• 9.372.253 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Dominik

Met onder meer: Eric Bana, Simon Lyndon en David Field

Releasedatum: 8 november 2001

Plot Chopper

"Never let the truth get in the way of a good yarn."

Film over Mark 'Chopper' Read. In Australië is Chopper een omstreden figuur: de beroemdste ex-crimineel én een van de meest gelezen schrijvers van het land. Chopper droomt er in de gevangenis van een beroemd en gevreesd crimineel te worden. Hij heeft net zestien jaar gekregen voor het kidnappen van een rechter - een idiote poging om een opgesloten vriend vrij te krijgen. In de gevangenis ontbrandt de strijd om de macht. Door zijn steeds angstaanjagender gedrag verwerft Chopper inderdaad faam. Wanneer hij acht jaar later vrijkomt, lijkt hij gedreven door schuldgevoelens en wraaklust tegelijk. Hij veroorzaakt al snel weer problemen - bijvoorbeeld door overal te verkondigen dat hij van de politie carte blanche heeft om 'tuig' op te ruimen.

Mark Brandon 'Chopper' Read

Television Interviewer

Prison Officer

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Volgens mij is het welbekend dat die Mark Read graag overdrijft en zijn criminele daden veel groter maakt dan het in werkelijkheid was. Zo houd hij z'n reputatie hoog zeg maar... Ik vind het wel grappig eigenlijk, past precies bij zo'n karakter als Chopper.

Ik vraag me nu wel af of deze film nu losjes gebaseerd is op zijn levensverhaal of op zijn eigen boek? Ik dacht zelf het tweede.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Okay, zoiets dacht ik dus al inderdaad.

Meneer Bungel

Tsja, het blijft raden naar de waarheid, maar ook een bovengemiddelde film.

zie ook hier:

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

legendarische cultfilm, geen zware kost. Vooral heel 'fout' comisch. Ook na een aantal keer blijft de film vermakelijk. Echt een orginele gansterfilm.

You don't really like me do ya?

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Heerlijk foute humor en overigens een erg goed acterende Eric Bana.

Je krijgt zowaar symphatie voor Chopper

mayhemblik

Als iemand deze film niet goed vindt snij ik mijn oren af.

Drugs are ruining crime, briljant!!

mayhemblik

Chopper de Van Gogh van het witte doek.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een lekkere brute misdaad film doorspekt met heerlijke humor.Een geweldige absurde karakter schets.

Eric Bana speelt de rol van Chopper geweldig.Erg jammer dat hij in Amerika niet echt een kans krijgt om zijn echte talent te laten zien.Hierin speelt hij een keiharde crimineel die na het plegen van een misdaad direct weer gewetenswroeging krijgt.Dit levert een aantal absurde en humoristische momenten op, ik weet niet of de echte Mark Read ook zo was, anders was hij behoorlijk geschift een man vragen of het goed met hem gaat nadat je hem een aantal steken hebt gegeven ik moet nu alweer lachen als ik aan dat moment denk.Film technisch is het ook meer dan in orde.Goede camera positionering, goede belichting, en leuke trucjes zoals het tijdversnellen waarin alles snel beweegt maar het praten nog op een normaal tempo gaat.

Erg leuke film met een top performance van Bana, en de regisseur ga ik ook zeker blijven volgen, want daar kan nog veel goeds van komen.

mayhemblik

Een film met Rose tattoo en The Birthday party kan natuurlijk bij voorbaat al niet meer kapot!

avatar van korp

korp

heerlijke film met een bijna onherkenbare maar briljante Eric Bana

avatar van DragQueen

DragQueen

Eric bana acteert naar mijn mening sterk, en zet de personage chopper overtuigend neer. volgens mij is bana voor deze rol ook veel aangekomen. verder zit het verhaal goed in elkaar, en blijft de film boeiend. dit is vrij een indrukwekkende autobiografie over deze crimineel. ook bevat de film een soort spanning, omdat de persoon chopper zo wispelturig in elkaar steekt. het ene moment ben je zijn vriend, en even later wil hij je kapot schieten. toch wel een beter dan gemiddeld misdaad-drama. 3,5 sterren.

avatar van !!!!*Lucky

!!!!*Lucky

DragQueen schreef:

Sluit me bij DragQueen aan, ben het er voledig mee eens. Alleen geef ik 4 sterren. Gewoon simpel weg voor het uitstekende acteerwerk van Eric Bana, die Mark Brandon 'Chopper' Read briljant neerzet! Heb genoten!

* * * *

avatar van maerk

maerk

De film is net zo dom en vreemd als het personage van Eric Bana.

