menu

Nattevagten (1994)

Alternatieve titel: Nightwatch

mijn stem
3,51 (357)
357 stemmen

Denemarken
Thriller / Horror
105 minuten

geregisseerd door Ole Bornedal
met Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodnia en Ulf Pilgaard

Rechtenstudent accepteert - om wat bij te verdienen - een baan als nachtwaker in een mortuarium. De oude nachtwaker houdt ermee op, maar wil niet vertellen waarom. En daarmee is de suggestie dat er vanalles mis is op het mortuarium gelijk gedaan.

zoeken in:
avatar van chevy93
3,0
Aardige film. Leuke spanningsopbouw en een aardig verhaal. Daar houdt het jammergenoeg mee op. Er wordt te weinig met de spanning gedaan die aan het begin gecreëerd wordt. Op een gegeven moment had ik het wel gezien en was het niet spannend meer, je weet dat er niks gaat gebeuren. Jens is dan nog de persoon die deze film de moeite waard maakt. Door hem wordt het (iets) meer dan een doorsnee CSI-aflevering.

3,0*

laundromat
Nightwatch (1997) gelukkig niet gezien. dus deze maar checken (14 aug na Insomnia (1997).

dat ik al die jaren zoveel remakes heb gezien, zonder het te weten. heb het met muziek ook. remake is dan soms toch minder ofzo, omdat jed dan weet dat het niet origineel is.

avatar van chevy93
3,0
Hangt er vanaf hoe de re-make gemaakt is. Als het gewoon een kopie is, is het minder ja. Als het gewoon een orginele re-make is. Je moet ook bedenken dat veel films boekverfilmingen zijn en zo dus eigenlijk ook niet volledig orgineel.

avatar van Koenr
2,0
Redelijk sfeervol en een toffe setting, maar daar houdt het dan ook wel op. Eerste helft is het allemaal nog vrij genietbaar, met een paar sterke scenes in het mortuarium, maar daarna zakt de film af naar doorsnee crimi gedoe en is het allemaal niet echt meer boeiend. 2*

Meneer Bungel
Hmmmja. Het plot vind ik dan toch weer wat karig. Net wanneer de jongen de (bij)baan krijgt gaat ie met z'n vriend die uitdagingen verzinnen en linkt het netjes met de plannen van de detective/killer. Ook is de killer net aan het moorden wanneer de vriendin langskomt; hij had, heel aardig van hem, de deur alvast open laten staan. Het vreemdste is nog dat een perverse medewerker die seks had met lijken carrière kan maken als poltieman. Only in Denmark zeker, ook al zal ik niet beweren dat justitie en aanverwante psychiatrie nooit fouten maken. Maar als je er niet teveel moeilijk over gaat doen blijft er wel een pracht van een film over, met bakken spanning, enkele brute acties, fijn acteerwerk en zeer mooi gedraaide scenes.

Ik blijf dan ook maar bij mijn 3,5*.

avatar van 606
3,5
606
Dit origineel is net wat beter als de remake uit 97, omdat het qua spanning en plot beter verloopt.
Acteren was ook sterk en film technisch is het ook best.

3,5 ster

avatar van Zandkuiken
3,0
Het is hier al een paar keer gezegd, maar ook ik vond vooral het eerste deel van deze prent goed. De ontrafeling van het verhaal doet inderdaad wat te veel denken aan TV-detectives.

Jammer, want het begin is sfeervol en er wordt prima geacteerd. Voornamelijk dan door de 2 kameraden, die zelfs voor de nodige gein zorgen.

Hoe meer het plot erbij komt kijken, hoe minder het me allemaal ging interesseren. Maar sowieso een meer dan geslaagd filmpje. 3*

avatar van ILDIB
3,5
De spanning is heel hoog, maar puntje bij paaltje gebeurt er niks en zakt ie weg. Das erg jammer. Laatste kwartier is het zwakst.

avatar van donkied
4,0
De climax laat het afweten inderdaad. Beetje jammer maar nog steeds een dijk van een film vind ik.

3,0
Onderhoudende, spannende film. Maar daar is alles wel mee gezegd.

Ik zag geen elementen die de film bovengemiddeld zouden moeten maken. Visueel is het behoorlijk mager en het grossiert natuurlijk in typische thriller-effecten.

laundromat
In het begin denk je: ok, nu worden de clichés uit de kast getrokken; 'er gebeurt nooit wat hier'. Maar ik vond hem toch anders dan anders ofzo. Misschien ook door het Deense. Ken de remake niet, hou ik maar ff zo.

