• 9.375.897 stemmen

Geregisseerd door: Abel Ferrara

Met onder meer: Christopher Walken, David Caruso en Laurence Fishburne

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot King of New York

"Not everyone who runs a city is elected."

Net uit de gevangenis maakt Frank White, vergezeld door twee mooie bodyguards zijn comeback in de South Bronx, waar hij gevierd is. Hij komt op voor de zwarten en wil voor de buurt een ziekenhuis heropenen. Dit zijn de enige menselijke trekjes van een keihard crimineel die in no time de touwtjes van de drugshandel weer stevig in handen neemt.

Francis 'Frank' White

Dennis Gilley

Roy Bishop

Thomas Flanigan

Lawrence 'Larry' Wong

Joey Dalesio

Octo schreef:

Tja, smaken verschillen, maar als je Scarface onder deze film zet dan rest ik my case.

Dat zeg ik niet, Scarface vind ik als film vermakelijker, Walker acteerd in deze film wel stukken beter dan Pacino. In ieder geval geeft hij een veel subtielere invulling van zijn karakter die ik beangstegender vindt Pacino is gewoon een leuke druktemaker.

avatar van Smith

Smith

Vond het maar een matige film. Veel afrekeningen en vluchtig verhaaltje. Zat nog even te twijfelen om m af te zetten na een uur. Heb m toch nog afgekeken.

Had er veel meer van verwacht. Geef m anderhalve ster.

avatar van Artifact

Artifact

Smith, je praat onzin man.

avatar van Slater

Slater (crew films & series)

Hoezo? Hij heeft wel een beetje gelijk, alleen Walken komt leuk uit de verf en de rest van de cast niet echt.

Daarnaast was het hele gebeuren in blauw en zwart erg slecht te zien.

avatar van AFX

AFX

Goeie film, maar een vergelijking met Scarface is niet aan de orde.

avatar van pascal83

pascal83

Ondank een geweldige Walker, mooie sfeer impressies van New York in de nacht, bikkelharde scenes, en een geweldig einde, veel de film toch iets tegen. Het tempo lag soms te hoog en er was vaak geen ruimte voor een fatsoenlijke opbouw.

Desondanks 3.5*

avatar van Matchostomos

Matchostomos

King and puppeteer

Als enigszins controversieel cineast trekt Ferrara al sinds enige tijd mijn aandacht, al weet ik eigenlijk nog niet echt waarom. Alvast aan films als 'The Funeral' en deze 'King of New York' om daar meer duidelijkheid over te bieden.
Uiteindelijk kon 'The Funeral' zelfs de kleinste verwachtingen niet inlossen (het resultaat was simpelweg te slecht voor woorden), maar wat doet dat ertoe als Ferrara zich met 'King of New York' op haast magistrale wijze herpakt en me vervolgens met ongelofelijk veel ongeduld doet uitkijken naar diens zogenaamde magnum opus 'Bad Lieutenant'.

Als een soort urbane misdaadfilm laat 'King of New York' alvast een donker en symbolisch beeld zien van de rise and fall van gewezen bajesklant Frank White.
Opvallend daarbij is de vrij gedetailleerde wijze waarop Ferrara zijn hoofdfiguur en het respectievelijke verhaal vormgeeft. Zoals hij zelf namelijk duidelijk maakt, is het personage van Walken een vampier, Nosferatu zelve. Walken ziet er, met zijn vaak schrikwekkende gelaatsuitdrukkingen, niet enkel uit als een bloedzuiger, maar speelt er ook één. Meerbepaald het centrale personage Frank White, een onverbiddelijke en bovenal cynische man die, naast zijn sympathie voor de zwarten en een pleit voor de heropening van een ziekenhuis, enkel uit is op het bloed van zijn vijanden. Hij zuigt iedereen leeg om zich andermaal tot koning van New York te kunnen kronen en voor eens en voor altijd de touwtjes in handen te nemen.

