• 9.375.568 stemmen

Met onder meer: Natalie Wood, Richard Beymer en Russ Tamblyn

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 29 maart 1962

Plot West Side Story

"The screen achieves one of the great entertainments in the history of motion pictures."

Een musical gebaseerd op het bekend Romeo en Julia-verhaal. In New York waar de rivaliserende straatbendes de Jets en de Sharks tegen elkaar strijden voor hun territorium en respect, worden Jets-leider Tony en Maria, het zusje van de Sharks-leider verliefd. Hun liefde is gedoemd te mislukken.

veron35

De rol van die man was eigenlijk voor elvis bedoeld.

avatar van *eef

*eef

Mooie musical, grappige ventjes op straat. Mooie dans en leuke zang. Vooral over Gay's en Bee's he Yoy. Alleen het einde slaat echt totaal nergens op.

mooie musical, geweldige muziek en leuke dansen. Ámerica' en 'Something's coming' blijven mun favorite liedjes. Echt een topper onder de musicals!

avatar van soom

soom

Prachtige musical, stem verhoogd van 4* naar 4, 5. Prachtige eindshots, en erg sterke liedjes. Ook het acteerwerk is geweldig, het grijpt me echt aan. Ik hou echt van dit soort films.

avatar van soom

soom

*eef schreef:

Alleen het einde slaat echt totaal nergens op.

Wat is er mis met het einde?

veron35 schreef:

De rol van die man was eigenlijk voor elvis bedoeld.

Maar goed dat hij hem niet aangenomen heeft. Deze is veel minder dan Wild in the country die hij ipv van deze maakte. Deze is ook zeker niet slecht, maar ik heb wel betere gezien. Sommige nummers waren nog al irritant.

4* Voor het einde.

avatar van JurassicPark

JurassicPark

JurassicPark schreef:

wat een nichte bende is dat

Waar slaat dat nou weer op. Die "nichten" vechten anders wel om een vrouw.

avatar van daviddoelen

daviddoelen

JurassicPark schreef:

wat een nichte bende is dat

Het is een musical en daarin is het normaal dat acteurs zingen, dansen en overdreven acteren. Dat jij dat associeert met homoseksualiteit is jouw probleem.

avatar van Apster

Apster

De film probeert makkelijk te scoren met een Romeo en Julia verhaaltje, waarbij de makers een belachelijk alternatief einde hebben bedacht voor het bekende Shakespeare verhaal.

Daarnaast is het zeer ongeloofwaardig om 2 bendes te zien, die balladeren op tuttige muziek liedjes en elkaar bestoken met groente en verf. Over de 10 oscars die de film heeft gewonnen zullen we het maar niet hebben. Nee, deze film is ook niet aan mij besteed.

1,5 *

avatar van kort0235

kort0235

Apster schreef:

1,5 *

Ja, dat komt heden ten dage inderdaad een beetje kinderachtig over. Maar je moet niet vergeten, dat de film een musical is uit 1962 meen ik. Je moet het verhaal een beetje in die tijd plaatsen. De muziek, van Leonard Bernstein tuttig te noemen is een belediging voor deze grootse musicus.

Het is inderdaad geen film voor jou.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ook geen film voor mij, het einde vond ik wel mooi, maar voor de rest ben ik het met Apster eens, vond de film te soft. Muziek was mooi, maar het verhaal paste nauwelijks bij was de makers ons wouden laten zien. Pas tegen het einde werd de film écht goed.

2.5

avatar van Dreamboy

Dreamboy

saaie rot film!!!!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Dreamboy schreef:

saaie rot film!!!!

neej daar kunnen we wat mee......

avatar van kort0235

kort0235

HarmJanStegenga schreef:

neej daar kunnen we wat mee......

Wat verwacht je dan ook van een jongen van 16 ???? Ver voor zijn geboorte is deze film gemaakt en heeft deze tijd dus ook niet meegemaakt. Dat hij Dreamgirls op 1 zet in zijn persoonlijke top 10 zegt mij al genoeg!

avatar van Mug

Mug

Ach, ach, weer iemands top 10 erbij halen. En dan ook nog met een argument dat als een tang op een varken slaat, aangezien Dreamgirls handelt over de jaren '60, ver voor zijn geboorte. Snurk.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Vreemd dat deze klassieker zo laag scoort, moest de oudere generatie met computers kunnen werken, had dit niet waar geweest. Al m'n meters en peters zijn weg van deze film en hebben hem meerdere malen bekeken.

En ik ook ik ben gegrepen door dit werkje: de montage, de choreografie, de aanstekelijke liedjes (persoonlijke favoriet: Gee agnet Krupke ). Enkel op het vlak van acteerprestaties is dit een afknapper.

Ook meteen het bewijs dat een oude musical niet per se vervelend, saai of gedateerd moet zijn. In vergelijking met bv. Grease, is dit echt wel geweldig.

