
Hardware (1990)
Alternatieve titel: M.A.R.K. 13
Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Thriller
93 minuten
geregisseerd door Richard Stanley (I)
met Dylan McDermott, Stacey Travis en John Lynch
In een toekomstloze wereld vindt een schroothandelaar een robothoofd. Hij neemt het mee voor zijn vriendin, zodat ze het kan gebruiken voor een kunstwerk. Het robothoofd blijkt echter in staat zichzelf volledig te repareren en slaat aan het moorden.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=jnVVyfyFChE
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Wanneer er in de 1e 45 minuten meer was gebeurd zo mijn score hoger uitvallen, maar helaas...
4*
Een geur/smaak van verwoesting op aarde is de dekking, de mens heeft het volkomen verknald en leeft met de consequenties. De film neemt een aanloop om daadwerkelijk los te gaan maar dat vond ik in het geheel niet storend. De personages werden oppervlakkig aan ons voorgesteld en ook de wereld waarin zij leven, boeiend zat voor mij.
Vooral in de jaren 80 was men erg bang dat robots de wereld zouden overnemen, dit is een laat product van die angst en op zich is het wel grappig. Gelukkig zijn we minder naïef geworden op dat vlak. Dit prentje springt in op die angst en stevent af op een soort Terminator-idee.
Naast een heerlijke Stacey Travis deed Dylan McDermott het wel oké maar de meeste lol zat hem in Iggy en Lemmy natuurlijk. Met een matig script hebben ze er toch nog wel wat van kunnen maken. Het verhaal is dun en daardoor is de film zeker niet snel te noemen maar traag (zoals velen voor mij hebben aangegeven) is voor mij ook weer een overdrijving. Beeld en geluid staan er prima op maar vooral de soundtrack is een enorm sterk punt van de film en zorgt voor de post-apocalyptische sfeer.
Prima vermaak in een cyberpunk-post-apocalyptisch wereld, iets waar ik enorm van kan genieten. Creepy gasten in een harde wereld.
Geen idee hoe ik zelfs nog nooit van deze film gehoord had. Valt toch aardig in het cyberpunk vakje en het ademt gewoon cult. Maar op de één of andere manier is het zo cult dat de film zelfs op die lijstjes veelal afwezig is.
Film deed me denken aan een mix tussen Tetsuo en Mean Machine, maar dan in een post-apocalyptische setting. Voer voor mijn bek dus, en dat was het ook. Sfeervol in beeld gebracht, met veel aandacht voor het roestige staal en met een lekker hardgekleurd einde.
Robotje is erg cool. Qua kunnen niet zo heel indrukwekkend, maar qua design komt het angstaanjagend genoeg over. Leuk de stop-motion scenes waarin het zichzelf in elkaar aan het vijzen is, alleen jammer dat Stanley soms iets té gejaagd te werk gaat. Film had iets meer die typische cyberpunk fetish mogen hebben. Stanley legt soms mooie plaatjes vast, maar knipt te snel weer weg naar een volgende scene. Van het verhaal moet deze film het echt niet hebben, dus een beetje onnodig.
Muziek is wel kut, jammer genoeg. Vervelend ook die "oh, ik ben een toekomstmens maar ik luister classics (wat dan eigenlijk de huidige muzieksmaak van de regisseur is)" trucjes, te vaak gebruikt (en eigenlijk altijd kutmuziek). Naar mate de film vordert wordt de soundtrack wel iets beter, maar echt goed wordt het nooit. Doe mij dan maar Chu Ishikawa.
Maar verder een fijne, sfeervolle verrassing. Film is net niet freaky genoeg en wil net iets teveel een Amerikaans verteltempo aanhouden. Wanneer Stanley meer de sfeer en beelden laat spreken is het echter genieten.
3.5*
waarom hij niet in lijstjes staat durf ik dan weer niet te zeggen, maar als ik zo naar mijn eigen cijfer kijk, heeft het er wellicht mee te maken dat hij het bij de lijstjesmakers wellicht aflegt tegenover de Japanse cyberpunk, die standaard nog een extra cool factor ingebouwd heeft...

Oké, maar er zijn 5 Japanse cyberpunk films in totaal ... dat laat toch nog genoeg ruimte voor andere films op de lijst?

