Genre: Horror / Drama
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Michael Reeves
Met onder meer: Vincent Price, Ian Ogilvy en Rupert Davies
Plot Witchfinder General
"He'll hang, burn, and mutilate you. He's the… Witchfinder General"
Matthew Hopkins en zijn handlanger John Stearne terroriseren stad en land met hun inquisitie en heksenjacht. Het duo vermaakt zich opperbest met de beschuldigingen en executies van onwetenden door angst en religieuze hysterie. Wanneer de jonge Sara wordt verkracht neemt haar vriend het zwaard op om haar te wreken.
Matthew Hopkins
Master Loach
Salter
Captain Gordon
ichi
verdomme, deze film verdient meer kijkers. Vincent Price in een van zijn beste rollen. Verplichte kost voor liefhebbers van Cathedral.
Dionysos
Verplichte kost voor liefhebbers van Cathedral.
Dat nummer heerscht ja!
My name is Hopkiiiins, I'm a witchfinder generaaaaahaaal
Wist alleen niet dat dat naar aanleiding van een film was geschreven. Hmmm, nou ben ik toch een beetje nieuwsgierig.
Wat een tegenvaller. Had er veel van verwacht, maar vond er niks aan.
Elsje
Dat lied van Cathedral rockt inderdaad en de videoclip is echt fantastisch. She is a witch, she makes love to the devil.
Lennert
Ik had eigenlijk zwaardere martelingen verwacht, maar heb me toch uitstekend vermaakt. Goede acteurs en mooie aankleding + een Engels sfeertje. ***1/5
bennie jolink
viel tegen...zeer saai camerawerk en behalve de memorabele quotes vooral veel nietszeggende dialogen en slecht acteerwerk (vincent is wel goed natuurlijk, maar dat spreekt voor zich)
Intruder
Kan iemand me uitleggen waarom de beelden van de martelscènes er steeds een beetje anders uitzien? Het heeft waarschijnlijk iets met censuur te maken, maar hoe zit het juist?
Verder een middelmatig filmpje. Pluspunten waren de memorabele sfeer en de vrij leuke gevechten. De vriend van de witchfinder general is best wel een hilarisch personage trouwens. Grappig ook hoe ze steeds in die kroeg zitten met die half-ontblote boerenmeiden errond, en maar drinken!
bioscoopzaal
Ontzettend spannende en erg sfeervolle horrorfilm met een angstaanjagende acteerprestatie van Vincent Price als Matthew Hopkins. Verbazingwekkend dat niet meer mensen hem gezien hebben. Al vanaf het eerste begin is het boeiend en naarmate we meer inzicht krijgen in de werkmethodes van Hopkins ("How many witches are there? Three? Then bring me the youngest, she needs the most attention.") groeit de afschuw voor zijn werk en het onbegrip voor de goedgelovigheid van de dorpelingen. Je hoefde alleen maar een keertje hard te niezen of je kon al beschuldigd worden van hekserij. Vooral de schokkende willekeur van dit soort praktijken wordt erg goed naar voren gebracht. En natuurlijk leest Hopkins voor het slapengaan de Malleus Maleficarum.
Qua sfeer deed Matthew Hopkins: Witchfinder General me een beetje denken aan The Wicker Man, allebei de films hebben dezelfde mengelmoes van machtsmisbruik en idioot boerenbijgeloof. En de schitterende settings en de goede muziek maken het geheel alleen maar authentieker.
Het valt inderdaad wel erg op dat de voorheen gecensureerde scènes er een beetje achteloos zijn tussengeplakt. Vooral de beeldkwaliteit van die scènes is erg belabberd. Gelukkig doet dat niks af van de impact van deze toch wel heel angstaanjagende thriller.
4 sterren.
maurice74
Ik dacht deze al gezien te hebben, maar ik ben in de war met Mark of the Devil. Inmiddels heb ik zoveel heksenfilms en Hammer-producties gezien, dat het een beetje onduidelijk wordt. Anyway, ik heb 'm net op dvd gekocht en wacht even totdat het volle maan is, zodat ik kan kijken.
orbit
- 12092 berichten
Prachtige horror! Uit de tijd van de grote Corman-verfilmingen en de gothiek
Deze heeft wel een extra morbide randje.. prima sfeertje echter. 4*
Mac Hammer Fan
Je zult het zeker niet beklagen. Deze huiveringwekkende film heeft na zoveel jaren nog steeds zijn impact niet verloren. Het blijft een horrorklassieker en ook hier is het einde mij voor altijd in het geheugen gegrift. Vincent Price is hier inderdaad erg overtuigend als de ongenadige, fanatieke heksenjager. De film kreeg trouwens veel goede recensiies.
De Green Cow DVD (original version) is van betere kwaliteit dat de Engelse DVDs (Redemption, Anchor Bay).
In de UK DVDs werden de wreedste sekwensen vroeger door de BBFC weggeknipt en achteraf in 2004 terug gerestaureerd. Maar hiervoor hadden ze blijkbaar geen goed kopie meer gevonden in de UK.