Zijn in de loop van de jaren de cijfers voor deze film omhoog gegaan
ofzo? Zie bericht van Orbit en dan 4* Of bericht van neo en dan ook 4*

Verder technisch vraagje: what's the deal met die sleutels? Je steekt een sleutel in dat ding en dan...? Wat is het gevolg?

avatar van dEUS
2,0
Erg mager.

Een film die zeer weinig te bieden heeft. Hij sprak mij aanvankelijk aan door de enge setting, maar die werd eigenlijk erg slecht gebruikt. Qua horror is deze film sowieso drie keer niks.

Verder was ook quasi elk moment/element voorspelbaar. Zo kon je bijvoorbeeld voorspellen wanneer het alarm afging, terwijl dit best als 'schrik-moment' kon worden ingezet. Ook het whodunit verhaaltje was erg doorzichtig en boeide bijgevolg voor geen meter.

De muziek vond ik bedroevend slecht, visueel was het pover en de personages waren alles behalve interessant. De enige die wat wist te boeien was de kleine rol van Ulrich Thomsen. De rest is het vermelden niet waard.

Ik geef twee sterren voor schaarse spanningsmomenten en voor het feit dat de film desondanks vlot voorbijging.

2.0/5.0*

3,5
Ik ben geen expert in horror films. Ik ben ook geen liefhebber. Maar toch vond ik dit een goede film die erg spannend was. De verhaallijntjes met de uitdagingen en de relaties tilden hem dan ook boven de gemiddelde cliché horror uit. Ik denk tenminste dat de echte horror liefhebbers toch ook wel aan hun trekken kwamen in deze film.

3,5
laundromat schreef:

Verder technisch vraagje: what's the deal met die sleutels? Je steekt een sleutel in dat ding en dan...? Wat is het gevolg?


Ik kan me voorstellen dat die sleutels gebruikt worden als bewijs dat de bewaker ook echt op die tijd aanwezig is geweest in de ruimte om te controleren. Een soort prikklok.
Maar ik weet het niet zeker.

laundromat
Hmm...klinkt wel aannemelijk ja. Anders kun je net zo goed geen rondes doen...

avatar van remorz
3,0
Kleine tegenvaller.

Waarschijnlijk iets te lang mee gewacht, waardoor deze is ingehaald door een handjevol andere films, zo lijkt het. Het claustrofobische sfeertje bekruipt je wel hier en daar, echte nagebijt-scènes zitten er dan net niet tussen.

Het helpt waarschijnlijk ook niet dat deze film voor mij twee gezichten had. Enerzijds spannende momenten, mooi belicht en geschoten, anderzijds nogal kinderlijk melig of dramatisch gedoe in de vriendengroep, veelal ondersteund door een nogal krijsende soundtrack; echt een groot nadeel van deze film.

Het whodunnit-aspect is flinterdun en voorspelbaar, maar gelukkig leunt de film er ook niet al te veel op. De spanning in sommige mortuarium-scènes zorgt voor een kleine 3*, maar hier had veel meer in gezeten.

avatar van Leo1954
4,0
Had de film al gezien in '94 en ik vind het nog steeds een enorm grappige, uiterst spannende en heerlijk gespeelde film.

avatar van Drs. DAJA
4,0
Nattevagten oftwel Nightwatch staat op de nummer 15 in de Top 25 met de beste Horrorfilms van de jaren '90. Vanaf 7 oktober tellen we dagelijks af met een nieuwe titel uit de '90s Horror Top 25 om op Halloweenavond de nr. 1 vrij te geven.

Voor de video: '90s Horror Top 25 - nr. 15 Nightwatch

avatar van Montorsi
3,5
Leuke film, beetje een moderne Hitchcock.

Merkte vooral dat er veel stijlelementen in zaten waarin gerefereerd werd naar de wat klassiekere horrorfilms. Zat een terugkerend Psycho-muziekje in, en een paar shots deden erg denken aan die film denken. Verder kreeg ik door de gangetjes nog een The Shining-achtige associatie, maar eigenlijk is het verhaal vooral een Jack The Ripper-variant.

Het is ook zeker een spannende film, zeker het middenstuk. Op het einde vond ik het wat minder boeiend, vond het ook zonde dat het uiteindelijk de moordenaar zelf was die je op het juiste pad kreeg, niet erg geloofwaardig en wat gekunsteld.

Maar desondanks erg leuk. De film is op bepaalde momenten grappig, kent een leuk spannend sfeertje, en er komen wat bekende Deense gezichten langs. Vooral de cameo van Ullrich Thomsen, in een rol die niet echt bij hem lijkt te passen, wat dat juist weer een leuke toevoeging maakt

Kim Bodnia blijft een held, en de film is voorbij voordat je het weet. Uiteindelijk is het ook niet meer dan een leuke mengelmoes van verwijzingen etc, maar het is wel meer dan de moeite waard.