Van het metaforische naar het symbolische in 'King of New York'. Symboliek die Ferrara zowel visueel als verhaaltechnische subtiel naar voren brengt, bovendien op geheel theatrale wijze.
Visueel spreken we dan niet enkel over de blauwe filters die een enorme onderliggende kracht uitstralen én de verzorgde mise en scene, maar vooral over de sfeervolle shots van de stad; shots waarbij Walken een blik werpt op de skyline van New York. Of het nu via een weerspiegeling gebeurt of vanop afstand, de symboliek druipt er op uiterst subtiele wijze af.
Verhaaltechnisch slaat het rechtstreeks terug op het rise and fall gegeven: In zijn eerste rit op de metro maakt White namelijk een eerste stap tot het wederopbouwen van zijn rijk. Maar op de metro zet hij eveneens zijn eerste stap naar de ondergang. Geveld en gewond stapt hij in een taxi, waar hij uiteindelijk en ironisch genoeg écht centraal komt te staan, weliswaar omsingeld door het volk en de politie van New York.

Dikke 4* ...en wat mij betreft kan Ferrara zich met 'King of New York' op enigszins bescheiden wijze meten met de groten in het genre: De Palma (en dan doel ik niet op 'Scarface'), Scorsese en Coppola.

Matchostomos schreef:

Even je verwachtingen temperen. BL is goed, maar KoNY is Ferrara's beste.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Had hier wat meer van verwacht. Walken is goed maar ik vind het schieten iets te lang en eentonig doorgaan en het verhaal wist me niet altijd evenveel te bekoren. Een leuke film om 'ns te zien maar niet meer dan dat, en zeker geen klassieker of iets in die trant. Ruime 3*

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Geweldige film.

Ik heb lange tijd gedacht dat Bad Lieutenant de beste film was van deze merkwaardige New Yorkse underground regisseur maar met King of New York moet ik mijn mening bijstellen: dit is Ferrara's beste!

Het verhaal stelt weinig voor inderdaad maar het is de magistrale uitwerking die deze film tot een uitschieter in het misdaadgenre maakt. Nergens gaan we dieper in op de personages, we krijgen alleen hun leven in het misdaadwereldje te zien en eerlijk gezegd vond ik dat eindelijk een verademing. Dit is cops vs. thugs op de allerbeste manier.

Walken zet een heerlijke rol neer als onderkoelde gangster en de rest van de cast is minstens even goed. Werd aangenaam verrast door de rol van Snipes die ik niet hoog heb zitten. Petje af ook voor Caruso die ik minstens even goed vond acteren als Walken.

Maar wat de film hoge ogen laat gooien is de setting waarin al deze personages fungeren. New York heb ik lange tijd niet meer zo mooi in beeld gebracht zien worden. Prachtige shots waarin je Walken over de stad heen ziet kijken. Ook de achterbuurten en kamers waren geweldig verlicht. Let ook op de prachtige achtervolgingsscene op de brug.

De erg mooie soundtrack maakt het compleet. Badalamenti achtige ambient muziek die de sfeervolle beelden extra kracht geven en hoewel ik totaal geen hiphop fan ben vond ik de jaren 90 hiphop erg goed passen bij de film.

Ferrara heeft met deze film bewezen een echte cineast te zijn. Heb nog lang niet alles van hem gezien maar dat zal nu snel gaan gebeuren.

avatar van ghostman

ghostman

Eens! King of New York is ultra coole gangsterfilm. Een echte klassieker. Mooie cinematografie, goed gecast, harde actie en geweldige oneliners. Deze film heeft misschien wel de allerbeste en coolste oneliners ooit. Vooral de oneliners van Jimmy Jump zijn onvergetelijk. Zoals:

Jimmy Jump: Nobody rides for free, motherfucker!

en

Jimmy Jump: They're for the bullet holes, puta.

zijn legendarisch!

