• 9.375.261 stemmen

Geregisseerd door: Akira Kurosawa

Met onder meer: Toshirô Mifune, Machiko Kyô en Takashi Shimura

Gesproken taal: Japans

Plot Rashômon

"The husband, the wife… or the bandit?"

In Kurosawa's Rashômon worden vier deels tegenstrijdige versies van de gewelddadige dood van een samoerai verteld door getuigen, onder wie de geest van het slachtoffer.

avatar van tovenaar

tovenaar

du kannst nicht an das gute glauben!

Ramon K

Het acteerwerk is juist ongelooflijk sterk!!! Vooral Toshiro Mifune, als de rover, is ontzettend goed. Hij werd juist gecast door Kurosawa omdat hij zo energiek kon acteren. En de vrouw speelt haar rol ook goed. Haar vele gehuil bevestigt juist de ondergeschikte rol van de vrouw in het oude Japan. Men zag de vrouw als een zwak wezen.

En de muziek is echt prachtig........een soort Japanse "Bolero". En ik heb weer intens genoten van die vechtscene in de laatste versie; zo angstig, zo realistisch. Kortom, ik heb weer genoten ook al was het nagesynchroniseert.

avatar van Goodfella

Goodfella

Iets té energiek, als je het mij vraagt. Vandaar mijn vergelijking met het acteerwerk in stomme films.

Als ik:

1 een Japanse film

2 in het Duits

3 van 1950

4 over eeuwen geleden

5 midden in de nacht

helemaal uitkijk...tja dan moet het wel een goede film zijn geweest!

Ik vond het alleen niet duidelijk waarom ze allemaal logen. De waarheid leek me in sommige gevallen minder genant dan hun zelfverzonnen verhaal.

Ramon K

Iedereen heeft een reden om te liegen...

De houthakker liegt in eerste instantie omdat hij niet in de zaak verwikkeld wil raken. Maar dit was ook een leugen; hij heeft immers de waardevolle dolk gestolen die op de plaats des onheils lag. De geest van het slachtoffer liegt en zegt dat hij een eervolle dood is gestorven (zelfmoord is eervol) en verzwijgt zo dat hij zijn vrouw de verkrachting verwijt en dat hij na een gevecht smeekt om genade. De rover liegt omdat hij zijn naam als "grote bandiet" hoog wil houden. Hij wil zo verdoezelen dat hij een angstig gevecht gewonnen heeft, waarin hij totaal niet moedig was en waarin hij niet zo kundig met het zwaard was als hij de rechter doet geloven. Dat hij vernederd wordt en aan gezet wordt tot vechten door een vrouw wil hij liever ook niet aan 't licht laten komen. Tenslotte liegt ook de vrouw nog. Zij spiegelt zich af als een onschuldige vrouw die verkracht wordt en daarna ook nog eens afgewezen wordt door haar man uit minachting. In feite is de vrouw vals en zet de twee mannen aan tot een duel tot de dood terwijl ze eigenlijk blindelings aan haar man's zijde had moeten blijven staan. Uiteindelijk weet je na afloop van de film nog steeds niet wat de absolute waarheid is. Waarschijnlijk is 't een mix van de vier vertelde verhalen, waarin alle vier de personages niet zuiver hebben gehandeld.

avatar van tovenaar

tovenaar

Volgens mij lieg je

Ramon K

Haha inderdaad, dit is slechts mijn versie van de waarheid....maar blijf vertrouwen hebben in de mens he!!!

OK Ramon, thanks!

Mooie uitleg, kan ik mee uit de voeten.

graag gedaan!

avatar van Goodfella

Goodfella

*heel verhaal van Ramon*

Leuk! Zo diep had ik er nog niet over nagedacht. Ga m'n video opname met dit verhaal in m'n achterhoofd denk ik een dezer dagen nog maar 's kijken.

FisherKing

Al met al, zeer origineel wel. Scene waarin die houthakker met zijn bijltje door het woud loopt is voor mij de beste van de film
Schitterende Scene!

FisherKing

Onbeschrijfelijk Mooi. Ik sluit me helemaal bij Ramon aan.

Had er niets van verwacht en dan zie ik een compleet andere en nieuwe film over een verhaal van iemand die sterft en zijn we getuige als kijker van een soort rechtbankscene. Toshirô Mifune speelt de sterren van de hemel. Wat een gevoel en wat een timing.

En de scenes in dat bos : onvergetelijk.

Het verhaal tijdens die drammerrige regen tussen volslagen onbekenden, op zoek naar de 'waarheid' en opgedreven door elkaar om verder dan de verhalen te gaan; dus voor de waarheid.

