• 9.184.009 stemmen

Met onder meer: Pablo Schreiber, John Krasinski en James Badge Dale

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 4 februari 2016

Plot 13 Hours

"When everything went wrong, six men had the courage to do what was right."

Op 11 september 2012 wordt het Amerikaanse consulaat en een CIA-basis in Benghazi Libië aangevallen door terroristen. Zes leden van het beveiligingsteam vechten voor hun leven om de overige Amerikanen te beschermen. Tijdens deze 13 uur durende aanval tonen de mannen daden van moed en heldhaftigheid om een tragedie op grotere schaal te voorkomen.

Tyrone 'Rone' Woods

John 'Tig' Tiegen

Mark 'Oz' Geist

Kris 'Tanto' Paronto

Chris Stevens

Sona Jillani

Dave 'Boon' Benton

veel te veel schieten, weinig verhaal, overdreven geweld en op den duur weet je niet meer wie er op wie schiet, en waarom

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Voor een Michael Bay productie, een nog redelijk bescheiden en degelijke film. Moet bij de naam Bay altijd aan een persiflage van Family Guy denken, en dan is er nog dat licht overdreven gedoe in Pearl Harbour en Bad Boys 2 om maar eens wat te noemen, dat ik niet zo heel erg kan waarderen. Daarnaast vind ik dat Transformers gebeuren verschrikkelijk. Maar goed, dat terzijde....

13 hours valt op als een toch wel goed in elkaar gezette actiefilm. Veel introductie komt er niet, je zit meteen in de nesten samen met Jack en Rone. Een redelijk typisch beeld van een onwillige en dwarse bureaucraat versus een aantal 'beveiligers' die hij als onnodig en prehistorisch beschouwd ontspint zich. Ja natuurlijk, de mannen Rone, Jack, Oz, Tanto, Tig en Boon voldoen uiteraard wel aan dat typische beeld van breed geschouderde, getatoeëerde, bebaarde, alfamannetjes. Toch behalve dat sportschool momentje waarop ze bezweet hun spieren laten rollen vind ik de mannen redelijk bescheiden, rustig en in voor een dolletje. Lijken ze vooral lol met elkaar te hebben. De mannen stralen wel sympathie uit, hun baas niet bepaald.

Gruwelijke onderschatting gaat aan alle problemen voor af, waarop men in actie moet komen om 'bepaalde' mensen te redden. Een enorme chaos ontstaat omdat het behoorlijk onduidelijk is wie er nu eigenlijk te vertrouwen is, en met het nodige geluk kunnen ze zich terug trekken naar hun eigen 'geheime' basis die ook al snel belegerd wordt. Het verhaal, het hoe en waarom, wordt weinig tijd aan besteedt, de vraag is ook hoe correct de ware feiten gevolgd worden, maar de film daarop beoordelend schiet je de kwaliteit die de film wel waarborgt voorbij en aan gort.

De film blinkt uit in de vele schietscenes die wonderschoon in beeld gebracht zijn, evenals de toegepaste tactieken zoals het al schietend terugtrekken dat op een bepaalde manier door Seals beoefende wordt en tevens meerdere keren te zien is. De chaos in de vuurgevechten, de rust bij Rone en zijn mannen, de wapens, uitrusting, het ziet er allemaal even professioneel en mooi uit, ook mede door de gekozen kleurenfilters en camerastandpunten. Eenmaal terug op de compound weer die voor mij aansprekende rust en zakelijkheid hoe de situatie daar te verdedigen. Onvoorstelbaar natuurlijk hoe slecht men voorbereid was en hoeveel meer schade die paar mannen hebben weten te voorkomen.
Verder vind ik de spanning mooi gebracht op bepaalde momenten, vind de schrik en spanning erg goed overkomen op het moment dat men de compound van de 'ambo' aanvalt en de lijfwachten zich rotschrikken. Tevens al die mensen die daar rondzwerven op dat terrein, als Rone en zijn mannen er zijn, zoals Tanto dan zegt: wie zijn dit allemaal? Echt doodeng, je weet niet wie je vertrouwen moet, allemaal gewapend, en soms gewoon zelfs bellend met de vijand ook tot grote woede van Tanto op een gegeven moment. Er wordt hier boven aangehaald dat het chaotisch en onduidelijk allemaal is, en dat is ook zo, maar volgens mij ook de bedoeling. Een vuurgevecht is een chaos en vooral in die contreien waar je niet weet wie er aan je kant staat. Rauw, bruut en losse ledematen. Natuurlijk wel wat te vlot soms met dat Jambo gebaar wellicht, en die Amerikaanse vlag tja, dat terugbel gebeuren kon ik me niet aan storen, het zijn tenslotte ook mensen.

