• 8.708.238 stemmen

Releasedatum: 8 november 2001

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Chopper

"Never let the truth get in the way of a good yarn."

Film over Mark 'Chopper' Read. In Australië is Chopper een omstreden figuur: de beroemdste ex-crimineel én een van de meest gelezen schrijvers van het land. Chopper droomt er in de gevangenis van een beroemd en gevreesd crimineel te worden. Hij heeft net zestien jaar gekregen voor het kidnappen van een rechter - een idiote poging om een opgesloten vriend vrij te krijgen. In de gevangenis ontbrandt de strijd om de macht. Door zijn steeds angstaanjagender gedrag verwerft Chopper inderdaad faam. Wanneer hij acht jaar later vrijkomt, lijkt hij gedreven door schuldgevoelens en wraaklust tegelijk. Hij veroorzaakt al snel weer problemen - bijvoorbeeld door overal te verkondigen dat hij van de politie carte blanche heeft om 'tuig' op te ruimen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Mark Brandon 'Chopper' Read

Television Interviewer

Prison Officer

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Dikke tegenvaller voor mij. Stond al lang op men lijstje om eens te zien deze. Totaal niet weggelegd voor mij deze film. Word nergens echt boeiend vond ik. Bana speelt wel goed, maar vind het gewoon een dom personage en de situaties die hem voordoen ook. Spijtig. 2/10

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Bijzondere schets van een vreemde man.

En daar ligt ook meteen de kracht van de film. Chopper is lomp, agressief en onvoorspelbaar, maar tevens licht onzeker en jaloers. Bana geeft zijn personage knap vorm waardoor het interessant blijft in wat voor een situaties hij terecht zal komen. Visueel blijft het gelukkig boeien, fijn gebruik van kleuren. Bij momenten kakt de film wat in, maar daar tegenover staan dan weer net zoveel enorm vermakelijke scènes.

Ruime 3*

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Wat een engerd, wat een gek. Op het hilarisch af bij tijd en wijlen zoals dat hij met de politie staat te praten en ondertussen zijn lul uit zijn broek haalt om een stelletje op te ruien of hoe hij zich tegen de vrouw en kinderen gedraagt wanneer hij bij Jimmy Loughlin op bezoek is. Tevens erg lachwekkend hoe ze versneld praten als ze speed gebruikt hebben Al met al wel grappige absurdistische momenten alleen te weinig om de film een bepaalde stijl of sfeer te geven. Bana doet het verder prima maar het hoe en waarom ontgaat me, had dan bijvoorbeeld met een voice over gewerkt, en ik vind het allemaal wat van de hak op de tak. Wat meer gekke momenten of inslag had het wat luchtiger van geworden.

Verder is de film vergelijkbaar met Bronson en Clockwork Orange of Shotcaller, maar Chopper kan zeker niet in de schaduw staan van Bronson en CWO.

avatar van Brabants

Brabants

Chopper is een grappige en luchtige film over een krankzinnig figuur die meesterlijk wordt vertolkt door Eric Bana. Geen hoogvlieger maar enigszins aangenaam was het zeker wel.

avatar van Shadowed

Shadowed

Mwa.

Had er ook niet zo veel van verwacht, want films als Chopper maken direct duidelijk waar ze van profiteren. In dit geval is dat Bana zelf, die de film eigenlijk op zijn schouders neemt en de kijker erdoorheen loost. Als het namelijk aan regisseur Dominik lag valt de film compleet in de saaie leegte, maar daar steekt Chopper een stokje voor.

Onder het innemende type van Bana rust een relatief normale gevangenis/misdaadfilm met een nogal lege inhoud. Verhaaltje kabbelt eigenlijk maar wat voort, lijkt ook ter plekke om het personage van Bana heen geschreven te zijn. In vrijwel elke scene volgen we namelijk hem en niet echt de omgeving om hem heen. Een echt betrekkelijke inhoud heeft de film daarom ook niet.

Vermakelijk is het nog wel maar ik vond de redelijk kale inrichting van de film niet bepaald aantrekkelijk. Ietwat saaie inrichtingen en een regisseur die pas helemaal in de laatste 15 minuten zijn tanden laat zien qua stijl. Verder is het vooral volgen whatever Bana is up to en dat weet niet voor een speelduur van 94 minuten. Gekke types zijn altijd leuk, maar houden niet stand voor zo'n speelduur.

Aardige film wel, maar niet eentje die een indruk gaat achterlaten. Zonder Bana was deze film integraal ingestort. Saaie randpersonages, saaie inrichting en een leeg verhaal, maar wel leuke fratsen vanuit Bana. Geeft de film wel een klein eigenzinnig tikje, maar geen indrukwekkend tikje. Hierdoor kan ik Chopper maar voor de helft echt waarderen.