• 9.175.891 stemmen

Geregisseerd door: Abel Ferrara

Met onder meer: Christopher Walken, David Caruso en Laurence Fishburne

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot King of New York

"Not everyone who runs a city is elected."

Net uit de gevangenis maakt Frank White, vergezeld door twee mooie bodyguards zijn comeback in de South Bronx, waar hij gevierd is. Hij komt op voor de zwarten en wil voor de buurt een ziekenhuis heropenen. Dit zijn de enige menselijke trekjes van een keihard crimineel die in no time de touwtjes van de drugshandel weer stevig in handen neemt.

Francis 'Frank' White

Dennis Gilley

Roy Bishop

Thomas Flanigan

Lawrence 'Larry' Wong

Joey Dalesio

avatar van Daan258

Daan258

Leuk, maar daar is alles eigenlijk wel mee gezegd.

De 7,0 op IMDB doet mij wel een beetje verbazen.

Het verhaal is behoorlijk mager en stelt ook niet veel voor. HIer en daar wat actie scene's en de rest moet de film het eigenlijk hebben van het acteerwerk, en dan vooral van Chrisopther Walken natuurlijk. Wel heel geinig om Giancarlo Esposito hier in te zien spelen.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Briljante, metaforische cult crime classic van Ferrara met een hoofdrol voor New York, de stad met twee gezichten. En niemand die de lelijkheid van die stad beter over kan brengen dan Abel. Een film over de struggles van working class (politie) tegenover Frank White (Walken) en zijn grootschalige, criminele onderneming. Had een behoorlijk budget voor zijn doen en Ferrara vertelt, in één van de interviews op de Arrow release, lachend dat het met een simpele lunch in Italië en een krabbeltje geregeld was... 5 miljoen dollar. ''Tegenwoordig lukt dat niet meer'' grapt hij, waarna hij een slok van z'n biertje neemt. Voordeel van het grote budget is de uitgebreide sterrencast, maar ook de vrijheid (lees: tijd) om alles piekfijn te belichten, acteurs hun gang te laten gaan (Walken freewheelt regelmatig, feest om te zien) en voor de beste take te gaan. Iets wat doorgaans absoluut niet de werkwijze is voor dit soort genrefilms.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

DVD thuis liggen (A-Film, 2 discs, 2006)

bol.com | King of New York (2DVD) (Dvd), Wesley Snipes | Dvd's

Gek, ik heb de special features nooit bekeken. De DVD is trouwens al drie keer meer waard als toen ik hem aankocht.

Moedigt me wel aan om nog eens op te zetten. Denk dat er ook wel een viertje in zit.

Filmkriebel schreef:

DVD thuis liggen (A-Film, 2 discs, 2006)

bol.com | King of New York (2DVD) (Dvd), Wesley Snipes | Dvd's

Je kunt voor minder de schitterende blu ray van Arrow krijgen.

Basto

Net herzien. Ijzersterk gangsterdrama met een briljante rol van Walken. Halfje erbij.

4,5

avatar van Tonypulp

Tonypulp

‘King of New York’ With Quentin Tarantino, Bill Simmons, and Sean Fennessey

Geweldige podcast! Krijg meteen zin om de film te herzien.

avatar van Brabants

Brabants

King of New York is de film van en met Christopher Walken. Het heeft voor de rest weinig om handen. Beetje saai.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 1945 stemmen

Hele toffe sfeervolle misdaadfilm met een heerlijke Walken in de hoofdrol. Mooie beelden van NYC en een erg sterke rol van Fishburne.

