• 9.377.078 stemmen

Geregisseerd door: Chantal Akerman

Met onder meer: Chantal Akerman, Niels Arestrup en Claire Wauthion

Gesproken taal: Frans

Plot Je, Tu, Il, Elle

Julie schrijft een lange liefdesbrief in een verder lege kamer. Over een periode van vele weken verschuift ze haar matras soms wat en leeft ze op een zak suiker. Ze raakt steeds gefrustreerder door de inhoud van de brief. Ze lift langs de Brusselse snelweg waar ze wordt opgepikt door een vrachtwagenchauffeur. Ze drinken en dineren wat in snelwegrestaurants, en zij voorziet op passieve wijze in zijn sexuele behoeften. Ze gaan uit elkaar in een publieke badkamer.

avatar van starbright boy

Deze film brengt handelingen terug tot rituelen. Op het obsessieve af, zeker in het begin. Als een mechanische zoektocht naar iets, maar naar wat? Genot? Geluk? Liefde? Voldoening? En heeft ze het tegen het einde gevonden of is ook dat een opeenvolging van handelingen. Het lijkt niet zo, maar in de context ga je het wel vermoeden. Of is het geen zoektocht maar een overlevingsdrang? Misschien komt het eerste stuk wel na het laaste?

Akerman roept meer vragen op dan dat er geantwoord wordt. Tegelijk een bijzonder experiment. Een film waarin vrijwel niets gebeurd, maar die toch een onderhuidse spanning heeft. Waarin de wereld buiten wat je ziet vooral gesuggereerd wordt door flarden geluid van spelende kinderen of een oude film. Meer niet.

avatar van niethie

niethie

Vrij moeilijk om doorheen te komen, vooral in het begin word het je niet bepaald makkelijk gemaakt, bijna een half uur lang statische en inktzwarte shots van een meisje dat in een hoekje zit te schrijven, bijna passief eet, zich uit en weer aankleed. Zelfs de getrainde filmkijker zal af en toe even moeten zuchten en gefrustreerd op de klok kijken. Toch vond ik het bij vlagen enorm fascinerend, een soort van vergrootglas op onze, vaak nutteloze, bezigheden en routines, met een subtiele komische nood, best treffend! Alleen jammer dat het allemaal wat richtingloos is en de emotionele hoogtepunten uitblijven, hoewel de, eveneens uitgerekte, climax opzich best als een verrassing kwam. Eigenlijk beschrijft danuz het al perfect dus. Wat me trouwens opviel en waar ik nog niemand over heb gehoord is dat er weinig sporen van feminisme zijn te bespeuren, ondanks dat het hoofdpersonage duidelijk lesbisch is dan. Of zit ik er nu ver naast/klink ik zelfs naief (?) als ik zeg dat ik altijd dacht dat dit een trademark was bij de meeste vrouwelijke, veelal Europese, regiseusse's uit die tijd? Zou Akerman daar een uitzondering op zijn? Ben nu wel extra benieuwd naar Jeanne Dielman geworden eigenlijk, lijkt me best een uitdaging, mede omdat ik het idee heb dat dit concept mogelijk beter werkt met een langere speelduur, grote kans dat ik er nog van terugkom maar ik zou het best eens willen proberen... (3*)