Genre: Oorlog / Actie
Alternatieve titels: The Inglorious Bastards / Counterfeit Commandos / Deadly Mission / G.I. Bro / Hell's Heroes / The Real Inglorious Bastards
Italië
Geregisseerd door: Enzo G. Castellari
Met onder meer: Bo Svenson, Peter Hooten en Fred Williamson
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 augustus 1978
Plot Quel Maledetto Treno Blindato
"If you're a kraut, he'll take you out!"
Luitenant Yeager wordt samen met een zootje ongeregeld opgepikt door een gevangenenkonvooi en de mannen worden in één van de gevangenenwagens opgesloten. Als het konvooi echter beschoten wordt door de vijand, kunnen de mannen ontsnappen en raken vervolgens verwikkeld in een grootscheepse onderneming die de nazi's eens en voor altijd uit de weg zou moeten ruimen.
Lt. Robert Yeager
Col. Charles Thomas Buckner
SS Officer
jumpstylemovie
Aardig vermakelijke film uit de tijd dat dit nog niet een grote cliche was
Acteerwerk is net zo slecht als de Special Effects, belabberd dus. Maar geinig is het wel.
Zeer leuke film alleen is er waarheid in het verhaal of verzonnen.
Acteren mag dan wel niet helemaal top zijn maar rest is erg goed qua actie en camera werk.
3,5 ster
Sven Vermant
Aardig vermakelijke film uit de tijd dat dit nog niet een grote cliche was
Ben het grotendeels met je eens alleen ik geef een halve ster meer.
De sfeer van de film was wel goed.
Mochizuki Rokuro
Erg stroef eerste half uur, maar gelukkig toch blijven kijken. Werd eigenlijk steeds vermakelijker (vanaf de badende SS-officieres zo'n beetje) en zowat een buddy movie die ook John Woo enkele jaren later zou aan maken. De neergeschoten SS-ers maakten trouwens fraaie snoekduiken elke keer, of ze nu uit treinramen vlogen of over kasteelmuren
En wat een mooie titel-sequence!
Mr_White
- 2067 berichten
Toch wel geinige film. Ja, het is een échte Italiaanse pulp-film maar wel met zijn charmes. Bo Svenson en Fred Williamson zijn van die heerlijke B-acteurs met genoeg charisma en de andere bastards waren ook uniek genoeg om interessant te zijn. De special effects zijn inderdaad een beetje prut (die miniatuur-explosie op het einde bij het trein-station) maar er zitten toch nog best toffe stunts in, zoals de (vermoedelijk door The Great Escape geïnspireerde) motor-achtervolging en hoe ze via dat touw naar beneden glijden na die compleet amateuristische inval in het fort. Veel lachwekkende momenten met daar bovenop enkele goede momenten zorgen ervoor dat dit een uiterst vermakelijk filmpje is.
Mochizuki Rokuro
Ik kreeg trouwens het idee dat ik de film ooit al eens zag toen die trein het station binnenreed. Of zijn er meer films mee, iets met Clint Eastwood of zo (Joe Kidd???)
wendyvortex
Gaat RTL7 nu iedere woensdag cult-films uitzenden?
Wat mij betreft graag al waren de vele reclame-blokken behoorlijk irritant. Volgens mij kregen we om het kwartier reclameblokken. Later in de film wat minder frequent gelukkig.
En de film zelf: Vermakelijke WO2-pulp. Ietsje minder exploitation dan gehoopt. Iets meer naakte vrouwen met machinegeweren had het nog leuker kunnen maken. maar toch aardige soms zelfs komische variant op The Dirty Dozen.
Bart Simpson
Je ziet niet vaak zo'n ongeloofwaardige oorlogsfilm. Duitse soldaten die om de beurt afgeslacht worden, Amerikaanse soldaten die niet geraakt worden (zijn ze van staal ofzo)? Wat mij nog het meest ergert:
Waarom moet er altijd een zwarte acteur meedoen in een Tweede Wereldoorlog film, waarin commando troepen een speciale missie krijgen? Dit zie je ook terug bij alle delen van ''The Dirty Dozen''. Destijds mochten zij alleen koken, ze hadden zelden een geweer vast.