Zoals gezegd, liefhebbers van een goede schietfilm zitten erg geramd met deze film, gebaseerd uiteraard op ware gebeurtenissen maar het verhaal is niet echt waar het omgaat de film. Het is vooral een hele vlotte en degelijke actiefilm.

avatar van NRT

NRT

Het is een actie-film en de actie is ook gewoon goed. De film is dus geslaagd voor mij. Dat er ook wat drama en menselijkheid in zit is ook een pluspunt. Daarnaast leer je ook een klein beetje bij over de situatie in Libië. Altijd interessant als je problemen in bepaalde landen leert kennen. Zeer vermakelijke film.

avatar van Boneka

Boneka

Half puntje erbij en dat is niet omdat hij nu in een mooie 4k transfer is gegoten, want de normale blu ray is ook al retemooi geschoten. De beelden zijn zeker in het begin weer fantastisch mooi gefilmd. Vooral de vergezichten zijn schitterend. Ook met het geluid is niks mis mee. Een mooie Dolby Atmos surround.

Had de film al eerder een 3.5 gegeven, maar bij deze herbeleving toch weer een half puntje erbij. 13 hours zit strak in elkaar heeft een goed plot en is zweer waarheidstrouw gefilmd. In de mooie extra's zien we de echte helden nog op de filmset. Vond het alleen vreemd dat op het dak "blondie" met een lid van het zgn. GRS team zonder helm opereerde. Beetje vreemd als je het mij vraagt met al die snipers in de buurt.
De film begint nog enigszins rustig, maar eigenlijk is het een grote actie oorlogsfilm, met spaarzame rustige momenten. Dit alles is uitstekend verfilmd met puike acties. De oplopende acties doen het prima in deze film. Wel jammer was dat de missie feitelijk was mislukt doordat de ambassadeur toch het loodje legde notabene door teveel rookontwikkeling. Knap was dat dit alles tijdens de film lang verborgen bleef. Uiteindelijk ging het alleen maar om zelf te overleven. Het hele Libië is overigens nog steeds een puinhoop na het afzetten van uammar Mohammed Abu Minyar Gaddafi. Probleem is dat er vaak vele stromingen zijn in het land die allemaal hun land willen opeisen zoals we ook zagen in Irak.

13 Hours is misschien niet uniek als verhaal, maar doordat de regie zo strak en mooi in elkaar zit, de beelden fascinerend eruit ziet, blijft het een feest om naar te kijken. De eerder genoemde blauwe strepen die ik de vorige keer storend vond, viel mij nu minder op. Wel de lange lengte van de film die toch iets korter had gekund. Niettemin een meer dan prima film!

avatar van Rickyman

Rickyman

Typische Bay-film, schitterende beelden weer en prachtig geluid, de flitsende actie-scènes spetteren zowaar van het scherm..

Maar kon weinig meeleven met de personages en het chaotische verhaal. Libië en chaos past perfect, maar dit was nauwelijks te volgen.

avatar van umbra

umbra

Té langdradig nr mijn goesting, ook omdat ik nooit in het verhaal en de actie werd mee gezogen. Werd uiteindelijk vrij saaie zit.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Een iets volwassenere Michael Bay-film dan gewoonlijk, vooral te danken aan de gebeurtenis, waarbij Bay op de kar van films als Lone Survivor springt. Het is ook een dankbaar onderwerp voor een spektakelfilm, met hier en daar wat patriottische onzin maar tegelijkertijd ook de absurditeit van de onderlinge relaties tussen de Libiërs en de Amerikanen. Het vaak terugkomende tafereel waarbij de eerste de beste Libiër zegt 'een goeie' te zijn en de Amerikanen dat maar voor lief moeten aannemen, is zowel stuitend als grappig.