Ik kan ook de andere twee Vincent Price DVds van Green Cow: "Haunted Palace" en "Premature Burial" warm aanbevelen.
reporterxyz
Prachtige film maar volledig naar de bliksem geholpen door de censuur.
Ik heb deze film gezien, kort na de premiere, in originele versie en inderdaad een prima film.
Daarna heb ik hem nog 3 (DRIE !!!) keer gezien op TV, op diverse zenders, en TELKENS vonden een bende hypocrieten (excuseer... critici of filmkenners, want zo noemen ze zichzelf graag...) het nodig van er de schaar in te zetten.
De film verdient volgens mij 4 sterren. Als je de geknipte versie voorgeschoteld krijgt, wat blijkbaar ondertussen vrij waarschijnlijk is, mag je dat wat mij betreft rustig delen door twee.
Halcyon
Vrij opvallende horrorfilm gezien de niet vaak voorkomende laat-Middeleeuwse setting en ditto verhaallijn. Het doet een beetje aan Bava's barokke sfeerschepping denken en nu en dan oogt het ook, net als Bava, nogal log, traag en zwaar. Het is ook moeilijk te zeggen wat The Witchfinder General zo goed maakt, laten we het dan maar gemakkelijkheidshalve een combinatie van factoren noemen.
Ondanks de droge inhoud en de houterige storytelling slaagt de regisseur er in je mee te trekken in het verhaal en je zelfs te onderwerpen aan een zekere suspens die je probleemloos naar de ontknoping voert. Het aloude bijbelse oog om oog, tand om tand wraakverhaaltje, in dit geval de rode draad in de film, is iets wat iedereen bezighoudt omdat het zo herkenbaar is. Daarom zit je als kijker constant aan het scherm gekluisterd; want je wil immers weten of de "goede" slaagt in zijn wraakoperatie jegens de "slechte". De excessen van dit bijbelse principe zorgen vanzelfsprekend voor schokkend materiaal en dat is ook aan deze film te merken. Het verbazingwekkend agressieve slot, rekeninghoudend met het tijdskader weliswaar, is hier het perfecte voorbeeld van. De hele mikmak wat betreft censuur in het achterhoofd houdende maakt het er alleen maar interessanter op. Echt voer voor de doorwinterde horrorfanaat.
Leno
Grove, lompe en vooral vrouwonvriendelijke film vol verkrachtingen en martelingen. De film was toendertijd natuurlijk omstreden, tegenwoordig zijn we wat meer gewend al gaat de film zelfs naar huidige maatstaven nog vrij ver.
Toch zorgt juist die directe, harde stijl ervoor dat de film zo overtuigend, in de zin van spannend en gruwelijk, overkomt. Price z'n rol als de huiveringwekkende, niets ontziende 'witchmaster general' heeft hier zeker ook een aandeel in.
boozebelly
- 1908 stemmen
Vannacht ook maar eens aan dit filmpje gewaagd.
Wat een aftandse, goedkope en vooral platte film. Deze mag wat mij betreft voor eeuwig in de archieven verdwijnen.
Aapje81
Overtuigende horrorfilm over de heksenvervolging. Price is hier weer helemaal op zijn plaats.
Goed.
Kilgore
Absolute cult klassieker!
Duistere sfeer en mooie typisch Engelse locaties.
Goede rol van Price, (die Stearne is wel een vermakelijk mannetje).
Hilary Dwyer was een babe in deze film!
dutchtuga
Verschrikkelijke tegenvaller. Ik heb werkelijk niets met deze setting, maar Reeves doet er ook alles aan om het niet tot zijn volle recht te laten komen. Wat is Witchfinder General een audiovisueel misbaksel. De editing is slecht getimed, het geluid niet om aan te horen en het camerawerk verricht door iemand die denkt met een paar snelle zoom-ins bijzonder camerawerk af te kunnen leveren. De film duurt gelukkig niet te lang en Vincent Price is altijd een genot om naar te kijken, maar verder heeft dit niets te bieden. De tagline op de poster is trouwens zo misplaatst als wat. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier ooit wakker van heeft gelegen.
Vascago
Net niet zo goed als Mark Of The Devil, maar zeker een heel aardig filmpje. Vincent Price is weer erg goed als de Witchfinder en ook de rest doet het niet onaardig. De sfeer is goed, evenals de soundtrack.
dominion
De poster is echt gigantisch mooi.
En is deze film wel in Nederland verkrijgbaar ?
Donkerwoud
Heerlijke cult-klassieker met een fantastische rol van Vincent Price als de bijbelteksten quotende griezel in de hoofdrol.