Christopher Walken zet een geweldige rol neer! Een van de beste oneliner van Walken uit deze film: I thought about you every time I jerked off, dickhead.

En de dansscène van Walken is minstens zo goed als die ene scène in The Deer Hunter. Damn, wat een persoonlijkheid!

Room service, motherfuckers!

avatar van ghostman

ghostman

pascal83 schreef:

Desondanks 3.5*

Dit is een minimalistische misdaadfilm. Veel diepgang, maar weinig uitleg. Vandaar dat hoge tempo. Abel Ferrara op zijn puurst!

avatar van Matchostomos

Matchostomos

ghostman schreef:

Kort en bondig, maar to the point, xgogax. Ferrara laat met 'King of New York' inderdaad zien dat diepgang niet altijd expliciet aanwezig moet zijn. In de plaats daarvan gaat hij impliciet te werk en laat hij het beeld 'spreken': via sobere kleuren, mise-en-scène, muziek en nog veel meer.

Ik vond het alvast een plezier om de prent op deze manier te kunnen bekijken, want in zowat elke scène legt Ferrara meer diepgang met zijn 'beeldtaal'. Vandaar inderdaad dat hoge tempo.

Die 4.5* lijken bij herziening overigens onvermijdelijk te worden.

avatar van huppelepup

huppelepup

Wat ben ik blij dat ik nog gewoon van een film kan genieten, zonder gelijk alles te hoeven te ananlyseren. Gewoon meeleven met de film, even in een andere wereld verkeren.

avatar van Querelle

Querelle

Ik had gedacht dat ik dit wel een goeie film zou vinden omdat ik the funeral ook geweldig vond, maar hoe meer ik van Ferrara zie hoe belabberder ik hem vind als regiseur. En dat heeft vooral te maken met de moraal van zijn films. In Driller Killer is het een kunstzinnige serie moodernaar. Hier is het is het een Robin Hood figuur die je stiekem sympathiek moet vinden omdat hij een ziekenhuis financiert.

En dan nog Christopher Walken die totaal geen consequent karakter kan neerzetten als hij niet de juiste regie krijgt.

Alleen interesant als tijdsdocument van de popcultuur anno 1990

Querelle schreef:

Ik vind het juist met afstand zijn sterkste rol.

avatar van MuchTheSame

MuchTheSame

Querelle schreef:

Alleen interesant als tijdsdocument van de popcultuur anno 1990

Symphatie is toch iets wat waarschijnlijk wel de achterliggende gedachte van deze film is, het is niet onrealistisch....

Pablo Escobar deed heel veel voor de arme mensen om hem heen, tot hij dood gevonden werd op een dak waardoor hij een soort "nieuwe martelaar" werd, alleen ging hij de fout in toen hij besloot een volle passagiers vliegtuig op te blazen en andere dergelijke moorden uitvoerden.... Hij had , net als elk mens, zijn goede en slechte aspecten.

avatar van picah.q

picah.q

De sfeer in de film is wel top, op een of andere manier komt alles sloom over maar dat maakt de film het er niet minder op. Ik heb hem net gezien en ik vond dat typetje frank wel prachtig, de manier waarop hij dingen zegt is gewoon heel orgineel en een beetje psycho. Ik vond alleen laurence fishburne niet zo goed uitgezogt voor deze film, komt ook meschien omdat ik eerst Matrix heb gezien. Verder vond ik de film zeker leuk om naar te kijken, niet speciaal verder. Het is ook orgineel dat iedereen dood gaat trouwens, dat kom je ook niet zo vaak tegen. 3.5

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

picah.q schreef:

Om serieus genomen te worden heeft hij voor 'The Matrix' zijn naam 'Larry' aangepast tot 'Laurence'.

avatar van Querelle

Querelle

Dat heeft hij toch al veel eerder gedaan? .

avatar van N_SANE

N_SANE

Mwah, het was een te pruimen film en bij vlagen had het zeer leuke stukken. Walken deed het goed en zelfs Lawrence deed het aardig.

