Ehi Amico... C'è Sabata, Hai Chiuso! (1969)
Genre: Western
Alternatieve titel: Sabata
Italië
Geregisseerd door: Gianfranco Parolini
Met onder meer: Lee Van Cleef, William Berger en Ignazio Spalla
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Bekijk via Prime Video
Plot Ehi Amico... C'è Sabata, Hai Chiuso!
"The man with gunsight eyes comes to kill!"
Enkele vooraanstaande, maar corrupte lieden hebben 100.000 Dollar gestolen uit een legerkluis waarmee zij land willen kopen. Sabata is een eenzame revolverheld die hier een stokje voor probeert te steken.
Sabata
Jane
Oswald
Judge O'Hara
Sheriff
Kan iemand aan de dvd hoes van deze klassieker komen.?
Wat is hier mis mee dan?
NIKS maar de hoes van mijn dvd is stuk
en moet hem dus kunnen printen....
Pacino88
Heerlijk vermakelijke spaghetti western. Verhaal gaat zoals wel vaker over een geldroof, waar Sabata legaal zijn slag probeert uit te slaan. Zijn grootste vijand is een nichterige schurk die zijn mensen omlegt in een schietkamer.
Zeer originele shootouts, een leuke sidekick en een relaxt evenbeeld van Sabata in de vorm van Banjo maken dit tot een de beste films in zijn genre.
Het wordt gelijk duidelijk waar de makers van Desperado wat ideeen vandaan hebben gehaald.
Ook hulde voor de soundtrack, ik meen dat die geen eens van Morricone is.
Toon1
Ook hulde voor de soundtrack, ik meen dat die geen eens van Morricone is.
Is ie nu wel of niet van Morricone
pascal83
Ramon K
Nee, dat niet echt. Deze spaghettiwestern mist toch nogal wat aan spanningsopbouw, intensiteit, epiek, mystiek en (broeierige of sombere) sfeer. Maar als luchtige 'James Bond' in het Wilde Westen is Sabata wel enorm geslaagd. De film heeft namelijk meer weg van een Trinity-western. Veel wordt met een dikke knipoog en veel humor gebracht waardoor deze spaghettiwestern meer weg heeft van een parodie; een erg vlotte en amusante parodie welteverstaan, met een tal aan excentrieke personages.
Lee van Cleef (die wel wat weg heeft van een James Bond) wordt bijgestaan door een acrobaat, een banjo-spelende zwerver en een zuipende dikkerd. Tezamen nemen ze het op tegen een nogal verwijfde bigshot en zijn gang, maar ook verschillende huurmoordenaars komen op hun pad waaronder een neppriester en een mexicaan die je kunt huren via zijn moeder. Lee van Cleef en zijn sidekicks bestrijden deze badguys met leuke, soms cheesy listen en originele gadgets waaronder een koffer-gun die je van een afstand kan besturen, de banjo-gun en een kleine gun met een extra loop in de kolf. Erg cool. Op een geven moment verzandt de film eigenlijk in een verzameling sketches (Van Cleef die keer op keer met een schurk afrekent) en van een echte eenheid in plot is nauwelijks sprake. Toch is het erg amusant.
Als Rodriguez deze film niet gezien heeft vreet ik mijn schoen op. En anders was Parolini 'm simpelweg voor. Het gaat hier niet enkel om de gun-gadgets, maar ook om de shoot-outs vol explosies, het gespring en het gerol en zelfs de leuke soundtrack heeft in de verte wel wat weg van die in de Mariachi-trilogie. In ieder geval een aanrader. Verre van meeslepend, maar wel origineel en leuk. 3,5*
Pacino88
Nee.
Original Music by
Marcello Giombini
Hiermee doelde ik op de kwaliteit van de soundtrack, maar dat is inmiddels weer een tijdje geleden dat ik deze gezien heb.
the lone dog
ja geweldige film
2 is ook goed maar beetje minder
en deel 3 met yul brunneris ook een goede film maar dat pak wat ie aan heeft net een flikker
feanaro surion
Een erg vermakelijk filmpje dit. Lee van Cleef steelt de show als Sabata, de soundtrack is vrij goed(of beter gezegd: op momenten heel goed) en de film zit vol met coole bijrollen, goede actie en spectaculaire scenes. Verwacht geen drama of diepgang maar wel een zeer vermakelijke spaghetti-western. 3.5*
Barfly
