menu

Von Richthofen and Brown (1971)

Alternatieve titel: The Red Baron

mijn stem
2,89 (32)
32 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Biografie
97 minuten

geregisseerd door Roger Corman
met John Phillip Law, Don Stroud en Barry Primus

Manfred von Richtofen, beter bekend als The Red Baron, is een van de beste piloten van de Duitse luchtvloot en haalt dagelijks meerdere vijanden neer. Helaas krijgt hij het al gauw aan de stok met Roy Brown, een dappere Canadese piloot, die The Red Baron voorgoed wil neerhalen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=bqU0UJMC-5U

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Doet een beetje vreemd aan dat er bij deze film nog geen recensies zijn gepost, Richthofen en Brown is weliswaar geen meesterwerk, maar best wel een acceptabele oorlogsfilm. Het verhaal van de rode Baron is natuurlijk genoegzaam bekend en behoeft geen verdere uitleg. Pikant detail is dat en jaar of 2 geleden op discovery onomstotelijk is bewezen dat Brown niet de man is geweest die von Richthofen uit de lucht haalde. De film gaat over de mannen van het betrekkelijk nieuwe wapen, het vliegtuig, in de 1e wereldoorlog, het begint nog met allerlei “gentleman”overeenkomsten tussen de strijdende partijen omdat de piloten zich nog als een soort sportlieden zagen, maar gedurende de film wordt duidelijk dat ondanks goede bedoelingen het in een oorlog maar om Eén ding draait, je tegenstander uitschakelen en het maakt niet uit hoe. Law speelt op overtuigende wijze von Richthofen die worstelt met de verharding in de strijd en het steeds moeilijker krijgt als commandant omdat hij probeert vast te houden aan de oude normen en waarden. Daarin wordt hij tegengewerkt door zijn 2e man Goering. Hetzelfde gebeurt aan de engelse kant, waar Brown als een “boer”wordt bekeken omdat hij als Canadees niet van adel is, maar wel de meeste overwinningen op zijn naam heeft. Corman was altijd al bekend als een regisseur die met een klein budget goed films kon maken, hij wilde ook nooit voor een studio werken want hij wilde zelf controle houden op de productie. De luchtgevechten zien er prima uit maar de andere special effects doen wat kinderachtig aan, toch is dit een goede oorlogsfilm en zeker de 3,5 waard die ik er aan geef.

avatar van Theunissen
3,0
Hoewel er al een aantal films zijn gemaakt m.b.t. Baron Manfred von Richtofen alias "De Rode Baron", mocht deze film (gezien op de televisiezender MGM) er ook wel wezen.

Het verhaal zit aardig in elkaar en wist ook wel te boeien. Opzicht is het wel allemaal wat sobertjes en stijfjes verfilmd en soms is het verhaal ook wat langdradig. Ondanks dat de film al ruim 40 jaar oud is (komt overigens uit een goed jaar ), zat het met de uitvoering wel goed en oogt het best realistisch. Hoewel er begin jaren 70 eigenlijk nog geen special effecten waren, zagen de luchtbeelden en de luchtgevechten er zeer fraai uit en soms ook heel kleurrijk. Ook bevat de film de nodige actie welke zich hoofdzakelijk natuurlijk in de lucht afspeelt (maar ook soms op de grond). Omdat de film ook maar iets van 90 minuten duurt, kijkt hij ook aardig weg. De vrij onbekende cast deed het overigens verdienstelijk en vooral natuurlijk John Phillip Law als "Baron Manfred von Richthofen" en Don Stroud als "Roy Brown". Hoewel het einde natuurlijk geen verrassing is, was het best nog aardig.

Hoewel de film misschien historisch niet helemaal correct is (zeker m.b.t. het einde), was deze film wel leuk om gezien te hebben. Het is tevens mijn eerste film welke ik van regisseur Roger Corman heb gezien.

avatar van knusse stoel
3,0
In het verleden wel vaker eentje gezien over de "rode baron" maar mogelijk dat ik het toen leuker vond?
Veel luchtgevechten maar er omheen weinig verhaal. Geen achtergronden van de Rode baron en Brown, zelfs niet de minste verwijzing.
Splinterdun verhaal over de relatie in de lucht tussen de rivalen Von Richthofen en Brown. Dat is voor mij persoonlijk te weinig om mij geboeid naar een film te laten kijken.
Vandaar ook mijn 6-je.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:59 uur

geplaatst: vandaag om 01:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.