Zou je mij dat lijstje willen noemen....... please, please


Kan me verder wel voorstellen waarom deze zich tot zo'n culthit ontpopt heeft. Kijkers idolaat van Japanse cyberpunk, en wat dies meer zij, zullen hier waarschijnlijk wel hun heil vinden. Maar ondanks mijn geringe affiniteit in het onderwerp, kon ik deze prent ook wel pruimen.
Het verhaaltje - if any - heeft wat tijd nodig om op zijn poten gezet te worden; dát aspect is verder ook niet echt het meest denderende aan de film. Sferisch gezien valt er al meer te beleven, gelukkig. Maar echt leuk wordt het pas wanneer het militante robotje de boel komt verstieren. Vanaf dan profileert dit vehikel zich - nóg meer als voorheen - als je reinste pulp. Maar wél amusante, geestige pulp, met daarenboven veel oog voor visuele flair. En een hoop saillante details.
Doet qua feel ook wat denken aan spul als Robocop en Total Recall, al is dit visueel natuurlijk wel van een totaal ander kaliber. Vermakelijke kolder dus, die - naast het feit dat ik niet zoveel met de thematiek heb - eenvoudigweg te lomp en te conventioneel is qua verloop, om me er euforisch over te krijgen. 3,0* heeft-ie wel verdiend.
Voordat Isaac Asimov ons kennis niet maken met vriendelijke robots, werden deze stalen levensvormen vooral als monsters gezien. Want, Asimov's robot-wetten ten spijt, robots zijn ook best angstaanjagend. Een C-3PO kan je hand zonder moeite verbrijzelen als hij dat zou willen. Die angst weet de eigenzinnige filmmaker Richard Stanley weer helemaal nieuw leven in te blazen met Hardware. Een groezelig dystopisch toekomstbeeld dat enigszins aan Japanse cyberpunk (of zelfs anime) doet denken. Vergelijkingen zijn er ook met pre-Matrix werkjes als Cyborg en Nemesis van Albert Pyun (dezelfde 90s b-film uitstraling) en overduidelijk natuurlijk ook Terminator. Stanley was echter ook een groot bewonderaar van Dario Argento en zo doende zit er in zijn toekomst visie zelfs wat Bavaïesk-kleurgebruik wat het een heel kenmerkend sfeertje geeft. Dario Argento vond het een ijzersterk toekomstbeeld, zo zegt hij op de Italiaanse poster.
Aan sfeer is in ieder geval geen gebrek en de anime-achtige manier waarop alles in beeld gebracht is mag er ook zeker zijn. Het verloop van het verhaal had echter wat beter gekund. Er vallen best wat doden in de film, maar lang niet allemaal door toedoen van de robot. Daarnaast is het allemaal ook niet lang in beeld, gorehounds zullen dan ook teleurgesteld zijn dat er maar een echt brute kill in de hele film zit. Daarnaast neemt Stanley in het midden de tijd voor allerlei dramatische stop-motion met Stabat Mater eronder in een poging om het niveau van de film wat op te krikken. Resultaat is een vrij bizarre inconstantheid in toon.
Als soundtrack gebruikt Stanley voornamelijk Metal en Alternatieve Rock en de originele muziek is gemaakt door Simon Boswell (Santa Sangre, Phenomena, Opera, Demoni). Een sterke combinatie van synthesizers en 80s rock.
Uiteindelijk vond ik het een erg fijn cult-filmpje wel. Visueel erg mooi en verder ook wel vermakelijk. Stanley wilde er een tweede laag in stoppen met metafysische elementen, maar dat herken ik er niet echt in.
2,9*
Wat vond ik dit een gave film (ondanks de trage opbouw) vroeger. Toen nog op VHS gekeken.
Nu zoveel jaren later de bluray gekocht en ja het is nog steeds een gave film.
Verder is het ook leuk om te zien dat een aantal bekende Rock en Metal muzikanten een klein rolletje hebben in deze film en dan doel ik natuurlijk op Iggy Pop en Lemmy (als taxichauffeur op een bootje), waarvan ook nummers (waaronder het bekende "Ace Of Spades") te horen zijn.