menu

Shaun of the Dead (2004)

mijn stem
3,47 (2823)
2823 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Frankrijk
Komedie / Horror
99 minuten

geregisseerd door Edgar Wright
met Simon Pegg, Kate Ashfield en Nick Frost

Shaun staat elke dag op, gaat naar de winkel en haalt een snack, dan gaat hij terug naar huis en op naar zijn werk. Elke dag is hetzelfde, totdat op een dag er allemaal zombies rondlopen, en iedereen gebeten wordt. Shaun heeft niks in de gaten totdat er opeens een meisje in de tuin staat. Shaun en zijn maat Ed komen er na een tijdje achter dat er overal zombies zijn. Dus ze bedenken een plan om Shaun's vriendin Liz en Shaun's moeder te redden, en ze naar hun stamkroeg te brengen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=QBsuuLke7tk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Leuke horrorspoof op het bekende horror/zombie genre. De grappen zijn vooral in de eerste helft van de film erg geslaagd en super droog zoals we wel vaker uit Engeland zien.
De film deed mij soms een beetje denken aan het veel latere Frequently Asked Questions about Time Travel uit 2009 die uit deze film ook duidelijk zijn inspiratie haalde.
Soms lijkt de 2de helft wel een beetje te slepen maar gelukkig blijft de film wel vermakelijk en zeker geen vervelende zit.

Fijn tussendoortje, makkelijk kijkvoer en genoeg geslaagde grappen.
3,5*

3,5
Positief verrast.

Na het zien van Scott Pilgrim vs. the World en Hot Fuzz, die ik beide verschrikkelijk vond, dacht ik wel klaar te zijn met de filmpjes van Wright. Toch van verschillende kanten gehoord dat ik deze prent een kans moest geven, dus heb me er toch aan gewaagd. Gelukkig is deze kijkbeurt me meer dan meegevallen.

Pegg en Frost zitten hier helemaal in hun element. Ik heb wel eens geklaagd over het lullige hoofd van Pegg, maar hier is dat eerder een voordeel dan een nadeel. Hij speelt hier namelijk ook gewoon een lullig mannetje. Ook Frost is subliem gecast voor een rol als deze. Vooral om Frost heb ik af en toe werkelijk in een scheur gelegen. Bovendien zijn de twee heerlijk op elkaar ingespeeld. Vreemd dat ik dat gevoel bij Hot Fuzz totáál niet had.

De bijrollen vond ik daarentegen beetje overbodig, maar voornamelijk irritant.

3,5*

avatar van tommykonijn
2,5
Lang mee gewacht om deze te bekijken. Hot Fuzz vond ik best leuk toen ik 'm voor het eerst zag. Een paar maanden geleden zag ik nog een stuk van die film op de Engelse tv en het bleek nog steeds een amusante komedie. Eigenlijk met name op basis daarvan toch maar mijn kans gegrepen toen ik zag dat Shaun of the Dead van Netflix zou gaan verdwijnen.

Shaun of the Dead viel me echter wat tegen. Ik heb sowieso niet veel met de hele 'zombiehype', maar een Britse komedie over het onderwerp zag ik wel zitten. In het begin lijkt het vermoeden van een fijne film bevestigd te worden, want zodra Shaun en Ed met de eerste zombies in aanraking komen is het nog wel grappig. Ik zal niet zeggen dat wanneer het duo het huis verlaat, de film als een plumpudding in elkaar zakt, maar vanaf dat moment viel er wat mij betreft aanzienlijk minder te lachen en werd het steeds meer een actiefilm. De randpersonages vond ik bij vlagen nogal irritant m.u.v. de leuke bijrol van Bill Nighy. Hoofdrolspelers Pegg en Frost hebben er gelukkig wel zin in, waardoor het nooit vervelend wordt.

Ik heb me niet verveeld, maar het valt me op dat de film weinig weet te beklijven. Enkele scènes (waaronder die waar de groep zich voordoet als zombies) zijn me bijgebleven, maar verder ben ik na een aantal weken het grootste gedeelte wel vergeten. De term 'hap-slik-weg' komt bij me op. Leuk om eindelijk eens een keer gezien te hebben, want de film stond al lang op mijn lijstje, maar ik zet de volgende keer toch liever nog eens Hot Fuzz op.

2,5*

avatar van Lakte
3,5
Gezien na aanleiding van Hot Fuzz, vond de film erg goed en leuk! Maar vond Hot Fuzz persoonlijk toch wat leuker, hou wel van die Britse humor

avatar van Shadowed
3,0
Simpel.

Zo voelt het een beetje aan. Nogal simpel uitgevoerd, maar niet perse slecht uitgevoerd. Deze eerste Cornetto film is absoluut geen slechte productie van Wright, die toch wel een beetje een favoriet regisseur van me is geworden.

Maar of de humor nou zo geslaagd was, niet echt. Er zitten wel een paar lollige momenten in, maar in het algemeen verveelde het wat. De karakters doen hun best grappig te zijn, maar slechts enkele slagen erin. Soms natuurlijk wel leuke dingen, maar ja.

