• 9.375.073 stemmen

Met onder meer: Natalie Wood, Richard Beymer en Russ Tamblyn

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 29 maart 1962

Plot West Side Story

"The screen achieves one of the great entertainments in the history of motion pictures."

Een musical gebaseerd op het bekend Romeo en Julia-verhaal. In New York waar de rivaliserende straatbendes de Jets en de Sharks tegen elkaar strijden voor hun territorium en respect, worden Jets-leider Tony en Maria, het zusje van de Sharks-leider verliefd. Hun liefde is gedoemd te mislukken.

avatar van jasmyn

jasmyn

naomicampbell schreef:

dat zeker ja dat viel mij ok al op

Nou toen was hij volgens mij nog een kleutertje, of mischien moest hij nog wel geboren worden

Ik ga hem in iedergeval niet kijken, hou niet zo van dit soort zoetsappige films

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

@ jasmyn:

er zit ook geweld in die film...

en HUMOR. Eerlijk gezegd waren er zoveel momenten in die film waarbij ik mijn slappe lach niet meer onder bedwang kon houden. Dat huppelen maakte het juist nog erger. En wanneer ze bij elke gelegenheid gingen dansen, kon ik het al helemaal niet meer tegenhouden. Er moet "komedie" bij de genre-aanduiding komen te staan.

avatar van Asmahan

Asmahan

Kitsch? Jazeker wel, maar wel mooie kitsch. Vind ik dan. Kan deze film elke keer zonder moeite uitkijken. Mag graag meegalmen, compleet met namaak-Puertoricaans accent. "I feel prrretty!"

Ook ik was geschokt toen ik hoorde dat Natalie Wood niet Echt Zong. Ik was toen een jaar of veertien en voelde me zwaar bedrogen. Zo kon ik het ook!

avatar van predator

predator

• 1951 stemmen

Beste musical ooit, met liedjes die eeuwig goed blijven (Maria, maria, tonight, I feel pretty etc.). Veelvuldig nageaapt, nooit gelukt.

Weergaloze rol van Wood. Ik snap niet dat de film zo laag staat bij MM. Maar ik vind het een kanjerfilm.

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

Musicals horen voor mij op het podium en niet in rollprent, dan komt de dynamiek nooit echt over. deze film heeft mij dus ook nooit kunnen boeien omdat er te veel de nadruk op de muziek gelegd is en daardoor het verhaal een beetje oppervlakking blijft terwijl er veel meer uit had kunnen halen

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Een jaar of twaalf was ik toen ik deze film voor de eerste keer zag en nog vele keren kijken volgde. Ik zou denken aan vijf sterren, ware het niet dat ik er pas jaren later achter kwam dat de acteurs niet de zangers zijn en dat stelde me toen toch wel diep teleur, vandaar dat het er vier worden.

avatar van Lee-john

Lee-john

hoe kan het toch dat deze film niet in de top 250 staat?

4,5 sterren

avatar van soom

soom

schitterende film. uitstekende vertolkingen van Natalie Wood en Richard Beymer. Mooie liedjes en een goede choreografie. deze film is helemaal top.

avatar van luked45

luked45

predator schreef:

Vind ik ook. De laatste jaren maken ze van letterlijk alles een musical (nu weer zelfs van Ti-Ta Tovenaar), ik heb niks met musicals, maar dit is weer zo'n stayer die je kunt blijven zien.

avatar van luked45

luked45

diddledidoo schreef:

Je zult best gelijk hebben, maar het enige dat ik hierover weet is dat de zangpartijen van Natalie "Maria"Wood door een ander zijn ingezongen. Geldt dit dan voor de andere acteurs en actrices ook?

speedy23

Natalie Wood's rol werd gezongen door Marni Nixon.

Richard Beymer's rol werd gezongen door Jimmy Bryant.

De invaller voor Rita Moreno was Betty Wand, maar enkel het lied "A Boy Like That" omdat het te 'laag' was voor haar. Moreno zong "America" en "Quintet" zelf.

En Robert Wise's eerste keuze voor de rol van Tony was Elvis Presley.

avatar van scoly

scoly

Een goed verhaal, goede nummers, goede acteurs= perfect

avatar van Werwolf

Werwolf

scoly schreef:

Een goed verhaal, goede nummers, goede acteurs= perfect

Helemaal mee eens Einstein!

avatar van ap1947

ap1947

Beste musical van allemaal, en won terecht 10 oscars.

avatar van 606

erg mooie musical.

ik heb het langer geleden gezien.

de muziek is erg goed.

4,5 ster

TimD

Dan denk je dat ze gaan knokken en dan gaan ze tegen elkaar zingen en heen en weer huppelen.. dat vindt ik behoorlijk nep. Te nep.

1,0.

avatar van damon

damon

1,0.

weet jij wel wat een musical is?

damon schreef:

weet jij wel wat een musical is?

Ik denk niet dat hij het weet. Als hij knokken wil zien moet hij een actiefilm gaan kijken en geen romantische musical.

TimD

Ik weet wat een musical is, maar dit is toch zo nep als een aibo.