Het verhaal boeide dan eigenlijk ook alleen als zij in beeld kwamen. De rest was wat langdradig en kon mijn aandacht niet vasthouden.

Desalniettemin had het zijn leuke momenten en heb ik het kunnen afkijken. En ik vond de achterliggende gedachte prima!

avatar van trebremmit

trebremmit

Rauwe film met donkere beelden van New York, freaky synthesizer muziek en een goede cast. Inderdaad er wordt weinig uitgelegd qua geschiedenis maar dat maakt het juist een bijzondere film. Genoten van deze met een donkere sfeer beladen film.

avatar van starbright boy

Ik was nieuwsgierig geworden naar meer Ferrera na Bad Lieutenant. Bad Lieutenant is op een bepaalde manier een veel uitbundiger film. Vol symbolen en met een stevig aangezette sfeer. King Of New York is relatief subtieler, maar bijna net zo zwartgallig. Iets minder goed ook wat mij betreft. Ik weet niet zo goed wat ik van de vaak stoicijnse Walken moet denken. Past ergens wel bij zijn rol maar helemaal over kwam het niet. Ik denk dat mijn probleem bij Ferrara tot nu toe een beetje is dat ik getuige blijf van zijn wereld maar nooit helemaal mee kan, boeiende regisseur, maar niet helemaal mijn ding, al is het interessant genoeg om meer van 'm te zien.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een ijzersterke mooie film van Abel Ferrarra met een erg mooi mafia verhaaltje. Tussen de misdaad krijgen we ook nog hier en daar een mooi actiescenetje voorgeschoteld die er ook lekker bruut uitzagen. Christopher Walken vond ik wel erg goed acteren naast Laurence Fishburne. Ook krijgen we nog een bijrol te zien van Snipes als bad guy. Film is verder ook geschoten op erg mooie plaatsen in New York en Abel Ferarra zorgt er toch weer voor dat deze film smullen geblazen is. De sfeer is ook erg meeslepend en alles zit gewoon subliem in elkaar. Ik dacht altijd dat Ferarra het moest hebben van gewone normale mafiafilms. Maar bij King of New York kwakt ie er ook nog even wat heerlijke actiescenes in. Die autoachtervolging vond ik ook erg leuk. Vond deze dan toch net iets beter dan Bad Lieutenant. Toch stiekem weg de beste die ik van Ferarra heb gezien tot nu toe.
Christopher Walken was gewoon lekker op dreef en zondigde wel veel aangezien hij zichzelf had belooft om uit de misdaad te blijven. Maar hij knalt er toch evengoed nog op los. Verder Laurence Fishburne die lekker cynisch was. David Corusco deed het ook erg fijn als bad guy. En tenslotte Wesley Snipes nog die voor een leuke bijrol zorgde als hulp bad guy. Verder ben ik Steve Buscemi niet tegengekomen.

Maar voor de verder rest een sterke zeer goede misdaadfilm dat voor zoal de mafia-fans als de actiefans een aanradertje is.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

King of New York is een zeer geslaagde maffiafilm. Lekker rauwe cinematografie van New York met een hoofdpersonage wat overal lak aan heeft en gespeeld met grote mystiek en afstand. De vele vermakelijke dialogen en spetterende actiescenes zorgen in deze grauwe wereld voor entertainment en dreiging. Absoluut een aanrader voor liefhebbers van het crime-genre.

avatar van mister blonde

mister blonde

Toch benieuwd geworden naar meer van Ferrara. Prima film, dit namelijk. Bad Lieutenant eens proberen denk ik.

avatar van mayhemblik

sinterklaas schreef:

PARDON???????????

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Wees gerust, na een tweede kijkbeurt is die mening weer teruggedraaid. King of New York blijft wel nog steeds een geniale film .