Bay blijft in die 'kritiek' wel braaf, natuurlijk, en scoort voornamelijk als actieregisseur. Ook hier vind ik het wel vaak te hip. Dat eerste gevecht, bij de ambassadeur, is niet best in beeld gebracht. Natuurlijk mag er chaos heersen, maar ik had echt geen idee wie zich waar bevond. In het tweede luik doet Bay het beter, met af en toe wat langere en wijde shots voor het overzicht. Dat is al veel aangenamer kijken dan al zenuwachtig knip - en plakwerk.

Verder wordt het visueel leuk opgesmukt door het uitgesproken kleurengebruik. Aan hippe filters geen gebrek, maar er wordt ook veel gedaan met contrasten. Zo blijft de lijvige speelduur eigenlijk continu de moeite waard. De verzamelde castleden moeten vooral stoere macho's zijn. Voor mij zijn die perfect inwisselbaar, ik had toch amper een idee wie zich waar bevond. De verplichte sentimentele nummertjes - fotootje van de familie etc. - neem je maar voor lief. Bay is actie en die is niet slecht.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Een Michael Bay film die goed te pruimen is, het verhaal van deze film vond ik goed gedaan, de cast speelt goed en ik vind John Krasinski en co. erg overtuigend spelen. En ja dan de actiescenes die vond in 1 woord vet erg mooi gedaan en als je een Bose systeem hebt dan al helemaal haha. Al met al een sterke film die het kijken meer dan waard is, en ook het boek waar deze film na is gemaakt is ook de moeite waard.

avatar van willemfilm

willemfilm

Rommelige film. Was soms geen touw aan vast te knopen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Herzien.

Gelukkig maar, want deze recente Michael Bay-film kon me goed bekoren, beter dan dat ik me kon herinneren. Voor zover ik weet is dit de meest serieuze en volwassen film die Bay heeft gemaakt. Ondanks dat zijn stijl goed te herkennen valt kenmerkt 13 Hours zich in het bijna compleet wegstrippen van humor en in te zetten op thriller en actie.

We kunnen elkaar veel wijsmaken over Michael Bay, maar binnen Hollywood is het zonder meer een van de betere regisseurs die het land te bieden heeft. Wellicht dat hij zich iets te veel in standaard kaboem heeft verdiept om nog voor een film als deze serieus te worden genomen, maar hij weet erg goed wat hij met het materiaal aan moet. Daarnaast las ik op het internet dat hij er zelf bijna niets aan heeft toegevoegd, buiten de focus op actie uiteraard.

Na een opbouw van 45 minuten die ondanks het tragere tempo nog steeds over genoeg spanning beschikt breekt de hel los en kan Bay een sterke balans vinden tussen actie, spanning, oorlog en drama. Veel verhaal heeft het concept niet waardoor er met de dramakant wat meer op de achtergrond van de soldaatjes wordt gemikt, maar storend is dat nergens, vooral omdat Bay het tempo niet echt vertraagd.

Erg sterk geschoten actiescenes met een waanzinnig gelikte uitwerking. Erg fraaie cinematografie en een camera die alles sterk in beeld brengt. Met zowel de editing als de opzet is weinig mis. Wellicht dat de speelduur van de film ervoor zorgt dat de actie ietwat repetitief wordt, maar Bay verliest de controle nooit. De film is nergens saai te noemen door voortdurende innovatie en tempo. Ik kan het alleen maar prijzen.

Jammer dat de grote dosis actie er wel voor zorgt dat de acteurs niet memorabel zijn, die binnen hun functie hier nauwelijks ruimte krijgen om überhaupt te worden gezien. Geen idee wie wat was uiteindelijk, wellicht zal dat met de chaos van de situatie te maken hebben, al leek dat niet de intentie te zijn. Dit is iets wat veel films binnen dit kaliber doen, maar het verschil dat hen maken is dat de acteurs daar hun helmpjes aftrekken. Bay negeert die clichés met deze film en dat is fijn.

13 Hours is een grote actiethriller met oorlog en drama in de achtergrond, die een sterke balans tussen de genres weet te vinden. Zeer sterk geregisseerd, alleen met redelijk onzichtbare acteurs waardoor je de personages en hun moed niet echt kan respecteren. Op dat vlak voelt de film iets te Hollywood aan, maar als film zelf zonder meer geslaagd en één van de betere werkjes van Bay die goed weet wat hem met actie te doen staat.

avatar van Davido

Davido

Blijven voor mij de meest indrukwekkende films, films op waarheid gebaseerd.