RuudC
De tweede film met Vincent Price dit weekend die me eigenlijk tegenvalt. Het is dan ook voor mij de laatste van de ‘grote drie van de folkhorror’, maar dit is toch wel het mindere broertje van The Wicker Man en Blood On Satan’s Claw. Het ligt overigens niet aan Vincent Price. Een topacteur in zijn dagen die hier misschien wel een van zijn beste rollen neerzet. Ik kan me geen andere rol herinneren, waarin hij zo’n kil personage neerzet. Ook de productie is om te smullen. Erg big budget zal het niet geweest zijn, maar men is wel erg effectief met de middelen geweest.
De kritiek gaat min of meer uit naar het verhaal, dat toch vrij simpel overkomt. Wellicht heb ik iets over het hoofd gezien. Dat bewaar ik maar voor een herziening, want interessant is de film wel. Ik miste ook de horror. Witchfinder General is een historisch drama. Natuurlijk over de heksenjachten, maar ik heb hier niets bovennatuurlijks gezien. Dat had voor het verhaal wel goed (beter) kunnen uitpakken. Nu is het vooral een (menselijke) griezel die op onschuldige vrouwen aast. De terechtstellingen zijn interessanter. Vooral de scene waarin een vermeende heks in het vuur wordt gegooid; gruwelijk moment. Het zou me niks verbazen als de film als mededoelstelling had om de (communistische) heksenjachten van McCarthy te veroordelen. Over de film zelf: het valt me tegen, maar hopelijk groeit deze bij een herziening.
knusse stoel
De film is fijn om naar te kijken, buiten de martelingen en vernederingen om, dus wij hebben ons prima met de Witchfinder General vermaakt. Hoe wreed was men vroeger? Ze hadden niet zoals wij s 'avonds tv of ander vermaak. Werken en slapen, dat was het leven.
Dus ik kan me er wel iets bij voorstellen. Toch ben ik blij dat wij van deze taferelen verlost zijn, je zal maar beschuldigt worden op basis van onzin! Wij leven in een heerlijke tijd als je tenminste je eigen sores vergeet, die sommigen hebben.
De film valt, vinden wij, eigenlijk niet onder horror maar meer onder het genre drama.
Geno
Jezus... wat slechte film. De ergernis was helaas te groot om het lachwekkend te vinden..., maar het onderwerp leende zich er ook niet toe trouwens.
Het acteerwerk was zo slecht, of zo slecht geregisseerd (dat weet ik nooit), dat het af en toe wel een toneelgezelschapje leek; amateurtoneel van het hoogste soort... en maar sjmieren.... gadverdamme.
Klappen niet aan kwamen, wijven die alleen maar gillen, de avond die maar niet donker wilde worden, bloed dat maar niet op kleur kwam, spanning die maar niet ontstond, paardrijden het bos uit - scene later -, terug naar hetzelfde bos, pfff, low budget ok, maar dit wordt me al te gortig.
In 1968 was het misschien een eyeopener en choquerend om dergelijke perversiteiten van een religie aan de kaak te stellen, maar tegenwoordig kan dit niet meer... en hoeft het niet meer...; ik begrijp de hoge score dan ook niet.
Sterker, ik raad deze film af. Tenzij je ziek bent/ het regent/ de Dag des Heeren is/ je van pulp houdt...\
Een ielige 0.5 *
Richard_Voorhees
Cathedral is overigens niet de enige band die zich liet inspireren door deze film: zie Witchfinder General van Saxon.
De film is voor tegenwoordige begrippen zelfs nog wat aan de sadistische en vooral vrouwonvriendelijke kant. Zo haalt Matthew Hopkins de meest belachelijke redenen aan om zich tegoed te doen aan de vrouwelijke slachtoffers van zijn werk (Bring me the youngest, they are the most stubborn)
Price overtuigt weer als een man die duidelijk van zijn machtsrol lijkt te genieten en in de loop van de film steeds sadistischer lijkt te worden. De overige castleden doen het ook nog best redelijk. Zo vind ik dat Hilary Dwyer het ook niet slecht doet in haar onschuldige rol van Sara (waarschijnlijk met opzet zo genoemd door de makers). Ook het bijzonder schofterige hulpje van Hopkins zorgt voor het nodige "vermaak" met zijn halfdronken gebral over "het werk van God".
De "ondervragingsmethoden" die toegepast worden zijn hard en bloederig en doen daardoor ook wat denken aan de gelijksoortige film Mark of the Devil.
Daarnaast past de muziek van Paul Ferris bijzonder goed bij de stijl en setting van deze film en doen de kostuums er niet onder voor een Hammer productie uit dezelfde periode. Visueel gezien ziet het er wat dat betreft allemaal wel mooi uit.
Een best sterke heksenjagers-film die naar mijn mening onderschat word. Een aanrader, vooral voor de liefhebbers van Price z'n werk.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

When the Wind Blows
Animatie / Drama, 1986

The Devils
Biografie / Horror, 1971
verkrachtinggebaseerd op boekwitch burningfalse accusationsreligious fundamentalismsadistic torturereligious fanaticismwitch huntenglish civil war 17e eeuwfolk horrorsuffolk, englandforced sex brutal violence