Genre: Thriller / Avontuur
Geregisseerd door: John Boorman
Met onder meer: Jon Voight, Burt Reynolds en Ned Beatty
Maandag om 00:50 uur op BBC 2
Plot Deliverance
"What did happen on the Cahulawassee River?"
In de Appalachen is men bezig met het bouwen van een dam in de hoop zo de woeste Cahulawassee rivier wat in te tomen. Vier mannen uit de stad willen de daarom de ruwe rivier nu eens per kano afvaren. Leider van de expeditie is Lewis Medlock, die zijn filosofie over individueel overleven na een onvermijdelijke val van onze beschaving wil bewijzen. Ed Gentrey daarentegen is een echte familievader, die gezellig verankerd leeft in een dagelijkse routine maar een onuitgesproken behoefte heeft naar avontuur. Hij heeft twee van zijn vrienden meegebracht: de joviale vrijgezel Bobby en de gezellige Drew. De eerste dag verloopt zonder incidenten.
- Trailer (YouTube)
Second Griner
Mountain Man
Toothless Man
- 12092 berichten
Het stikt in the river wild van de rednecks ja.. wat een thema is dat! Als het twee overvallers waren geweest van mexicaanse komaf had je gelijk een héél andere film gehad
mister blonde
Wie zegt dat rednecks het thema vormen? Ik snap je grapje niet helemaal geloof ik, omdat ik nergens zoiets (ook maar lijk) te zeggen.
Ik vind zelfs de uitspraak dat the River Wild en Deliverance twee compleet verschillende thema's hebben redelijk bizar en kortzichtig.
- 12092 berichten
Dat hebben ze toch echt. Ik vind het ronduit belachelijk om deze films qua thematiek (of anderzijds) dezelfde films te noemen. Het klinkt erg alsof je één van beiden niet hebt gezien.
FisherKing
Je reageert op niks. Je toon is ook naar. Je gaf eerder al toe dat het zo was.
- 12092 berichten
Jammer dat je zulke slechte zinnen schrijft, want ik kan het niet serieus nemen nu.
Maar voor de mensen die moeite hebben om films te duiden:
River Wild gaat dus over een actie-avontuur op een rivier, subthema's daarbij zijn -edit Kos- : spoilers voor andere film!
Deliverance gaat over de confrontatie van mensen uit "beschaafd" amerika met totale inbreds uit het zuiden. Daarbij laat het de arrogantie zien van het noorden tegenover het zuiden (die zijn wortels al heeft in de burgeroorlog). Verder is het man against nature, en de arrogantie van Reynolds te denken dat dat wel even valt te winnen. Itt river wild gaat dit dus helemaal niet over een gezinnetje waar leven in moet worden geblazen, sterker: deze groep valt juist uiteen onder het gevaar. De toon van deze film is oneindig veel duisterder en grimmiger dan het luchtige hollywood-avontuurtje dat river wild is.
Denk aan spoilers svp, vooral die van andere films, bericht aangepast.
Halcyon
Ik kan toch niet anders dan Orbit gelijk geven. Wat als je The River Wild al gaat vergelijken met Deliverance? Dan kan je er evengoed Waterworld nog bijsleuren...
Ik wil maar zeggen dat Deliverance veel meer een schets is van een clash tussen beschavingen, terwijl The River Wild gewoon onvervalste actie wil bieden.
- 12092 berichten
Denk aan spoilers svp, vooral die van andere films, bericht aangepast.
