• 9.379.424 stemmen

De Zaak Alzheimer (2003)

Thriller / Misdaad | 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Memory of a Killer / Het Geheugen van een Moordenaar

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Erik Van Looy

Met onder meer: Koen De Bouw, Jan Decleir en Werner De Smedt

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 15 april 2004

Plot De Zaak Alzheimer

Vincke en Verstuyft zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtsspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er meer doden vallen.

Eric Vincke

Linda de Leenheer

Jean de Haeck

avatar van hugohei

hugohei

De film is rijkelijk bedeeld met Plateauprijzen, las ik. Ik zal de details even nazoeken.

avatar van speedy23

speedy23

"De Zaak Alzheimer" is de grote winnaar van de Joseph Plateau Prijzen. Deze langspeelfilm van Erik Van Looy sleepte maar liefst vijf Joseph Plateau Prijzen in de wacht: Beste Belgische Film, Beste Belgische Regisseur, Beste Belgische Scenarist, Beste Belgische Acteur en de Box Office Prijs.

Bron: Filmfan.be

Joseph Plateau Prijs: soort Belgische 'Oscar'...

avatar van master_yoda

master_yoda

niet omdat ik belg ben dat ik hem 5 sterren geef maar omdat de film echt supergoed is. De rol van jan decleir als angelo ledda is buitengewoon subliem

avatar van De Knip

De Knip

Goede film met hier en daar vleugje humor, goede acteerprestaties en vooral begin was erg goed. Later wordt het verhaal ietsje minder , maar nog wel sterk genoeg voor een ruime voldoende:

***1/2

avatar van remorz

remorz

Geloofwaardige personages, onderhoudende dialogen en grappige one-liners, goede acteerprestaties, lekker tempo en een apart (leuk, vermakelijk) verhaal. Misschien was de muziek af en toe iets te pompeus. Toch 4,5*.

FisherKing

Volgens MM is deze beter dan Van God Los. Maar die heeft dan ook al meer dan 350 stemmen.

Heb je hem al gezien ?

Zie stemmenoverzicht! Natuurlijk.

eerdekes

Nee, ik wil maar zeggen dat het echt wel 'n goede film is

avatar van lukske00

lukske00

stuk voor stuk goede vertolkingen(buiten Werner Desmedt die op sommige momenten zelfs irritant overkomt).Alleen vind ik dat er wat meer kans moest gegeven worden aan onbekende acteurs.In elke Vlaamse film zie je immers altijd dezelfde koppen ,wat ook gaat vervelen.

eerdekes

Naar geluid bronnen zendt de vrt in het najaar van 2004 deze film uit in drie delen.

avatar van braambes

braambes

weet je ik haat het als men films opsplitst, dan is de magie toch helemaal verloren !

eerdekes

Ik heb het ook maar in de krant gelezen

Kan typ fout zijn, wat het lijkt me logischer als ze het in twee delen opslitsen

avatar van Bloompje

Bloompje

eerdekes schreef:

Dat hebben ze ook ooit gedaan met Daens (toen in 4 delen maar mét extra beeldmateriaal)

avatar van citybird

citybird

eerdekes schreef:

Het was al van bij het begin de bedoeling dat de film op de VRT zou worden uitgezonden als driedelige miniserie met extra beeldmateriaal (dacht +- 20 minuten). Daarom ook dat de VRT (net zoals de TROS) als co-producer meewerkte aan de film.

eerdekes

Kon ook niet anders .. de regisseur werkt bij woestijnvis ( slimste mens ter wereld ).

VERVOLG OP DE ZAAK ALZHEIMER IN DE MAAK

Er komt een vervolg op de Belgische thriller De zaak Alzheimer. Dat heeft producent Gunter Schmid van het Belgische productiehuis MMG woensdag bekendgemaakt. Scenarist Carl Joos werkt op dit moment aan Dossier K, een tweede novelle van Jef Geeraerts over het politieduo Vincke (Koen de Bouw) en Verstuyft (Werner de Smedt).

De bedoeling is dat Alzheimer-regisseur Erik van Looy ook het tweede deel voor zijn rekening gaat nemen. 'We zijn zeer tevreden met de opmars van De Zaak Alzheimer in Europa,' stelt Schmid. 'We zouden wel gek zijn als we daar niet meer mee zouden doen.' MMG mikt op opnames in 2005. De Zaak Alzheimer draaide tot nu toe met groot succes in Belgik en Frankrijk en wordt dit najaar ook in Duitsland uitgebracht. Alleen in Nederland vielen de resultaten ernstig tegen. 'Wij hebben er geen reden voor kunnen vinden,' verontschuldigt Schmid zich. 'Vlaamse fictie is zs populair op tv, maar de weg naar de bioscopen was blijkbaar moeilijk te vinden.'

bron: Oene Kummer/ANP

Zo, eindelijk ook maar eens gezien. De film die Any Way ... van alle mooie prijzen wist af te houden. Geheel begrijpelijk maar onbegrijpbaar.

Het begint in ieder geval zeer blits, met vooral een schouderklopje voor de montage. Leuk groen filtertje, en 't kijkt wel fijn zo. Minder leuk is dat je na een half uurtje in de film merkt dat het meer berekendheid is dan echt feeling. Alsof Van Looy een timertje had lopen dat hem elke keer deed herinneren wanneer hij nog een snel stukje moest tussenmonteren. De rest van de film is gemoddeleerd naar Hollywood, doet dat goed, en zuigt dus redelijk.

