• 9.376.422 stemmen

La Cité des Enfants Perdus (1995)

Avontuur / Fantasy | 112 minuten

Met onder meer: Ron Perlman, Daniel Emilfork en Dominique Pinon

Gesproken taal: Kantonees, Frans en Japans

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot La Cité des Enfants Perdus

"Where happily ever after is just a dream."

De slechte Krank en zijn hulpjes zijn gecreëerd door een gekke wetenschapper. Kranks probleem is dat hij gekweld wordt door het onvermogen om te dromen. Hij vindt het hierdoor nodig om de dromen van kinderen te stelen. Aangezien ze bang zijn voor hem, krijgt hij echter alleen hun nachtmerries. Als de kleine broer van een circusartiest wordt ontvoerd, wordt Krank door hem opgezocht.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Onderhond schreef:

ik zeg vrij realistisch, omdat ES zich wel in de normale doodgewone (Amerikaanse) wereld afspeelt,

Echt realistisch is het niet, alles is juist enorm overdreven: de mensen, de kleuren. Het einde maakt er trouwens al helemaal een sprookje van.

Sprookjes gebruiken juist elementen van de echte wereld om er hun eigen dingen in te verwerken. Roodkapje en Hans en Grietje spelen zich ook af in de echte wereld met wat niet-echte wereld elementen erin.

Kijk nu gewoon de film, dan zie je direct wat ik bedoel. Ik strijd ook helemaal niet af dat ES een sprookje is, maar ES blijft gewoon sprookje-light in vergelijking met La Cité.

avatar van Wouter

Onderhond schreef:

Nuance Wouter, nuance ... ik zeg vrij realistisch, omdat ES zich wel in de normale doodgewone (Amerikaanse) wereld afspeelt

Heb je gezien hoe die gewone wereld er uit ziet?

Edward S kun je niet als vrij realistisch bestempelen. Niks nuance.

avatar van movie-freak

movie-freak

hier heb je ook een computerspel van

avatar van tovenaar

tovenaar

FisherKing schreef:

Bijzonder zwak begin en zo deze film.

Nouja Vis, meen je dit echt?? Het valt écht mee hoor, niks vreemder of rommeliger begin dan bv Delicatessen en zelfs Amelie. Het is een heerlijke inleiding waarin direct de toon gezet wordt voor de rest van deze magische film. Heerlijk sprookjesachtig, briljante decors en dito hoofdrolspelers. Laat je ook meeslepen in deze droom die op film is gezet. Jeunet heeft me eigenlijk nog nooit teleurgesteld, maar dat zegt iemand die Alien Res nog niet gezien heeft .

La Cité des Enfants Perdus is een film die ik nog váák zal kijken!

avatar van PatrickL

PatrickL

Erg bijzondere film. Prachtige decors, prima acteerprestaties, een erg fantasierijk verhaal, alles is werkelijk fantastisch in beeld gebracht en natuurlijk de briljante score van Badalamenti. 4*

avatar van Menghini

Menghini

Een bijzondere film. Ik kon me toch best wel inleven. Een echt sprookje eigenlijk... Hierna heb ik "triplettes de belleville" gezien: best goede combinatie!

Wat een heerlijk bizarre wereld wordt in deze film geschapen.

Met een art direction die de perfectie nadert. Er zijn maar weinig films die zo'n sfeer weten op te roepen.

De eerste keer dat ik de film zag was ik blijkbaar zo afgeleid van de bizarre vondsten, dat ik het verhaal niet meer zo goed volgde. Ditmaal had ik daar geen problemen mee.

Miette is zo'n beetje de stoerste kinderrol die ik me kan bedenken. Weergaloos hoe zij als 9-jarige (!) in deze film acteert.

Eigenlijk is elke rol precies goed gecast. Leuk al die Dominique Pinon cloons/clowns, reus Ron Perlman, de siamese vrouwtjes etc. etc.

Het wordt tijd dat Pitof, Caro en Jeunet weer eens gaan samenwerken!