Bedankt. Ik was het in mijn betoog even vergeten
mister blonde
Vrienden (of familie) gaat een leuk tripje tegemoet op een wilde rivier. Alles verandert drastisch wanneer zij een stel rednecks tegenkomen. Ik kan niet te veel uitwijden i.v.m. spoilers die door elkaar heen lopen, maar in beide gevallen heeft het allerlei gevolgen voor de groep, die dacht effe lekker eruit te gaan. Compleet zelfde uitgaanspunt en zelfde setting
Wat Orbit en Halcyon doen is heel flauw, heel makkelijk enkele verschillen noemen, waardoor dit twee compleet zouden zijn. Right, ook remakes hebben verschillen die wanneer je ze opsomt een behoorlijke lijst vormen. Neemt niet weg dat de films op elkaar lijken. Als je het niet wil zien prima, maar doe ajb niet of ik e.o.a. bizarre link leg tussen twee film, die helemaal niets met elkaar gemeen hebben. Over kortzichtigheid gesproken.
Halcyon
Wat is daar flauw aan als ik vragen mag? Ik geef toe dat de rivier en desolate natuur punten van gelijkenis zijn, maar de invalshoek is totaal anders. In River Wild gaat het namelijk niet om rednecks maar om bankrovers. Op zich niet zo'n groot verschil, ware het niet dat het de clash tussen twee verschillende beschavingen is die in Deliverance essentieel is voor het verloop van de film. Iets wat totaal niet het geval is in River Wild, dus op dat vlak erg verschillend.
Ik zou het trouwens appreciëren mocht je in het vervolg mijn kritiek niet zomaar afdoen als "flauw". Ik heb me fatsoenlijk en genoeg onderbouwd uitgedrukt, dus geen reden om dit flauw te noemen.
mister blonde
Ook fatsoenlijkheid en onderbouwing kunnen flauw zijn.
- 12092 berichten
Slechts een nuance-verschil zegt ie..
In die optiek zijn rosemary's baby en the exorcist ook identieke films met een nuance-verschil
mister blonde
Want? Hebben die films ook hetzelfde uitgangspunt en dezelfde setting?
Ik ontken toch helemaal niet dat Deliverance een stuk dieper is en een veel intelligentere thematiek heeft? Ik vind the River Wild heel duidelijk een slap aftreksel van Deliverance. Als je dan dingen noemt die in Deliverance beter zijn, discussieer je over iets anders dan ik (verschil in kwaliteit, i.p.v. verschil in verhaal en uitwerking).
- 12092 berichten
Uitgangspunt is dat de duivel iets gaat bezitten, in beide gevallen kinderen godbetert! Verder gaat het over een "schijnbare" normale huizelijke setting, een nerveuze moeder.. tsjah, je kunt er genoeg overeenkomsten uit putten hoor
In the river wild is naast die overvallers DE RIVIER de tegenstander en gaat het om een proces van persoonlijke overwinning (van zowel de vrouw als haar man) op jezelf. Het actie-element is hoofdzakelijk leidend.
In Deliverance gaat het om een tegenstelling noorden vs. zuiden (zeker voor mensen uit de VS of mensen die iets van de VS weten), beschaafd vs. onbeschaafd.
Daarbij is de natuur inderdaad de setting, maar die rivier is verder niet het probleem of uitdaging (is ook beslist niet in hetzelfde gebied
Je kunt toch ook moeilijk jaws met the abyss gaan vergelijken omdat het allebei in zee afspeelt en er wat mensen tegenover een onbekende macht staan?
Ik vind gewoon dat je erg kort door de bocht gaat. Zo kun je alle films wel op elkaar vinden lijken namelijk..
mister blonde
Ik zou Jaws en Alien eerder willen vergelijken, veel treffender m.i.
Ik vind gewoon dat je kortzichtig bent. Als je deze twee erg vergelijkbare films al niet met elkaar kan vergelijken...
- 12092 berichten
Ik zou Jaws en Alien eerder willen vergelijken, veel treffender m.i.
En ik vind jou kortzichtig, zo.. nu weer verder over de film
mister blonde
nee, jij vindt mij ruimzichtig, net even wat anders. Deliverance vergelijken met een andere film vind ik trouwens redelijk on-topic.