avatar van Lebarron

Lebarron

Een film typische Ferrara film dat wil zeggen een keiharde geweldsfilm in een artistiek jasje gestoken. Veel shots met het emotieloze gezicht van Walken in koud blauwig licht of neonreclames die weerspiegelen in plassen. De film gaat over Frank White, een onorthodoxe gangster die na een jarenlange celstraf in Sing Sing terugkeert naar New York City en maar 1 ding wil: zijn plek heroveren op het speelveld. Frank is een onorthodoxe gangster omdat hij blanke man met flamboyante stijl is die leiding geeft aan een zooitje Run DMC achtige getto boys die voor hem door het vuur gaan onder leiding van zijn trouwe rechterhand,de even patserige als meedogenloze, Jump(Fishburne). Hij neemt met zijn twee bloedmooie vrouwelijke bodyguards Melanie (80's fotomodel Carrie Nygren) en Raye(Theresa Randle) zijn intrek in een penthouse suite in het Plazahotel. Alleen al het feit dat hij vrouwelijke bodyguards heeft geeft hem iets stijlvols en unieks. Frank en zijn bende gaan direct rigoreus te werk om hun plek op het bord te veroveren en iedereen die ze in de weg staat ruimen ze meedogenloos uit de weg maar tegelijk zet Frank zich ook in om een ziekenhuis in Harlem open te houden zodat minder bedeelden ook een ziekenhuis hebben. Ondertussen proberen rechercheurs van de Narcoticabrigade onder leiding van Bishop(Victor Argo) hem weer op te sluiten maar moeten knarsetandend toekijken hoe Frank de dans steeds ontspringt en als een raket naar de top stijgt dankzij geld en macht. De film stamt uit de tijd van de overgang van 80's popcultuur naar de 90's rapcultuur. De groep van White lopen er qua kleding nog 80's bij maar gedragen zich wel als Gangsta's zoals later in Hoodfilms te zien is, rauw en niets ontziend. Hij is daarmee dus zijn tijd vooruit en heeft vermoedelijks zelfs bijgedragen om die cultuur te vormen. Verder heeft hij een topcast met veel bekende koppen in bijrollen zoals David Caruso, Wesley Snipes, Steve Buscemi , Giancarlo Esposito en Harold Perrineau. Deze cast was 5 jaar later onbetaalbaar. The King of New York is in mijn optiek Ferrra's meest iconische film en Frank White is één van Christopher Walkens meest iconische rollen want hij maakt van Frank White een man met uitstraling en gevoel voor stijl en een flamboyante manier van doen zoals wanneer hij met zijn crew herenigt word en hij spontaan een Michael Jacksondansje doet maar tegelijk is Frank ook een gewetenloze en meedogenloze gangster die iedereen die hem een strobreed in de weglegd opruimt. Walken weet dit contrast zeer goed tot uiting te brengen met zijn soms ijskoude, emotieloze gezicht en anderzijds met zijn charmante doch mannelijke manieren en zijn jongensachtige lach. Er was begin deze eeuw nog sprake van een prequel die de opkomst van Frank en het ontstaan van zijn relatie met Jump en diens crew zou vertellen, alsmede waarom White destijds de bak in was gegaan zoals Carlito's way Rise To Power maar die is nog altijd niet gerealiseerd. Misschien maar beter ook want Walken is gewoon de enige Frank White, niemand anders kan hem spelen.

Basto

Komt uit op 4k en blu ray bij Arrow

avatar van Lebarron

Lebarron

Lebarron schreef:

Na herziening 5*. Ferrara's beste film en een van Walkens meest iconische rollen verdient de maximale waardering en zelfs een plekje in mijn top 10!

Basto

Prachtige review. Toch maar de 4k disc bestelt van Arrow. Een mooi excuus de film weer eens te herzien.

avatar van Survivor87

Survivor87

Geweldige misdaadfilm met een superieure Christopher Walken! Mocht zelfs gerust een nominatie(saturn award of golden globe) krijgen voor deze rol. Hij had meer van dit soort hoofdrollen en films moeten spelen.

avatar van Phantasm

Phantasm

Hier en daar wat leuke actie scene 's, dan heb je het ook wel gehad.

avatar van macrobody

macrobody

Een film met een enorme diversiteit aan personages en niemand die daar een probleem mee had. En waarom niet? Omdat men gewoon de beste film wilde maken met de beste acteurs die op dat moment beschikbaar waren. Selectie op inhoud in plaats van iets anders. Is het de beste film geworden van die tijd? Nee, dat niet. Hij is zeker beter dan 90% van wat er tegenwoordig verschijnt op Netflix bijvoorbeeld, maar de film doet erg oubollig aan door de geluidseffecten van de geweren en pistolen. Ook het tempo ligt vrij laag, maar dat is een beetje het handelsmerk van deze regisseur. Al met al een voldoende.