3.5*

avatar van rep_robert
3,0
Nattevagten begint erg leuk, is af en toe erg spannend en de score is ook zenuwslopend. Vooral de introductie in het mortuarium weet te intrigeren en alles belooft dan ook zenuwslopend te worden.

Hoe jammer is het dan dat de film eindigt in een simpele crimi film die weinig meer weet te overtuigen. Daarbij helpt het ook niet dat de dader een behoorlijk stuk voor de climax al uit de kast weet te komen. Overigens heb je tijdens het kijken ook al vrij snel door dat die agent de moordenaar is, hij geeft wel hele vreemde informatie door, dat doet een agent normaal nooit. Ook dat hele komisch bedoelde kerk gebeuren doet de sfeer een beetje teniet helaas.

4 sterren voor het eerste gedeelte, 2 voor het laatste.

3,0*

avatar van sinterklaas
4,0
Toen ik 13 was had ik nog de remake van deze film gezien en weet nog dat ik daar helemaal niks aan vond en saai was....althans zo dacht ik er als puber over die uiteraard alleen op actie en geweld zit te wachten. Na jaren uiteindelijk eens het Deense origineel geprobeerd en ik weet in ieder geval al dat mijn stem bij de remake wel zal worden verhoogd.

Dit is gewoonweg een erg geslaagde film van Ole Bornedal. Hij weet hier een prima en spannende film neer te schetsen met een uitstekende cast. De hoofdrolspeler kon ik nog niet maar die zet wel een overtuigende rol neer als Martin, een nachtwaker in een montuarium (je moet het maar net willen), Ook Kim Bodnia is prima van de partij en de rest ook. De film is ook door en door spannend en weet op psychologische gebied ook goed te werken. Het begint ook een klein beetje met Paranormal Activity achtige snufjes, Martin doet zijn werk als nachtwaker en er beginnen allemaal vreemde dingen plaats te vinden die eerst nog onschuldig lijken, maar uiteindelijk uitmond op een soort van thriller waarbij Martin in een slim maar pervers spelletje verzeild raakt. (wat begint met dat Martin word verdacht voor necrofilie, maar even later word het alleen maar erger en niemand geloofd Martin. Vooral de angst in het donker en toch met moed actie ondernemen om bv te kijken wat er nou allemaal gebeurd in die opslagruimte word door Bornedal ook erg sterk en pakkend neergezet. Het climax is ook vrij heftig, je beste vriend kan je ergste vijand zijn.

Prima origineel waarvan ik de remake snel een herkijkbeurt ga geven.

4,0*

avatar van Sergio Leone
3,5
Goed.

Maar dat is niet per se de verdienste van het plot. Na een langzaam begin waarin de whodunnit nog vlotjes meehelpt aan de sfeerschepping laat de uitkomst serieuze steken vallen naar het einde toe, waarin het "meesterplan" van de moordenaar uit de doeken wordt gedaan en het uit een reeks toevalligheden blijkt te bestaan.

Nu goed, Nightwatch is een prima wegkijker, zeker ook door cast die overwegend goed staat te acteren. Hoofdrolspeler Nikolaj Coster-Waldau is wellicht het beste. Kim Bodnia is wat luidruchtig aanwezig en Ulf Pilgaard is mij niet subtiel genoeg, maar ook zij kunnen er mee door.

Regisseur Ole Bornedal slaagt erin stevig wat sfeer in z'n film te steken. De locatie ademt sowieso al iets lugubers uit en af en toe een dom schrikmomentje kan ik ook altijd wel smaken.
De soundtrack is niet altijd even overtuigend, maar de verdere no nonsense-aanpak past wel bij dit soort films.

3,5

avatar van Spetie
3,5
Een leuke en bij vlagen ook spannende film, die wat vlak begint, maar redelijk sterk eindigt.

In het begin wordt gepoogd om sfeer te scheppen, door middel van wat kleine verwijzingen naar oudere films uit het genre. Op zich wel aardig gedaan. Ik had in de eerste helft vooral problemen met het personage dat Kim Bodnia speelt. Nogal vervelend, met irritante grapjes, wat er ook nog eens voor zorgt, dat het soms niet spannend wil worden. In het middenstuk wordt dat langzaam steeds beter. De spanning komt er langzaam in, dankzij de steeds terugkerende soundtrack, die erg effectief is en dankzij het goede acteerwerk van de cast, is het blij vlagen zelfs erg genietbaar.