Moet wel de voorbeeldfilm zijn voor de meeste regisseurs. In 1950 gemaakt en ziet er nog steeds vernieuwend uit.

FisherKing

Bij de getuigenis van de vrouw hoor je de Bolero van Ravel (iig een bewerking ervan). 5*film

Ramon K

Ja Kurosawa gebruikt meestal prachtige muziek in zijn films; de muziek van Yojimbo is ook fantastisch!

avatar van JayLunar

JayLunar

Anno 1950 werden er niet veel films gemaakt die zo opwindend zijn als Rashomon. Inventieve narratie, prima vertolkingen (vooral ook Machiko Kyo) en muziek, geweldige editing, en met Kurosawa aan het roer hoef ik over de kwaliteit van de regie al helemaal niets meer te zeggen.

Het enige probleem dat ik met deze film heb is:
die baby aan het einde van de film. Doordat alle Rashomon-lui er wel voor willen zorgen, hebben ze opeens weer vertrouwen in de mensheid...

Maar toch is deze film zeker 4* waard

Ramon K

Doron....1 ster voor deze moeder der moderne films vind ik echt schandalig! Kun je dat dan wel even onderbouwen? Ik ben in mijn laatste berichten misschien een beetje kribbig mensen maar ik irriteer me kapot aan de filmblindheid die ik bij sommige mensen bespeur.

jay73

Relax Ramon! Accepteer gewoon dat niet iedereen oud en wijs genoeg is om bepaalde films te waarderen en vervolgens hun stem d.m.v. argumenten te onderbouwen. Die mensen zullen er altijd zijn. Natuurlijk ben ik het volkomen met je eens, maar jouw reactie werkt eerder averechts, ben ik bang.

Ramon K

Das dus nie de bedoeling van mijn reactie..... Ik wil juist dat mensen zich een beetje openstellen voor invloedrijke werken en Rashomon lijkt mij een leerschool voor filmgierigen. Ik wil dan ook dat men argumenten gebruikt bij een lage beoordeling van zo'n prachtige film. Werd mij ook gevraagd bij mijn 0,5 oordeel ten aanzien van Eraserhead van Lynch, en terecht als je 't mij vraagt. Als je al oud en wijs genoeg bent om je aan te zetten tot 't kijken van deze film dan kun je hem ook even beargumenteerd beoordelen, niet dan?

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Wauw, wat een fantastische film zeg. Op elk vlak is ie perfect. Ik heb hem een paar dagen geleden gezien maar ik zit er nog steeds over na te denken over hoe het precies in elkaar zit. Hoe het nou echt is gegaan en of er nou wel of niet bewust wordt gelogen. Heerlijk als een film zo'n effect heeft. Ik kan niet anders dan 5* geven.

Dinsdag 14 januari op Duitsland te zien om een uur of 2 's nachts (!!!). Tja, je moet er wel wat voor over hebben zullen ze gedacht hebben.

Het enige probleem dat ik met deze film heb is:

Neeeeee, er is juist maar 1 persoon die voor de baby wil zorgen (de houthakker). De gewone burger stal juist de kleren van de baby, dit tot groot verdriet van de priester die daarna door de goede daad van de houthakker weer een sprankje hoop zag in de mensheid....

Heb 'm nu op DVD eindelijk

avatar van BoordAppel

BoordAppel

kos schreef:

Kzou best tot 2 uur op willen blijven, alleen als ie op de duitser komt sla ik mooi over. Ze zouden ns moeten stoppen met nasynchroniseren want ze hebben daar best vaak goeie films.

BoordAppel schreef:

Ik kan je verzekeren dat het Duits beter klinkt dan het Japans

avatar van dttom

dttom

Ik vond het erg mooi gedaan allemaal en vooral de scene met de houthakker was erg mooi gefilmd. Ook vond ik het gebruik van de muziek erg goed gedaan, wat mij op viel was dat in de laatste vertelling van het verhaal geen muziek werd gebruikt. Het gelach van de bandiet was erg irritant en de vrouw was erg irritant af en toe.

avatar van goga

goga

fantastische film, zelfs beter dan Seven Samurai !!!

goga schreef:

fantastische film, zelfs beter dan Seven Samurai !!!

Daar ben ik het helemaal met je eens.

avatar van Jordy

Jordy

Ik ook! opvallend dat Seven Sumarai vaak (lees: imdb) als hét meesterwerk wordt gezien

maar goed ik moet me hoognodig eens verder verdiepen in het werk van Kurosawa

Jordy schreef:

Hier ook hoor! En naar mijn mening terecht.

Ramon K

Bij twijfel beloon je Rashomon en Seven Samurai toch beiden met 5 sterren?

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Is wel de eerlijkste oplossing.