Kon in het begin van de film wat lastig binden met de personages (wie is wat in relatie tot functie en elkaar). Heb zo even niet een idee waardoor dit kwam. Heeft eigenlijk de gehele film geduurd. Vond de setting, sfeer zeer sterk.

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

All the gods, all the heavens, all the hells, are within you.

13 hours is een ontzettend degelijk en ijzersterke verfilming van deze gebeurtenis. Voor Bay zijn doen, is dit ook denk ik zijn meest serieuze film en zo heeft hij hem ook benaderd. Komische noten op de juiste momenten en een actie volle verfilming.

Verder zie je natuurlijk ook heel veel Bay ingrediënten er in voorkomen. Patriotisme, goed camerawerk, alpha males en natuurlijk, EXPLOSIES!

Deze film heeft me oprecht 2h en 25m goed weten te boeien. Normaal gesproken is dit vrij lang voor een waargebeurd verhaal en gaat het vaak langdradig worden, maar hier vind ik dat niet het geval. Gewoon een goede spannende verfilming, met heerlijke shots (letterlijk). De momenten wanneer de kogels de taliban penetreren zagen er goed uit of dat shot met die sniper tussen die auto ramen, waarbij hij door het hoofd ging van die taliban, terwijl hij zijn bazooka wilde afvuren was ook vet.

Al met al, voor mij denk ik wel de beste Bay-film die ik tot nu toe heb gezien.

avatar van schip010

schip010

Beetje dunne verhaallijn, en patriottistisch zoals we gewend zijn van dit genre. Toch bleef deze film me boeien.

Vooral door de realistische weergave. Ik denk de juiste weergave van dit incident, wat aardig onder de pet is gehouden overigens. Wat een compleet verrot land is dat nadien ook verworden. Khadafi schoot er 150 per jaar dood. Nu een veelvoud hiervan. In sommige area's is een milde dictator echt het beste.

Je wiegje zal daar staan.

Prima film

avatar van obiwan1958

obiwan1958

Pffff,de negatieve reacties op dit waargebeurd verhaal vind ik totaal misplaatst!

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuke actiefilm. Prima mee vermaakt.

AmazingPP

Ik zit nu ruim een uur in de film en ik heb werkelijk geen idee waar het over gaat, wie de goede zijn en wie de vijanden. Het script gaat als kanten uit, het camerawerk is rommelig, maar pluspunten zijn de 4K transfer en de Dolby Atmos soundtrack. Voor de rest kan het me weinig tot niet boeien. Twee kleine sterren.

obiwan1958 schreef:

Waarom? Het is een blijft een kwestie van smaak. Het verhaal is flinterdun een nagenoeg niet te volgen. Echt gebeurd of niet: dit had beter in beeld gebracht kunnen worden.

avatar van Shadowed

Shadowed

Toch nog verhoogd met een extra halfje. Wat mij betreft de ideale actiefilm, met precies voldoende emotie, achtergrond, uitdieping en explosief geweld om de flair niet te verliezen. Ik moest de film 4x zien voordat ik hem tot op deze hoogte kon waarderen, maar elke herziening is altijd een klein feestje.

avatar van schrans

schrans

Genietbaar actievehikel die weet te beklijven, maar soms wel wat rommelig wordt in de actiescènes.

avatar van Film Pegasus

Een mix tussen Argo en Assault on Precinct 13 en dan met een Michael Bay sausje erover. De verfilming van een boek naar de feiten uit 2014. Bay zat qua script dus wat vast aan de feiten. Met momenten is het wat cliché en zoals dat met Bay gaat, enorm Amerika Amerika. Maar jammer genoeg vond het ook echt wel plaats. Bay slaagt er wel in om een wat eenvoudig plot toch meer dan 2 uur warm te houden met de nodige actie en spanning. Ook de cast valt goed mee en dan vooral Krasinski. Het resultaat is een aangename oorlogsactiefilm die ondanks de lange lengte voldoende blijft boeien.