Het had ook allemaal wat lomper gemogen, als je een R-rating hebt, doe er dan iets meer mee. Wright is sowieso niet zo'n harde, maar dat was hier wel een beetje van belang geweest. Uiteindelijk is het toch wel weer een vlot filmpje.

avatar van joolstein
1,0
In (horror) lijstjes kwam regelmatig deze film langs als een must-see. Toch heb ik, vooral door het genre Komedie, nooit echt de drang gehad om deze film te bekijken. Tja, maar soms ontkom je er niet aan! En nu ik hem dus wel heb bekeken maakte hij elke verwachting die ik ervan had waar! De horror is zoals verwacht zeer licht. En dus moet de film het van humor hebben. Dat zijn flauwe slapstick grappen. Die ik totaal niet leuk vond. Er was geen moment waar ik heb moeten lachen. De film toverde zelfs niet eens een glimlach op mijn gezicht. Halverwege de film was ik dan ook algauw verveeld. Diepte punt was het rondlopen en met een biljartkeu tegen een zombie slaan, terwijl in de achtergrond Queen-muziek draaide. Ik vond behoorlijk saai en het duurde ook nog erg lang. Het is gewoon niet mijn gevoel voor humor en met de muziek had ik ook niet veel! Je moet duidelijk een liefhebber zijn want anders is vooral een lange zit. Het enige waar ik nog wel positief over was en die mij ervan weerhield om de film niet af te kijken was de montage, die was best vlot en goed.

Ted Kerkjes
Erg geinige film, maar er had wel meer ingezeten, denk ik.

Niet zo lang geleden zag ik de horrorkomedie Zombieland en die vind ik toch sterker. Bij horrorkomedies als Zombieland en Shaun of the dead zit een belangrijk deel van de humor in het contrast tussen de horror en de komedie. Helaas is de horror in deze film vrijwel afwezig, waardoor veel grappen ook minder uit de verf komen. Bij Zombieland is dit veel beter in balans. Natuurlijk is dat ook geen echte horror, maar daar vormen de zombies tenminste echt een serieuze bedreiging. In deze film is dat niet echt het geval en dat gaat ook ten koste van de humor.

Maar gelukkig blijft er genoeg te genieten. Edgar Wright vind ik zeker één van de creatiefste regisseurs in het komediegenre. Hij weet het beeldscherm echt goed te gebruiken voor de delivery van de grappen en hij heeft een geheel eigen beeldtaal waarmee hij het verhaal vertelt. Wright zou zijn visuele stijl doorheen de jaren nog verbeteren, met als voorlopig hoogtepunt Scott Pilgrim, maar hier is hij toch al heel goed bezig. Bijna iedere scène bevat wel iets opvallends. Nogmaals: het is nog niet zo geperfectioneerd als in Scott Pilgrim, maar hij is al goed op weg.

Verder zijn de acteurs ook fijn. Simon Pegg en Nick Frost zijn goed op elkaar in gespeeld en hebben duidelijk een hoop lol. Verder vond ik het ontzettend leuk om Lucy Davis (Dawn ) weer eens te zien. Ook Martin Freeman (Tim ) komt trouwens nog even langs.
De muziekkeuze vond ik wat minder, maar dat stoort verder niet echt. Wel leuk dat Morrissey nog even langskwam.

Al met al toch iets minder dan Zombieland, maar zeker geen verkeerde film.

avatar van macrobody
3,0
Tegenvaller. Grappige momenten met goede humor afgewisseld met irritante personages en een erg low budget feel.

avatar van Lovelyboy
4,0
Apart dat iedereen Hot Fuzz leuker vind dan deze, want na het zie van Shaun viel die mij juist tegen.

Een bijzonder geslaagd en humoristische aanpak van een zombie uitbraak in Engeland. De film kenmerkt zich natuurlijk door de chemie en samenwerking tussen het duo Pegg en Frost. Verder natuurlijk dat het karakter Shaun alle kwalificatie heeft van een antiheld met een ronduit debiele sidekick. Toch palmt het duo je in met flauwe Engelse humor, grappige gebeurtenissen en hun gehele aanpak. Een bijzondere strijd op leven en dood wordt gebracht en waar ik vermoedde dat de makers van Left 4 dead naar Dawn of the dead gekeken hadden, geld dat ook voor Shaun. Veel kleine bekende details zie ik terug.

Vermakelijk, droog komisch, een leuk dame om wat moeite voor te doen, Kate Ashfield, humoristisch geweld, Matt Lucas in een mini rolletje...Shaun of the dead staat gewoon garant voor een prettig avondje droge humor en creatief geweld.

avatar van HK Senator
4,0
De film heeft beslist zo zijn zwakke punten maar grotendeels is het toch heerlijke geslaagde onzin.

avatar van Duke Nukem
4,0
Leuke parodie op het zombie genre.
Mescaline schreef:
De grappen zijn vooral in de eerste helft van de film erg geslaagd en super droog...
Soms lijkt de 2de helft wel een beetje te slepen...