4 sterren (was 2 sterren)

avatar van BoordAppel

BoordAppel

De laatste film die ik van Jeunet moest zien en wederom een pareltje. Ook deze film zit weer vol prachtige scene's, vooral die oorzaak/gevolg scene en de droomscene zagen er echt prachtig uit. Schitterende decors ook weer en een leuk verhaal.

De casting is ook perfect. De kinderrollen zijn erg sterk, vooral Judith Vittet acteert geweldig. Ron Perlman is qua uiterlijk ook de perfecte keuze geweest. Slim ook om hem niet te veel te laten praten want zijn Frans klinkt voor geen meter. Veel Jeunet regulars ook weer en die zorgen altijd voor goede acteerprestaties.

Alien: Ressurection is hem vergeven: 4*

Ps: Edward Scissorhands sprookje light noemen in vergelijking met deze film is onzin. ES is juist veel meer een klassiek sprookje dan deze film, dit is meer fantasy.

Pps: deze Inca poster vind ik echt briljant .

Klassieke sprookjes zijn toch net veel donkerder van toon ? Vind ik hier veeleer terug, dan in het (te) brave ES.

avatar van aegron

aegron

het hangt er vanaf hoe ver je teruggaat voor je sprookjes.

De echt oude zijn vaak r rated .

feanaro surion

Weer een geweldige film van Jean-Pierre Jeunet(en Caro ) geweldig geacteerd, prachtig gefilmd! Een mooi verhaal! Wat wil je nog meer?... Even goed en misschien zelfs beter dan Amélie. Een dikke 4.5 sterren en na herziening misschien wel een plek in mijn top 10.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Erg mooi vorm gegeven film. Het sprookje wordt duidelijk verteld, maar kijk eens naar die beelden! Prachtig geschoten, om tranen van in de ogen te kijken. Niet te vergelijken met Amélie, behalve dan dat de films van dezelfde regisseur komen...

feanaro surion

De stijl is ook redelijk hetzelfde. Veel personages en ook hoe hij gefilmd is...

avatar van seth gecko

seth gecko

verhaalgewijs boeide me het niet echt.

maar de visuele flair van Jeunet maakt dit toch wel meer dan het bekijken waard.

Perlman is goed gecast..gelukkig heeft hij weinig tekst want zijn amerikaanse frans is ietwat storend.

leuke rollen van het meisje dat miette speelt en van Jeunet's fetishacteur Pinon.

de artdirection van Caro is bij momenten verbluffend mooi en de muziek is heerlijk.

leuke sprookjesachtige film die er heerlijk uitziet en klinkt maar die op verhalend vlak ietwat te simpel is.

3***

avatar van De GeuS

De GeuS

Best wel een bizarre en rare film die het dan ook voornamelijk van zijn visuele stijl moet hebben. De film ziet er werkelijk prachtig uit en er zitten een aantal intrigerende en vreemde personages bij, maar helaas, het verhaal zelf laat iets te wensen over; 3*

avatar van Alastor

Alastor

Ik vind het nonsens om deze film neer te sabelen vanwege het verhaal... De film heeft geen verhaal nodig, het is immers een droom, een fantasie. En bij mijn weten hebben dromen en fantasieën geen sluitend verhaal, geen strakke quotes of onverwachte plottwists. Zij hebben juist visuele intensiteit, rare gebeurtenissen en vreemde werelden. La Cité d'Enfants Perdus heeft het allemaal; het is een pareltje van een film, die uitblinkt in wonderlijke vondsten.

Een lust voor het oog!

avatar van JB.

JB.

Ja, het verhaal was niet helemaal het einde, maar wat een mooie film om te zien!