TimD schreef:

Ik weet wat een musical is, maar dit is toch zo nep als een aibo.

De fout die je maakt is dat je deze film gewoon bekijkt als een gewone musical. Je moet het klassiek, zoals een ballet bezien.

Het is trouwens een musical gebaseerd op het bekende Romeo en Julia-verhaal.

TimD

HAhahahahahaha. Een film over bendes die ballet doen. . Overigens vond ik Cry Baby wel een leuke film met leuke liedjes.

avatar van Spiderwoman

Spiderwoman

Over Cry Baby gesproken... ik moest de film zo'n zes keer zien voordat ik mijn ogen droog kon houden bij het einde.

Het is de beste klassieke musical film, voornamelijk vanwege de liedjes, maar ook de kleuren die overigens op het grote doek VEEL beter uitkomen dan op televisie.

Dus mocht je een keer de kans krijgen om hem in de bios te zien, vooral doen (als je van het genre houdt tenminste)

TimD

Dus die kijken ipv deze .

avatar van ikk

ikk

Een echte aanrader.

humor, geweld, verdriet, realiteit,... Het zit allemaal in deze film.

Mooie liedjes, goede rolverdelingen,...

Niks slechts aan deze film.

Deze verdient het meeste van het meeste 5 sterren *****

avatar van damon

damon

TimD schreef:

HAhahahahahaha. Een film over bendes die ballet doen. .

HAHA... een echte macho zoals jij die een film bekijkt met bendes die aan ballet doen

avatar van kort0235

kort0235

Zeer goede musical uit de beginjaren 60. De muziek, de acteurs, het dansen, de locaties, allemaal subliem. Ik heb de film nu een aantal keren gezien en hij blijft prachtig.

Dit is de eerste film die ik in de bioscoop zag. Destijds gingen we met de hele klas naar een bioscoop in Den Haag toe, waarschijnlijk omdat de leraar hem zo goed vond. Maar hij heeft toen ook enorme indruk op mij gemaakt en heb destijds meteen de LP gekocht ( als 16-jarige een rib uit mijn lijf !).

Ik verhoog mijn oordeel van 4 naar 4.5*

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum

Een prachtige film met geweldige muziek. Mijn all time favourite. Ik heb deze film zeker 20 keer gezien en hij blijft net zo goed. De muziek luister ik minstens 1x per maand. Een absolute aanrader.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

Erg mooi en romantisch, het einde is echt om te huilen! En Natalie Wood is een hele goeie actrice (jammer dat ze dood is). 5* waard!

damon schreef:

Ik kan alle films neutraal bekijken, zelfs de bendes uit the Warriors vind ik nog tof. Maar dit? In elk geval, de dvd is besteld en ik kijk hem binnenkort nog weleens, misschien veranderd dat mijn mening. Toch vind ik het genre en de sfeer niet passend.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

En nu de briljantie van Stephen Sondheim. Zijn prachtige teksten raken ondergesneeuwd door het dansgeweld en heftige romantische emoties:

Sondheim legt de multiculti samenleving in een notedop
uit in het prachtnummer "America" van de Porto Ricaanse
dames (d) en heren (H):
d: Here you are free and you have pride!
h: Long as you stay on your own side!h: Everywhere grime in America
Organised crime in America
Terrible Time in America
z: You forget I'm in America
h: I think I go back to San Juan
z: I know a boat you get on
h: Everyone there will give big cheer
z: bye, bye
h: Everyone there will have moved here
Ow Ow Ow (sarcastisch)
(werkelijk prachtig gedanst en gespeeld!!)

Sondheim legt het "hanggroepjeugdprobleem" in een notedop uit en Sondheim weet de (moeilijke) jeugd is vaak "slimmer" dan de sociale "probleemoplossers" denken:
Cops believe all they read
in the papers about us JD's
So that's what we give 'em
something to believe in!
Hey you!
Who me, Officer Krupke?
Yeh you!
Give me one good reason
for not dragging you down
to station, you punk!
Dear Kindly Sergeant Krupke
you gotta understand
it's just our bring up-ke
that's gets us out of hand
our mothers all are junkies
our fathers all are drunks
Golly moses
Naturally, we're punks
Gee, Officer Krupke
we're very upset
we never had the love
that every child ought to get
we ain't no deliquent
we're misunderstood
Deep down inside us, there is good
there is good, there is good,
there is untapped good
Like inside the worst of us is good

Daarna worden de juridsche en hulpverleners "tredmolens" sarcastisch bespot: achtereenvolgens, de rechter, de psychiater en de sociale werker: "That's a touching good story"
(ze trappen er allemaal in!)

Krupke we've troubles of OUR OWN
Gee Officer Krupke
We are down on our knees
Cos no-one wants a fella
with a social disease
(heerlijk gespeelde scéne!)

Voor alle stoere druiloren die deze tijdloze film, ALLÉÉN MAAR, een sentimentele romantische musicaldraak voor Sissies vinden: Luisteren! en niet alleen kijken! West Side Story is géén vals verhaal: hoe (verliefde) macho's zichzelf...... altijd maar weer .....voor de gek houden...... 4,5*