Mijn redenen om de film te gaan kijken waren Eric Bana en het feit dat het een Australische film was. Ik heb niet zo heel veel Australische films gezien dus waarom niet? Eric Bana acteert heel sterk en zet de labiele Mark Brandon 'Chopper' Read fantastisch neer. En het Australische accent klinkt erg fijn in de oren. En dat zijn dan meteen de redenen waarom de film 1* en niet meer krijgt. De rest is gewoon slecht. Heel veel dingen zijn blijkbaar grappig bedoeld ,Bana als hij neergestoken wordt, maar zijn juist helemaal niet grappig. Daarvoor kwam de film me veel te serieus over. Hoewel Bana het personage geweldig neerzet ergerde ik me dood aan zijn gedrag. Heel de tijd twijfelen of hij iemand zal doden of niet en als het erop aankomt verwondt hij ze meestal alleen maar. Het gebruik van kleurenfilters vond ik hier erg misplaatst. Vooral dat groene in het begin, dat stak heel erg lelijk af tegen die witte muren. Het enige leuke naast Bana en de accenten waren momenten met fast-forwarding. Voor de rest gewoon pure bagger.

Lelijke film, 1*.

avatar van wibro

wibro

maerk schreef:
De film is net zo dom en vreemd als het personage van Eric Bana.

Hoezo aan zijn gedrag Hij was toch labiel en wat kun je van iemand die labiel is anders verwachten?

Het gebruik van de kleurenfilters vond ik juist zeer geslaagd. Absoluut niet storend maar dit is uiteraard een kwestie van smaak.
Voor de rest vond ik Chopper gewoon een redelijke film, die ik toch niet gauw meer voor een 2e keer zal bekijken. Daarvoor vond ik sommige scenes, zoals het afsnijden van de oren toch te onsmakelijk.

avatar van maerk

maerk

wibro schreef:

Je kunt verwachten van zo'n persoon dat hij zo doet, ja. Maar het probleem was dat ik niet om zijn gedrag kon lachen. Ik vond het gewoon niet grappig en daardoor irriteerde ik me er enorm aan. Ik neem in ieder geval aan dat het grappig bedoeld is.

Meneer Bungel

Ik denk wel dat Chopper de humor in zag van zijn eigen gedrag, maar volgens mij is de film niet grappig bedoeld. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat je deze film als een komedie zou kunnen bekijken.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Niet? Oei, dan zit je er volgens mij gigantisch naast. Erg grappige film dit.

Meneer Bungel

Nee hoor, maak je geen zorgen... Beklemmende film.

avatar van Balkski

Balkski

Aparte film, werkt naar een climax die niet komt. Respect voor Bana, hij maakt de film dan nog net de moeite waard.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

ik kan er ook wel om lachen. het is natuurlijk ook een karikatuur die man. blijft goed na 5x.

avatar van Zandadder

Zandadder

Spijtig om te zien dat de zo goede en serieuze Bana in Munich ook in deze baggerfilm heeft gespeeld.

avatar van Erwinner

Ja, sorry hoor.

Wat mij betreft wel.

avatar van Awake78

Awake78

Heb deze film tijdje terug in een backpackers-hostel in Australië gezien, precies de juiste plek voor deze film vond ik toen! Hij had een goede lading mee en was vrij rauw, maar van wat ik me kan herinneren (en dat is vrij veel) was het niet echt super. Aardige scenes, maar er had meer ingezeten voor mij gevoel.

avatar van gatygun

gatygun

Gezien, vondt er maar weinig aan eigenlijk. Het is niet een film maar meer een wazige documentaire als je het mij vraagt.

acteurs vondt ik ook niet zoveel, hoofdacteur deed zijn rol wel met passie maar vondt het als nog maar een irritant ventje.

2.5 geef ik ervoor. beter dan een b film minder dan een "normale wegkijk film"

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ook ik heb al eens wat flarden van de film opgevangen in een backpackershostel, genoeg moois gezien om mijzelf aan te sporen om de hele film eens af te spelen.

Eric Bana speelt de rol van zijn leven als een hoogst onpeilbare en schunnige crimineel die dankzij zijn impulsieve acties in de meest penibele situaties belandt. Juist het feit dat Chopper zich allerminst gelouterd toont maakt de film tot een leuke zit. De film ziet er ook lekker geplamuurd uit, zo stralen de grauwe gevangeniskleuren opvallend veel licht uit en maken andere fleurige kleuren Chopper tot een boeiend schouwspel om te zien. De scene in de discotheek blijft onvergetelijk!

Helaas is Chopper het niveau van een bovengemiddelde film niet verder ontstegen omdat het tussen de leuke scenes door allemaal wat kaal aandoet. Het tempo van de film zat ook niet helemaal lekker. Chopper als sensatiezoeker was geweldig maar zijn dwaze personage mocht wat meer uitgebuit worden, door een betere wisselwerking tussen actie en bizarre dialogen te vinden. Laatstgenoemde voerde net wat teveel de boventoon in een verder prima te pruimen film. 3,5*

avatar van Mood Indigo

Mood Indigo

maxcomthrilla schreef:

tussen de leuke scenes door?

het is wat low budget ok, maar de film is een kanjer

1 punt extra voor het heerlijke onamerikaanse aan de film

avatar van AC1

AC1

Eén van de aangenaamste verrassingen van dit decennium en ik kocht de DVD voor 3 Euro. Andrew Dominik is een revelatie!

avatar van Ottoman

Ottoman

geen moment verveeld, geef niet zo makkelijk een 5 weg.

een super film!