Enemy at the Gates (2001)
Genre: Oorlog / Historisch
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud
Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz
Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch
Releasedatum: 29 maart 2001
Plot Enemy at the Gates
"Some Men Are Born To Be Heroes."
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.
Vassili Zaitsev
Sacha Filipov
General Paulus
Young Vassili Zaitsev
diesel64
Prachtig verhaal. Goed geacteerd alleen jammer dat erg engels werd gesproken. Het was echt een top film geweest als hij ook nog in het russiche was. 4*
Volledig mee eens!
Wel niet vergeten dat dat een ziekte is van vele Hollywoodfilms. Nog liever Engels gesproken dan Engels met een Russisch accent, zoals men ook wel eens doet.
Maar toch vind ik dit een fantastische film die zeker en vast niet moet onderdoen voor Saving Private Ryan.
diesel64
Speelt te veel video games?
Wat een stomme opmerking is dat nu. Ok, het einde kan mess wel anders zijn, maar het einde die jij beschrijft is een FLOP!
Met jouw einde is de film een dikke 0% waard om te bekijken.
Inderdaad. Niet vergeten trouwens dat de film gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal en dat Vassili pas gestorven is in 1991.
DragQueen
Sterke oorlogsfilm, rondom de russische sluipschutter vassili. die goed neergezet wordt door law. verder zijn de bijrollen van weisz en harris ook sterk te noemen. het verhaal is sterk, en waargebeurd natuurlijk. visueel zit de film ook snor, en bevat de prent een heerlijke dosis spanning en actie. de sluipschutter scenes zijn echt te gek uitgevoerd, evenals de realistisch gebouwde sets. 4 sterren.
fanaat
Een goeie spannende oorlogsfilm. Ik heb slechts twee min puntjes.
1 Russen en Duitsers horen geen Engels te praten, in dat geval zouden ze een voorbeeld aan Mel Gibson moeten nemen.
2 Waarom moet er in zo'n spannende film altijd weer zo'n vervelend liefdesverhaal in voorkomen.
3,5 sterren.
Baklap
wta een topfilm, spannend romantisch een echte film... Ed Harris en Jude Law spelen geweldig tegen elkaar een vette 4,5
Sportingerke
Wat fanaat zegt over de taal in de film is waar. Russen spreken geen Engels, net zo min als Duitsers.
Indien je echter zou willen dat er in elke film de taal wordt gesproken die hoort bij het volk/land waarover de film gaat, zal je snel gaan klagen over gebrekkige acteerprestaties. Bovendien zouden eventuele taalgrappen (in deze film nu niet echt het geval) in het Duits of Russisch niet tot mij doordringen.
In realiteit is het idd onmogelijk dat de Russen en Duitsers Engels spreken, maar mij stoort het niet echt (al had ik de bedenking deze week ook gemaakt).
Over de film: Ik vond dit een zeer goede oorlogsfilm omdat hij het menselijke liet zien van beide zijden. De vijand mocht dan wel de vijand zijn; ook hij had goede karaktereigenschappen en werd dus niet zwart/wit afgebeeld. Verder is de film erg spannend opgebouwd en zijn ook de oorlogsscènes (en de verwoeste stad) mooi in beeld gebracht.
Dikke 4.5 sterren.
PS: het was trouwens dankzij moviemeter dat ik deze film bekeken heb. Had thuis het dvd'tje liggen, maar had er nog nooit naar gekeken omdat het mij niet echt aansprak, maar door de lovende commentaren heb ik hem toch ook bekeken.
ZEKER DE MOEITE WAARD.
SpikeR
topfilm met onverwachte momenten
op taal moet je dan niet letten dan krijg je buiten de commerciële doelstellingen zoals wat door Sportingerke wordt beschreven
geweldige film en zeer goed geacteerd.
een ding vergeet je niet snel en krijg je kippenvel van......
dat het jongetje wordt opgehangen
thenr12
deze film is naast the pianist en saving private ryan een van de beste oorlogsfilms! ze worden met honderden gemaakt dit soort films maar slechts enkele hebben "het" en deze film heeft het!
Jakke0071
de film krijgt van mij 4,0* voor de prachtige acteursprestaties van Ed Harriis en Jude Law.
Schitternde oorlogsverhaal , die omwille van zijn genre niet langdradig is en aangenaam kijken garandeert voor iedereen.
Voor mij de 2de beste oorlogsfilm aller tijden na natuurlijk de schitternde film Saving Private Ryan met Tom Hanks.
Helaas gaat deze film meer over de strijd tussen de beide sluip-schutters dan over de slag van Stalingrad. Het begin van de film laat dit wel goed zien maar daarna niet meer. Wil je meer over de slag om Stalingrad zien en dan is de film "Stalingrad" een absolute aanrader. Want die laat de werkelijkheid zien van de waanzin in Stalingrad, iets wat deze film helaas niet laat zien.
De film is niet slecht en het verhaal is eigenlijk ook best goed maar een romance met een vrouw (daar draait het ook veel om) vind ik niet echt passen in een oorlogsfilm. Een oorlogsfilm moet draaien om de oorlog en niet om randgebeuren. Daarom was deze film voor mij een teleurstelling want ik had er meer van verwacht.
Kevin_1989