Maar ja, ik denk dat ze in zulke films gedurende jaren 60-80 zwarte acteurs mee lieten doen, zodat het zwarte publiek niet dacht dat ze racistisch aan het doen waren.
In deze film zaten een heleboel ongeloofwaardige stukken, om een voorbeeld te geven:
De zwarte acteur (weet zijn naam niet) was op het station waar een vuurgevecht gaande was. Opeens komen er 3 Duitsers op hem af, die schieten alle 3 met hun machingeweren maar ze raken alleen de muur rondom de tegenstander. De tegenstander heeft een machinepistool met een hand vast, zwaait er mee en schiet ze alle 3 dood. Wanneer hij uit het raam klimt wordt er door nog 2 Duitsers op hem geschoten, weer raken ze alles om hem heen maar niet de tegenstander. De tegenstander draait zich om vuurt een kogel af en dood beide Duitsers. Hoe ongeloofwaardig?
Er zijn zo meerdere stukjes in de film waarin het enorm ongeloofwaardig overkomt. Bijvoorbeeld 4 Amerikanen die een SS basis binnen kunnen dringen en vervolgens meer dan 20 Duitsers afslachten. Of op het einde wordt er door een Duitser op de Amerikaanse leider geschoten, hij krijgt 2 kogels in zijn lijf maar ziet niet waarvandaan de Duitser schiet. De Duitser weet dat hij nog niet dood is, maar schiet niet door.. waarom niet? Wanneer de leider neervalt weet hij opeens wel waar de Duitser ligt, onder een bureau en hij weet hem helemaal kapot te schieten met zijn machinepistool die hij met een hand vast heeft, helemaal zwaar gewond. Vervolgens weet hij ook nog (zwaargewond) de raket af te lagen gaan, waarvan onderdelen ontbreken, een erg belangrijke stuk was al weggehaald door de kolonel. Zo weet hij, met een incomplete raket, meer dan 50 Duitsers af te maken.
Erg ongeloofwaardig.
Daarnaast is het wel een film waarvan je mag verwachten dat veel Duitsers vermoord gaan worden, maar op deze manier... nee.
Eindoordeel:
Verhaal: 3.5*
Acteerprestaties: 3.0*
Geloofwaardigheid (gevechten): 0.5*
Special Effects: 4.0*
2.75 --> 3.0*
Ik hoop dat de film van Tarantino niet zo ongeloowaardig is als deze. Daarmee bedoel ik: dat de Joodse soldaten niet van staal zijn en dat zij wel door kogels geraakt kunnen worden en dat zij niet met hun laatste krachten nog eens 10 duizend Duitsers om kunnen brengen.
neo
Gaat RTL7 nu iedere woensdag cult-films uitzenden?
Natuurlijk niet. Enkel en alleen omdat een grote naam zijn film losjes baseerde op deze film werd ie uitgezonden. Een uitzondering dus.
Dk2008
RTL 7 en 8 zenden tenminste wel films uit wat niet weer de zoveelste herhaling is maar dat is dan het enige positieve. Waarom ze nou deze film moeten uitzenden, zat films over WO2, snap de hoge waardering hier op MM ook niet helemaal.
Eigenlijk gewoon een flutfilm tegen het irritante aan. Als ze komisch deden viel er niks te lachen en als er serieuze actie kwam was het onbedoeld lachwekkend. Ik ga hem snel vergeten of het nou cult, pulp of wat dan ook mag zijn.
stephan73
DIt slaat nergens op. Fred Williamson zit in deze film omdat hij toentertijd een legendarische status had door de blaxploitation films waarin hij speelde. Voornamelijk actiefilms met donkere acteurs die een tijd lang zeer populair waren (o.a. Shaft). Heeft niets maar dan ook niets te maken met zogenaamde anti-racistische gevoelens!
Bart Simpson
Dat denk ik wel, want in ''The Dirty Dozen'' lieten zij ook zwarte mensen meedoen. Ze werden daarbij ook nog wel eens opgeleid tot COMMANDO'S!!! Destijds kregen zij alleen maar kleine functies binnen het leger, bijvoorbeeld bekend van het Pearl Harbor verhaal: als kok.
Je stijgt in een leger nou niet zo snel van kok naar een speciale commando die een geheime missie moet uitvoeren achter de vijandelijke linies, waar elke vijand een hekel aan je heeft en waar je je niet kunt verstoppen, want opvallen doe je toch wel (niet racistisch bedoeld, maar destijds was dat gewoon zo).