Ik vind dit dus helemaal niks. Het zal wel een cult-film zijn. Maar ik zie er de lol niet van in.
rokkenjager
Erg vermakelijke spagetti-western. Heerlijke shoot-outs, geweldig speelse cameravoering. vrij leuke one-liners en een uitstekende Van Cleef. Helaas muziek daarop tegen wat minder. Bij die spagetti's mis ik altijd Morricone zijn muziek. Ik weet zeker dat de film vrij standaard half puntje boven op zou krijgen als het gecomponeerd zou zijn door Ennio Morricone. Anyway, een heerlijke film. Twijfel tussen 3,5* en 4* ik hou het voorlopig op dat eerste. Kijken wat herziening met zich mee brengt.
louisvf
Enorm aangename spagetti-western. Zoals hierboven reeds vermeld, losse cameravoering, aangename one-liners, een uitstekende Lee Van Cleef, leuke en afwisselende typetjes. Inderdaad geen Morricone maar vond de muziek wel zeer geslaagd! Het tempo doorheen gans de film zit goed, je verveeld je geen moment! Nog eens een goeie openingsscene en en leuk einde. Ik heb enorm genoten van deze film. Inderdaad zie je dat Rodrigez hier inspiratie heeft vandaan gehaald. Vind de film ook perfect kwa speelduur... Hij is soms zelfs nog grappig en kwa decors was er zeker ook niets op te merken.
rebelman
Fijne spaghetti western met inderdaad Lee van Cleef in een goeie rol.
Veel comedy en goeie gunfights.
Lennert
Eigenlijk is Sabata een afgrijselijk kitscherige film met lelijke, overacterende acteurs (al ligt dit voor een groot gedeelte aan de dubs), een slecht verhaal en bordkartonnen personages. Dit alles wordt echter teniet gedaan door de aanwezigheid van Lee van Cleef en de uitstekende soundtrack, maar zonder deze twee pluspunten is het voornamelijk een rommelige western die echter wel zeer makkelijk wegkijkt.
Drs. DAJA
Erg leuke spaghetti-western. Begrijp de link met de James Bond-films wel, en dat heeft toch duidelijk zo z'n charme. Een echt meesterwerk is het niet maar de film heeft een vermakelijk tempo en Lee van Cleef zet zijn personage lekker dik aan. Overigens was ik erg gecharmeerd van de soundtrack. Sabata is een erg leuke spagehetti-western.
De GeuS
De film kent zoals hierboven al vermeld geen spanningsboog, het is één constant geschiet zonder iets van een verhaal. Dit maakt de speelduur van 111minuten toch wel een veel te lange zit; 2,5*
louie
Vind deze de meest sterkste western van de Sabata-trilogie. Voor het eerst gezien op duitsland, kan ook niet anders. Nu heb ik hem een tijdje geleden het orgineel kunnen aanshaffen, samen met return of Sabata.
Jonesy
Het camerawerk is bij flagen erg leuk, de dialogen net zo, De gadgets zijn super. Maar het word een beetje raar verteld allemaal. Had de aanloop naar het eindduel ook langer verwacht. En sommige handelingen zijn heel erg onrealistisch en dat is jammer. Ik waardeer juist de italiaanse westerns zo omdat ze redelijk realistisch zijn en ruw. Het realisme is hier soms wel erg ver te zoeken. Ze hadden die alley cat er gewoon uit moeten laten en die andere oorlogsheld ook. Het begon zo sterk maar het eindigde een beetje slecht.
Jonesy
Hmm mischien ligt het aan berger, die acteur bevalt me steevast slecht. haha,,, Amigo c'e Sabata HAHAHAHAHA
mister blonde
Erg onderhoudende film. Origineel zijn die Italianen niet altijd, maar gevoel voor stijl hebben ze. Ik heb zo'n zelfde soort verhaaltje nu al een keer of 5 gezien in een spaghettiwestern (en zo veel heb ik er nu ook weer niet gezien) en het eind was helemaal uber voorspelbaar . Hier is het plot dan ook weer erg dun, eigenlijk zijn het steeds weer verschillende confrontaties, waarvan je steeds de afloop al weet. Het is dat dit stijlvol en behoorlijk divers wodt gebracht, waardoor het leuk blijft om naar te kijken. Heel leuk zelfs. Dit in combinatie met een waanzinnig tempo, Lee van Cleef (hij begint hier echt al oud te worden trouwens), aardige muziek en wat opzichtig (maar ook wel stijlvol) camerawerk, maakt Sabata een must voor de liefhebber en tip voro de niet liefhebber. Twijfel heel erg tussen de 3,50 en 4 sterren. Vooruit dan maar. 4*