Redelijke oorlogsfilm, verhaal was best goed, maar jammer van de (verschrikkelijke) muziek er doorheen. Pastte helemaal niet bij de film naar mijn mening.
* * *
MovieHolic
Zonder meer een zeer mooie en goed in elkaar gezette oorlogsfilm. En het feit dat het waargebeurd is maakt het allemaal nog beter. Prima film
desteven007
beste oorlogsfilm naar mijn mening
Ja dat is uw mening,
maar ik denk dat saving private ryan beter is.
wo2-Freak
Dat kun je denken ja... Maar dan is het geen mening meer en kan het fout zijn.
hefmak
Het is net of je een computerspel speelt. Van dit waargebeurde verhaal had je toch zeker een goede film kunnen maken.
Jeauhan
Verhaal top! Mooi dat het liefdesverhaal goed samengaat met de rest van de film! Acteerwerk op zich top! Technisch top in elkaar!
Mensen die zeggen dat deze film ongeloofwaardig is vanwege het verhaal? Bluh, t is een waargebeurd verhaal!
Ikzelf vind deze film zwaar ongeloofwaardig door de bagger casting. Jude Law uit de Oeral! Ed Harris als Herr Majoor! Dat kan toch niet!
Desalniettemin leuk om naar te kijken
Gerritj
Topper!
Fantastisch spel en ongelooflijke beelden van de oorlog in Stalingrad.
Hoe hebben Annaud en zijn crew het voor elkaar gekregen.
Vooral de eerste beelden tijdens het oversteken van de rivier.
Ja in de film wordt Engels gesproken. Ik heb al eens eerder bij een andere film geschreven dat 98 % van de films in het Engels zijn en toch vaak spelen in ander landen. Uitgezonderd de vele films uit Bollywood natuurlijk.
Voor mij is het geen probleem en dus geen ergenis hierover.
Evenals de liefdesgeschiedenis Dit soort dingen gebeuren ook in een oorlog. Gelukkig maar door de betrokkenen.
4.5
Goldenskull
Het had (naar mijn mening) een hele spannende en leuke film kunnen zijn, maar hij stijgt niet boven het middelmatige uit dankzij het domme liefdesverhaal. Zonde. 3* (ik zal binnenkort Stalingrad ook maar eens zien
Goldenskull
@Gerritj.. ik houd gewoon niet van liefdesverhalen.. zeker niet binnen oorlogs films.. Gisteren heb ik Schindler's List gezien.. Hij was wat aan de lange kant (195 min..) maar de dingen zijn zo goed weergegeven en zó indrukwekkend.. deze film wekt ook wel een zekere indruk (vooral het gebied Stalingrad is mooi weer gegeven) en ik vind films over snipers vaak wel leuk, maar ik had de film waarschijnlijk leuker gevonden zonder liefdesverhaal
ik verhoog mijn stem naar 3.5* btw
WeZet
Prachtige warmovie, die goed in het rijtje Saving Private Ryan en Schindlers List past!
Goed geacteerd, mooie effecten, alleen jammer dat er door zowel de Russen als Duitsers grotendeels engels gesproken word! Hoewel dat opzich logsich is, want anders moet alles ondertitelt wroden.
Mooie film. Ben altijd te porren voor een WO 2 film met een beetje verhaal en EatG voldoet er prima aan. Het verhaal is doordacht en spannend en er wordt overtuigend geacteerd. Jammer dat het liefdesverhaal niet zo boeit, maar het kat en muis verhaal tussen de snipers is daarintegen wel weer heel boeiend.
Ook ik vind het jammer dat men niet in de taal spreekt van het land in de film. Duitsers moeten Duits spreken, Russen Russisch. Films die dat wel hebben waardeer ik altijd net wat meer.
puurlijknbatsie
Indrukwekkende film, goed verhaal, mooie beelden, goed geacteerd, verveelt geen moment, gewoon boeiend.
Zeker het kijken waard 4 sterren.
Goblin
Heel erg sterke oorlogsfilm die ik nu aantal malen gezien heb.
Ik erger mij in het geheel niet aan het feit dat de duitsers geen duits en de russen geen russisch spreken zoals een aantal mensen hier schijnbaar wel doen of het of het op z'n minst jammer vinden.
Ik ben bang dat als dat in deze film ook gebeurt zou zijn dat we geen Ed Harris en Jude Law hadden gezien terwijl die alletwee wel een heel sterke rol neerzetten.
Ook een Ron Perlman met zijn typische gezicht zou er dan waarschijnlijk niet bij zijn.
Hoewel het verhaal natuurlijk heel belangrijk is voor een film zijn de acteerprestaties van de acteurs dat ook en wie garandeert mij dat het niveau met duitse en russische acteurs net zo hoog zou zijn geweest. Of is het de bedoeling dat alle engelstalige acteurs allemaal even een vreemde taal gaan leren voor een filmrol?
Een ander voordeel vind ik dat ik nu de ondertitels weinig tot niet nodig heb en me compleet op het beeld kan concentreren terwijl ik dit bij de russische taal echt wel ondertitels nodig heb.
Nogmaals ik stoor me er niet aan (mijn mening) ik vind dit een klassefilm, het begin in Stalingrad is absoluut fantastisch.

Geprezen WOII-film 'Enemy at the Gates' is vanavond te zien op televisie

Netflix verwijdert binnenkort de WOII-film 'Enemy at the Gates' van Jean-Jacques Annaud

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005
wintersluipschutterheldtweede wereldoorlogruslandstalingrad gebaseerd op een waargebeurd verhaalnazi officerstrijdgeweldbombingdoodjaren 40soviet propagandanikita khrushchev