3.5* met kans op verhoging

(Grease -0.5, vanwege het flinterdunne verhaal)

avatar van WanderingStar

WanderingStar

Jammer dat je geen 10 kan geven!

avatar van baakien

baakien

Zoals mijn moeder ooit zei "Deze film moet je gezien hebben" en ze had helemaal gelijk, geweldige film en beleving.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Waarom zo'n lang intro?

avatar van The One Ring

The One Ring

Van de makers van The Sound of Music... Min of meer dan... Dat kan alleen maar slecht aflopen. Gelukkig viel het allemaal reuze mee. West Side Story is redelijk te genieten, al vind ik dat de film toch wel wat serieuze missers heeft.

Te beginnen met de lengte. 151 minuten? Nergens voor nodig. Het voelde allemaal veel te lang aan en een paar nummers schrappen voor het tempo had hier echt geen kwaad gekunnen. 2 uur was mooi genoeg geweest.

Ik ben zelf geen fan van het Romeo en Julia verhaal, waarvan dit duidelijk een bewerking is, maar dit was toch wel een degelijke uitvoering. Jammer alleen dat het einde dan weer niet werkt in deze context. De bedoeling is natuurlijk dat de twee partijen uiteindelijk vrede sluiten met elkaar na de dood van de twee hoofdpersonen (hier gaat er maar 1 dood). Dat lijkt ook hier het idee, maar het overtuigde me allerminst. Ik bleef met het gevoel zitten dat de Jets de volgende dag gewoon weer wraak zouden nemen voor de moord op Tony en dat alles weer van voor of aan begon. Het einde voelde wat nep aan.

Laatste minpunt, en ook meteen de meest serieuze, is de onbegrijpelijke casting van Richard Beymer in een van de twee hoofdrollen. Die vent maakt zichzelf onsterfelijk belachelijk hier en overtuigd geen seconde. Hij schmiert er op los en zijn liefdesgezicht is zo gespeeld dat het wel een parodie lijkt. Daarnaast kon ik me bij hem niet aan de indruk ontrekken dat hij inderdaad homoseksueel is (voor de rest van de film geen last van overigens); iets wat natuurlijk niet kan bij een film die draait om een liefde tussen een man en een vrouw. Maar Beymer lijkt meer chemie te hebben met de mannen dan met Wood. Wood zelf heeft overigens veel uitstraling, maar is toch ook niet helemaal op haar plaats hier. Ook jammer dat het bij haar te opvallend was dat haar zang door iemand anders gezongen werd. Bij de rest van de cast viel het me niet op, maar Wood kreeg ineens te duidelijk een andere stem.

Gelukkig is de belangrijke bijrollen dan weer fantastisch. Alleen al Rita Moreno is reden genoeg om de film een kans te geven. Zij straalt echt van het doek af en compenseert zo de minder sterke rollen. Ze won er een Oscar voor. Niet meer dan terecht.

De liedjes en dansjes zijn van afwisselende kwaliteit. Sommige wisten me prima mee te krijgen, anderen hadden weggelaten mogen worden. Ik las dat Jerome Robbins de dansen regisseerde, maar wegens zijn perfectionisme ontslagen werd. Echter blijken 3 van de 4 liedjes die hij geregisseerd heeft mijn absolute favorieten te zijn. De eerste is de geweldige intro. Ook het Cool-nummer is zeer geslaagd en zit op het perfecte moment in de film. Maar de beste van allen is toch wel 'America', een lied dat ik al bleek te kennen (gold voor meer overigens). Het vierde nummer van Robbins, 'I Feel Pretty', had van mij dan weer achterwege gelaten mogen worden. Maar het is mij wel duidelijk dat de film meer baat gehad heeft van de aanwezigheid van Robbins dan van Wise.

avatar van Film Pegasus

Mooie recensie The One Ring. Het grote probleem bij musicals algemeen is dat ze de films anders aanpakken dan een gewoon verhaal. Dialogen worden gezongen, mensen beginnen om de meest ondenkbare redenen ineens te dansen en zelfs gevechten lijken wel een soort krijgsdans. Een totaal apart genre dus waar je wel liefhebber voor moet zijn. Daarom dat musicals het niet altijd zo goed doen op moviemeter.

Qua choreografie is het idd zo dat Robbins veel sterker is dan Wise die wel ervaring heeft met musical (zie Sound of Music) maar dan vooral met acteerwerk. In mijn ogen heeft de samenwerking (al is het dan blijkbaar niet altijd op goede voet) ervoor gezorgd dat je een mooi evenwicht krijgt tussen zang, dans en acteerwerk. Vooral dat samenvloeien was vrij nieuw in die tijd en dat alleen al verheft de film tot een hoger niveau. Voordien had je wel dansfilms of films met liedjes, maar de samenwerking tussen dans, zang en acteren (met een stevig verhaal) was revolutionair en nieuw in de musicalwereld. (ik spreek hier over eind jaren '50 als de musical in Broadway op de planken stond) Begin jaren '60 is het dan verfilmd, met succes.