De eerste helft van deze film is inderdaad sterker dan de rest, vooral het stuk in de stamkroeg doet het verhaal wat stilvallen en het wordt allemaal minder grappig. De inspiratie was op, vermoed ik.

avatar van remorz
3,5
Wat flauwer dan ik me herinner, maar nog altijd erg geinig.

De horror is nooit helemaal overtuigend, daarvoor is het geheel te luchtig van toon. Maar de humor overleeft best goed en wat dat betreft is de ondertitel 'A romantic comedy. But with zombies.' best accuraat. Luchtig themaatje van verantwoordelijkheidsgevoel en zelfacceptatie, speels aangevuld met emoties wanneer het over de relatie met Liz gaat, of momentjes over Shauns verhouding tot zijn moeder, Phillip en Ed. Het zombieverhaal zet wat druk op het verhaal maar vervult nooit meer dan een amusante bijrol.

Geinige aanloop, wanneer de apocalyptische proporties nog aan Shaun voorbij gaan; daarna vervalt het toch een beetje in voorspelbaarheid. Naar het einde ook toenemend in drama en moraal, maar het gevoel van geslaagde geestigheid overheerst toch wel na afloop. Een streepje grofheid zou een film als dit goed doen, zeker gezien het Engelse karakter, maar ook de braafheid van Shaun of the Dead is eigenlijk best sympathiek. Fijne herziening, maar het mist enige vorm van scherpte om de 4* te laten staan.

4,0
Leuke mix van komedie, horror en actie die je vaker kan kijken. De film zit vol met leuke grappen, slimme dingetjes zoals het stukje waarin Ed de gebeurtenissen al op cryptische manier voorspelt, en het voelt nooit langzaam aan. De film is leuk geregisseerd en Pegg en Frost zijn een leuk duo samen, alleen sommige bijkarakters, met name de vrienden van Liz, zijn flink irritant. Persoonlijk vind ik dit wel de beste film van Edgar Wright, en een van mijn favoriete komedies, 4,5!

avatar van Vidi well
3,5
Geslaagde horror-comedy, waarin de verschillende aspecten mooi in balans gecombineerd zijn: genoeg horror om het spannend te houden, genoeg grappen om het luchtig te houden. Daarnaast zijn de karakters treffend neergezet, waardoor we met hen kunnen meeleven in deze absurde situaties.

De film speelt ook slim met gebaande horrorcliche’s zoals het medicijnkastje, en de talloze jumpscares in het eerste deel die nergens op slaan. Deze film is zich bijzonder goed bewust van de valkuilen van (moderne) horror en steekt er flink de draak mee. Maar nergens wordt het pretentieus of vervelend, zoals bij Een film als The Dead Don’t Die wel regelmatig het geval was.

Bijzonder vermakelijke film, slim gemaakt, fijn tempo en af en toe zelfs spannend.

3,5*

avatar van umbra
2,0
Mja nu dat ik hem nog eens terug gezien heb, heerste toch teleurstelling, dacht dat ik deze toch beter vond. Vond hem nu niet zo geslaagd eigenlijk, allemaal nogal flauwtjes en irriteerde mezelf wat. Ach horror comedy is bij mij vaak een moeilijk huwelijk, kan ze denk ik op 1 hand tellen als ik wat kritisch ben. Toppers hierin zijn, Bad Taste, Braindead en Tucker and Dale vs. Evil. Deze Shaun of the Dead zit bijlange niet in dat rijtje en dacht eerst ergens van wel. Kom bij deze niet verder dan een kleine 5/10, neig zelfs nr een 4.

avatar van Malibu Stacy
3,0
Na jaren weer eens terug gezien, blijft leuk! Tevens 0,5 punten omhoog!


avatar van 93.9
1,5
Hoog gemiddelde, Engels.. Dacht geef het een kans, helaas de film is niet leuk.

avatar van Alathir
3,5
Leuke film waarvan ik lang heb gedacht dat ik deze ooit had afgezet. Volgens mij was dat een andere zombiefilm. Bleek dat deze niet zo slecht was want heb geregeld gelachen. Soms gaan ze lekker-over-the-top en daar hou ik echt van. Niet die brave, kleur-tussen-de-lijntjes-humor.

De vrienden van Liz storen me teveel om hier een 4* voor uit te delen. Frost en Pegg zijn een supergoed duo. Ik lach ook niet erg snel met films omdat de spontaniteit vaak mist, bij een komedie vind ik meestal de bloopers écht grappig. Dan bedoel ik echt lachen en niet zo eens glimlachen om een stomme grap uit de film. Verder is de film hip gemonteerd. De zombies waren hier wel heel achterlijk en traag, beetje meer dreiging van die kant had zeker gemogen. Qua kills had ik meer inventiviteit verwacht. Iets te standaard naar mijn mening.

avatar van Rancid
4,0
Heerlijke horrorkomedie eens herzien. Viel me deze keer wel op dat richting het einde de film een beetje inzakt en dan met name die fijne overdaad aan Britse humor: op het laatst valt er bar weinig meer te lachen en van horror alleen moet deze film het niet hebben. Hot Fuzz vind ik qua constant humorniveau nog wat beter.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:17 uur

geplaatst: vandaag om 07:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.