Een heerlijk sprookje die echt uniek gefilmd is. Er wordt ook uitstekend geacteerd (voornamelijk ook door de kinderen) naar mijn mening.

avatar van Reve

Reve

Iedereen die van mening is dat deze film alleen maar een visueel spektakel is heeft het naar mijn mening niet begrepen. Op het eerste gezicht vallen inderdaad alleen de prachtige decors (volledige studiofilm) en belichting op. Maar als je even iets verder kijkt blijkt dat Jeunet en Caro bijzonder veel boodschappen in de film hebben verborgen. Ik geef een voorbeeld: Krank speelt halverwege een kerstman en zingt het nummer Pettit pappa noel voor de kinderen. Een van de klonen laat een kerstbal vallen op de plaat waardoor het nummer een stukje overslaat. Wat we dus niet horen is: *ik ben vroeg weer op om te zien of jij me al het mooie speelgoed hebt gebracht die ik in mijn droom heb besteld.*

Heus geen toeval hoor voor een man die niet kan dromen!

Door de manier van filmen en het verhaal is het gewoon een kinderdroom die we volgen, een droom die Krank niet kan hebben.

Geweldige film!

avatar van otherfool

otherfool

Prachtige aankleding en een evenzeer bevreemdend als interesse opwekkend verhaal. Ik was best onder de indruk toen ik hem keek. Perlman speelt erg goed.

Voorlopig 3,5*, maar dit is er wel eentje voor het herkijk lijstje.

avatar van rondjerondje

rondjerondje

BoordAppel schreef:

Edward Scissorhands of Sleepy Hollow gezien?

Scissorhands vond ik saai (wat geklungel met die scharen en 'humor'). Sleepy was echt sleepy. Mooie decors en aankleding maar het scenario was niet bont geen sterke rijk of wonderlijk verhaal.

Jeunet en Caro spelen veel meer met verhaal, kleur, absurditeiten. Creatieve wendingen, spelen met scenario en montagemogelijkheden zonder dat de kijker afhaakt omdat ze in dienst staan van het verhaal.

Hoewel het verhaal niet snel gaat moet je er toch bijblijven en het plot is wat merkwaardig.

De film zit tussen Delicatessen en Amelie in. Je ziet Amelie er al aan komen en de kleuren Rood en Groen zullen de jongens en meisjes van de kleurcorrectie wel de neus uit komen.

Dikke vette aanrader voor mensen die verrast willen met wonderlijke verhalen, vondsten en beelden.

avatar van sju

sju

Het verhaal en het decor zijn voor mij al 4 sterren waard, maar de acteerprestaties van Dominique Pinon en ook het meisje dat Miette speelt (opvallend goed!) tillen de film naar 4,5*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Wonderlijke film, erg mooi vormgegeven.. absurdistische sfeer en dito verhaal. Ik bleef in elk geval gefascineerd kijken

avatar van Mojo Pin

Mojo Pin

Fenomenale soundtrack ook. Echt een goede film.

avatar van Bartel

Bartel

wat een stomme film , slaat echt nergens op

avatar van BobdH

BobdH

Bartel schreef:

wat een stomme film , slaat echt nergens op

Jij houdt niet van sprookjes/fantasie?

avatar van milus

milus

Hehe, eindelijk een film waar het wat verder gaat dan rechtlijnige gebeurtenissen. Helemaal top. Lekker spelen met inhoud, spelen met vorm, spelen met montage, spelen met verhaal. Niet van dat benauwde.

Een film waar je niet bij kunt weglopen (dat is zonde trouwens), en dat vind ik een goed teken.

Meer van dit is welkom, dus kom maar op met je tips!

feanaro surion

Sowieso alle andere films van Jean-Pierre Jeunet.

avatar van Gehenna

Gehenna

Wow, dit moet haast visueel bekeken de meest overweldigende film zijn die ik oot heb gezien. Er is in elk shot zoveel gaande dat je bij elke kijkbeurt wel iets nieuws moet kunnen ontdekken. Caro en Jeunet hebben een wereld weten te creëren die de vreemdste dromen te boven gaan. Het verhaal is eigenlijk niet eens van belang, de acteurs zijn geweldig. De intensiteit en de complexiteit van deze film is werkelijk fantastisch. De soundtrack van Badalamenti is zoals bijna al zijn werk, magnifiek! 4.5*