Het verhaal werd voor de Broadwaymusical geschreven in 1957. Het bekende Romeo and Juliet verhaal werd gemoderniseerd, rekening houdend met de Engelse maatschappelijk toestanden toen. Des te sterker is het in de film nog eens omgezet naar de Amerikaanse leefwereld. Het is ook durven, want toen West Side Story uitkwam was de gouden tijd van de musical al achter de rug. Dit komt vrij laat eigenlijk.

Wat de kritiek op Beymer betreft. De man is ondanks het uitschijnen geen homo Dat hij veel chemie heeft met de mannen is grotendeels omdat hij in de film ook veel beter kent. Het is nog altijd zijn groep vrienden, ondanks de liefde voor Maria. Natalie Wood had trouwens hetzelfde probleem. De twee konden elkaar dan nog zo graag zien, ze kwamen uit een andere leefwereld en daarom dat ze op het eerste zicht ook meer gelijkenissen hebben met hun eigen achterban dan met hun liefde.

Het is zoals je (One Ring) zegt dat Robbins meer heeft bijgedragen dan Wise. Wise is een zeer sterk regisseur, maar Robbins was meer een vernieuwer en heeft als voormalig balletdansers enorm bijgedragen voor de dansen. Het is net die samenwerking tussen Robbins en Wise die de magie weergeeft. Begrijpelijk dat dit achter de schermen voor spanningen heeft gezorgd.

Algemeen blijft musical en deze dus ook een moeilijk te vatten genre. Omdat het niet direct een verhaal weergeeft, maar enorm veel werkt met zang, dans en muziek. En dat is altijd een kwestie van smaak. Niet voor niets dat vooral 'verhalende' films als Shawshank Redemption en The Godfather bovenaan de toplijst staan.

avatar van timburton

timburton

Bij vlagen vermakelijke film. Vooral interessant omdat deze film wordt gezien als de baas van het 'streetdance'. Na een tijdje irriteer ik me een beetje aan de musical. Een 3*. En dat is erg hoge beoordeling voor een musical voor mij kennende.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is natuurlijk een mijlpaal in de filmgeschiedenis, en dan vooral in het musiacalgenre.

Ondanks dat hij bijna 50 jaar oud is heeft hij nog steeds niets aan betekenis verloren, en blijft het verhaal brandend actueel.

Natuurlijk is het ook vooral de muziek die het hier doet, en die is nog steeds prachtig, de nummers zoals 'Maria', Tonight' en 'America' (ooit prachtig gecoverd door Keith Emerson With The Nice) zitten in het collectieve geheugen gegrift.

Ik heb de film al verscheidene malen gezien, op TV, Video, maar het is de eerste maal dat ik hem op DVD zie nu, en het is verbazend hoe mooi de film is gerestaureerd, maar vooral de remastering van het geluid is subliem, de muziek klinkt perfect uit de surround boxen en van elk kanaal is nuttig en mooi gebruik gemaakt, het is echt een nieuwe belevenis de film in surround te beluisteren. Het geeft een extra meerwaarde aan de prent.

Over de acteerprestaties en ook de choreografie is helemaal niets aan te merken, prachtig gewoon.

Een aanrader, nog steeds, na bijna 50 Jaar !!!

avatar van Kraay

Kraay

*eef schreef:

het einde slaat echt totaal nergens op.

En toch de heilige 5* toekennen

avatar van ®Tc

®Tc

2,5/5

Ik ben totaal geen musical fan en na het bekijken van West Side Story ben ik dat al helemaal niet. In een veel te lange intro zitten dan wat janetten die jeugdbendes moeten voorstellen rond te huppelen, de muziek vond ik eerder irritant dan goed. Net geen buis voor deze film.

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum

Ongelooflijk de commentaren. The West Side Story is perfect! Perfecte choreografie, perfecte muziek, perfecte performance!

Kortom: GEWELDIG!!!!!

avatar van notorious_kim

notorious_kim

ik vond dit eerder tegenvallen, wellicht omdat ik er teveel van verwacht had. ze hadden me west side story als een soort meesterwerk opgeschreven, maar ik kon niet in het verhaal komen, en vond het maar middelmatig

avatar van Adrenal

Adrenal

Jordy schreef:

rondhuppelende nichten die stoere bendes moeten voorstellen

Ik vind Romeo & Julia verhaaltjes sowieso al wat afgezaagd en van dit soort musicals, waar mensen ineens beginnen te zingen en te dansen vind ik eerder grappig. Als er echt een bende was die zich als die Jets zou gedragen zouden ze al lang in de een of andere psychiatrische instelling zitten.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik vind dat altijd een beetje een non-argument om te zeggen dat het belachelijk is dat mensen in een musical beginnen te dansen of zingen. In het echte leven is dat natuurlijk belachelijk, maar als je een musical kijkt hoort dat er gewoon bij. Als dat je niet bevalt moet je gewoon niet aan musicals beginnen.