- 12092 berichten
Je kan zo ruimzichtig zijn dat het je blik weer vernauwd

Maar van mij mag je dit zelfs met bambi vergelijken hoor, het zal me een rotzorg wezen. Zolang ik het maar goed zie en nog lang van deze film mag genieten
KristofBeckers
Goede film met misschien net niet genoeg spanning.
Een beetje meer muziek was wel welkom geweest.
Het is wel heem mooi gefilm, er zitten echt fantastische beeldjes tussen. De acteerprestaties zijn goed.
Het verhaal is mooi maar tegen het einde word het ietsjes teveel gerekt waardoor het veel verliest.
De scene met de banjo is natuurlijk wel fantastisch, wat een leuk lied
3.0
Querelle
Deze film schreeuwt om Peckinpah!. Ik vond hem iets te ingehouden en te gestileerd.
- 12092 berichten
Mwhoa die verkrachtingsscène is nou niet bepaald van een ingehoudenheid hoor
Veroorzaakte destijds ook evenveel commotie als alle peckinpahs bij elkaar..
Querelle
De grofheid van de verkrachtings-scene zit hem vooral in het acteren. Als Peckinpah hem had geschoten was het net zo`n grove scene geworden en ik denk nog wel erger.
Maar het draait ook niet alleen om die verkrachting. Ik doelde vooral op hoe het verhaal daarna verloopt. In de manier waarop die mannen met hun agressors omgaan mis ik een bepaalde sfeer, het acteren is goed. Maar de agressie en psychologie van Peckinpah vind ik gewoon beter bij het verhaal passen dan de visuele flair van Boorman. Ook is het bekend dat Peckinpah de film eerst zou gaan regisseren, maar dat ging niet door omdat hij al met 2 andere films bezig was.
Ik vond het echt geen slechte film hoor, maar het lijkt wel alsof er twee geisoleerde schokkende momenten in de film zitten, terwijl je bij een film als strawdogs de hele tijd die angst voelt.
- 12092 berichten
Verder vind ik de sfeer in deze film fabuleus, prachtige natuurshots, prachtige muziek. De rolverdeling tussen die mannen is bijzonder sterk neergezet. Kortom, ik kan weinig slechts aan deze film ontdekken. Straw Dogs vind ik toch wel een maatje kleiner hoor. Veel minder interessant geschoten, geen noemenswaardig interessante beelden of muziek. Het sleutelwoord bij deliverance is echt sfeer. Op de goede dvd-versie waan je je echt tussen de cicades, muggen en het klaterende water
DokterBerber
Schitterende film,
had later the wrong turn gezien en moest meteen aan deliverence denken
4.0 ster
BLacqWyng
Een van die films die in je geheugen blijft hangen, en waar je zelfs na jaren opeens weer aan terug denkt bij een scene uit een andere film en de hele orginele deliverance scene weer voorbij ziet flitsen, Ik schaar deze film altijd op een lijn met Walter Hill's Southern Comfort, als je die nog niet kent, een echte aanrader... beetje het zelfde beklemmende sfeertje en nog wat overeenkomsten, beiden 5 sterren
Werwolf
Dit is toch een film die ik al lange tijd erg graag wil zien, maar er niet aan kan komen. Ik heb er al veel over gelezen en gehoord, dus ben benieuwd als hij een keertje op televisie komt!
thomzi50
- 1991 berichten
Hij is in A'dam gewoon op veel adressen te koop hoor! En de film is 't kopen wel waard, hoewel wel lichtelijk overschat.
- 12092 berichten
Is het kopen zeker waard, en zeker niet overschat als je kijkt naar welke films op deze site nog veel hogere waarderingen krijgen
Bandit
Als je 'm toch koopt, zou ik de regio 1-versie nemen. Daar staat tenminste nog een extraatje op.
Op IMDB gaat trouwens het gerucht rond, dat er binnenkort een Special Edition uit zal gaan komen.
John Boorman heeft de Directors Commentary al ingesproken.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988