't Is wel een vlot verhaal, en zeker de eerste 90 minuten is het geen vervelende film. Al bij al een 3* waard (vooral dan voor wat stilistisch mooie en afgewerkte shots). Jammer genoeg gaan de film na de arrestatie nog 30 minuten voort, en is Van Looy's timertje kapot. Het wordt wel zeer cliché, en meer en meer begint de film te irriteren. Gelukkig zijn De Bouw en Decleir vakmannen. Werner De Smedt daarentegen is wansmakelijk slecht.

En zo blijft de film laveren tussen goede en slechte elementen, waar de slechte uiteindelijk toch gaan overheersen vrees ik. Want ik zit verder ook helemaal niet te wachten op Belgium goes Hollywood, en smachtte meer dan eens naar het speelse en frivole werk van Barman. In vergelijking met zijn film is dit standaard en leeg, waarbij ook de uitgekiemde visuele trucjes geen redding brengen. 2*

Merk je zelf aan je eigen niet dat dit een onderdrukte reactie is

Je zit je in allerlei bochten te wringen om maar een 2* te geven.....

Vrij evident. Eigenlijk wil je ook die 3.5 geven

Je vergeet die vrijwel briljante sequence waar hij die waangedachten krijgt

Angelo dus

Yeah right.

Appels met peren vergelijken. Ik snap dat je voorkeur naar de Barman film uitgaat, maar leg deze film nou aub niet naast de AWTWB meetlat. Da's hetzelfde als MacDonalds laten beoordelen door Michelin.

Kun je ook eens af en toe een recensie schrijven zonder op beeldtrucjes te fixeren ? Dank.

Merk je zelf aan je eigen niet dat dit een onderdrukte reactie is
Je zit je in allerlei bochten te wringen om maar een 2* te geven.....

Helemaal niet. Zoals ik zelf reeds zei, En zo blijft de film laveren tussen goede en slechte elementen, waar de slechte uiteindelijk toch gaan overheersen. In het begin van de film zijn het de goede die de overhand halen. Snel verhaal, leuke vormgeving. Na een tijdje begin je dan te merken dat Van Looy z'n film veel te berekend gemaakt heeft, en wordt het allemaal wat minder boeiend (de baron in z'n kasteel, om de 10 minuten weer zo'n groen flashbackje, ...). En het laatste half uur blijft er niet veel meer over van de positieve punten aan het begin van de film, en was het wat geïrriteerd wachten op het einde, met de sterfscene van Ledda als hoogtepunt. Voor zo'n film kom ik niet met 3.5* op de proppen.

Pure indoctrinatie waarschijnlijk. Aangezien dit de 2 grote Belgische films van 2003 is de vergelijking meer dan eens gemaakt. Trouwens voor de uitreiking van beste Belgische film moest de vergelijking ook gemaakt worden. Niet zo vreemd dus.

Nee.

Onderhond schreef:

Indoctrinatie ? Dank je feestelijk.

Ik bedoel dat je de films op hun eigen kwaliteiten moet beoordelen, en ik vind niet dat je De Zaak Alzheimer moet kwalijk nemen dat het geen AWTWB is. De Zaak Alzheimer is een snelle publieksfilm, en AWTWB heeft meer artistieke kwaliteiten.

kappeuter schreef:

Wat niet betekent dat het dus maar niet erg is dat DZA een truccerig en hol geheel is. Plenty uitstekende publieksfilms, DZA is er geen van.

Ik lees in OH's commentaar dat hij een zekere eigenzinnigheid in DZA ontdekte, die hem aansprak, maar die hij gaandeweg de film om zeep geholpen zag.

avatar van Goodfella

Goodfella

kappeuter schreef:

Als één van beide genres je totaal niet trekt, is zo'n vergelijking juist wel handig vind ik. O-Dog verwijt de film ook niet letterlijk dat het geen AWTWB is, zo lees ik het niet tenminste. Hij houdt niet van dit soort snelle publieksfilms en maakt dat zo even snel duidelijk. Ik zie het probleem niet.

Ik probeer de strenge beoordeling - 2 sterren - te begrijpen. Net als FK vond ik die onredelijk en vond ik de argumentatie te kort door de bocht.

kappeuter schreef:

Ik probeer de strenge beoordeling - 2 sterren - te begrijpen.

Op basis van wat ik van de film zag, begrijp ik dat prima.

En zo vreemd vind ik de motivatie niet, eerlijk gezegd.

Maar ik beloof dat ik de film nog eens geheel zal zien.

Onderhond schreef:

In Nederland was er een vergelijkbare teleurstelling bij de uitreiking van de Gouden Kalveren.

De publieksfilm Phileine Zegt Sorry kaapte bijna alle prijzen voor de neus weg van Cloaca. Gelukkig won de laatste de juryprijs en de publieksprijs van het NFF.

kappeuter schreef:

Huh? Volgens mij waren het toch vooral Van God Los en De Tweeling. PZS kreeg toch de 'kleinere' kalveren.

avatar van Webby

Webby

cornelis schreef:

PZS kreeg toch de 'kleinere' kalveren.

Beste Actrice

Beste Camera