De uiteindelijk ontknoping mocht er ook best zijn. Spannend en leuk. Ook de humor vond ik in de tweede helft wat beter verzorgd. Het luchtige huwelijks einde vond ik op dat gebied ook erg geslaagd. Het is dan ook een prima afsluiter van een fijne Deense thriller, die stroef begint, maar uiteindelijk toch wel lekker op stoom komt.

3,5*

avatar van gauke
4,0
IJzersterk is deze slim gemaakte, fascinerende, spannende, onheilspellende, huiveringwekkende thriller, waarbij realiteit en fantasie door elkaar lijken te lopen. De regisseur zorgt van aanvang af voor onrust, hij heeft gevoel voor timing en dramatiek, zorgt voor een ijskoude en beklemmende sfeer en manipuleert zijn personages. Het acteerwerk van de cast is steengoed en de beelden zijn doeltreffend geschoten.
Opmerkelijk is dat de Amerikaanse remake uit 1997 qua plotuitwerking anders is dan dit origineel.

avatar van royals
3,5
Spannende en verrassende film. Je wordt erin gezogen tot het einde. Het plot had ik ook niet in eerste instantie verwacht. Goed gemaakt, en de spanning met zorg opgebouwd.

avatar van Askikker
3,5
Best goeie (horror) thriller, met een opvallende (maar kleine) debuutrol voor Ulrich Thomson.
Goede clou ook, maar als de film klaar is, moet je niet nog een flauw eind van vijf minuten er achter plakken.

avatar van baspls
4,0
Deze Deense horror (lees: thriller) film moest ik gewoon zien door die sfeervolle poster. Ook was ik erg benieuwt wat de Denen met horror zouden kunnen doen, omdat ik tv-series als Forbrydelsen en The Bridge erg goed vind.

De film verteld het verhaal van Martin, een rechtenstudent die wat geld hoopt bij te verdienen met een baan als nachtwaker in een mortuarium. De oude nachtwaker wil hem niet vertellen waarom hij is gestopt. Tegelijkertijd vinden er vreemde moorden plaats in de stad en dage Martin en zijn vriend Jens elkaar uit om de gekste dingen te doen...

Het acteerwerk was erg sterk en ik herkende ook aardig wat acteurs. Sofie Gråbøl weet overtuigend angst uit te beelden (moest zelfs denken aan Marilyn Burns in The Texas Chain Saw Massacre) en speelt verder ook niet onaardig, later zou zij de detective Sarah Lund gaan spelen in Forbrydelsen. Ook Kim Bodnia speelt de hoofdrol in een Deense tv-serie, namelijk Martin in The Bridge, hier speelt hij een heel ander soort rol maar hij was toen al een natuurtalend. Nikolaj Coster-Waldau kende ik nog niet maar hij schijnt het in Amerika helemaal gemaakt te hebben. Hier speelde hij in ieder geval een sterke hoofdrol als Martin. En dan was er natuurlijk nog Ulf Pilgaard als de politieman, die tevens de necrofiele moordenaar blijkt te zijn. De hele film lang kwam hij mij bekend voor en aan het einde wist ik ineens waar ik hem eerder heb gezien: Tempelriddernes skat, een Deens jeugdfilm. Hier komt hij op het einde in ieder geval erg onverwacht uit de hoek.

De sfeer van Nattevagten is vrijwel meteen al gezet, als de oude nachtwaker Martin rondleid door het mortuarium. Door de mooie beelden van het oude gebouw en de muziek blijft die sfeer vrijwel de hele film als een huis staan. De cinematografie vond ik sterk en ook de muziek was erg goed. Een mooie dramatische orkestrale score, suspense-muziek die af en toe aan Psycho doet denken en wat rock-achtige nummers waarvan sommige uitstekend bij de film paste.

Ik kon het wel waarderen hoe je in het begin van de film steeds verwachten dat het een bovennatuurlijke horror zou worden maar het uiteindelijk een super spannende thriller word. Veel van de Hollywood-clichés ontbreken of zijn op geniale wijze door de personages in de dialogen opgemerkt als "Het lijkt wel een slechte Amerikaanse film...". De film had af en toe wat weg van een giallo maar is wat frisser en realistischer.