Daarbij:
Ik reageer niet meer hierop, want het gaat weer bijna off-topic, dat was NIET mijn bedoeling. Bovenstaande uitleg is wel genoeg neem ik aan.
Deze film gewoon snel vergeten, veel te veel ongeloofwaardige scenes/gevechten.
Mochizuki Rokuro
Je bent niet zo bekend met exploitation danwel blaxploitation cinema waar stephan73 het over heeft als ik het zo lees... Is helemaal niet off-topic dus bij een dergelijke Italiaanse productie.
neo
Bart, je spreekt over ongeloofwaardigheden. Laat ik even een vergelijking maken... Force 10 From Navarone is volgens jou echter wel goed. En laat dat nu net zo'n soort film als deze zijn; vol clichés, vol onlogische zaken maar ook zonder enige pretenties gemaakt.
@Bart Simpson
Ik zou zeggen verdiep je eerst eens in de tijd waarin deze film is gemaakt en welke doelgroep ze probeerde te bereiken (films was bedoeld voor achteraf bioscopen en grindhouse bioscopen, waar bijna alleen maar exploitation en pulpfilms draaiden), voordat je meteeen verondersteld dat donkere acteurs alleen als excuus werden gebruikt.
Respekked
@ Bart Simpson. Er werden echt heel veel zwarte soldaten opgeroepen die ook gewoon mee hebben gevochten en niet alleen maar functioneerden als kok. Waar heb je het over.
Lupussy Galore
Nou, ik heb amper m'n ogen open kunnen houden.....gaaaaaaaap........en die trailer van Inglourious Basterds ziet er ook al zo saaaaaaiiiii uit......enne......whatever, veel jongens, kleine en grote, zullen zich wel vermaakt hebben?
Enfin, deze zal Tarantino ook wel ergens in een stoffig hoekje van die videotheek waar hij ooit werkte gevonden hebben en is in zijn hoofd blijven hangen?
O ja, 't is cult natuurlijk......pfff.... die 2 sterren zijn voor mezelf omdat ik zo dapper heb volgehouden!
Quentin
Ligt voor 2,50 bij de FRS
Querelle
In Joe Kidd rijdt er een trein een saloon binnen inderdaad. Meteen ook het leukste stukje van de hele film
Bart Simpson
Haha, grapjas. In Force 10 From Navarone gaann speciaal opgeleide commando's in actie, helemaal voorbedacht wat ze zouden gaan doen. Daarbij kregen zij ook steun van Joegoslavische Partizanen (zij waren het enigste volk tijdens WO2 die op eigen kracht de Duitsers hadden verslagen, dus zij waren heel wat anders dan de Franse verzetsstrijders).
Verschil:
In deze film worden de Commando's vermoord door de Amerikanen zelf. Een groepje onopgeleide soldaten die bij toeval ergens beland zijn, weten het werk zonder enige moeite te doen, wat voor bestemd was voor 7 Commando's die daar weken voor opgeleid waren. Daarbij kwam ook nog eens: zij waren niet met 7 man, maar met minder!
En hier is het landschap anders, hier is het vrij plat vergeleken met het gebied uit Force 10 From Navarone en de locatie waar het spektakel zich afspeelde: een dam is heel wat anders dan een trein.
Daarbij komt ook nog: bij Force 10 From Navarone kunnen de Commando's wél geraakt worden en zijn zij niet van staal, zoals de nietswetende, ongetrainde soldaten in deze film.
Veel grote verschillen. Ook komt Force 10 From Navarone veel professioneler over dan deze film.
Bart Simpson
Inderdaad en dat is een volledig gekleurd regiment. Gekleurde soldaten die gemengd zaten bij de blanke soldaten... kwam volgens mij echt niet voor. En het ging vaak ook om geslecteerde gekleurde mensen, want niet elke vrijwillig aangemelde gekleurde soldaat kreeg de kans om in het leger te mogen. Maar ja, ik laat het hierbij. Wanneer jullie elke keer reageren op mijn berichten wat deels met WO2 te maken heeft, dan krijg ik, zoals gewoonlijk, meteen de schuld dat ik een off-topic discussie heb gestart. Daar heb ik geen zin in, dus houd aub op..