simonvinkie
Geinige film, dit Sabata. Meteen bij de intro had ik wel in de gaten dat dit niet echt een serieuze film zou worden. Mag hier van mij komedie als tweede genre worden geplaatst, want dit heeft inderdaad bijzonder veel weg van een Trinity western. Het is allemaal sfeervol, stijlvol en erg vermakelijk gebracht. De side-kicks van van Cleef waren ook grappig. Film verveelt niet en ook Van Cleef zelf was toch wel dé acteur voor dit soort rollen. Erg vermakelijk spaghetti onzin, en dus ook een prima film. 3*
mr rumson
Zoals hier te lezen valt is dit de beste van de sabata films .
Voor mij is dat echter niet zo .
Dit komt omdat dit soort westerns mij niet liggen .
Het ergste vond ik wel de muziek daar begon ik mij aan te irriteren .
Ook zaten er voor mij te veel vuurgevechten in. Het ene vuurgevecht was nog niet afgelopen of de volgende begon zowat al .
Met als toppunt het vuurgevecht op de ranch wat voor mij wel iets weg had van The A team .
Lee van cleef vond ik dan weer wel cool en zette zijn rol goed neer .
Ook was het wel leuk om naar zijn trucjes te kijken .
Maar voor mij is dit een film die ik niet nog eens hoef te zien .
Left4Dead
Matig, het is allemaal erg simpel.
Leuk voor tijdverdrijf maar niet een tweede kijkbeurt waard.
thunderball
Hier enkele weken geleden de blu ray van ontvangen en bekeken.
Erg leuke spaghetti western met een Van Cleef altijd indrukwekkend en de coolheid zelve.
Film is verder nergens serieus te nemen en zit vol grappen en ingenieuze foefjes qua wapens van Van Cleef en Berger, die overigens een aardige co-star is (had hem verder nog nooit gezien).
Dit heeft overigens wel tot resultaat dat deze personages nooit echt in werkelijk gevaar komen, omdat ze zich uit iedere situatie met een foefje of handigheidje weten te redden, waardoor er ook nooit van echte spanning spraken is. Daarvoor is het ook allemaal veelte luchtig.
Film is ook -rekening houdend qua gebodene- ietwat te lang van speelduur en soms wat te veel van de hak op tak.
Kortom: geinig om te zien, maar nergens echt memorabel.
Een zeven, ofwel 3,5 ster.
lexiepexie
grappige film, wist niet dat lee van cleef deze 2 gemaakt had. kwamen laatst voorbij tijdens een clint special. me heerlijk vermaakt.
Richard_Voorhees
Inderdaad een best grappige film, want hier en daar moet de film het echt hebben van de humor die vooral ontstaat door de droge uitstraling van Van Cleef en het leuke spel van Pedro Sanchez (echte naam Ignazio Spalla) als de drank liefhebbende sidekick Carrincha.
Verder zit er helaas maar weinig verhaal in en zijn het vooral een aaneenschakeling aan scenes om Van Cleef bij zijn uiteindelijke (geld)doel te brengen. Een hoop schieten tegen badguys dus en hier en daar wat gemeen spel van de bad guy Stengel.
Franco Ressel speelt het personage volgens mij wel zoals de makers hem bedoeld hebben, maar op mij kwam hij wat te cartoonesk over voor een overtuigende bad guy.
De blauwogige William Berger heeft dan een heel wat meer charismatische uitstraling in zijn rol als de banjo bespelende, speelse boef.
De soundtrack is best goed en past bij het speelse karakter van de film. Het is een leuke zit, maar er is nergens ook maar een beetje spanning voelbaar en de meeste uitkomsten van de scenes zijn wel te voorspellen.
James Bond in het wilde westen, zoals ik hierboven las, vind ik nog geen verkeerde omschrijving.

È Tornato Sabata... Hai Chiuso un'Altra Volta
1971

Indio Black, Sai Che Ti Dico: Sei un Gran Figlio Di...
1970

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Il Grande Silenzio

Western / Actie, 1967

Quién Sabe?

Faccia a Faccia
Western, 1967
sawed off shotgun spaghetti westernpre-code