Nattevagten vind ik een erg goede film van Ole Bornedal. Het laatste deel van de film is de spanning niet te houden. Het plot zit goed in elkaar en het acteerwerk is erg goed, vooral omdat het geen horror-acteerwerk is maar meer acteerwerk dat je in een van de beter drama of misdaad's films tegenkomt. Een echte aanrader voor liefhebbers van horror of thrillers, of als je gewoon een goede film wil zien natuurlijk. Word tijd dat in Nederland ook (meer van) zulke films gemaakt gaan worden.

avatar van Insignificance
3,5
Meer vermakelijk dan iets anders. Ietwat eigenaardig ook. Neem de scène in het restaurant. Die opent als kluchtige ongein, maar stilaan wordt het meer en meer een ongemakkelijke zit met Bodnia die het hoertje steeds meer onder druk zet. In zekere zin tekenend voor de film. Het heeft wel wat humor en is zelfs wat theatraal, met name de blonde hoofdrol heeft daar last van. Een toontje dat doet denken aan een thriller van andere tijden, maar dan in een modern jasje. Zo gaan er onderweg wat smerige zaken opspelen in een plotje dat zich ondertussen ook toespitst op wie de viespeuk is. Beetje wisselvallig, ik kon er in ieder geval nooit helemaal in mee, maar alles wat zich in het mortuarium mag er zijn.

avatar van arno74
3,5
Degelijke en sfeervolle horrorthriller, die met een luchtig verhaal begint dat wel gaandeweg uit de hand loopt, en uiteindelijk in een ware whodunnit uitmondt. Vlekkeloos is het allemaal niet, er zitten genoeg weinig geloofwaardige elementen in, maar de sfeer en de spanning maken veel goed. Richting 3,5*

avatar van knusse stoel
4,0
Prachtige film die inderdaad luchtig van start gaat, daarna iets komisch van karakter wordt en vervolgens de thrillerzijde op gaat zoeken in situaties waarin jezelf liever niet in verstrikt zou willen raken.
Prima verhaal en uitstekende acteurs, film is van het "whodunit" genre.
Wat ik ook leuk vond is het feitje dat Sofie Gråbøl (Deense "The killing") de jonge 'godin' Kalinka speelde als de vriendin van onze held.
Een 8 voor deze film.

avatar van Spartaan1986
Er komt na 23 jaar een 2e deel aan Nattevagten 2 - IMDb

avatar van Woland
3,0
Een jonge Jaime Lannister, pardon, Nikolaj Coster-Waldau, krijgt een baantje als nachtwaker in een mortuarium, en het blijkt al snel dat het geen toeval is dat daar een vacature is: sinds de vermoorde hoertjes binnenstromen blijkt er een of andere viespeuk ook nog met de lijken te rotzooien. Dat ze dat niet op kunnen lossen door een camera of een iets doortastender bewakingsregime nemen we dan maar voor lief aan. Als intro klinkt dit misschien als een horror, maar dat is het nauwelijks: het is veel meer een soort van krimi-thriller waar toevallig ook een moordenaar in voorkomt. Met daar doorheen vermengd ook een behoorlijke dosis komedie, met name doordat Martin (Coster-Waldau dus) en zijn beste vriend Jens nogal van practical jokes houden, elkaar steeds opjutten en Jens daarin graag grenzen overschrijdt. Leuke cameo ook van Ulrich Thomsen, trouwens.

Hoe dan ook, hoewel de film best traag is, is er alsnog best wel wat spanning aanwezig in Nattevagten als het whodunit-aspect van de film nog centraal staat en het de vraag is wat er nou aan de hand is in het mortuarium. En ook als eenmaal blijkt wie de schurk is, zitten er nog wel wat spannende scenes. Maar toch jammer dat er nogal wat zwakke schakels in het verhaal zitten. Het blijkt wel heel gemakkelijk om herhaaldelijk onopgemerkt in een mortuarium in te breken, met de lijken te klooien, crime scene na crime scene te vervalsen, en met een achtergrond als ontslagen necrofiele nachtwaker een carriere als rechercheur op te bouwen. En ook de humoristische scenes kwamen niet allemaal even leuk uit de verf. Een voldoende, zeker wel, maar heel veel meer ook niet.

avatar van Baboesjka
2,0
Tegenvaller. Ik vind 'm niet erg spannend en eng, de muziek is niet mijn ding en het verhaal wist mij ook niet helemaal te boeien. Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig ook niet meer zo into thrillers ben en meer van Art House houd. Ik vind het jammer dat al ver voor het eind duidelijk wordt wie het gedaan heeft. Dat houdt de spanning er ook niet in, wat dat betreft. De humor is het ook niet voor mij. Visueel vind ik het er best goed uit zien en het acteerwerk vind ik oké, maar het is zeker geen film die ik niet had willen missen. De remake heb ik niet gezien, en ik denk dat ik dat zo houd. 2*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:45 uur

geplaatst: vandaag om 11:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.