(Dus niet reageren op berichten waarin we het hebben over gekleurde tijdens wo2, gewoon reageren op berichten waarin ik het over deze film heb natuurlijk wel
filmsz
Gave film en dat uit 1978, ik heb deze film nu 2 x gezien en krijg toch het gevoel dat deze film als halve komedie bedoelt is, of in ieder geval niet al te serieus / realistisch moet worden gezien. Weet niet of dat ook de intentie is geweest, maar zo komt hij over. Het acteer werk enzo laat misschien te wensen over soms maar vond het erg goed kijkbaar en vermakelijk.
neo
Ja, er zijn verschillen. Ja, er zijn bepaalde punten waarop 10 Force From Navarone geloofwaardiger is. Maar die film zit ook vol plotgaten, onlogisch simpele truukjes waarin de Duitsers trappen, clichés en meer. Bovendien is de rol van de gekleurde soldaat veel curieuzer dan in deze Italiaanse film. Zat materiaal wat als ongeloofwaardig beschouwt kan worden. Uit die hele film blijkt, weliswaar op een iets andere manier, dat het ook met weinig tot geen pretenties gemaakt is.
Het is daarom vreemd dat je bij Quel Maledetto Treno Blindato wel erg kritisch bent en bij 10 Force From Navarone de onlogische zaken niet aan de kaak stelt. Niet dat Castellari daar ook maar eén minuut van wakker zal liggen, want die maakte de film niet om op als erg geloofwaardig door het leven te gaan.
Beiden zijn het trouwens erg goede films.
stephan73
Daar vraag je toch om met dit soort opmerkingen? Je vroeg je af waarom in somige oorlogsfilms donkere acteurs werden geplaatst, ik leg uit dat dit niets te maken heeft met het proberen te bereiken van een donker publiek want die acteurs hadden allang naam gemaakt in blaxploitation films. Maar ja, dat geloof jij op één of andere manier niet, want je zit nu alleen maar te praten over wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Lijkt me handig als je niet van de hak op de tak springt.
Lees mijn eerste twee reacties nog eens en ga dan eens je lekker verdiepen in exploitations films en waarom en hoe die gemaakt werden.
Trouwens hier meer info over African-Americans in de Tweede Wereldoorlog.
Lijkt me stug dat die niet gewoon vochten in gemengde bataljons!
The History Place - African-Americans in WW II - historyplace.com
Quentin
371.000 kijkers gister, meeste aandacht die Castellari ooit in Nederland heeft gehad lijkt me.
PaulusD
371.000 kijkers gister, meeste aandacht die Castellari ooit in Nederland heeft gehad lijk me.
Met dank aan Quentin.
Mochizuki Rokuro
En toch maar 33 stemmen erbij (voorlopig). Dus MM-users hebben het massaal laten afweten...
DVD-T
Toch wel een genietbare film die wat traag op gang komt. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Tarantino een oorlogsfilm heeft gemaakt met zijn stijl gebasseerd op deze film, zijn versie heb ik nog niet gezien maar zal ooit wel eens aan bod komen.
Over deze versie. Een film die het over de gehele speelduur leuk houd. Nergens een echt saai moment. Ook wordt er nergens echt diep ingegaan op de 2e wereldoorlog zelf behalve die Duister die flauw van de oorlog is . Centraal staat een stel deserteurs, moordenaars en dieven die in een complot belanden tegen de Duitse krijgsmachten. Interessant gegeven, alleen vond ik dat niet altijd even goed uit de verf komen. Datzelfde geld ook voor dat neppe Duits van die vent die met hen meegaat. Ook de Duitse krijgsmachten worden een beetje afgeschilderd als slappe lullen. Erg jammer. Haalt toch wel erg veel van de geloofwaardigheid van de film af. Het eerste half uur verloopt wat stroef, en het is dan ook eventjes doorbijten, maar gaandeweg begint het steeds soepelder te lopen en wordt het met de minuut leuker. De geloofwaardigheid blijft ver te zoeken, het is gewoon een leuke film om te volgen. Acteerwerk is niet alles, en de effecten laten soms ook wat te wensen over. Niet echt hoogstaand maar zeker ook niet slecht.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'