ook nog in een tekstje staan in het begin of aan het eind van de film.

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

astrobart schreef:

ja tijden geleden zomaar een keer in de bioscoop gezien.

Inderdaad, een onverwachts goede film met een uitstekende rol van Eric Bana. 4*